Slovenija

FOTO: 'Našli smo opremo za celo kuhinjo'

Ljubljana, 17. 04. 2010 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Čistilne akcije se je udeležil tudi sam politični vrh z izjemo predsednika Türka, ki je odpotoval na Poljsko. Nekateri so bili presenečeni nad odzivom prostovoljcev, drugi zaskrbljeni nad najdbami.

V vseslovenski čistilni akciji na različnih lokacijah je med 194.500 prostovoljci sodeloval tudi slovenski politični vrh.

Iz urada predsednika republike Danila Türka so dopoldne sporočili, da se predsednik ne bo udeležil čistilne akcije s taborniki na Rožniku in Šišenskem hribu, kot je bilo predvideno. Zaradi nepredvidenih težav v letalskem prometu sta namreč s soprogo z avtomobilom odpotovala na uradne pogrebne svečanosti ob smrti poljskega predsednika. Türk, ki je tudi častni pokrovitelj vseslovenskega prostovoljskega projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu, zadevo obžaluje, izrazil pa je upanje, da bo v čistilni akciji sodelovalo čim več državljank in državljanov in da bodo doseženi dobri rezultati. Sicer pa se predsednik dosledno zavzema za varstvo okolja in bo tudi v prihodnje podprl vse pobude, ki lahko pripomorejo k čistejšemu okolju. "Predsednik želi izkoristiti to priložnost, da predlaga sprejem posebnega programa za preprečevanje divjih odlagališč odpadkov, s katerim bi zlasti okrepili nadzor in zagotovili kaznovanje kršiteljev predpisov," so še zapisali.

Pahor: Preponosni smo!

Ker smo preveč ponosni, si ne moremo dovoliti, da bodo drugi čistili za nami, pa je ob obisku ljubljanske Osnovne šole Kolezija učencem dejal premier Borut Pahor. Visoka udeležba v čistilni akciji po njegovem mnenju kaže, da znamo dihati in živeti kot skupnost ter poskrbeti za drugega. "Več, kot bomo znali, več bomo veljali in bolj bomo neodvisni od drugih," je dejal v nagovoru učencem, nato pa je skupaj z njimi pobiral smeti okoli šole.

Pahor na čistilni akciji-13
Pahor na čistilni akciji-13 FOTO: Miro Majcen

"Slovenija je lepa dežela, ampak lepih dežel je še veliko. Če hočemo, da ima še kakšno prednost, potem mora biti tudi urejena," je prepričan Pahor. Slovenija ni tako čista in urejena, kot bi lahko bila, je še ocenil in pri tem izpostavil javne površine.

Presenečenje in zaskrbljenost

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić, ki se je s predsednikom računskega sodišča Igorjem Šoltesom čiščenja divjega odlagališča udeležil na lokaciji Rudnik, je izrazil željo, da bi na akciji, ki se je je udeležilo dvanajst odstotkov Slovencev, sodelovalo še več ljudi. Poudaril je, da bo ministrstvo to zgodbo nadaljevalo ter "zaostrilo nadzor nad nezakonitim odlaganjem smeti in nezakonitimi smetišči". Po njegovem mnenju je težko izslediti storilce, zato razmišljajo o videonadzorih, postavitvi opozorilnih tabel in kaznovanju storilcev.

Politiki čistijo Slovenijo
Politiki čistijo Slovenijo FOTO: Aljoša Kravanja

Ljubljanski župan Zoran Jankovič tako visoke udeležbe ni pričakoval in je bil pozitivno presenečen. Izrazil je prepričanje, da nihče od ljudi, prisotnih na akciji, ne bo onesnaževal okolja in "če vsak prepriča še enega, je cilj dosežen".

Predsednik DZ Pavel Gantar, ki se je akcije udeležil na Koprski ulici v Ljubljani, je izrazil pričakovanje, da bodo udeleženci akcije temeljito očistili Slovenijo in da se bo dvignila zavest ljudi v zvezi z ravnanjem z odpadki. Poudaril je, "da bodo vsi, ki danes čistijo okolje, kasneje tudi doma v gospodinjstvih ravnali drugače in da bodo skrbno pazili kaj, kako in kam odložijo".

Akcije se je udeležil tudi nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je izrazil zaskrbljenost, da bo kljub današnji akciji po Sloveniji ostalo še veliko smeti, zato predlaga, da se več naredi na področju ozaveščanja ljudi, da ti smeti ne bi več odlagali na divja odlagališča.

Kresalova čisti
Kresalova čisti FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je pomagala čistiti v Mostecu. Ob tem je na svoj Twitter zapisala: "Tudi sama sem se pridružila akciji Čistimo Slovenijo. V Mostecu smo našli opremo za celo kuhinjo!" Ob mestni sprehajalni poti so našli veliko odpadkov – od volanov, starih koles, do pohištva, tudi straniščne školjke, je še povedala ministrica in dodala, da bi morali takšne akcije še ponoviti.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič se je skupaj z družino priključil lokalni čistilni ekipi v Goričanah pri Medvodah, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič se je s sežanskimi gasilci in tamkajšnjimi domačini udeležila čistilne akcije na lokaciji Prepih v občini Sežana. Generalni direktor policije Janko Goršek je sodeloval v akciji mozirskih in šmarskih policistov, ki so čistili nabrežje reke Savinje v Mozirju. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik se je z družino akcije udeležil v Velenju, minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič pa je čistil na Sečoveljskih solinah. Minister za zdravje Dorjan Marušič se je akcije udeležil v Kopru, minister za pravosodje Aleš Zalar pa v centru Ljubljane, saj se je odzval vabilu Turističnega društva Ljubljanica. Prometni minister Patrick Vlačič se je akcije udeležil v domačem kraju, v Luciji.

Slovenska vojska zbrala več kot 1500 kubičnih metrov smeti

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske so v petih urah zbrali okrog 500 kubičnih metrov ločeno zbranih odpadkov, 300 kubikov mešanih odpadkov ter 800 kubikov bioloških odpadkov. V čistilni akciji je sodelovalo 3132 pripadnic in pripadnikov SV, razdeljenih v 64 skupin po vsej Sloveniji. Na območju Gorenjske in na Štajerskem je delovalo 12 skupin, na Dolenjskem 14, na Primorskem 8 ter v osrednji Sloveniji 18.

Slovenska vojska je prvi del čistilne akcije izvedla že prejšnjo soboto, ko so očistili divji odlagališči na Strmici nad Vrhniko in na zemljišču ob Vojašnici Novo mesto ter osrednje vadišče Slovenske vojske Poček pri Postojni. Ta dan so zbrali 192 kubičnih metrov odpadkov, od tega več kot 60 odstotkov ločeno zbranih odpadkov.

Čistilne akcije se je udeležil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner, ki je ob zaključku akcije izrazil zadovoljstvo z opravljenim delom, saj so pripadnice in pripadniki Slovenske vojske v akciji pokazali visoko pripravljenost in ozaveščenosti za tovrstne akcije, sočasno pa dokazali, da so pripravljeni za sodelovanje s civilnim okoljem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik488841
19. 04. 2010 17.33
Smeti na cesti!!!!
ex-patriot
19. 04. 2010 10.18
Tale naša Barbika se je bolj bala, da bi si noht zlomila in je raje otrokom pamet solila. Še Kresnica je večjo smetko pobrala za kamere, ki je bila verjetno prej nastavljena samo za njo. Zoki pa vsi vemo, da je prišel se slikat in jest, nič drugega. PS. Ali ste Kresnici že posredovali moje podatke?
d00m180
19. 04. 2010 09.19
ja glej ga admina, kako veselo briše... kr tko naprej...
d00m180
19. 04. 2010 09.17
pozareport.si/?Id=mediji&View=novica&novic...
zeju
19. 04. 2010 07.58
.akcija uspela ....................vendar dokler bodo na deponijah zaračunavali DODATNO (plačujemo jih itak že v osnovni ceni odvoza ) za dovoz odpadkov kot mi je prijatelj rekel * prekrival sem streho za 3-4 (tri ) m3 salonitne kritine so mi postavili -zaračunali ceno 300 eur * bo še Slovenija zanemarjena , korist pa imele komunale -oz. vodilni teh podjetij z visoko plačo. saj jim z takimi akcijami brezplačno naredimi to kar so plačani !!!
12345s
19. 04. 2010 06.58
Smeti med narcisami in otroci.
Uporabnik488841
19. 04. 2010 06.30
-1
Smeti na cesti!!!!
toxic_kiss
19. 04. 2010 00.00
uau tukej mislite da ce par smeti pobirate en dan da ste s tem obvarovali slovenijo in mamo zdej eko dezelo se motite..moral bi ze preventivno skrbet za take stvari..druga akcija bo vrjetno spet cez ene 5 let ane?
VolilecSI
18. 04. 2010 23.11
Hmm, da nismo s tem samo pravzaprav samo naredili prostor novim smetem? Kaj ko bi razmislili o tem kako iz presežka smeti pridobivati energijo? A to je že gospodarno ravnanje, tega pa aktualna oblast itak ne zna, se raje tako grejo samopromocijo, ogabno!
_Abuh_
18. 04. 2010 22.37
Zalostno da imamo taksne politike ne znajo ene cistilne akcije organizirat bruh.
12345s
18. 04. 2010 22.21
To je bila vseslovenska čistilna akcija, ko bo slovensko čiščenje parlamenta se bom zagotovo udeležila.
bron
18. 04. 2010 20.01
ČE SO NAŠLI KUHINJO ČUDNO ,DA NISO NAŠLI LESENEGA ŠTEDILNIKA ŠE IZN DRUGE SVETOVNE VOJNE PA ŠE KAKŠNEGA KI GA JE MAH PRERASTEL.TUDI KRESALOVA JE ČISTILA SVOJO SVINJARIJO ZA SABO KI JO JE USTVARILA .
Buena Vita
18. 04. 2010 20.00
umica vsekakor je tvoja ideja unikat,,,zaporniki bi lahko to delali in si prislužili za hrano
bema1201
18. 04. 2010 19.31
Je Kučan pobiral smeti namesto Turka, on j e šel pa raje na pogreb.
Adolph
18. 04. 2010 18.57
Tu so neki ponosni,da se je toliko Slovencev udelezilo ciscenja. Jaz mislim, da ti ljudje ne vidijo problema, Ponosni bi bili lahko,ce ne bi bilo nikjer nobenih smeti,tako pa je ostalo se najmanj 95% dreka tam kjer lezi ze zadnjih petdeset let . . ..
Andrejka Lenar?i?
18. 04. 2010 18.45
absolutno je treba spremeniti zakon-primer,čez par dni bo odvoz kosovnih odpadkov,dam na ulico,kjer je zbirno mesto rec.pralni stroj in pridejo c...ni in ga odpeljejo na eno mesto,kjer ga oskubijo,kar je pač za njih vrednega in ta odpadek bo 100.%končal v naravi-in smo dali dreku focn.TA ZAKON JE TREBA SPREMENITI ALI PA BOMO ČISTILI DOKLER SE BO ZEMLJA VRTELA.
PORTOS13
18. 04. 2010 18.15
Siguren sem, da večina komentatorjev na tej strani ni bila na čistilni akciji in bi bilo boljše, da ne mešajo politike zraven. Res smo lahko ponosni koliko slovencev je ekološko osveščenih in smo lahko vzgled celemu svetu. To je bila res zelo dobra ideja in mislim, da bi jo morali večkrat na leto ponoviti in prepričan sem, da bi bilo udeležencev stalno več. VSA ČAST VSEM UDELEŽENCEM !!!!! Morali pa bi tudi nekaj ukreniti v zvezi vseh tistih, ki pa takšno svinjarijo delajo. Sprejeti bi morali zakon, ki bi jih drastično kaznoval. Ena od kazni bi morala biti tudi mesec dni čiščenja. Ustanoviti bi morali tudi ekološko policijo, ki bi lovila takšne nepridiprave. Pa še enkrat vsa čast vsem udeležencem !!!!!
Tony Yeyo
18. 04. 2010 16.54
s to čistilno akcijo smo citiram; prihranili vladi 200mio €urov!!! super bi bilo, če bi bilo to res!!! smeti so pobrali za borih 300 tisočakov!!! toliko o tem!!!
silva33
18. 04. 2010 16.50
kdaj pa bodo odpeljali vreče katere še danes stojijo ob cestah naprimer ptuj- maribor območje starše ob table zlatoličje pa do table starše
preblysk
18. 04. 2010 16.11
Nekdo bo moral počistiti tudi po forumih,kjer se pase veliko nesnage.