Slovenija

Podbregar Ropu poročal že 2004?

Ljubljana, 11. 08. 2007 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji direktor Sove naj bi o insceniranju incidentov v Piranskem zalivu Ropa obvestil že leta 2004.

Je Podbregar o insceniranju mejnih incidentov v Piranskem zalivu Ropa obvestil že leta 2004
Je Podbregar o insceniranju mejnih incidentov v Piranskem zalivu Ropa obvestil že leta 2004 FOTO: POP TV

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar bo 4. septembra nastopil pred parlamentarno komisijo za nadzor tajnih služb in poslancev pojasnil, ali držijo navedbe nekdanjega premiera in sedanjega poslanca SD Antona Ropa, da naj bi ga pred volitvami 2004 obvestil o insceniranju mejnih incidentov v Piranskem zalivu.

Kot poroča današnji Dnevnik, je časnik iz zanesljivih virov blizu Sove neuradno izvedel, da je Podbregar poročilo z ugotovitvami Ropu prinesel 29. septembra 2004 okoli poldneva.

V časniku so pridobili še nekaj dodatnih informacij, kako je Sova spremljala hrvaški politični vrh. V to operacijo naj bi bilo vključenih 15 delavcev Sove iz Ljubljane, Kopra, Celja in Krškega. Poslanci, ki so na Sovi iskali dokaze o resničnosti Ropovih navedb, bi se lahko odpravili tudi v prostore Sovine izpostave, saj obstaja možnost, da so se tam še ohranili dokazi o operaciji, ki je potekala poleti in jeseni 2004, dodaja Dnevnik.


Nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije bo namreč poslancem moral odgovoriti na vprašanje, koliko je resnice v izjavah nekdanjega premiera Ropa, ki trdi, da ga je Podbregar nekaj dni pred volitvami leta 2004 obvestil, da se hrvaški premier Ivo Sanader in takratni vodja slovenske opozicije in sedanji premier Janez Janša dogovarjata o insceniranju mejnih incidentov v Piranskem zalivu. Za poslance bo predvsem pomembno, kdaj naj bi se Sovino domnevno prisluškovanje Sanaderju in Janši dogajalo.

Julija je tednik Mladina po uradni poti od vlade pridobil podatke o Podbregarjevih obiskih vladne palače v drugi polovici septembra 2004. Gre za štiri obiske, po neuradnih podatkih Dnevnika pa je ključni tisti 29. septembra 2004. Podbregar se je tega dne v vladni palači mudil že okoli 8. ure zjutraj, odšel je okrog 9. ure in se ponovno vrnil pred poldnevom - takrat je po podatkih Dnevnika Ropu prinesel poročilo o ugotovitvah Sove o ozadju incidentov v Piranskem zalivu. Iztok Podbregar teh navedb ni ne potrdil ne zanikal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
13. 08. 2007 08.16
Kako negativci zagrabijo vsako novico, ki naj bi škodovala vladi. Dokler Podbregar ne dokaže resnice, toliko časa je brezupno komentirati. Ostaja pa dejstvo-Sloveniji gre čedalje bolje, nagci pa tega ne prenesejo. In to je vzrok nepreglednim komentarjem. Prepričan sem namreč, da se bo Janša (ima namreč 3 mesece časa) določil in bo tožil Ropa, če ta seveda laže. Da je pa g. Rop človek svojega priimka, je pa tudi dejstvo.
krzisnikmeister@gmail.com
12. 08. 2007 22.14
5R1 K, hmmm, sam en nasvet, ne si preveč belit glave s Pravo borcem... on ima vedno ene neumne.. Bi mu predpisav študij prava, za tolk časa pa prepoved komentiranja:))). Me pa veseli , da si tudi ti opazil/a (5r1 k) da govori traparije.
Franc Kavka
12. 08. 2007 21.27
Prvo Bore
12. 08. 2007 21.18
5R1 K Pa kaj tukaj mešaš tega Šturma, ki je nespoben, da glava boli. Niti obtožiti ne zna nobenega ali bil levi ali desni. Tako bi jaz zahteval, vse kar sem napisal. Organi pregona so najbolj nesposoben kader pri nas. ""Sova znotraj sove, na kar kažejo dokazi, ne more obstajati!""" Kdo to pravi ? Ti in Šturm !! Prosim te, nekdo mora tudi nadzirati SOVO, da ne bodo preveč sral. ""Edini namen je, da speljejo pozornost drugam.""" Opa bato, to mislijo tvoji !!! Franc Kavka """Politika želi biti brez nadzora, v tem je navečji problem in edino pravilno je, da SOVA obstoji"""" To želi JJ. Še enkrat reč Bumbar, pa boš dobil po buč. """"Pa ti ja nisi dihtig! Peav to počenja Sova. Sova NI POLITIČNA POLICIJA KOT JE BILA UDBA. Bumbar. """
Franc Kavka
12. 08. 2007 20.07
Dr. Sova | 12.08.2007 | 19:45 Ja, saj zaradi takšnih pastirjev kot si ti, je udba izgubila razsodnost tako, da so ostanki propadlega režima še kar naprej zasledovali svoje državljane, jim nezakonito prisluškovali in grozili. To je problem, to. Ne pa kvazi stroka
5R1-K
12. 08. 2007 19.56
Zanimivo bo, ko bodo preiskavo prevzeli organi pregona. Tistim, ki sedaj vladi odrekajo nadzor nad sovo, prav gotovo ne bo prijetno.
5R1-K
12. 08. 2007 19.52
Prvo Borec... iz vsega nastopanja opozicije je razvidno, tako pravi tudi minister Šturm, da je del SOVE naklonjen določenim (opozicijskim) strankam in ne državi; se pravi ljudem, kot si ti sam ugotovil, da so država. Tvoja trditev: "SOVA mora biti neodvisen organ, ki je lahko zvesta samo enemu človeku in to je predsedniku države, ki mora vsak trenutek vedeti, kaj se kaj dogaja v lepi Sloveniji.", prihaja v nasprotje s trditvijo, ko praviš, da je država last ljudi. Zagovarjaš pa, da mora biti sova podrejena enemu samemu človeku. Nadalje: Drnovšek pa je politično neodvisen! Kar govoriš je ena sama manipulacija!
DarthRevan
12. 08. 2007 19.45
5R1K, zakaj pa potem temu povečaš pozornost če si jih spregledal takole skoz in skoz? Mah, saj brezveze, najbolje da se Slovenijo razdeli na dva dela, pa se komuniste strpa v enega, belogardiste v drugega, tisti, ki mamo raje zdravo pamet kot primitivizem bi pa lahko živeli v demilitarizirani coni na sredini in preprečevali vsakršen kontakt komunistov z belogardisti... Ali pa, še bolje, naselimo vse skupaj na samotni otpk pa naj se tam preklajo, Slovenija bi pa lahko počasi res šla naprej.
brainiac
12. 08. 2007 19.45
Belčki in rdečkarji. Ne filozofirajte! Pojdite raje nafutrati živino! Pustite stokovnjakom naj končno uredijo Sovo! Zemlja kmetom!
5R1-K
12. 08. 2007 19.42
V tistih časih je vse dirigirala partija, danes pa se ta način pripisuje vladi JJ, ki hoče nezakonitosti iz SOVE odstraniti! Sova znotraj sove, na kar kažejo dokazi, ne more obstajati! Poleg tega pa se zgornji prispevek govori o Ropovih obtožbah JJ, češ da je slednji izdal Slovenijo z dogovarjanem o incidentih. Edini namen je, da speljejo pozornost drugam.
Franc Kavka
12. 08. 2007 19.35
Prvo Borec | 12.08.2007 | 17:54 Politika želi biti brez nadzora, v tem je navečji problem in edino pravilno je, da SOVA obstoji Pa ti ja nisi dihtig! Peav to počenja Sova. Sova NI POLITIČNA POLICIJA KOT JE BILA UDBA. Bumbar. Kaj res ne veš kaj je politična policija in kaj služba državne varnosti? Ti in tvoji bi še kar naprej prisluškovali opoziciji, jih zastraševali in po potrebi likvidirali. Daj, odrasti.
5R1-K
12. 08. 2007 19.24
Prvo Borec wrote: "SOVA mora biti neodvisen organ, ki je lahko zvesta samo enemu človeku in to je predsedniku države, ki mora vsak trenutek vedeti, kaj se kaj dogaja v lepi Sloveniji." Saj pa nismo več v boljševističnih časih, da je vse v rokah enega človeka! Franc Kavka...good point!
Franc Kavka
12. 08. 2007 18.49
Dolgoborec, ti še kar živiš kot leta 1945 - 1988. Predvsem pa razmislišljaš tako. Daj, zresni se!
Prvo Bore
12. 08. 2007 18.46
Preden jo ukine, mora vse pospraviti za seboj, ampak glede na zadnja dogajanja 15 let je njegova vlada padla že dvakrat predčasno, ali ne ? Nikar ne misli, da to leti samo na JJ vlado. Nesposoben kader treba zmetati ven, ampak nesposoben in ne ga metati ven, zaradi političnega prepričanja. SOVA mora biti neodvisen organ, ki je lahko zvesta samo enemu človeku in to je predsedniku države, ki mora vsak trenutek vedeti, kaj se kaj dogaja v lepi Sloveniji.
5R1-K
12. 08. 2007 18.33
Prvo Borec wrote: "Politika želi biti brez nadzora, v tem je navečji problem in edino pravilno je, da SOVA obstoji." Če te prav razumem, hoče vlada JJ in politika nasploh, da bo lahko izvajala svoje umazane posle, ukiniti SOVO oz. jo omejiti kolikor se le da?
Prvo Bore
12. 08. 2007 18.17
5R1 K Kaj iz tega mojega posta nič ne ugotoviš, kaj sem napisal in kaj sem mislil povedati. Pa saj tako govori tvoj JJ. Veliko govori in nič ne napravi za državo. DRŽAVA SMO LJUDJE IN LASTNIKI DRŽAVE SMO LJUDJE in ne posamezniki. Če smo se osamosvajali, potem je to bila naša država Slovenija, last Slovenskih državljanov, kar na splošno ljudje ne razumejo, da smo mi lastniki in ne posamezniki. Odgovori na moje dvoumne vprašaje in boš potem videl, kaj sem želel povedati ali kaj sem povedal. Prosim počasi preleti post
5R1-K
12. 08. 2007 18.07
Prvo Borec... ne vem, kaj želiš povedati in kako se vse to nanaša na dogajanje okrog SOVE? Se pa strinjam s tabo, in tudi podpišem, ko praviš: "DRŽAVA SMO LJUDJE". Kakšno pa je dejansko stanje v Sloveniji? Na metode, ki jih uporabljata bivši in sedanji predsednik države, ne nasedam! Če imaš povedati nekaj, kar ima realno podlago in ne samo neutemeljene žaljivke, ki letijo na vlado JJ, prosim povej...
Prvo Bore
12. 08. 2007 17.54
Hvala za razlago ""(vsaj za zdaj, ko dokazi še niso predloženi; ne pazabi, da so le-ti lahko ponarejeni). Tako ponarejeni, kakor je dejansko stanje v Sloveniji, ali ne ? V politiki so dovoljene umazane vojne, dokler ne pridejo na plan, ali ne ? Leta 81 so na rekli, da bomo državljani dobili kopletno državno bogatstvo, podeljeno na pravične deleže, ali ne ? Ali je bilo podeljeno na pravične deleže, je zelo veliko vprašanje, ali ne ? Tisti, ki pravi, da v politiki ni denarja, se preklemansko moti, ali ne ? Politiki so demokratično izvoljeni od strani državljanov, ali ne? Politiki so obljubili, da bodo pošteno delali za državljane Slovenije, ali ne? Kdo lahko nadzira nekoga, če upošteva svoje obljube ? SOVA, kar je edino pravilno !!! Umazanega perila bo tolk, da morali v Primatu narediti največji pralni stroj na svetu. Ali se spomneš skeča od Rifleta : Fantek zakaj pa jokaš ? Ker se splača ! Politika želi biti brez nadzora, v tem je navečji problem in edino pravilno je, da SOVA obstoji. Nekatrei ljudje ne razumejo, da vse kar je držvno je naše, od državljanov Slovenije !! V vseh podjetjih bi morali skrbeti, da služijo državi in ne sebi. Marsikaj bi lahko napisal, ampak imam prekratek čas, da vse povem. Zapomnite si že enkrat DRŽAVA SMO LJUDJE in ne bomo dovolili, da nam državo razprodajo.
5R1-K
12. 08. 2007 17.33
Prvo Borec... dovoli, da začnem s filozofsko razlago... Filozofska razlaga pojma dvom se nanaša na skepso, absolutni dvom in metodični dvom. Za prvega pomeni dvom princip mišljenja. Drugi izraža stališče skrajnega skepticizma (nikakršno spoznanje ni mogoče). Medtem, ko je slednji del spoznavne metode kritičnega mišljenja. Ta je najbolj znan pri Descartesu: na začetku je treba v vse podvomiti. Slovnična razlaga pa razlikuje dva pomena in sicer na eni strani pozitvini in negativni pomen na drugi. Prvi tako potrjuje prepričanje v resničnost nečesa, npr.: v resničnost Ropove trditve (npr. ni dvoma, da je resnična). Drugi pa, nasprotno, izključuje zanesljivo sklepanje o resničnosti česa, npr.: Ropova izjava vzbuja dvome v resničnost o insceniranju incidentov... Kakor je razvidno, sem sam uporabil slednjega, ki ima brez dvoma realno podlago (vsaj za zdaj, ko dokazi še niso predloženi; ne pazabi, da so le-ti lahko ponarejeni).
Prvo Bore
12. 08. 2007 15.06
5R1 K oboje napiši