Slovenija

Podcenjevalen odnos do gora je nevaren

Kranj, 11. 05. 2013 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obiskovalci gora se morajo ob naskakovanju vrhov zavedati, da je treba na pot odriniti ustrezno opremljen in s primerno psihofizično pripravljenostjo. Policisti so zato na izhodiščna mesta za odhod v gore začeli nameščati opozorilne plakate Varno v gore.

Policisti opozarjajo na upoštevanje osnovnih pravil gorništva.
Policisti opozarjajo na upoštevanje osnovnih pravil gorništva. FOTO: PU Kranj

S prihodom daljših in toplejših dni se v gore odpravlja vse več ljudi. Med njimi pa so tudi takšni, za katere velja pregovor Gora ni nora, nor je tisti, ki gre gor. Policija zato opozarja, da z vse številčnejšim obiskom gora pogosteje prihaja do nesreč, ki so največkrat posledica slabe psihofizične pripravljenosti, podcenjevanja zahtevnosti poti, neustrezne opremljenosti, neodgovornega ali napačnega ravnanja ali pa zgolj premajhne izkušenosti. Policisti se zato skupaj s pohodniki in planinci sprašujejo, "kako varno združiti šport, zabavo in doživljanje narave, da bi varno prišli do cilja in potem še nazaj", in dajejo v tej smeri tudi koristne napotke.

Treba je poznavanje osnovnih pravil gorništva, svojih lastnih zmožnosti in tehnik gibanja v gorskem svetu. Pomembno je tudi zavedanje, da možnosti nesreče včasih ni mogoče izključiti, čeprav je storjeno mnogo, da do nje ne pride. "Podcenjevalen odnos do gora je nevaren," poudarjajo policisti.

Gorenjski policisti so zato na izhodiščna mesta za odhod v gore začeli nameščati opozorilne plakate Varno v gore, s katerimi obiskovalce opozarjajo na nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo v gorskem svetu. Policisti izpostavljajo predvsem, naj pohodniki pri izbiri poti upoštevajo telesno in duševno pripravljenost, vremenske razmere ter zahtevnost in dolžino planinske poti.

Svetujejo še, naj pohodniki pot načrtujejo in naj se primerno opremijo. Med opremo sodi visoka planinska obutev, nahrbtnik s toplimi oblačili in rezervnim perilom, vetrovka in vetrne hlače, kapa in rokavice ter zaščitna sončna očala. S seboj je treba imeti tudi brezalkoholne napitke, komplet prve pomoči, baterijsko svetilko in vžigalice, alpinistično čelado in nepogrešljiv mobilni telefon. Glede na to, da so ponekod še zimske razmere, ki že same po sebi predstavljajo nevarnost, je pomembno pravilno gibanje, priporočljiva pa je tudi uporaba derez in cepina. V določenih predelih bo sneg namreč obležal še vse do poletja, kar lahko za pohodnike predstavlja dodatno nevarnost.

Varno v gore
Varno v gore FOTO: PU Kranj


Če slučajno pride do nesreče ali če potrebujejo pomoč, naj planinci pokličejo Center za obveščanje na telefonsko številko 112 oz. policijo na telefonsko številko 113.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
12. 05. 2013 15.35
Čudim s e, d anikogar ne zaniam ta tematika, še bolj pa temu, d ani pripomb. PA kdo pri abs pokriva tematiko o hribih? PA zakaj anj bi klicali Policijo nna 113, če pa imao številko 112, univerzalno za vse nesreče! AZkaj ljudi berate s takšnimi odvečnimi, d ane rečem brezzveznimi podatki. AJ, lahko pokiče tudi načelniak GRS s tsitega konca domov, pa an policisjko postajo tudi,.,m'0ap an Slovenske novice in še kam, to je vse izguba člasa!! 112!!
Tonček Balonček
11. 05. 2013 21.59
+0
Nikjer ne omenjate Planinske zveze Slovenija, katere psolanstvo je, med drugim, tudi planisnka vzgoja. Skoraj vsaka šola ima planisnki krožek in mentorja, vzpodpujajte otroke, d ase vključijo v plansinko izobraževanje, ne pa da s ekot odrasli odpravijo v trgovino, nakupijo za tisoč in več EUR neke opreme, od katere je pol ne potrebujeo in tričetrt ne , razen mobilca in čutare ne znajo uporabljati, potem pa hajd v hribe. Ko gledam dandanašnje turne smučarje, s emi zdijo kot novoletne ejlke, toliko opreme imajo na sebi in v nahrbtnikih. Pomembnejša je izurjenost ter izkušnje, to je menda jasno. In zakaj naj bi biel vžigalice nujna oprema, v območju TNP je prepovedano kurjenje ognja!
Litav
11. 05. 2013 20.45
Slisi se da je bilo pri enenem resevanju nekaj narobe pa bo policija bolj spredaj ...
Polonca Banovšek
11. 05. 2013 11.49
+6
Spet se vtikujejo tam k jim ni treba naj gredo rajsi raziskovat kam gre denar v vladi in kdo ga krade...
nikagaja
11. 05. 2013 11.15
+4
zakaj pa policisti?! saj te ne resujejo policisti. toliko je stalno govora o neizkusenosti in neopremljenosti, pa ce pogledate vso statistiko - v glavnem "pobira" izkusene in dobro opremljene. tako da nehajte nabijat s to neizkusenosjo in neopremljenostjo. ko pride tvoja ura, jo "odpotujes" tako ali drugace.
Tonček Balonček
12. 05. 2013 15.25
Točno tako je! Kolikor vem, je bil Humar še najbolj izkušen in opremljen od vseh ponesrečencev.
jest504
11. 05. 2013 10.35
+14
Sem aktiven planinec in se se strinjam s tem, da bi morali neustrezno opremljeni planinci plačati reševanje. Vendar se mi pa pri tem pojavlja še ideja, da naj potem tudi kadilci, alkoholiki plačajo zdravljenje bolezni povezane s kajenjem in alkoholom.
Indigo Pingvin
11. 05. 2013 10.56
+6
Tonček Balonček
12. 05. 2013 15.27
-2
PA gospodinje, ki pozabijo an šporget, pa tsiti, ki se spotaknejo na dvorišču ter štengah, sklratka vsi anj plačajo zavarovanje n še takrat, ko kaj rabijo. PA kaj bodo potem počelki s toliko denarja vse te zavarovalnice?
Indigo Pingvin
11. 05. 2013 10.13
+4
Jaz ne grem v hribe brez mobilca (ker si sproti beležim pot pa tudi navigacija z njim pomaga, ker se z lahkoto izgubim), ampak da ti nekdo predpiše, da ga moraš imet, to je pa grozljivo. Javni upravi se je zmešalo.
Djoser
11. 05. 2013 09.55
+1
Vse, ki ki se ponesrečijo zaradi neustrezne ali pomanjkljive opreme je potrebno kaznovati kot voznike, ki v vinjenem stanju povzročijo nesrečo s smrtnim izidom!!Pa bo kmalu red.
factory
11. 05. 2013 10.05
-1
točno tako in vsak pohodnik in planinec prevzame odgovornost za svoje neustrezno obutev in svoje početje ter če ga morajo reševat naj potem vse plača in to je to.
Tonček Balonček
11. 05. 2013 21.52
+2
Če s esam ponesrečiš je nekaj čisto drugega, kot če koga povoziš, ne seri!
hellcat_666
12. 05. 2013 10.55
ja, samo če se ponesrečiš zato, ker si imel nepravilno obutev (npr superge za visokogorsko turo) potem si si čisto sam kriv da si se ponesrečil in si moraš stroške reševanja plačat sam. zdej, če si bil pa ti pravilno opremljen in vse, potem je to res pač nesreča, za katero si naredil vse, da bi jo preprečil, pa pač ni uspelo. je razlika.
gostilnca
11. 05. 2013 09.05
-3
Tožilstvo sodi ne policisti
factory
11. 05. 2013 08.44
+2
In spet se policisti zanimajo za pohodnike v gore prav tako se preveč zanimajo za gorske kolesarje namesto da bi lovili tajkune ki so nam pokradli državo žal policija se vtika tja kjer jih nič ne srbi no sej vedno je tako da so tam kjer jih ne potrebuješ.
KoToTamoPjeva
11. 05. 2013 09.02
+6
ko pa boš jih ti potreboval pa upam da bo operater rekel da nimajo časa za tebe ker lovijo tajkune
factory
11. 05. 2013 10.07
+2
jih ne potrebujem žal sej ne znajo drugo ko jih pokličeš potem samo pokasirajo in gredo in niso v nobeno pomoč če pa jih ti rabiš vsak dan in če si res problem se pa preseli k njim sej imajo dosti prostih celic
KoToTamoPjeva
11. 05. 2013 11.42
+2
pa si drugič zapisnike za zavarovalnico sam piši... :)