Slovenija

Podnajemnik iz najhujše more. Kako rešiti zaplet in predvsem, kako ga preprečiti?

Ljubljana, 04. 01. 2018 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
284

Večina primerov oddajanja nepremičnin v najem poteka brez težav, so pa tudi takšni primeri, ko za najemnikom ostane kup neplačanih položnic in izropano stanovanje. Takšna je izkušnja bralca iz Maribora. Kako tvegane so takšne pogodbe, kaj v primeru, ko se zaplete, so s podnajemniki res same težave in zakaj v teh primerih nikar ne kličite policije ali inšpekcije.

Ste kdaj že oddajali nepremičnino v najem, ali pa ste bili podnajemnik. Morda ste imeli srečo in je vse potekalo brez težav, lahko pa bi bilo povsem drugače. Kot iz najhujše nočne more.

So s podnajemniki res same težave?

Zgodba bralca iz Maribora, ki je stanovanje za eno leto oddal v najem, da bi z najemnino pokril kredit, ki ga je najel za obnovo stanovanja in fasade na bloku, s tem pa si je nakopal veliko težav s podnajemnikom, nas je spodbudila, da smo se podali v raziskovanje, ali so s podnajemniki res same težave. Bralec je stanovanje oddal družini z dvema majhnima otrokoma za eno leto, zahteval plačilo are ter se dogovoril za mesečno najemnino. S podnajemnikom je podpisal pogodbo, že po dveh mesecih pa so se začele težave. Niso plačali najemnine, pa tudi stroškov ne. Kljub številnim opozorilom, obveznosti podnajemnik ni poravnaval, ker so bile položnice pisane nanj, pa je opomine za neplačane račune dobival najemodajalec. Spet jih je opozoril, naj poravnajo vsaj račune, pa so mu začeli groziti. Nekaj mesecev je še verjel njihovim obljubam, da bodo zadeve poravnali in uredili, potem pa ni šlo več in jim je poslal pisno odpoved pogodbe. A, kaj, ko pošte niso prevzeli. Šele s pomočjo policije mu je uspelo osebno vročiti pisno odpoved pogodbe, a nanjo podnajemnik ni odreagiral. "Prosil sem jih, da se odpovem najemnini, da naj vsaj stroške plačajo in gredo ven," pravi bralec, ki se zave, da je družina naredila življenje neznosno tudi ostalim stanovalcem v bloku. "Pomoč sem iskal tako na policiji, ki me je napotila na sodišče, pa na center za socialno delo, upravnika stavbe. Nihče ti ne more ali noče pomagati," je razočaran lastnik stanovanja. Novembra, ko je pogodba o najemu potekla, se je družina končno izselila, zraven pa odnesla večino pohištva, ki je bilo v stanovanju že pred vselitvijo. Obrnil se je na policijo in hitro ugotovil, da mu preostane le še sodna pot, ki pa je dolgotrajna in draga. Ker lastnik stanovanja ni dobival položnic, pač pa so prihajale na naslov stanovanja, ni imel nadzora, koliko so dolžni. Ko so se izselili, je ugotovil, da dolgujejo kar 1800 evrov, saj sploh niso poravnavali računov. Zdaj mu grozijo tožbe, saj podjetja od njega terjajo denar.

Bralec je imel zelo slabo izkušnjo s podnajemniki. K sreči so ti primeri redki.
Bralec je imel zelo slabo izkušnjo s podnajemniki. K sreči so ti primeri redki. FOTO: iStock

Edina možnost je civilna tožba

Ne pozabite na ustrezno varščino
Naš bralec opozarja, da najemnik ni poravnaval položnic in da sedaj dolg podjetja terjajo neposredno od njega, ki je lastnik stanovanja in priključkov v stanovanju. Grobelnik opozarja, da je to precejšen problem, saj se javna podjetja ne želijo ukvarjati z najemniki in ne želijo sklepati pogodb z njimi, kar je sicer razumljivo. A to predstavlja dodaten problem za lastnika. "Nastane dolg, podjetja tožijo lastnika in če ta nima denarja, se mu usedejo na nepremičnino," opozarja Grobelnik in dodaja, da je tudi za takšne primere ključna ustrezna varščina.

Izkušnja našega bralca je naravnost grozljiva. Zapletlo se je skoraj na vseh točkah. Ugotovitev, da mu v resnici sedaj preostane le sodna pot, je povsem resnična. Civilno bo moral tožiti svojega podnajemnika, zaradi slabega stanja našega pravosodja pa ga čaka kar nekaj let trajajoč postopek. "Če dobro zadeve vlečemo, lahko traja tudi do pet let," opozarja odvetnik Boris Grobelnik. Vse je odvisno od tega, koliko sta obe strani aktivni in od prezasedenosti sodišč. V najboljšem primeru je lahko zadeva na sodišču rešena v treh letih, to pa je za nekoga, ki je finančno oškodovan in zaradi dolga na robu preživetja, tudi usodno. Odvetnika smo povprašali, kaj lahko lastnik stanovanja sploh naredi, da prepreči takšno slabo izkušnjo z oddajanjem stanovanja v najem. Pojasnjuje, da je zelo pomembna pogodba o najemu, ki mora biti dobro sestavljena. Prav tako se lahko najemodajalec pred morebitnim neplačevanjem zavaruje z ustrezno visoko varščino, ki jo mora plačati podnajemnik na začetku najema. Možno je sestaviti najemno pogodbo tudi v obliki notarskega zapisa, kar je sicer dražje (višina stroška je vezana na vrednost pogodbe), a je takšna pogodba neposredno izvršilna, kar po Grobelnikovih razlagah pomeni, da si eno fazo na sodišču preskočil. A najbolj ključen od vsega je zdrav razum. "Dobro je treba premisliti in preveriti, s kom imaš opravka," opozarja odvetnik. S tem se boš še najbolje ognil morebitni prevari in slabi izkušnji. Po njegovem mnenju in izkušnjah je takšnih slabih primerov zelo malo oziroma so relativno redki. Je pač tako, da so slabe izkušnje odmevnejše. Prav tako je Grobelnik prepričan, da bo takšnih slabih primerov vedno manj, če bo sodnija bolje delala. Prav tako odvetnik opozarja, da bi bile zadeve drugačne, če ne bi bili tako nizki pravdni stroški, ki jih mora po izgubljeni tožbi poravnati stran, ki tožbo izgubi. Če bi bili ti stroški večji, bi prav lahko prepričali najemnika, da se na takšen način ne izplača vztrajati, je prepričan Grobelnik.

Ne kličite inšpektorja

Stanovanjska inšpekcija na tem področju namreč nima veliko pristojnosti. V zvezi z najemnimi razmerji lahko ukrepa kot prekrškovni organ za kršitve najemodajalca, in sicer v primeru, če ta ne sklene najemne pogodbe v pisni obliki ali ne vzdržuje stanovanja tako, da je najemniku zagotovljena normalna uporaba stanovanja. Takšnemu najemodajalcu lahko spiše globo med 500 in 1200 evri. Kaj pa druga stran? Pristojnost glede najemnikov je omejena zgolj na to, če ta ne dopusti etažnemu lastniku oziroma njegovemu pooblaščencu vstop v stanovanje za preveritev pravilne uporabe stanovanja, vendar ne več kot dvakrat na leto. Z globo od 500 do 1.200 evrov se kaznuje najemnik, ki ne dopusti vstopa v stanovanje, ki ne oštevilči stanovanja v skladu z zakonodajo in ki odda del stanovanja brez podnajemne pogodbe. Kazni za pravno osebo ali samostojnega podjetnika so višje.

Največkrat se problemi dogajajo zaradi slabega stanja slovenskega pravosodja in zaradi slabo sestavljenih najemnih pogodb, opozarja Grobelnik.
Največkrat se problemi dogajajo zaradi slabega stanja slovenskega pravosodja in zaradi slabo sestavljenih najemnih pogodb, opozarja Grobelnik. FOTO: iStock
Ko na vrata potrka rubežnik
Ker pogosto na spletu zasledimo, da lahko najemnik v stanovanju prijavi stalno prebivališče brez soglasja lastnika, smo to preverili tudi pri odvetniku, ki pravi, da to ni mogoče brez soglasja lastnika, res pa je, da je takšno soglasje pogosto že del najemne pogodbe, pri čemer posebno soglasje lastnika ni več potrebno. Stalno ali začasno prebivališče igra ključno vlogo na primer v primeru, če najemnik spada med dolžnike in na vrata potrka rubežnik. Rubežnik bo rubil stvari, ki jih ima nekdo v posesti, in ne v lasti, ter lastništva ni dolžan preverjati. V tem primeru bo moral lastnik stanovanja dokazovati, da so v stanovanju njegove stvari in ne od najemnika. Zato je dobro, da se vsi predmeti, ki so v last lastnika stanovanja, popišejo v najemni pogodbi. Tudi slikovni material ne bo odveč.

"Stanovanjski zakon določa dolžnosti lastnika stanovanja, kakor tudi obveznosti najemnika stanovanja. Pogoj za bivanje najemnika v najemniškem stanovanju je urejena najemna pogodba, ki jo lahko vsaka od udeleženih strani tudi prekine iz najrazličnejših razlogov," na naša vprašanja pojasnjujejo na inšpekciji in dodajajo, da se morebitne kršitve najemnih pogodb praviloma rešuje sporazumno oziroma pred za to pristojnim sodiščem, stanovanjska inšpekcija pa ni pristojna za nadzor nad prevzetimi pravicami in obveznosti, ki izhajajo iz najemne pogodbe, ki sta jih najemodajalec in najemnih prostovoljno podpisala in s tem prevzela nase.

Na naše vprašanje, koliko prijav najemnikov zoper najemodajalce dobijo letno in katere so glavne pripombe, pa na stanovanjski inšpekciji odgovarjajo: "V zvezi z nadzorom nad etažnimi lastniki in najemniki smo v letu 2017 do sedaj uvedli šest postopkov, tako da tovrstnih prijav ni veliko."

Stanovanjski inšpektor drugih pooblastil na področju najemnih pogodb nima, saj gre pri najemni pogodbi za civilno pravna razmerja, torej ne gre za javni, temveč osebni interes. So pa pojasnili, da je v izhodiščih za prenovo stanovanjskega zakona omenjena možnost uvedbe 'alternativno reševanje sporov' in uvedba 'izpraznitvenega naloga', ki ga naj bi izdalo sodišče. Odvetnik Grobelnik pravi, da ti dve možnosti obstajata tudi sedaj. Izpraznitveni nalog je takojšnja izvršitev, ki jo omogoča že notarski zapis pogodbe, alternativnemu reševanju sporov oziroma mediaciji pa Grobelnik ni preveč naklonjen, ker je to eden od načinov, kako zavlačevati postopke.

Je najemnik res bolj zaščiten od najemodajalca?

Na osnovi vsega do sedaj napisanega in prebranega, je vse videti tako, da je dajanje nepremičnine v najem zelo tvegano in da so v postopkih in zakonih bolj zaščiteni podnajemniki kot najemodajalci. Na vprašanje, zakaj je tako, pa na inšpekciji odgovarjajo: "Najemnik lahko po določbi 102. člena stanovanjskega zakona, če ni dogovorjeno drugače, odpove najemno pogodbo vselej, ne da bi zato navajal razloge, če o tem pisno obvesti lastnika z 90 dnevnim odpovednim rokom. Lastnik stanovanja pa lahko odpove pogodbo po 112. členu z odpovednim rokom, ki ne sme biti krajši od 90 dni. V primeru spora pa se nato najemna in podjemna pogodba odpovedujeta s tožbo pri sodišču splošne pristojnosti. Zakon podrobno obravnava v 103. členu zlasti krivdne razloge." Na ministrstvu za okolje in prostor menijo, da je prav, da zakon ščiti najemnika, ki ima pogodbo. V nasprotnem primeru bi se lahko lastnik stanovanja kadarkoli odločil in odpovedal pogodbo in bi lahko najemnik v kratkem času ostal brez stanovanja, opozarjajo.

Poskrbite, da se vaša zgodba - ne glede na to, ali ste najemodajalec ali podnajemnik - ne sprevrže v moro. Dobro preverite, s kom imate opravka.
Poskrbite, da se vaša zgodba - ne glede na to, ali ste najemodajalec ali podnajemnik - ne sprevrže v moro. Dobro preverite, s kom imate opravka. FOTO: iStock

Izselitev ’na silo’ ne pride v poštev

Po zakonodaji mora najemodajalec najemnika, s katerim ima sklenjeno pogodbo o najemu stanovanja, sprva opomniti s pisnim opominom in v njem navesti vse kršitve in način, kako naj jih odpravi, ter rok, do kdaj naj to stori. Najemno pogodbo namreč lahko odpoveste le iz krivdnih razlogov, a morate o tem pisno obvestiti podnajemnika ter mu dati možnost, da zadeve uredi. V primeru, da se najemnik tega ne drži, mora najemodajalec vložiti tožbo za izselitev stanovanja. So primeri, ko so lastniki nepremičnine poskušali na silo izseliti najemnika, zamenjali ključavnico stanovanja ali izklopili elektriko, pa se je to izkazalo za napačno, saj lahko najemnik toži lastnika za motenje posesti in lahko na sodišču celo doseže, da se začasno, do končne odločitve sodišča o tej zadevi, vrne v stanovanje.

Policija zgolj za asistenco izvršitelju

Policija vam v večini primerov ne bo v pomoč, saj gre pri oddaji stanovanja za pogodbeno razmerje med lastnikom stanovanja in najemnikom, torej za civilnopravno razmerje. Policija v tovrstnih sporih nima pristojnosti posredovanja med pogodbenikoma, v primeru, da sodišče določi izvršitelja, ki bo realiziral sodbo sodišča in pri izvršitvi le-te potrebuje asistenco policije, pa jo policija zagotovi, so za 24ur.com pojasnili na Generalni policijski upravi Ljubljana.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (284)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nutijan
14. 09. 2020 14.12
+0
mi imamo najemnika v bloku ,ki uničuje skupne prostore skupni inventar ,kaj pa glede tega storiti
Pozitivna misel
07. 02. 2018 19.39
+19
Samo informativno me zanima a nebi bilo potem pametno narediti nek spletni register, če že država ne naredi nič v tej smeri, kamor bi najemodajalci vpisali svoje najemnike "ime priimek slika osebne .." da bi potem take neplačnike nekako označili, da se jih na nek način oceni glede na redno plačilo stroškov/probleme.. ker opažam da se veliko takih neplačnikov samo izgine in si najde drugo žrtev.. da pač najemodajalec preprosto preveri da so bile z bodočim najemnikom težave..? ali je spet kakšen zakon, ki bi na tak način urejanje prepovedal?
Arnesss
10. 01. 2018 18.08
+2
Arnesss
10. 01. 2018 18.44
+5
Smo imeli najemnike in nismo bili povsem zadovoljni Eni so bili še kar v redu, drugi pa ne. Dali smo jim ceneje kot bi lahko dobili za to stanovanje, samo da bi imeli mir in smo mislili, da bodo najemniki to znali ceniti. Iz tega ni bilo nič. Samo iskali so napake, če jih ni bilo, so si jih pa izmislili. Za tiste, ki nameravajo oddajati svoje stanovanje ali hišo je dobro vedeti naslednje (to jim priporočam): 1. Napravite PRAVILNO NAPISAN notarski zapis najemne pogodbe, 2. V pogodbi naj piše, da jim oddajate le za 6-12 mesecev, 3. Posestna pravica je močnejša kot lastninska, 4. Ne se iti pozanimati le k odvetniku za sestavo pogodbe ampak tudi k tistim, ki so že oddajali stanovanje, 5. Če oddajate, tvegate. Če ne želite tvegati, ne oddajajte! Obrazložitev: V 1. točki: če ne boste napravili notarskega zapisa najemne pogodbe, se vam lahko zgodi, da boste po preteku najemne pogodbe imeli najmnike še kakšni dve leti v stanovanju. To pa zato, ker če ne bodo izpraznili stanovanja po preteku najmene pogodbe, jih boste morali tožiti. Če pa imate pravilno napisan notarski zapis najemne pogodbe, jih boste imeli po izteku pogodbe največ 4-5 mesecev. Tako dolgo še vseeno traja postopek izvržbe deložacije. Najmnik namreč zaprosi izvršitelja, da nima kam iti in izvršitelj mu da še kakšne tri mesece časa, da najde stanovanje. V 2. točki: če računate, da boste lahko najemnika spravili iz stanovanja po hitrem postopku, če krši najemno pogodbo, se zelooo motite. Tudi če ne plača najemnine, je v Sloveniji sodna praksa takšna, da tu ni izvržbe, ampak je potrebno najemnika tožiti, če ne izprazni stanovanja. Tožbo najemodajalec sicer absolutno dobi, vendar je težava, ker lahko gre najemnik v osebni stečaj. V 3. točki: če vam najemnik ne plačuje najemnine ali vseh stroškov, najemodajalec nima pravice, da mu npr. odklopi elektriko ali zapre toplo vodo. Najemnik je zelo zaščiten s strani sodišča. Zelo hitro boste prisiljeni, da mu spet omogočite normalno rabo elektrike ali vode. Tuidi če mu pogodba že poteče in tudi če ne plačuje, je enako. V 4. točki: odvetniki imajo svojo računico. Obstaja nevarnost, da vam namerno pripravijo najemno pogodbo, v kateri ni vseh varovalk, saj je njihov cilj, da vas spravijo na sodišče. Takrat odvetnik zasluži od vas 2500 - 3000 EUR. V 5. točki: če mislite, da vam lahko nek, po vašem, zelo sposoben in vrhunski odvetnik sestavi takšno najemno pogodbo, da boste imeli zagotovljeno varnost, se motite. To je na kratko opisano. To so moja spoznanja, Veselilo bi me, če bi bilo drugače.
-BZ-
05. 01. 2018 08.56
+0
zakon ulice namesto seveda obligacija pogodbe -veliko jih oddaja na črno brez pogodb (od katerih bo država tudi lahko kaj imela) potem pa jokajo tu gor...in se čudijo zakaj pravna država ne deluje, kako ti naj nekdo pomaga če sam ne spoštuješ prava in skleneš pogodbe? vsaka zgodba ima 2 plati...
Jimi1
05. 01. 2018 09.25
+9
Imam pogodbo,pa na državo nimam kaj računati, čeprav 28 % od nje po berejo. Celo vlaganj mi pred leti niso v olajsavo priznali....samo placujem za nič,oz za to da mi se skodijo....
Houdor
04. 01. 2018 22.16
+4
Še slikat ju je utegnil za dokaz. Poglejte kako se režita hinavsko na zadnji sliki !! in kako imata razmetano!
marston
04. 01. 2018 17.22
+6
Zakaj ne uredimo tako kot v Austriji?
mmickica
04. 01. 2018 17.51
+13
Zato, ker mi moramo vedno odkrivati Ameriko, ceprav je bila ze zdavnaj odkrita.
Jimi1
05. 01. 2018 08.46
+4
Sedaj sistem napade žrtev lopovov. Takšno fino pravnisko državo imamo. V slabšem ta narod se ni zivotaril...
Podborsky
04. 01. 2018 16.28
+20
Ker pri nas pravna drzava ne deluje, bi stvar hitro uredili izterjevalci, ta pravi. Se prosili bi me, ce se lahko izselijo. Za vsako bolezen raste rozca.
tdjm
04. 01. 2018 15.42
+15
In v čem je problem? Ko mi januarja nebi plačali najemnine, bi lepo jih poklical, da sem se odločil za menjavo oken in vhodnih vrat. Pa da bo menjava trajala približno dva tedna. Pa potem naj svojim otrokom razloži kako ve in zna, zakaj nimajo vhodnih vrat in oken. Bi kar hitro prinesli denar.
Jimi1
04. 01. 2018 15.52
+6
Dvomim, da bi se strinjali najemniki z takšnim vzdrževalnim posegom... Praksa je precej slaba v škodo najemodajalcev...
tdjm
04. 01. 2018 15.54
+2
Kaj pa ti more? Renovacija pač, stanovanje je moje lahko renoviram kdaj želim.
Jimi1
04. 01. 2018 15.58
+4
Meni sta jo preprečila, tako, da še najnujnejšega nisem mogel SANIRATI, kaj šele renovirati... Za vsak kontakt sta me pa prijavljala na policijo, da ju OGROŽAM. Tako da se do poteka pogodbe ne vom več nič vmešaval, samo po njemu bodo pa TOŽBE za ta 2 "partnerja"...
estelle.r
04. 01. 2018 14.52
+41
V Sloveniji se splača bit najemnik, saj dobiš vse možne subvencije, poceni vrtec itd. Čim kupiš svoje stanovanje, je konec igre. Midva sva bila poštena, zbrala 20%, kupila stanovanje na kredit, seveda izven precenjene Ljubljane (19 km stran), kjer so cene še spodobne in kaj zdaj? Folk, ki živi v podnajemu v centru LJ se mi posmehuje, ker sem "vozač", ker imava kredit, ki naju "omejuje", ker imava na koncu meseca večje stroške, kot on, ki dobi subvencijo za najemnino, plus, karkoli se mu pokvari v stanovanju (magar žarnica), kliče lastnika in lastnik zrihta. Aja, pa brez nepremičnine je in upravičen do vse social in subvencij. To je to. Slovenistan. Midva sva pa "bogataša", ker sva kupila stanovanje za 60k eur na 25 let.
Jimi1
04. 01. 2018 15.13
+17
Tudi sam sem kar imam z veliko muko kupil oz nekaj drugače pridobil. Po tem se ti pa "vstajniki" vselijo, ki jim je vse predrago, uničevanje in neplačevanje pa "legitimna pravica", kot to oni razumejo. Država gre pa takšnim na roko.... A smo se za to borili, je imel moj stari Oče navado reči... V najemnini nimam niti vzdrževanja in amortizacije stavbe pokrite, pa te država s svojim davkom ne pozna, hkrati pa se požvižga za tvojo lastnino in vzdrževanje oz propadanje stavbe....
mufic
04. 01. 2018 17.29
-10
Zakaj si pa kupil. Nepremucnina-mrtev kapital.
Uporabnik215111
04. 01. 2018 17.47
+4
Raje kupim in je moje,kot da nekomu plačujem najemnino on pa s tem odplačuje svoj kredit...
vstajnik1941
04. 01. 2018 14.43
-30
Prav jim je, kaj pa hočejo služiti na račun mizerije tistih, ki si stanovanja ne morejo kupiti.
vstajnik1941
04. 01. 2018 14.45
-28
So pa res bogi tej najemodajalci, živijo po dragih bajtah in živijo od oddajanje v najem razne luknje. Po možnosti mimo davkarije, ko jim pa zaguusti pa jok in stok.
deeexit
04. 01. 2018 14.53
+10
seveda, zastonj bi jo morali dati, kaj pa mislijo! Primitivci!
Jimi1
04. 01. 2018 15.25
+10
Bolj si človeški do "vstajniških zveri" slabše prideš skozi... Ko zadnja 2 spravim na cesto se bo najemnina dvignila za 30%, varščina še za 200 EUR, pa pogodba bo še en malo varovalk proti podležem dobila, tako za vsak slučaj, da se ne bi še kdaj ponovilo, kar se dogaja....da se zločin v mojo škodo več ne bo izplačal....
Jimi1
04. 01. 2018 14.29
+15
To obstoječe stanje bi bilo možno regulirati, če najemodajalcev država ni v stanju zaščititi pred kriminalnimi najemniki tako, da bi si sami vodili seznam nezazeljenih podležev iz vrst najemnikov. Morali bi ustanoviti društvo najemodajalcev in imeti dostop in možnost dopolnjevanja seznama teh, ki delajo škodo nam in ostalim poštenim najemnikom, ki zaradi njih stanovanj ne morejo dobiti, ali pa so varščine za njih absurdne v posledici.... Iz mojih izkušenj sem moja dva sedanja angeljčka iz Pekla že objavil na začetku....
vstajnik1941
04. 01. 2018 14.44
-6
Ko ti bodo obdavčili nepremičnine, boš drugače piskal
estelle.r
04. 01. 2018 14.58
+14
Jimi1 bomo tudi mi počasi prišli na zahodnoevropski sistem - 6 najemnin vnaprej, TRR izpisek in priporočilo bivšega stanodajalca. Ko sem živela v tujini, je to bilo čisto normalno. Če tega nisi imel, si šel za cimra nekomu v sobo, se postavil na noge in nato samostojno najel.
vstajnik1941
04. 01. 2018 15.18
-3
zahodnoevropskega sistema ne bo in to dokler se bodo takile krošnjarji izogibali davkom
Jimi1
04. 01. 2018 15.20
+6
V tem primeru imam eno hišo namen porušiti, pa naj davek firmi, ki bo rušila pošiljajo... Prodati po pametni ceni se itak v onem kraju ne da, česar davkarija ne upošteva pri ocenjevanju...
kurcvasgleda01
04. 01. 2018 13.46
+8
ko oddajate se z najemnikom dogovorite, da plačuje mesečno tolikointoliko z stroški..nikoli govoriti koliko je najemnina in kakšni so stroški...plačaj 500 eur in je to to...kaj tebe brigajo stroški in kaj te briga najemnina..kupi si svoje stanovanje pa bodi pameten dokler sem pa jaz tu gospodar pa tebe nič ne briga kolko kaj stane..ok basta
kurcvasgleda01
04. 01. 2018 13.48
+8
pa še to ker nihče nič ne ukrepa in pomaga najemodajalcu se v pogodbe pišejo najemnine 50 eur in ne 400...zdaj veste najemniki zakaj
mufic
04. 01. 2018 14.28
+3
sem za to,sam ne potem jamrat koliko se je elektrike porabilo.Kaj bom jaz prikljapljal v stanovanju je moj problem.Pa magari 5 el.radijatorjev
estelle.r
04. 01. 2018 14.55
+6
To ne gre skoz. Čisti računi, duga ljubav. Najemnina se določi, stroški pa po porabi. Najboljš, da kuri radiatorje po cel dan, ker se mu fučka, ali pa druga stran - ga ni po cele dneve doma in preplača "stroške" v najemnini,.
Teofil
04. 01. 2018 13.36
+27
Če je vse to res potem je potrebno takoj ukiniti sodisča,inšpekciske službe,ter oprostite raztrgati slovensko ustavo in ukuniti državo
1pipika
04. 01. 2018 13.21
-5
Lastnik hiše oddaja že vrsto let 3 nadstropnohišo trem strankam, spodnja garsonjera je od občine a jo oddaja za 200 Eur v pogodbo piše 50 eur, vstopa večkrat opijanjeni, brez najave, srednje stanovanje oddaja paru za 300 eur na mesec, v pogodbo pišejo manj za manj davka, zgornjr jr dal meni, s pogodbo za 300 a aneks ob pogodbi, je rekel, da bo ženo tako kazal, da mu ostane džeparac za mlade deklice, dajati po aneksu pa 400 in stroški deljeni za celo hišo na 3 stranke, elektrika po stevcih, ko se vselim, spoznam sosede oboje, oboji povedo, da stari bogatun goljufa državo a spi na denarju in pride nenapovedan v kontrolo kadar hoče. Pisno ga jaz po meilu pozovem, naj fursa pri moji pogodbi ne goljufa, naj napiše dejansko stanje najemnine po 400 na mesec. Začne se kalvarija, po podpisu ni bilo predaje, dal mi je ključ od stanovanja a ni bil pravi, je na vhod v stanovanje bila sveže namontirana stara ključavnica, ključ ni pasal in niti zatič ni bil ustrezen, ker utor za vtični zob ključavnice o višini ni ustrezal, opozorila sem ga, da je meni dal napačno ključavnico in priprta vrata in sem morala prvo noč spati brez, da se zaklenemzjutraj sem šla iz Pirana, kjer je ta prekleta hiša, v Koper po ključavnico, med tem pa je lastnik sam, brez moje vednosti šel v stanovanje , ugotovila sem zvečer, ko sem ga klicala, sem namreč ugotovila, da je brskal po mojih kovčkih, uporabil gate in spodnjo majčko in ko sem ga zaslišala, kaj se dogaja, je pojasnil, da je pač šipo za tuš kabin nameščal in je rabil cunje za prijemat (moje spodnje perilo)potem sem kupila novo celo ključavnico za vgradit v vrata, namestila in prosila za ogled, da namestimo cev za klimo, naročil je, naj kupimo klimo, da pride v kontrolo in določi steno za prebiti ventilator od klime, ni prišel na dogovorjeni termin. Večkrat sem opazila, da mi nekdo brska po stvareh, začel je zahtevati eden ključ od moje ključavnice, ker bi hodil k meni, saj moža dosti ni doma. Nisem hotela dati, sledil je odklop interneta, račune ni več delil za stroške, da je najemnine na roko prejemal, ni hotel prejeti več, ker nisem prinesla ključ za njega. Brez odpovedi je menjal ključavnico na glavnem vhodu in me zaklenil ven, sosed mi je odprl vhod. In sva z možem bila v stanovanju, sva nameravala iti ven a je na vhodnih vratih tiho čakal, ko sem odklenila, me je v prsni koš sunil, misleč, da sem sama, odbilo me je dva metra nazaj in vstopil je na silo, ko je videl moža je utihnil, prijela sem ga v ključ in porinila ven. Zaprla vrata in mu rekla, naj se pisno najavi a je 2 kontroli že prekoračil letno brez najave, ključa ne bo dobil, ker je nevaren, ko sem mu prinašala gotovino za najemnine, mi je stiskal roko in zvijal prste, če moož ni bil zraven in vedno znova zahteval ključ za njega, da sem za njega lepa ženskica...za zadnjim nasilnim njegovim vdorom v stanovanje, ko me je odsunil, je še vpričo moža komentiral, ko smo prijavljali ogroženo najino varnost bivanja, ker iz elektro-števca včasih vsaj 3 x je udaril plamen veliki do pol metra, pa ni hotel urediti kljub velikokratnim pozivom, ko sem poklicala elektro, ker so pregorevale in se ocvrle varovalke, je ekipa elektra premerila napetosti in so pojasnili, da ta števec ni ustrezno narejen, da je premala zmogljivost, da to je le za staro eno stanovanje bilo, lastnik pa je na to fazo dal obesiti kar 3 stanovanjske enote. Ker sem bila z možem zelo resno ogrožena, za nevarnost požara, saj so vse hizše s starinskimi lesenimi podi in ostrešji in bi pogorelo pol ulice, sem klicala policijo, inšpekcijo in kasneje, ker me je naslednji dan po napadu kar dal na cesto, si zadržal veliko moje opreme, od nove klime, do gugalnih klopi s senčniki na terasi, prenosni računalnik, video naprave, da o drugem niti ne govorim, prijavo sem dala na sodišče in na policijo a nič od tega. Vse, kar si je moje zadržal je vredno neprecenljivo, saj sem umetnik amater upokojena z raznimi ho
dzonimakaroni
04. 01. 2018 14.14
+10
če prav razumem, vi ste stanovali pri nekom, ki vas je suval v prsa, lomil prste in uporabljal vaše stvari? Hm, za to ste mu še celo plačevali? leta 2017 rečemo temu OMG
Jimi1
04. 01. 2018 14.19
+5
Moje izkušnje z najemniki so v 80% odlične, v 20% pa gre za najbojl navadne podle kriminalce, ki izkoriščajo zakonodajo in živijo na račun najemodajalca"dokler gre" oz ob svojem odhodu ali pa že prej uničijo stanovanje... Kljub temu, da imam precej varovalk ob sprejemu oz oddaji in v pogodbi sem trenutno zopet v nemilosti enega takšnega podlega para.... Ne razumem čemu sta Pekel naredila, saj od takrat naprej do izselitve tudi sama imata iz moje strani solidno okrnjeno kvaliteto bivanja v najetem. Izogibati se norkomanom,brezdelnežem, ločencem, romom in emacipirancem iz področja najemnih razmerij, ki so sposobni vsakršne podlosti....
El Koronito
04. 01. 2018 12.13
+22
V socializmu si dobil stanovanje v roku enega leta ... službo pa takoj. Ker se je gradilo in delalo, ne pa kradlo kot danes.
El Koronito
04. 01. 2018 12.37
+26
Skupni jugoslavaski dolg (22 milijonov ljudi) je bil 5 x manjši kot je danes zadolžena Slovenija.
El Koronito
04. 01. 2018 13.01
+3
Ka pa mislis
04. 01. 2018 13.02
+10
Kredit al ne....se je gradilo in zivelo. Tudi zdaj imamo kredite, 20x bolj zadolzeni kot vcasih.
štrekeljc
04. 01. 2018 13.02
+4
Lepastola, samo v letih prve Janševe vlade se je Slovenija zadolžila za več, kot je bil jugoslovanski dolg. Bi torej Janša zaradi svoje jugonostalgije rad tudi Slovenijo popeljal po poti Juge?
El Koronito
04. 01. 2018 12.10
-8
Nepremičnine bi bilo potrebno progresivno obdavčiti. Za tisto v kateri živiš (cca 150m2) se ne plačuje, vsaka dodatna pa se dodatno obdavčuje. Npr. za drugo nepremičnino25%, za tretjo 50% in vse ostale 90%. ker ne bi bilo interesa za kopičenje nepremičnin in temu primerno neupravičeno bogatenje, bi cen le teh padle na neko realno vrednost. Če dodamo še zvišanje plač na cca 1.000€ min. bi skorajda vsak lahko postal lastnik svoje nepremičnine. Žal je trend takšen, da se omogoča ropanje najemnikov in bogatenje nepremičninskih baronov. Zato so otroci doma do 40. tega leta, zaradi tega je manjša nataliteta in zaradi tega se dodatno okorišča tisti 1% "elitistične" parazitske zallege.
mastablasta
04. 01. 2018 13.02
-4
zakaj 150 m2? po mojem je vse nad 70m2 že luksuz. :-P 5 sobno stanovanje je okrog 100, 110 M2.
nonna
04. 01. 2018 13.34
+1
Vse nad 70m2 luksuz? Ja, mogoče za majhno družino. Kaj pa če je večja družina? Kaj pa, če je to imela 5 ali 6 članska družina, zdaj so si vsi otroci ustvarili družine in se odselili? A bi morali potemtakem starši hišo prodat in it v garsonjero ali kako si to predstavljate?
estelle.r
04. 01. 2018 14.43
+2
nonna, da, točno to počnejo v tujini. Prodajo in grejo v manjša, bolj ekonomična stanovanja oz. v oskrbovana stanovanja. Samo v Sloveniji smo obsedeni z zidovi pa magar lačni bli v njih..
LocoBlanco
04. 01. 2018 12.01
+13
Podnajemniku lahko pripelješ novega cimra seveda bo to tvoj prijatelj, ki bo najhujša nočna mora staremu podnajemniku! Ne bo se tusiral, ne bo pomival posode, kadil bo po vseh prostorih, nonstop bo poslusal glasbo na glas itd. Stavim, da bi podnajemnik, ki prej ni hotel oditi, odšel v roku enega tedna, pa še to sem preveč napisal! Če ne bi tega naredil, ne bi vedel...
borigi
04. 01. 2018 12.43
+7
za to ne rabiš niti prijatelja, lahko se kar sam vseliš
Ka pa mislis
04. 01. 2018 13.05
+6
Morana7
04. 01. 2018 12.00
+21
Javen seznam najemnikov neplačnikov, kot za podjetja pa bo...Pardon ampak kako naj vemo s kom imamo opravka, če pa niste niti zapisali imet teh dveh, ki sta temu stanodajalcu ostala dolžna?
Eastman
04. 01. 2018 11.29
-4
PREPROSTA REŠITEV OBSTAJA: Naročiš izklop vode, elektrike in plina.
hladni_tus
04. 01. 2018 11.34
+10
in te lahko tožijo za motenje posesti ... naša debilna sodišča ne bodo šla preverjat, ali so plačali vse najemnine, stroške,... le izdali bodo začasno odredbo, da se kriminalcem ponovno vklopi elektriko, vodo, plin
tantadruj1
04. 01. 2018 11.35
+4
je bilo že večkrat povedano, da se to rešuje na drugačen način ne na ta. :D
NiVseRes
04. 01. 2018 11.36
-1
123soba
04. 01. 2018 13.45
+2
pošteno plačat najemnino in stroške tako kot je v pogodbi, če podnajemnik tega ne izvaja in poleg še uničuje stanovanje, pa se je treba pogovorit, če ne drugače s pestmi
Jimi1
04. 01. 2018 15.17
+2
In obsojen si tako, kot da bi najbolj poštenega državljana pred 100 pričami nabunkal....
MaršNapolje
04. 01. 2018 11.27
+5
Če bi meni najemnik tako sral bi mu tako zagrenil življenje da bi vse stroške povrnil z obrestmi in se mi nebi več prikazal pred oči... od naše države pa tako ali tako ni za pričakovat da bo kaj zrihtala poštenim v korist...
tantadruj1
04. 01. 2018 11.28
+1
saj ljudje niso več naklonjeni oddajanju tako da... se bo stvar rešila tako.. nihče ki oddaja mu to ni edini vir dohodka, tako da mu ni treba...
MaršNapolje
04. 01. 2018 11.30
+12
Saj vseeno... tudi če je ta ki oddaja miljonar... če se ti nekam vseliš moraš plačevati stroške in dogovorjeno najemnino stanovanje pa pustiti v takšnem stanju kot si ga dobil...
tantadruj1
04. 01. 2018 11.31
+4
ja itak no... ampak očitno ne gre. torej. niso ljudje nori da bi se s tem ubadali no. pač ne bo stanovanj za najem pa bo mir. koga briga. hočem samo povedati ker toliko tulijo da je streha nad glavo zelo pomembna očitno ni, če so pripeljali do tega da ljudje raje ne oddajajo. ne?
MaršNapolje
04. 01. 2018 11.37
+11
Oddajalo se bo vedno ampak bodo šli v oddajanje bolj ljudje ki lahko takšne probleme rešijo “po svoje” (veliko bolj učinkovito kot država) in posledično bomo čez leta na 24ur brali da je najemodajalec najemniku ki ni plačal storil to in tisto in bo on na koncu “baraba” in ne tisti smrad ki ni plačeval...
tantadruj1
04. 01. 2018 11.51
+3
oddajale se bodo mogoče luknje od lastnikov ki so na nivoju najemnika... oboje bo ena sama beda.
rajc776
04. 01. 2018 13.53