Slovenija

Podpisi za referendum o prostituciji

Ljubljana, 09. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začelo se je zbiranje podpisov v podporo zahtevi za naknadni zakonodajni referendum o noveli zakona o prekrških zoper javni red in mir. Pobudniki bodo morali potrebnih 40.000 podpisov podpore zahtevi za razpis referenduma proti dekriminalizaciji prostitucije vložiti do 8. julija.

Aleš Primc
Aleš Primc FOTO: POP TV

Če bo Alešu Primcu, pobudniku razpisa referenduma proti dekriminalizaciji prostitucije, uspelo zbrati zadostno podporo, bodo volivke in volivci o vprašanju, ki se glasi: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o prekrških zoper javni red in mir, sprejet v državnem zboru 29. maja?", odločali v drugi polovici septembra.

Volivke in volivci bodo predpisane obrazce podpore lahko podpisovali pred pristojnimi organi, ki vodijo evidenco volilne pravice, torej na upravnih enotah. Na obrazcih bodo morali navesti tudi zahtevo za razpis referenduma, na katero se nanaša podpora. Sicer pa lahko volivec skladno z zakonom poda le en podpis podpore posamezni zahtevi za razpis referenduma.

Pobudo za začetek postopka za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma je skupina volivcev v državni zbor vložila minuli torek. Predsednik državnega zbora Borut Pahor je dan kasneje za mnenje povprašal zakonodajno-pravno službo državnega zbora, o pobudi pa bo skladno z zakonom obvestil tudi notranje ministrstvo. Ker zadržkov glede razpisa roka za zbiranje podpisov ni bilo, je v petek skladno z zakonom razpisal rok za zbiranje podpisov.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Glede na to, da se v tem času zbirajo tudi podpisi podpore za razpis referenduma o odpiralnem času prodajaln, predsednik državnega zbora pričakuje, da bosta oba referenduma, če bodo pobudniki zanju zbrali potrebno podporo, razpisana sočasno.

Kot je znano, je državni zbor novelo zakona o prekrških zoper javni red in mir, s katero prostitucija ne bo več obravnavana kot prekršek, sprejel 29. maja na pobudo skupine poslancev LDS s prvopodpisanim Romanom Jakičem. Po mnenju predlagateljev zakonskih sprememb pa dekriminalizacija pomeni, da lahko prostitutke in prostituti sami izbirajo, ali se bodo ukvarjali s prostitucijo. Tako ne bodo zaprti in kaznovani.

V nasprotju s predlagatelji pa so pobudniki referenduma prepričani, da je urejanje vprašanja prostitucije zelo kompleksno področje, ki ga ni mogoče rešiti zgolj s črtanjem prostitucije s seznama prekrškov. Po njihovem mnenju bi takšna zakonska sprememba uzakonila najbolj liberalno ureditev v Evropi, ki bi ženske v težkem socialnem položaju še dodatno spodbujala in silila v prostitucijo. Kot so zapisali v obrazložitvi referendumske pobude, bo omenjena novela dovolila vdajanje v prostitucijo, po drugi strani pa ne bo uvedla primernih pravnih podlag za izvajanje te dejavnosti.