Slovenija

Podizvajalci znova napovedujejo zaporo avtoceste

Ljubljana, 24. 05. 2011 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V zvezi z izdajo dovoljenja za zaporo pomurske avtoceste v GZS poudarjajo, da Mirko Požar ne more sklepati poslov, za katere bi bila odgovorna GZS kot celota, brez vednosti vodstva. Podizvajalci pa so znova vložili vlogo za zaporo.

Podizvajalci so opozorili, da bodo zaporo avtoceste izvedli le, če Dars do 8. junija ne bo preveril neplačanih terjatev in upravičenih tudi poplačal.
Podizvajalci so opozorili, da bodo zaporo avtoceste izvedli le, če Dars do 8. junija ne bo preveril neplačanih terjatev in upravičenih tudi poplačal. FOTO: Dars

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) zavrača očitke, ki jih je na zbornico v zvezi s preklicem vloge podizvajalcev za zaporo pomurske avtoceste naslovil predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Slovenije pri GZS Mirko Požar. Poudarjajo, da Požar ne more navzven sklepati poslov, za katere bi bila brez vednosti vodstva GZS materialno odgovorna GZS kot celota.

Vodstvo GZS je Dars minuli teden obvestilo, da preklicuje vlogo za izdajo dovoljenja za zaporo pomurske avtoceste za tranzitni promet med avtocestnima priključkoma Vučja vas in Lenart, ki so jo podizvajalci zaradi neplačanih del na pomurski avtocesti napovedali za 13. junij.

Ob tem so poudarili, da lahko po zakonu o gospodarskih zbornicah takšne vloge, ki imajo lahko za GZS materialne posledice, podpisuje le zakoniti zastopnik GZS ali oseba po njegovem pooblastilu. Vlogo za zaporo avtoceste je pod celostno podobo GZS in z njenim žigom v imenu združenja podizvajalcev podpisal Požar, medtem ko bi jo moral podpisati generalni direktor zbornice, vendar je ni, za kaj takega pa tudi ni nikogar pooblastil.

Požar je nato v ponedeljek pojasnil, da iz pravil o organiziranosti in delu združenja podizvajalcev izhaja, da imajo člani združenja pravico uporabljati ime in logotip združenja ter sprejemati programske in finančne odločitve združenja, predsednik združenja pa zastopa in predstavlja združenje. Združenje v skladu s pravili o organiziranosti deluje pod imenom, ki vključuje tudi ime GZS in Podjetniško trgovske zbornice.

Na GZS so danes znova pojasnili, da ima združenje podizvajalcev znotraj Podjetniško trgovske zbornice kot enote GZS položaj posebne interesne sekcije in nima pravne subjektivitete. Ob tem priznavajo, da ima združenje pravico sprejemati svoje programske in finančne odločitve ter uporabljati logotip GZS, predsednik združenja pa ima pravico zastopati združenje ter koordinirati in zastopati skupne interese vseh članov.

"Vendar je treba pri tem poudariti, da gre tu le za vsebinsko in organizacijsko avtonomijo. Ne more pa predsednik posamezne interesne sekcije v okviru raznih avtonomnih enot GZS sklepati navzven poslov, za katere bi bila brez vednosti vodstva GZS materialno odgovorna GZS kot celota," so zapisali v sporočilu za javnost.

Podizvajalci menijo, da je bila odločitev GZS o preklicu vloge za zaporo avtoceste neutemeljena.
Podizvajalci menijo, da je bila odločitev GZS o preklicu vloge za zaporo avtoceste neutemeljena. FOTO: POP TV

"Sklicevanje na posebna pravila sekcije je povsem brezpredmetno, saj pravila sekcije ne morejo biti nad statutom GZS in zakonom o gospodarskih zbornicah," poudarjajo na GZS in dodajajo, da gospodarska zbornica za vse obveznosti, tudi tiste, ki jih pod njenim okriljem povzroči neka njena sekcija, odgovarja kot celota z vsem svojim premoženjem, odškodninsko pa tudi predsednik in generalni direktor GZS.

GZS prav tako zavrača Požarjeva pojasnila, da je bilo vodstvo zbornice o oddaji vloge za zaporo avtoceste obveščeno. "Vodstvo GZS bi moralo biti zaprošeno za odobritev te akcije z možnimi materialnimi posledicami, ne pa da se tiskovni predstavnici GZS naloži, naj o akciji obvesti medije," so zapisali.

Podizvajalci dvomijo, da bo Dars v roku, ki ga je za reševanje omenjene problematike določila vlada, unovčil bančne garancije in zagotovil poplačilo opravljenih del na pomurski avtocesti. Zato so danes znova vložili vlogo za zaporo ceste.

Tokrat so to storili v okviru Društva podizvajalcev. Kot je v sporočilu za javnost zapisal Požar, svojih interesov ne morejo uresničevati prek GZS. Napovedal je, da bodo 13. junija med 10. in 12. uro organizirali protestni shod na območju avtocestnega priključka Lenart.

"V sklopu protestnega shoda, ki je posledica neplačil za opravljena dela na Pomurski avtocesti, se bo izvedla popolna zapora za tranzitni promet na relaciji med AC priključkoma Vučja vas in Lenart," je sporočil Požar. Pojasnil je še, da je za zaporo avtoceste izdelana ustrezna dokumentacija in vložene vse prijave v skladu z zakonodajo. Zagotovil je, da bo promet potekal urejeno in tekoče. Poudaril je tudi, da se podizvajalci zavedajo svoje odgovornosti, zato bodo zaporo organizirali tako, da ne bo povzročena dodatna škoda.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
25. 05. 2011 08.58
PA ZABLOKIRAJTE ŽE ENKRAT NE SAMO GOBCAT, HLAPČKI!
est
24. 05. 2011 22.59
Nehajte napovedovati, ampak zaprite !!!!
Nauders
24. 05. 2011 21.42
ker delam na tem področju podizvajalci, poslušajte, potrjeni izdani računi, pogodbe, primopredajni zapisniki, itd vso to papirovje je za rit obrisat, nenazadnje še lahko naplačate naše vrle Čeferine, kmalu boste ugotovili, da še od tega ne bo nič. Če daste račune na davčno, da durs izvrši rubež, boste enako ugotovili, da iz tega ne bo NIČ.torej, slovenija republika Kongo, avtoceste made by udariška dela back to year 1950
tux187
24. 05. 2011 21.26
Jaz jim ne bi nic placal, ker je cesta v tako kratkem casu obratovanja v zelo slabem stanju. Kar na nekaj mestih je postavljen prometni znak za izbokline ter vbokline pri cemer je tudi hitrost voznje omejena z 80 ali pa 100 km/h. Mislim, da je ta cesta preplacena, in ce bi ze kdo moral placati, so to tiste sprepitnine delavske, ki za dobro jutro spije pivo itd. potem pa veselo na delo po tem pa je cesta slabo narejena od predvidenega. Zato je kakrsno koli placilo brezpredmetno. Obratno doviljenje gor ali dol, saj se zaenkrat se da peljati po tej "ac" vsaj 90 km/h.
DEMOKRAT007
24. 05. 2011 20.34
Prisegam pri vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje Velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in proti komunizmu, kakor tudi njegovim zaveznikom, svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj!
izzyone
24. 05. 2011 19.57
Piknik bo na avtocesti. kaj nam pa morejo če ni njihovo lahko samo lajajo v Lubljani in sanjajo in sanjajo in sanjajo.