Slovenija

Podpisnik peticije: Varčevanje v izobraževanju je kot hujšanje v možgane

Ljubljana, 10. 02. 2015 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Peticijo Za ohranitev kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela je doslej podpisalo 34.143 ljudi, eden od podpisnikov pa je opozoril na nesmiselnost varčevanja in zgrešeno vladno politiko z besedami, da je "varčevanje v izobraževanju in znanosti tako, kot bi hotel hujšati v možganih".

Peticijo Za ohranitev kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela je doslej podpisalo 34.143 ljudi. Podpise bodo v Svizu zbirali do predaje peticije predsedniku Državnega zbora RS Milanu Brglezu, ki bo v četrtek ob 11. uri, je povedal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

Podpise so zbrali "na roko", kar je za Sviz še posebej dragoceno glede na to, da so jih nekateri svarili, da bo zaradi tega zamudnejšega podpisovanja število podpisov manjše. "A se to ni zgodilo. Pri peticiji ne gre za droben spopad, ali bo nekaj milijonov evrov na tej ali drugi strani, ampak za sporočilo, da je varčevanje v izobraževanju od vrtca do univerze ter znanosti povsem zgrešena politika," ocenjuje Štrukelj. Ob tem je citiral enega podpisnikov peticije Dragana Mihajloviča z Instituta Jožef Stefan, da je "varčevanje v izobraževanju in znanosti tako, kot bi hotel hujšati v možganih".

Javno izobraževanje od vrtca do univerze in raziskovanje nista poraba, ki jemljeta kisik gospodarstvu, ampak nujno potrebni investiciji v boljšo in kakovostnejše življenje prebivalstva, je pojasnil Štrukelj.
Javno izobraževanje od vrtca do univerze in raziskovanje nista poraba, ki jemljeta kisik gospodarstvu, ampak nujno potrebni investiciji v boljšo in kakovostnejše življenje prebivalstva, je pojasnil Štrukelj. FOTO: Thinkstock

Zato predsednika vlade Mira Cerarja sprašuje, s čim lahko utemelji varčevanje na omenjenih področjih, ki sta ključni za prihodnji razvoj Slovenije. Javno izobraževanje od vrtca do univerze in raziskovanje nista poraba, ki jemljeta kisik gospodarstvu, ampak nujno potrebni investiciji v boljšo in kakovostnejše življenje prebivalstva, je pojasnil.

Peticija ni zaradi plač in normativov, pač pa zaradi napačnega politike vladajočih

Znova je izpostavil, da pri peticiji ne gre za plače zaposlenih v izobraževanju in raziskovanju niti za standarde in normative, ki so zagotovljeni v socialnem sporazumu, temveč za poziv "spremeniti logiko političnih odločevalcev v Sloveniji". Upa, da bo Cerar znal utemeljiti to, kot je označil, destruktivno politiko, ki pri nas dolgo traja.

Kot je opozoril, je velika večina drugih držav ali izobraževanje izpustila iz varčevalnih ukrepov ali pa celo povečevala sredstva v času krize. Pri nas pa je po njegovih besedah obratno.

SVIZ: Pri nas vlada varčuje na izobraževanji, drugje sredstva še povečujejo

Glede na napovedi o ponovnem večdesetmilijonskem zmanjševanju sredstev v izobraževalnem in raziskovalnem proračunu Sviz poziva pristojno ministrstvo in vlado, da pri rebalansu proračuna 2015 ne ogrozita veljavnih normativov v javnih vrtcih in šolah in da se umaknejo sklepi, ki varčujejo pri najšibkejših in ogrožajo kakovost izobraževalnih procesov.

V Svizu upajo, da bo državni zbor sledil pozivu odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, da pristojno ministrstvo zagotovi zadostna sredstva za plačevanje učne pomoči in izvajanje drugih programov, kjer namerava varčevati.

Če bo vlada vztrajala pri takšnem varčevanju, bi bilo treba rebalans proračuna iz povsem načelnih razlogov zavrniti, je še dodal Štrukelj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funi
11. 02. 2015 07.09
+1
Dajmo že enkrat končat z temi učoti. če ne najameš inštrukcij ni uspeha. Učoti hodijo v službo da imajo zastonj malco in telefonijo,ter seveda plačo za zelo lažerno delo ,so izjeme vendar so zasmehovani z strani štrkljevih privržencev.Podpore javnosti nimate seveda pa imate cas dajat komentarje
zemljemerec
11. 02. 2015 05.59
+2
Vsak bo zagovarjal svoje stališče, če pa ima ob tem še redno polno plačo za 4 ure dela na dan in tri mesece počitnic...bo pa še glasen ! tisti honorar popoldan se pa tako ne vidi nikjer.V vsakem stanovanjskem bloku je vsaj eden profesor ki inštruira šolarje na črno.
zemljemerec
11. 02. 2015 06.01
+2
če toliko otrok potrebuje inštrukcije, kaj počno učitelji med poukom ? dajejo znanje...to ni res.
Netajkun
10. 02. 2015 18.10
+1
Najboljše , da gre ves denar ( proračun ) izključno za : šolstvo , zdravstvo , pokojnine in socialo . Ostalo naj se samofinancira in samoobnavlja . . . .
aligator14
10. 02. 2015 18.01
+4
Izšolanih imamo cel kup družboslovcev, ki jih naša dežela ne bo potrebovala še naslednjih 20 - 30 let. Temu primerno je ZRSZ poln teh ljudi, ali pa vlečejo status dalje, da delajo prek študenta - po 10ih letih itak ne bodo več vedeli, kaj so se učili in bodo visoko šolani in hkrati neuporabni lahko poprijeli le za najbolj enostavna dela...
aligator14
10. 02. 2015 17.55
+5
Ker je naše šolstvo v zadnjem času ena sama velika trgovina s statusi študenta je pač tako - na tako število vpisanih študentov in dijakov pripada toliko učiteljev - ker pa vemo, da je skoraj 50 % statusov le na papirju, se sprašujem, koliko učiteljev je v naši deželi preveč zaposlenih....
ROMELS
10. 02. 2015 17.21
+5
Kakšno varčevanje? Samo učiteljem morajo dopovedati, da preveč zaslužijo, da za šolstvo ne bo nič manj denarja, samo preusmeriti ga je treba.
miko11
10. 02. 2015 15.45
+4
ja gremo dalje množično šolat fdvjevce,filozofe,psihologe,akademike...
Darko32
10. 02. 2015 15.24
+1
Najbolj konfliktno kar je lahko, da sami učitelji sebe hvalijo in sočasno z tem rušijo ugled celotnega šolstva. Neverjetno.