Slovenija

Podobnika aretirala hrvaška policija

Koper, 22. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Na mejnem prehodu Sečovlje je hrvaška policija odvzela prostost predsedniku SLS Janezu Podobniku in še nekaterim članom stranke. Slovenija je o tem obvestila Evropsko komisijo. Zvečer so pridržane izpustili.

Janez Podobnik: 'Nihče mi ni povedal, zakaj so nas privedli' (Foto: POP TV)
Janez Podobnik: 'Nihče mi ni povedal, zakaj so nas privedli' (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Hrvaški policisti so nekaj po 17. uri grobo posredovali, podrli na tla Janeza Podobnika, ki so mu ob tem tudi poškodovali roko in Ivana Božiča ter jima odvzeli prostost, so sporočili iz Slovenske ljudske stranke. Prostost so odvzeli tudi ostalim dvanajstim prisotnim državljanom Slovenije.

Člani SLS so se vračali od hiše Joška Jorasa, sicer kandidata stranke na bližnjih državnozborskih volitvah, na glavno cesto proti slovenskemu mejnemu prehodu, ko so jih zaustavili hrvaški obmejni organi, jih obkolili in zahtevali legitimacijo. Tega člani stranke niso storili.

Do incidenta je prišlo na mejnem prehodu Sečovlje (Foto: POP TV)
Do incidenta je prišlo na mejnem prehodu Sečovlje (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Prišlo je do prerivanja, kričanja in tudi fizičnega obračuna. Nekaj članov stranke je pri tem padlo na tla, med njimi tudi Podobnik, nato pa so vsaj deset članov SLS, ki so se udeležili posaditve lipe, prijeli, nekatere tudi vklenili, in jih odpeljali z marico na hrvaško stran.

Kljub temu, da so Janez Podobnik in tudi ostali udeleženci v dobri uri enajstkrat po telefonu o dogajanju obvestili slovensko policijo, notranje in zunanje ministrstvo ter prosili za posredovanje, slovenski policisti, ki so bili v neposredni bližini, niso ukrepali, so sporočili iz stranke.

GPU: Slovenski policisti dogodka niso videli

Zaradi incidenta bo v četrtek popoldne nujna seja odbora DZ za zunanjo politiko. Točno uro začetka seje bodo iz DZ zaradi pridobivanja dodatnih informacij o dogodku sporočili naknadno, so sporočili iz DZ. Sklic nujne seje odbora je zahtevala SLS.

Iz Generalne policijske uprave (GPU) so v sporočilu za javnost zapisali, da policisti z mejnega prehoda Sečovlje dogodka zaradi oddaljenosti mejnega prehoda in konfiguracije terena niso videli. Takoj potem, ko je o dogodku slovensko policijo obvestil Joško Joras, pa je slovenska policija vzpostavila stik s hrvaško policijo (Policijska uprava Koper s Policijsko upravo istarsko in Generalna policijska uprava z Ravnateljstvom policije Republike Hrvaške, Upravo za meje), ki je potrdila prijetje dvanajstih slovenskih državljanov zaradi izogibanja mejni kontroli in odklonitve postopka identifikacije in slovensko policijo obveščala o njihovih postopkih.

Kot so še sporočili iz Generalne policijske uprave, so zvečer dobili obvestilo hrvaških policistov iz Policijske uprave istarske, da so slovenske državljane seznanili, da lahko zapustijo prostore Policijske postaje Buje, vendar pa navedeni tega niso želeli in čakajo predstavnika slovenske države iz Zagreba.

Dogodek je komentirala tudi istrska policijska uprava. Njihova tiskovna predstavnica Štefanija Žumbar Prosenjak je potrdila, da so na njihovi policijski postaji ugotavljali identiteto sedmih članov stranke, ki s seboj niso imeli osebnih dokumentov. Nihče od njih še ni v priporu.

Podobnik: Morda se je slovenska vlada končno zavedela, na koga naj se obrne

V oddaji 24 ur smo se po telefonu pogovarjali z Janezom Podobnikom, ki je povedal, da se je v času, ko je tekel pogovor, s še 12-imi slovenskimi državljani nahajal v prostorih policijske postaje Buje.

"Nihče od predstavnikov policije mi ni povedal, zakaj so me privedli. Tukaj pa nas tudi ponižujejo z alkotesti," je povedal Podobnik.

Povedal je tudi, da so bili telefoni, na katere so sprva klicali, tako zunanje ministrstvo, ambasado v Zagrebu, nemi. "Očitno so se slovenske oblasti oglasile šele, ko so v javnost prišle slike dogodka," je dejal Podobnik.

"Približno po eni uri v Bujah me je poklical zunanji minister." Na vprašanje, ali ve, čez koliko časa jih bo hrvaška policija izpustila, je Podobnik dejal, da tega ne ve, kar je v nasprotju z izjavo tiskovnega predstavnika hrvaške vlade Ratka Mačka, ki je v izjavi za 24 ur dejal, da so aretirane že izpustili.

Hrvaška policija je pridržane izpustila nekaj po 22. uri zvečer.

"Zahtevali smo, da v Buje takoj pride predstavnik slovenske ambasade v Zagrebu," je dejal Janez Podobnik in dodal, da do časa, ko se je pogovarjal z našo redakcijo, še ni bilo nikogar. "Ne advokati, mi želimo, da nas zaščiti slovenska država," je dejal Podobnik.

"Se je pa nekaj zgodilo. Morda je ta dogodek pokazal, da se je slovenska vlada končno zavedela, kam se lahko obrne. V Bruselj, k Solani, k evropski zunanji politiki," je še dejal Janez Podobnik v pogovoru za oddajo 24 ur.

Rop: Ravnanje hrvaške policije je nedopustno

Premier Anton Rop je incident obsodil in obvestil evropsko komisijo
Premier Anton Rop je incident obsodil in obvestil evropsko komisijo FOTO: POP TV

Izjavo o dogodku je za oddajo 24 ur dal tudi slovenski premier Anton Rop.

"Ravnanje hrvaške policije je seveda popolnoma nedopustno, nevzdržno in ta dogodek obsojam. Sam sem v skladu s svojimi pristojnostmi že odreagiral. Takoj sem naročil vsem ministrom, da pripravijo poročila in odreagirajo. Tako da bo v četrtek vlada ta poročila obravnavala in odreagirala. Takoj sem tudi poklical hrvaškega predsednika vlade, protestiral in zahteval, da vse priprte nemudoma izpustijo. Zagotovil mi je, da bo to storjeno takoj oziroma v najkrajšem možnem času. Naj še povem, da bo slovenska vlada zagotovila vse, kar je nujno in potrebno, da bodo vsi, ki so zagrešili to dejanje, ustrezno sankcionirani. Slovenska policija že pripravlja ustrezne dokumente in vložene bodo kazenske ovadbe, tako da bodo tisti, ki so to storili, preganjani pred slovenskimi sodišči. Skratka, to dejanje je nekaj, kar ni evropska politika, zato smo o tem že obvestili evropsko komisijo, gospoda Solano in bomo seveda v skladu s tem tudi ravnali," je dejal premier Anton Rop.

Vajgl je obvestil Solano

Zunanji minister Ivo Vajgl je o incidentu na slovensko-hrvaški meji obvestil visokega predstavnika EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierja Solano in ga zaprosil, naj hrvaški strani prenese sporočilo Slovenije kot članice EU, da ne more dopuščati takšnega obnašanja Hrvaške.

Državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Andrej Logar je v oddaji 24 ur povedal, da je na nujen pogovor poklical tudi hrvaškega veleposlanika v Ljubljani, Maria Nobila. Dodal je tudi, da je ministrstvo v Buje poslalo slovenskega konzula, ki naj bi prisostvoval postopku. Sicer je Logar ravnanje hrvaških policistov označil za škandalozno in dodal, da bo dogodek verjetno pustil neke trajnejše posledice v odnosih med Slovenijo in Hrvaško in dodal, da ta slika Hrvaške ne bo pripomogla k njenemu ugledu, saj je šlo za 'poteptanje nekih temeljnih civilizacijskih načel, ki veljajo v Evropski uniji'. Kot je še dejal, bo dogodek Hrvaško še oddaljil od njenega cilja, to je članstva v EU.

Bohinc protestiral pri hrvaškem kolegu

Bohinc: Ravnanje hrvaške policije je v nasprotju z mednarodnim pravom.
Bohinc: Ravnanje hrvaške policije je v nasprotju z mednarodnim pravom. FOTO: POP TV

Notranji minister Rado Bohinc je obsodil vedenje hrvaških policistov. Po njegovih besedah je njihovo ravnanje v nasprotju ne samo z dogovorom o izogibanju incidentov, ampak tudi v nasprotju z mednarodnim pravom, ki državam zapoveduje, da ne uporabljajo represivnih ukrepov na ozemljih, kjer meja ni določena, in se izogibajo incidentnim situacijam. Bohinc se je o incidentu že pogovarjal po telefonu s hrvaškim kolegom Marijanom Mlinaričem. Pri tem je, kot je dejal, najodločneje protestiral in zahteval, da hrvaška stran brez odlašanja izpusti pridržane slovenske državljane.

Protest predsednika DZ

Predsednik državnega zbora Feri Horvat je poslal hrvaškemu kolegu Vladimirju Šeksu pismo, v katerem je v imenu poslanskih kolegov in v svojem imenu izrekel najostrejšo obsodbo današnjega incidenta na mejnem prehodu Sečovlje. Obsodil je "nedopustno grobo uporabo sile" nad poslancema DZ Janezom Podobnikom in Ivanom Božičem ter nekaterimi drugimi člani Slovenske ljudske stranke. Kot so sporočili iz DZ, je predsednik Horvat v pismu izrazil pričakovanje takojšnje izpustitve in ustreznega pojasnila o vzrokih "tega nedopustnega in nerazumljivega dejanja".

Pri hrvaški strani je protestiral tudi predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Roman Jakič, ki je poslal protestni noti predsedniku zunanjepolitičnega odbora hrvaškega sabora Gordanu Jandrokoviču in vodji delegacije sabora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope Franu Matušiču.

SMS: Ravnanje hrvaške policije kaže na nezrelost Hrvaške

Od strank je incident na mejnem prehodu Sečovlje obsodila Stranka mladih Slovenije, in v sporočilu za javnost zapisala, da je hrvaško ravnanje nesprejemljivo in kaže na nizko politično in civilizacijsko stopnjo države, ki si popolnoma nezrela želi vstopiti v Evropsko unijo.

Hkrati pa se SMS zdi neprimerna tudi poteza Slovenske ljudske stranke, ki se je za namene predvolilnega boja odločila stopnjevati že tako pregreta razmerja s Hrvaško. Stanka mladih je v sporočilu za javnost tudi označila slovensko zunanjo politiko označila za brezhrbtenično. Skrajni čas je, da se slovenska zunanja politika zave, da je v Evropski uniji Slovenija in ne Hrvaška, in ravna temu primerno, so še zapisali v SMS.

Watson: Pomembno je, da Hrvaška spozna, da jo v Bruslju temeljito preučujemo

Predsednik poslanske skupine Zveze liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE) v Evropskem parlamentu Graham Watson je v odzivu na incident na slovensko-hrvaški meji povedal, da ga preseneča, da država, ki želi postati članica Evropske unije, aretira in drži priprte člane parlamenta iz države članice EU. "Mislim, da je pomembno, da država, kot je Hrvaška, spozna, da vsa njena dejanja v Bruslju temeljito preučujemo, še posebej zaradi njene želje, da postane članica EU," je dejal. Kot je dodal, se tovrstni incidenti pogosto znajdejo "v resolucijah Evropskega parlamenta in poročilih Evropske komisije", kar zna biti precej neprijetno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja