Slovenija

Podbregarja in Ferša sumijo utaje

Ljubljana, 23. 05. 2007 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
B.M./D.Š.
Komentarji
50

Prejšnji direktor Sove je omogočil izplačilo iz posebnega sklada brez plačila davka: utaja znaša več 10 tisoč evrov.

Nekdanji direktor Slovenske obveščevalno varnostne agencije (SOVA) Iztok Podbregar na vroča vprašanja novinarjev odgovarja, da "ni odvezan molčečnosti“. Po neuradnih virih pa Podbregarja že nekaj časa čaka pisni sklep, da je odvezan molčečnosti, vendar ga kot nekdanji direktor Sove doslej ni želel prevzeti.

Nekdanji direktor SOVA Podbregar Iztok na bistvena vprašanja ne želi odgovarjati
Nekdanji direktor SOVA Podbregar Iztok na bistvena vprašanja ne želi odgovarjati FOTO: POP TV

Z odvezo molčečnosti predstojniki služb v javni upravi in drugih državnih organih omogočijo, da lahko sedanji in nekdanji državni uradniki javno spregovorijo o vsebinah, ki so bile v preteklosti označene za uradno tajnost in s katerimi so bili seznanjeni med opravljanjem svoje službe.

Že 18. aprila je pravosodni minister Lovro Šturm kot predsednik vladne delovne skupine povabil na pogovor Podbregarja, da bi se opredelil do ugotovitev in podal dodatna pojasnila. Nekdanji direktor Sove je prihod na sestanek s Šturmom sicer potrdil, potem pa pogovor z njim zavrnil. Pravosodni minister je želel slišati Podbregarjeve odgovore na vprašanja o plačilih iz posebnega sklada Sove, ki naj bi bili namenjeni financiranju tajnih akcij.

Bosanska komisija in 126.000 evrov „na roko“

Nekdanji direktor SOVA v letih 1993-1999 Drago Ferš je prejel honorar 126.300 evrov, pri tem pa ni plačal niti centa dohodnine
Nekdanji direktor SOVA v letih 1993-1999 Drago Ferš je prejel honorar 126.300 evrov, pri tem pa ni plačal niti centa dohodnine FOTO:

Vlada je v letih 2003 do 2005 iz proračunskih rezerv agenciji namenila skupaj 126.300 evrov, s katerim se je Slovenija vključila v projekt, s katerim je EU sofinancirala bosansko-hercegovsko Komisijo za reformo obveščevalnega sistema BiH. Denar je ministrstvo za finance nakazalo v proračun Sove, Draga Ferša, nekdanjega direktorja Sove v letih 1993-1999, pa so izbrali za izvajalca projekta.

Toda tedanji direktor Sove Iztok Podbregar s Feršem ni sklenil običajne pogodbe, v tem primeru bodisi podjemne ali avtorske pogodbe, temveč mu je znesek izplačal iz t.i. posebnega fonda. Ta denarni sklad Sove je po zakonu namenjen izvajanju tajnih akcij in plačevanju sodelavcev, bistveno pa je, da so izplačila iz posebnega fonda oproščena plačila vseh davkov.


Podbregar zlorabil institut tajnega sodelavca

Podbregar je po ugotovitvah vladne komisije, ki preverja poslovanje Sove, zlorabil institut registracije tajnega sodelavca Sove. Šlo je namreč za povsem javen projekt pod okriljem EU, Ferševo vodenje bosensko-hercegovske komisije za reformo obveščevalnih služb pa v nobenem primeru ni sodilo med tajne akcije slovenske obveščevalne agencije.

Prejemnik je tako v štirinajstih obrokih dobil vseh 126.300 evrov, plačilu davka pa sta se izognila tako Sova, ki je dohodek izplačala, kakor tudi Ferš, ki mu ni bilo treba plačati dohodnine.

Natančen izračun zneska davčne utaje je zapleten, saj se je prav v letih 2003-2005, ko je Ferš prejemal nakazila iz Sove, spreminjala davčna in dohodninska zakonodaja. Prav tako je višina dohodnine odvisna od tega, kolikšni so bili celotni letni dohodki Draga Ferša, število njegovih vzdrževanih družinskih članov, morebitne olajšave ipd. Kljub temu pa je razvidno, da znesek celotnega zneska davčne utaje dosega več deset tisoč evrov.


Začetek proračunske revizije v Sovi in OVS

Predsednik Računskega sodišča RS Igor Šoltes: Zadnji dogodki in objavljeni podatki, povezani s poslovanjem SOVA bodo vplivali na obseg revizije.
Predsednik Računskega sodišča RS Igor Šoltes: Zadnji dogodki in objavljeni podatki, povezani s poslovanjem SOVA bodo vplivali na obseg revizije. FOTO: POP TV

Računsko sodišče je danes objavilo sklep o začetku revizije za Slovensko obveščevalno varnostno agencijo (SOVA) in Obveščevalno varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo. „Od današnjega dne so stekle vse aktivnosti, povezane z omenjeno revizijo,“ je v pogovoru za 24ur.com povedal predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes.

"Gotovo so zadnji medijski zapisi in to kar se dogaja, vplivali na obseg revizije. Torej na obseg tistega, kar bo pregledano, na podlagi česar se bo ugotavljalo pravilnost oziroma nepravilnost poslovanja.", je dejal Šoltes. Pravi še, da zakon o Sovi česa takega, kot je črni fond, ne pozna. A dejstvo je, da v posebnem skladu Sove obstaja fond, ki se ne financira iz proračuna in ga je šturmova vladna skupina označila za nezakonitega. Ta del sklada se financira z denarjem iz sodelovanja s tujimi obveščevalnimi agencijami.

Za pregled v Sovi se Računsko sodišče ni odločilo šele zaradi nadzora vladne komisije nad poslovanjem obveščevalne agencije, ki je doslej ugotovila vrsto nepravilnosti glede porabe finančnih sredstev. "Odločitev o reviziji Sove smo sprejeli sami konec lanskega leta, ko smo pripravljali program dela za leto 2007,“ je povedal Šoltes.

Sedež SOVE v Ljubljani
Sedež SOVE v Ljubljani FOTO: POP TV

Obveščevalne službe nikoli niso bile predmet revizije Računskega sodišča, nazadnje pa naj bi proračunsko porabo Sove oziroma njeno predhodnico VIS pregledali v letih 1996/97, v času Drnovškove vlade. "Komentiram lahko samo za obdobje zadnjih dveh let in pol, odkar sem na tej funkciji,“ pravi Šoltes. Po njegovih besedah je v Sloveniji okrog 4000 revidirancev, samo nekatere revizije pa so obvezne vsako leto.

Glede na to, da nima le zakonitega posebnega denarnega sklada za financiranje tajnih akcij, temveč je imela obveščevalna agencija po dosedanjih ugotovitvah vladne komisije celo ilegalen t.i. črni fond, je vprašanje, v kolikšnem obsegu in kako natančno bo lahko Računsko sodišče sploh revidiralo proračunske izdatke Sove.

"45.a člen zakona o Sovi določa, da agencija lahko izplačuje določene denarne izdatke, poravna stroške in nagrade za tajno pridobivanje podatkov,“ odgovarja Šoltes."Gre za t.i. posebna finančna sredstva agencije, ki morajo biti predmet finančnega načrta agencije in so namenska.“ Podatke o teh izplačilih SOVA vodi v ločenih evidencah. "Vendar skladno skladno s predpisi, ki urejajo posamezna področja. Iz navedenega sledi, da je torej tudi to poslovanje, ker je del proračuna Sove, lahko in tudi mora biti predmet revizije Računskega sodišča,“ je povedal Šoltes.

Računsko sodišče naj bi pregledalo tudi izplačila stroškov za domnevnega Drnovškovega zdravilca iz proračuna SOVA.
Računsko sodišče naj bi pregledalo tudi izplačila stroškov za domnevnega Drnovškovega zdravilca iz proračuna SOVA. FOTO:

Računsko sodišče bo proračunsko poslovanje Sove in OVS pregledalo za obdobje od 2005 do prve polovice letošnjega leta. Zaradi obsežnosti naj bi bila revizijsko poročilo pripravljeno „konec oktobra oziroma v začetku novembra“, ko naj bi po Šoltesovih navedbah preučili tudi morebitne ugovore obeh obveščevalnih služb na ugotovitve iz osnutka poročila.

Kot je znano, tudi proračunska inšpekcija ni nikoli pregledala črnega fonda Sove, ampak le dokumentacijo zakonitega proračunskega sklada obveščevalne agencije v letih 1993, 1995, 1996 in leto 1998.


Janša kritičen do Kučana in Sove

"SOVA nima pristojnosti, da prisluškuje državljanom, nima pristojnosti, da deluje proti državljanom . SOVA nima pristojnosti, da razpolaga z arhivskim gradivom pred letom 1990 in nima pristojnsoti, da razpolaga z neproračunskimi sredstvi oziroma črnim fondom. Vse našteteo se je v preteklosti v tej agenciji dogajalo", je dejal premier Janez Janša

"Stoodstotno je dokazljivo, da je ta agencija razpolagala z mobilno prisluškovalno napravo, kljub temu, da agencija nima nikakršnih pristojnosti za prisluškovanje slovenskim državljanom. Avtomobil s prisluškovalno napravo je naredil 12.000 kilometrov in to po Sloveniji, ker s takšnim avtomobilom ni možno voziti po tujini“, je poudaril premier Janša.

"Zanimiv očitek, da nekdo posega v neodvisno sodstvo, glede na to, da ga izgovarja nekdo, ki je bil nekoč na čelu totalitarne politične piramide, ki je totalno obvladovalo sodstvo, tajne službe in jih zlorabljala za vzdrževanje totalitarne oblasti“, je bil kritičen Janša do Milana Kučana, ki je včeraj poudaril, da trenutno stanje v Sloveniji kaže na filozofijo, da je za osvojitev in ohranitev oblasti mogoče uporabljati vsa sredstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanker007@gmail.com
24. 05. 2007 21.22
Meni je že logično da če je tajni fond, da potem za izdatke iz tega fonda ne plačuješ davka, ker potem ni več tajno.
Prvo Bore
24. 05. 2007 21.12
Mislim, da so vsi tako nesposobni, da glava boli. Poglejte, kaj je napisano """"Podbregar je po ugotovitvah vladne komisije, ki preverja poslovanje Sove, zlorabil institut registracije tajnega sodelavca Sove. Šlo je namreč za povsem javen projekt pod okriljem EU, Ferševo vodenje bosensko-hercegovske komisije za reformo obveščevalnih služb pa v nobenem primeru ni sodilo med tajne akcije slovenske obveščevalne agencije. Prejemnik je tako v štirinajstih obrokih dobil vseh 126.300 evrov, plačilu davka pa sta se izognila tako Sova, ki je dohodek izplačala, kakor tudi Ferš, ki mu ni bilo treba plačati dohodnine.""""" Zakon pravi, da če izvažaš ali da posreduješ delo,kar to je bilo,potem se ne obračuna davka. To je jasno kot beli dan. Tega bedaki ne vidijo ali nočejo vedeti. Jutri bom poklical in jim objasnil. Tukaj ni nič spornega. Pa da Šoltes to ni vidu, je totalna nesposobnost kadra, ki ga mastno plačujemo. Pa to leti na vse. Vsi so butli
ugrica
24. 05. 2007 20.41
Vse se mora delati na zakonski podlagi.To še posebe velja za obveščevalne agencije kod je v Sloveniji Sova.Če so tu zakoni kršeni potem mora negdo za te kršitve odgovarjati.To je vsa ometnost.V sovi se je do sedaj iskazalo da je več ko očitno,da so bili zakoni kršeni.
Adolph
24. 05. 2007 18.35
Dragi Slovenci Roko na srce,vsakdo od nas postenjakov bi,ce bi se mu prozila prilika usekal drzavo za kakrsnikoli davek.Saj meni gre tako,in nisem nobena izjema!
Prvo Bore
24. 05. 2007 16.10
EXIM to ni žaljivka, to je resnica. Resnica pa boli, to pravijo stari ljudje.
politik70
24. 05. 2007 13.17
exim =eskim ti pa ne žališ in sploh komentiraš zadeve kot da si najbolj pameten na svetu.Izšolal si se še v socializmu in očitno so te dobr naučl da sedaj to znanje uporabljaš proti svojemu narodu ali pa se motim in so te izšolal v ARGENTINI kamor boš po mojem pobegnil po naslednjih volitvah.Kajti vse manj slovencev razmišlja tako kot ti in tebi podobni.Zmanjkuje vas in če bi šli vsi SLOVENCI na prejšne volitve tudi sedanja oblast nebi bila izvoljena.In ti tle pridgaš da treba delat tuki te čist podpiram sam delat je treba za naprej ne pa dnar stran metat za nazaj.Razočaran boš ko boš ugotovil koga podpiraš.Politika je k.....
hinko.murovec@siol.net
24. 05. 2007 13.02
Hinko MUROVEC, Spoštovani " Toni25" , strinjam se s teboj , ko praviš, da JJ ni takrat živel. Verjetno je temu krivo to, da vse preveč vztrajno hočejo dokazati, da so bili domobranci na pravi strani in ne partizani. Takrat je pač bilo nujno opredeliti se za ali , sodelovanje - uklonitev večji sili, kar so nekateri izbrali največ zato, ker so računali z lažjim preživetjem in verjeli propagandi cerkve. Če hočeš stvar vsaj malo objektivno razumeti moraš tudi jasno razdeliti partizane na tiste, ki so šli v boj proti okupatorju iz ljubezni do domovine od tistih, ki so v tem videli ( kot belogardisti ) , nekakšno možnost za svojo uveljavitev in prevlado. Gre enostavno za to, da so vedno na obeh straneh pošteni in pokvarjeni interesi. Če bi bilo govora o zločinskih belogardistih in bedakih, ki so jih zavedli, ter o partizanih in partizanih , ki so bili orodje KP pod diktirko ruskega režima bi veliko lažje dosegli soglasje. Dokler bo vse deljeno na rdeče in črno bo pač tako kot je. Je pa res , da bi tudi JJ lahko naredil v tej smeri več, a mu notranji spori včasih pridejo še kako prav. Kaznovati tiste , ki kršijo zakonodajo je nujno in prav seveda dosledno in vse ne da se uporabljajo različna merila pogojena z politično opredelitvijo. Ko omenjaš japonski primer t.i. vitko proizvodnjo, ti lahko povem, da je bilo nekje v osnovi nekaj podobnega mišljeno prinas v času uvajanja delavskega samoupravljanja, seveda še daleč od japonskega sistema in v drugačni družbeni ureditvi. A nekakšnji zametki take misli so bili. Seveda pa je o tem razmišljati prinas dokler ne bo vsaj delno izkorenijen kientelizem in pregovorna požrešnost posameznikov prekleto teško. Verjemi mi najtežje je ljudi, ki so se navadili nekakšnega poslovnega absolutizma, ki prinaša dobičke in ima podporo s strani velike večine politikov, ki iz tega tudi vlečejo določene dobičke , odvaditi absolutizma in jih pripraviti do sodelovanja z zaposlenimi. Vsako sodelovanje avtomatično izloča možnost upravljanja v zakulisju in s tem izkoriščanja. Misel ni slaba, na vas mladih je, če boste nekoč uspeli, upam da boste. LP
exim@t-2.net
24. 05. 2007 12.37
Prvo Borec: od tebe ne bilo pričakovati nič drugega, kot žaljivke. Predvsem pa bode v oči tvoja nenačitanost. Bogi si!
pikec72
24. 05. 2007 12.36
Pridružujem se mnenju nekaterih, da je potrebno kaznovati tiste, ki ne delajo v skladu z zakoni. Še posebej pa tiste, ki so na vodilnih mestih v državi. Ti bi morali biti ostalim vzgled. Če veljajo pravila za nas, naj še veljajo za tiste zgoraj. Sicer pa ne vem, zakaj JJ pravite domobranec. Tudi moj dedek je bil v partiji, pa zato še jaz nisem komunist. JJ sploh ni živel v tistih časih. Dokler bodo padali takšni očitki, tako dolgo ne bo pravega napredka v državi. Nekdo je omenil, da bo potrebno iti na ulice. Meni se zdi, da pod to vlado ni nič slabše, kot je bilo pod prejšnjimi vladami. Da pa se rezultati ne morejo pokazati v 2 letih, pa je menda vsem jasno. Gre pa se v pravo smer, postopoma se država umika iz gospodarstva, delovnih mest je iz meseca v mesec več, ... Problem je le pri urejanju pravic delavcev, pa tudi to se bo rešilo sčasoma. Je pa res, da če hočemo biti konkurenčni, bo potrebno več delat in več znat. Vsak delavec pa ima možnost ustanoviti svoje podjetje in se naj dokaže, koliko je sposoben, ne pa da jih večina samo kritizira delodajalca, ki pa so slabi in dobri. Šele takrat bo uvidel delavec, koliko dodatnih skrbi je prisotnih in koliko dodatnega dela. To ni samo da 8 ur odpikaš v službi in greš domov, pri čemer te ne briga, če boš drug dan imel kaj za delati ali ne. Najboljši v tem so Japonci, ki so uvedli t.i. vitko proizvodnjo, katere cilj je, da v vsem sodelujejo delavci in vodilni skupno, vendar tudi vsi nosijo svojo odgovornost, je pa jih tudi za neko delo potrebno manj, saj so jih nadomestili stroji. Taka pa je pač današnja realnost. Nekaterim se še vedno cedijo sline po starih časih, vendar poglejte kam so ti časi pripeljali Srbijo. A si želite nazaj takih časov? Verjetno ne.
pikec72
24. 05. 2007 12.30
Pridružujem se mnenju nekaterih, da je potrebno kaznovati tiste, ki ne delajo v skladu z zakoni. Še posebej pa tiste, ki so na vodilnih mestih v državi. Ti bi morali biti ostalim vzgled. Če veljajo pravila za nas, naj še veljajo za tiste zgoraj. Sicer pa ne vem, zakaj JJ pravite domobranec. Tudi moj dedek je bil v partiji, pa zato še jaz nisem komunist. JJ sploh ni živel v tistih časih. Dokler bodo padali takšni očitki, tako dolgo ne bo pravega napredka v državi. Nekdo je omenil, da bo potrebno iti na ulice. Meni se zdi, da pod to vlado ni nič slabše, kot je bilo pod prejšnjimi vladami. Da pa se rezultati ne morejo pokazati v 2 letih, pa je menda vsem jasno. Gre pa se v pravo smer, postopoma se država umika iz gospodarstva, delovnih mest je iz meseca v mesec več, ... Problem je le pri urejanju pravic delavcev, pa tudi to se bo rešilo sčasoma. Je pa res, da če hočemo biti konkurenčni, bo potrebno več delat in več znat. Vsak delavec pa ima možnost ustanoviti svoje podjetje in se naj dokaže, koliko je sposoben, ne pa da jih večina samo kritizira delodajalca, ki pa so slabi in dobri. Šele takrat bo uvidel delavec, koliko dodatnih skrbi je prisotnih in koliko dodatnega dela. To ni samo da 8 ur odpikaš v službi in greš domov, pri čemer te ne briga, če boš drug dan imel kaj za delati ali ne. Najboljši v tem so Japonci, ki so uvedli t.i. vitko proizvodnjo, katere cilj je, da v vsem sodelujejo delavci in vodilni skupno, vendar tudi vsi nosijo svojo odgovornost, je pa jih tudi za neko delo potrebno manj, saj so jih nadomestili stroji. Taka pa je pač današnja realnost. Nekaterim se še vedno cedijo sline po starih časih, vendar poglejte kam so ti časi pripeljali Srbijo. A si želite nazaj takih časov? Verjetno ne.
hinko.murovec@siol.net
24. 05. 2007 12.13
Hinko MUROVEC, ena zadeva mi je posebej zanimiva. G. Janez Janša je kot je navedeno izjavil, da SOVA nima pristojnosti razpolaganja z gradivom pred letom1990. Zanimiva zadeva, varnostna služba bi potemtakem morala imeti in upoštevati samo podatke po tem letu. Hm, ali ni to malo bedasto?. Oziroma pisano na kožo nekaterim , ki bi to iz osebnih razlogov radi tako uredili. Kako pa naj varnostna služba deluje brez določenih podlag , ki izhajajo iz podatkov zbranih skozi ves čas. Kje boš potem za hudiča dobil podatek kdo je potencialno nevaren na podlagi njegovih poprejšnjih postopkov in nagnjenj. Očitno si v tej državi večina predstavlja varnostno obveščevalno delo kot nekakšno volonterstvo pri Marijini družbi. Res razumevanje na nivoju dojenčkov ali pa nivoju do skrajnosti pokvarjenih ljudi, ki dopuščajo samo kar je njim v korist. LP
Prvo Bore
24. 05. 2007 11.41
Pogledal sem si War the Dog. Komu še verjeti ? Verjamem tisto kar vidim - dejansko in to je uničevanje Slovenije.
Prvo Bore
24. 05. 2007 09.55
EXIM priden bodi !! Na mojo žalost me ne živiš, ker bi zelo rad zapravljal tvoj denar, ker Vi sedaj zapravljate moj ali naš denar za Vaše neumnosti. Zelo veliki uspehi. Za Vas je že uspe, če vstanette zjutraj. Hvala nam, da prihajajo naši časi. Pa saj so bili študentje na ulicah, pa ste jih skoraj pretepli. Dober da je bil pamten komandir, da ni prišlo več v medije. Pa zopet priden bodi Exim in ne kvasi neumnosti. Živa sramota si za pravi slovenski narod
kosir_maks
24. 05. 2007 09.26
ŠOLTES je še ena politična cvetka iz krogov LDS . Nastavljen na to funkcijo maja 2004 ! Šturm pazi, da ne bo tople vode odkrival na SOVI !
exim@t-2.net
24. 05. 2007 09.26
Prvo Borec, doki007: JJ ne misli, da smo Slovenci maloumni in idioti, ker je tudi on Slovenec, torej ne bo pljuval v lastno skledo. Ve pa, da ima Slovenija maloumne idiote, kot so razni doki007, Prvo Borci in ostali negativci, ki si želijo samo , da bi Slovenci klecnili in zato toliko pljuvanja po uspehih naše vlade. Ubožčki, duševni reveži. Mar vam ne "kapne", da vemo, kako hudičevo vas jezijo naši uspehi! Prvo Borec bi šel pa kar na ulico... Naj gre raje v službo, naj dela, da ga ne bomo živeli drugi!
masle
24. 05. 2007 09.24
Kako nizek nivo komentarjev. In takšni ljudje bi nas naj leta 1991, na čelu z PP Janezom J, osamosvojili. Ta bi izdal še lastnega očeta, če bi s tem dobil politične točke. Sicer pa to je kar vzorec ravnanja, kdo je "razkril" orožje na mariborskem letališču, kdo je uničil Sovo... Najlepše pa je, da se šele sedaj razume stare slovenske pregovore. Recimo: "gliha vkup štriha" ali pa "blagor ubogim na ..."
kosir_maks
24. 05. 2007 09.16
Baje je predsednik računskega sodišča IGOR ŠOLTES sin , hčere od Kardelja ! JJ pazi KAKO bo vnuk od Kardelja, sešteval in odšteval na SOVI ! Pr ta levih se nič ne ve česa so zmožni, ko je treba ščitit svoje lljudi !! Šturm bo Šoltesa najprej povprašal, če še zna poštevanko do 100 ! NA PAMET !!
kosir_maks
24. 05. 2007 08.20
Iztoček bo kmal lohk praznu Drnijevo kahlo ! Za ohranitev svojga položaja jo bo lohk tud polizal ! hi,hi
whereareweheadedto
24. 05. 2007 08.16
Dobro je, da se take stvari razčistijo in kaznujejo odgovorni. Takšno vedenje SOVE ni dopustno in če se bo neodvisno potrdilo, da so bile nepravilnosti, je treba odgovorne kaznovati. Vendar pa je treba poskrbeti, da pri vsem skupaj ne gre za osebno maščevanje. Sprejeti je treba tudi dejstvo, da se določene stvari nikoli ne bodo dale raziskati, recimo kdo je naročnik nepravilnosti, saj ponavadi za take stvari ne obstaja papirna sled.
Prvo Bore
24. 05. 2007 07.15
JJ dejansko misli, da smo Slovenci idioti,maloumni. Še kamlu, pa bo Velenje spremenil v glavno mesto. Če so našel metek za Krambergerja, potem naj sedaj najdejo mitraljez. Zopet bo na položaju Bela in Plava garda. Zresnimo se ljudje in pojdimo na ulice, dokler še imamo čas.