FOTO: 'Našli smo opremo za celo kuhinjo'

Čistilne akcije se je udeležil tudi sam politični vrh z izjemo predsednika Türka, ki je odpotoval na Poljsko. Nekateri so bili presenečeni nad odzivom prostovoljcev, drugi zaskrbljeni nad najdbami.

Fotogalerija (27)

 • Slovenska vojska čisti
 • Slovenska vojska čisti
 • Slovenska vojska čisti
 • Slovenska vojska čisti
 • Slovenska vojska čisti
 • Politiki čistijo Slovenijo
 • Politiki čistijo Slovenijo
 • Politiki čistijo Slovenijo
 • Politiki čistijo Slovenijo
 • Politiki čistijo Slovenijo
 • Politiki čistijo Slovenijo
 • Politiki čistijo Slovenijo
 • Politiki čistijo Slovenijo
 • Politiki čistijo Slovenijo
 • Politiki čistijo Slovenijo
 • Politiki čistijo Slovenijo
 • Politiki čistijo Slovenijo
 • Politiki čistijo Slovenijo
 • Pahor na čistilni akciji-20
 • Pahor na čistilni akciji-16
 • Pahor na čistilni akciji-17
 • Pahor na čistilni akciji-18
 • Pahor na čistilni akciji-15
 • Pahor na čistilni akciji-6
 • Pahor na čistilni akciji-5
 • Kresalova čisti
 • Kresalova čisti

V vseslovenski čistilni akciji na različnih lokacijah je med 194.500 prostovoljci sodeloval tudi slovenski politični vrh.

Iz urada predsednika republike Danila Türka so dopoldne sporočili, da se predsednik ne bo udeležil čistilne akcije s taborniki na Rožniku in Šišenskem hribu, kot je bilo predvideno. Zaradi nepredvidenih težav v letalskem prometu sta namreč s soprogo z avtomobilom odpotovala na uradne pogrebne svečanosti ob smrti poljskega predsednika. Türk, ki je tudi častni pokrovitelj vseslovenskega prostovoljskega projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu, zadevo obžaluje, izrazil pa je upanje, da bo v čistilni akciji sodelovalo čim več državljank in državljanov in da bodo doseženi dobri rezultati. Sicer pa se predsednik dosledno zavzema za varstvo okolja in bo tudi v prihodnje podprl vse pobude, ki lahko pripomorejo k čistejšemu okolju. "Predsednik želi izkoristiti to priložnost, da predlaga sprejem posebnega programa za preprečevanje divjih odlagališč odpadkov, s katerim bi zlasti okrepili nadzor in zagotovili kaznovanje kršiteljev predpisov," so še zapisali.

Pahor: Preponosni smo!

Ker smo preveč ponosni, si ne moremo dovoliti, da bodo drugi čistili za nami, pa je ob obisku ljubljanske Osnovne šole Kolezija učencem dejal premier Borut Pahor. Visoka udeležba v čistilni akciji po njegovem mnenju kaže, da znamo dihati in živeti kot skupnost ter poskrbeti za drugega. "Več, kot bomo znali, več bomo veljali in bolj bomo neodvisni od drugih," je dejal v nagovoru učencem, nato pa je skupaj z njimi pobiral smeti okoli šole.

Pahor na čistilni akciji-13

(Foto: Miro Majcen)

"Slovenija je lepa dežela, ampak lepih dežel je še veliko. Če hočemo, da ima še kakšno prednost, potem mora biti tudi urejena," je prepričan Pahor. Slovenija ni tako čista in urejena, kot bi lahko bila, je še ocenil in pri tem izpostavil javne površine.

Presenečenje in zaskrbljenost

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić, ki se je s predsednikom računskega sodišča Igorjem Šoltesom čiščenja divjega odlagališča udeležil na lokaciji Rudnik, je izrazil željo, da bi na akciji, ki se je je udeležilo dvanajst odstotkov Slovencev, sodelovalo še več ljudi. Poudaril je, da bo ministrstvo to zgodbo nadaljevalo ter "zaostrilo nadzor nad nezakonitim odlaganjem smeti in nezakonitimi smetišči". Po njegovem mnenju je težko izslediti storilce, zato razmišljajo o videonadzorih, postavitvi opozorilnih tabel in kaznovanju storilcev.

Politiki čistijo Slovenijo

(Foto: Aljoša Kravanja)

Ljubljanski župan Zoran Jankovič tako visoke udeležbe ni pričakoval in je bil pozitivno presenečen. Izrazil je prepričanje, da nihče od ljudi, prisotnih na akciji, ne bo onesnaževal okolja in "če vsak prepriča še enega, je cilj dosežen".

Predsednik DZ Pavel Gantar, ki se je akcije udeležil na Koprski ulici v Ljubljani, je izrazil pričakovanje, da bodo udeleženci akcije temeljito očistili Slovenijo in da se bo dvignila zavest ljudi v zvezi z ravnanjem z odpadki. Poudaril je, "da bodo vsi, ki danes čistijo okolje, kasneje tudi doma v gospodinjstvih ravnali drugače in da bodo skrbno pazili kaj, kako in kam odložijo".

Akcije se je udeležil tudi nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je izrazil zaskrbljenost, da bo kljub današnji akciji po Sloveniji ostalo še veliko smeti, zato predlaga, da se več naredi na področju ozaveščanja ljudi, da ti smeti ne bi več odlagali na divja odlagališča.

Kresalova čisti

(Foto: Ministrstvo za notranje zadeve)

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je pomagala čistiti v Mostecu. Ob tem je na svoj Twitter zapisala: "Tudi sama sem se pridružila akciji Čistimo Slovenijo. V Mostecu smo našli opremo za celo kuhinjo!" Ob mestni sprehajalni poti so našli veliko odpadkov – od volanov, starih koles, do pohištva, tudi straniščne školjke, je še povedala ministrica in dodala, da bi morali takšne akcije še ponoviti.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič se je skupaj z družino priključil lokalni čistilni ekipi v Goričanah pri Medvodah, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič se je s sežanskimi gasilci in tamkajšnjimi domačini udeležila čistilne akcije na lokaciji Prepih v občini Sežana. Generalni direktor policije Janko Goršek je sodeloval v akciji mozirskih in šmarskih policistov, ki so čistili nabrežje reke Savinje v Mozirju. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik se je z družino akcije udeležil v Velenju, minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič pa je čistil na Sečoveljskih solinah. Minister za zdravje Dorjan Marušič se je akcije udeležil v Kopru, minister za pravosodje Aleš Zalar pa v centru Ljubljane, saj se je odzval vabilu Turističnega društva Ljubljanica. Prometni minister Patrick Vlačič se je akcije udeležil v domačem kraju, v Luciji.

Slovenska vojska zbrala več kot 1500 kubičnih metrov smeti

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske so v petih urah zbrali okrog 500 kubičnih metrov ločeno zbranih odpadkov, 300 kubikov mešanih odpadkov ter 800 kubikov bioloških odpadkov. V čistilni akciji je sodelovalo 3132 pripadnic in pripadnikov SV, razdeljenih v 64 skupin po vsej Sloveniji. Na območju Gorenjske in na Štajerskem je delovalo 12 skupin, na Dolenjskem 14, na Primorskem 8 ter v osrednji Sloveniji 18.

Slovenska vojska je prvi del čistilne akcije izvedla že prejšnjo soboto, ko so očistili divji odlagališči na Strmici nad Vrhniko in na zemljišču ob Vojašnici Novo mesto ter osrednje vadišče Slovenske vojske Poček pri Postojni. Ta dan so zbrali 192 kubičnih metrov odpadkov, od tega več kot 60 odstotkov ločeno zbranih odpadkov.

Čistilne akcije se je udeležil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner, ki je ob zaključku akcije izrazil zadovoljstvo z opravljenim delom, saj so pripadnice in pripadniki Slovenske vojske v akciji pokazali visoko pripravljenost in ozaveščenosti za tovrstne akcije, sočasno pa dokazali, da so pripravljeni za sodelovanje s civilnim okoljem.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 262
 
Max982 19.04.2010 17:33:48
Smeti na cesti!!!!
Več komentarjev