Slovenija

Humarjev pepel bodo nesli pod goro

Ljubljana, 18. 11. 2009 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./M.M.
Komentarji
2

V prisotnosti budističnih menihov so v spomin preminulemu alpinistu Tomažu Humarju opravili obred. Pepel bodo prenesli pod goro Langtang Lirung.

Tomaž Humar
Tomaž Humar FOTO: www.humar.com

V spomin slovenskemu alpinistu Tomažu Humarju, ki se je smrtno ponesrečil  v Himalaji, so v torek ob 15.15 po lokalnem času v budističnem templju v Katmanduju v prisotnosti lam opravili obred, so potrdili svojci.

Žaro s posmrtnimi ostanki bodo prenesli pod goro Langtang Lirung, kjer mu bodo v spomin postavili čorten – nepalsko spominsko obeležje. V skladu z budistično kulturo je spominsko obeležje postavljeno na podlago iz petih plasti, ki simbolizirajo pet elementov tega sveta. Pod goro bo tako našel svoj mir.

V Kamniku vpis v žalno knjigo

V žalno knjigi, ki so jo v ponedeljek odprli v občini Kamnik v spomin Tomažu Humarju, se je do torka vpisalo preko 400 ljudi, med njimi tudi premier Borut Pahor.

Na spletni strani občine Kamnik so objavili tudi spletno žalno knjigo.

Prijatelji in vsi, ki so spremljali alpinistične dosežke preminulega Humarja, se bodo lahko od njega poslovili v soboto ob 11. uri pri Domu v Kamniški Bistrici. Pod gorami, ki jim je bil predan, pripravljajo žalno slovesnost prijatelji pokojnega in občina Kamnik.

V Spominskem parku bo postavljena plošča v njegov spomin. Ta dan bo veljal poseben prometni režim, organizirani pa bodo tudi avtobusni prevozi z glavne avtobusne postaje v Kamniku, so zapisali na internetni strani Planinske zveze Slovenije.  Župan Kamnika Anton Tone Smolnikar na slovesnosti pričakuje okoli 1000 ljudi.

Spominsko obeležje (simbolična slika)
Spominsko obeležje (simbolična slika) FOTO:

Ob odprtju žalne knjige v ponedeljek je sožalje družini preminulega izrazil tudi župan Anton Tone Smolnikar skupaj s sodelavci, ki je v svoji sožalni brzojavki zapisal sledeče: "Tako kot Vi, najbližji vašega Tomaža, smo tudi mi upali in pričakovali dobro novico z gore. Žal njegovega veselega obraza in trdnega stiska rok ne bo več. Sočustvujemo z vami in izražamo iskreno sožalje v imenu vseh Kamničanov."

Humarja se bodo s spominsko slovesnostjo najverjetneje spomnili v okolici planinskega doma v Kamniški Bistrici. "Torej točno pod hribi, kjer je Tomaž začel svojo življenjsko pot v plezarijo," je dejal Smolnikar.

Ozadje tragičnega dogodka

Spomnimo, Humar naj bi se poškodoval pri sestopu s 7227 metrov visoke gore. Kaj točno se je dogajalo na gori, ni znano; morda je padel, morda ga je zasul plaz. 40-letni Humar, ki je zagotovo spadal med najboljše in najbolj kontroverzne alpiniste na svetu, je enkrat že obtičal v Himalaji. Avgusta leta 2005 so ga šele po šestih dneh rešili z gore Nanga Parbat. Reševalna akcija je bila edinstvena, saj so Tomaža rešili z vrvjo, na kateri je visel vse do pristanka v baznem taboru.

Premier Pahor se je vpisal v žalno knjigo.
Premier Pahor se je vpisal v žalno knjigo. FOTO: Občina Kamnik

Takrat so mu očitali, da se na gore povzpenja preveč pompozno. A po letu 2005 se je v gore odpravljal popolnoma sam. Tako je bilo tudi tokrat. Svoji treking agenciji je celo naročil, naj nikomur ne pove, da je v Nepalu, za odpravo pa niso vedeli niti njegovi najbližji znanci.

Življenje Tomaža Humarja.

Izgubil boj z mrazom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou