Slovenija

'Veliko sem razmišljala o tem, ali bi lahko ravnala drugače. A kot minister imaš samo možnost nadzora'

Ljubljana, 24. 05. 2016 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V velenjskem CSD so poudarili, da upravno sodišče ni ugotovilo, da bi bil ukrep odvzema otroka, ki so ga opravili oni, nestrokoven in brez podlage, preuranjen in nesorazmeren, kakor sodbo interpretira tožnica. Napovedali so tudi pritožbo. Ministrica Kopač Mrakova pa pravi, da ne sprejema objektivne odgovornosti in vztraja: nezakonito bi bilo, če bi ravnala arbitrarno.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pogovor z ministrico Anjo Kopač Mrak
    04:06
    Iz SVETA: Pogovor z ministrico Anjo Kopač Mrak
  • Iz 24UR ZVEČER: Odzvem koroških dečkov
    13:29
    Iz 24UR ZVEČER: Odzvem koroških dečkov

Upravno sodišče je v primeru "koroška dečka" ugotovilo, da so bile ob odvzemu fantkov konec marca letos kršene ustavne in človekove pravice tako babici kot njunima vnukoma. Prav zaradi konkretnega primera pa je zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak SDS vložila interpelacijo.

V velenjskem centru za socialno delo (CSD) so danes poudarili, da upravno sodišče ni ugotovilo, da bi bil ukrep odvzema otroka, ki so ga opravili oni, "nestrokoven in brez podlage, preuranjen in nesorazmeren, ker da otroka pri starih starših nista bila ogrožena ali zanemarjena", kakor sodbo interpretira tožnica.

Babica in vnuček
Babica in vnuček FOTO: Thinkstock

"Takšna vsebina iz zgornjih navednic ni ugotovitev ali zaključek sodišča, temveč je zajeta v delu sodbe, kjer sodišče povzema trditve tožeče stranke in tožene stranke. Upravno sodišče je v sodbi tudi posebej zapisalo, da ni presojalo zakonitosti odločb CSD Velenje, niti ni presojalo, ali je tožnica primerna oseba za rejnico za svoja vnuka. Sodišče je ugotavljalo le, ali je bilo s tem, ko sta bila otroka "odvzeta" iz vrtca in nameščena v rejniško družino, poseženo v pravico tožnice do družinskega življenja. Torej je sodišče presojalo samo kriterij varstva pravice tožnice, kot odrasle osebe. In sodišče je ugotovilo, da je bilo zaradi odvzema mladoletnih otrok poseženo v pravico babice do družinskega življenja," so zapisali v sporočilu za javnost.

CSD Velenje v zvezi s sodbo še pojasnjuje, da mladoletnih otrok nikoli ni odvzel babici. Konec marca 2016 je z odločbo odvzel otroka očetu, ki je v priporu. "Upravno sodišče pa je zavrnilo tožbeni zahtevek v delu, kjer je tožnica zahtevala, da se otroka vrneta nazaj k babici in je obrazložilo, da je v največjo korist otrok, da sta otroka še nadalje nastanjena v zanju ugodnem okolju rejniške družine," pravijo v zapisu.

Na velenjskem centru za socialno delo pravijo, da se bodo na sodbo pritožili, saj menijo, da z odvzemom otrok očetu in namestitvijo v rejniško družino z ničemer ni bilo poseženo v pravico do družinskega življenja babice. "Otroka nista bila nikoli odvzeta babici, prav tako pa lahko babica po naši zakonodaji predlaga ureditev stikov z mladoletnima vnukoma. Stiki otrok s starimi starši niso sami po sebi umevni, ampak jih je potrebno urediti, ali z dogovorom ali pa s posredovanjem sodišča.  CSD Velenje je pomagal pri sklenitvi dogovora, v okviru pooblastil, ki jih ima po zakonu. CSD pa nima pristojnosti odločati o ureditvi stikov. Ugotovitev sodišča, da je bila babici kršena pravica do družinskega življenja je nejasna, ker je v slovenski zakonodaji jasno definirano, kdo sestavlja družino (starši in otroci)," so zaključili.

Ministrica Anja Kopač Mrak vztraja, da bi bilo nezakonito, če bi ravnala arbitrarno.
Ministrica Anja Kopač Mrak vztraja, da bi bilo nezakonito, če bi ravnala arbitrarno. FOTO: Kanal A

Mnenja so deljena

Starosta centrov za socialno delo Gabi Čačinovič Vogrinčič pa vztraja: centri za socialno delo so v primeru koroških dečkov delovali v skladu z vsemi pravili in doktrinami - in pravilno razsodili v korist otrok. "Ne pozabite, da sprva ni bilo mišljeno, da bi otroka sploh bivala pri dedku in babici," je povedala strokovnjakinja, ki jo je ministrstvo za delo takoj po izbruhu afere prosilo, naj pregleda dokumentacijo v tem primeru. Po materini smrti sta soglašala, da bi otroka med tednom bivala pri rejnikih, ob vikendih pa pri njiju. "Onadva tam nista živela, tam sta bila le občasno, ko je mama to potrebovala in nista bila del te družine vse do smrti."

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je pojasnila, da še ne zaključenih pravnih procesov ne morejo komentirati, pač pa je njihova naloga ugotavljanje politične korektnosti in odgovornost v zvezi z izvajanjem socialne politike ter socialne zaščite. Poudarila je, da je družina sveta kategorija in ji država mora pomagati, ko se znajde v stiski. Tako želijo od ministrice odgovore, ali je sistem pri tej pomoči ustrezen.

Tudi v DeSUS poudarjajo, da podpora Kopač Mrakovi ob glasovanju o interpelaciji ni samoumevna. Že pred časom so se odločili, da se bodo z ministrico v poslanski skupini pogovorili o vseh odprtih temah, je pojasnil vodja poslancev Franc Jurša. Meni sicer, da sodba upravnega sodišča v tem trenutku za ministrico ni najbolj ugodna. Te zadeve bo morala po njegovih besedah utemeljiti zlasti premierju Miru Cerarju in koalicijskim partnerjem, od tega pa bo odvisna tudi podpora koalicije ministrici.

Če je res, da so bili otroci starima staršema odvzeti nezakonito, se vodja poslancev SD Matjaž Han sprašuje, zakaj otroka nista že vrnjena starima staršema. Prav tako mora biti po njegovem mnenju razlog, da so jima otroke sploh odvzeli. Prepričan je, da bo ministrica brez težav pojasnila, kaj je bilo narobe. Če bodo ugotovljene napake, pa bo moral odgovarjati CSD.

Pojasnila ministrice pričakuje tudi premier Cerar, so pojasnili v njegovem kabinetu.

A iz neznanega razloga dedek in babica nenadoma nista hotela več sodelovati s centri, zato so ti šli v vrtec in posredovali. "Težko si predstavljam, da bi prišli domov in trgali te otroke iz naročja babice in dedka," je še dodala. Tisti hip, ko so bili otroci v rejništvu, pa so se pričeli dogovori o prvih stikih. Babica in dedek zagotovo nista slaba človeka, slabo za otroka pa je, da odklanjata sodelovanje s centri za socialno delo, še dodaja Čačinovič Vogrinčičeva.

Kar se je zgodilo, je fantka travmatično doživetje, ki se je pogreznilo v njun nezavedni spomin, in tega dejanja nič ne more opravičiti, je odločen psihoterapevt Borut Pogačnik. "V vrtcih bi morali razmišljati o svoji doktrini, to ni mesto, kjer bi kdorkoli, sploh pa državne institucije lahko ugrabljale otroke," je povedal.

Ministrica: Pomembna je otrokova korist, ki pa je, da sta še vedno pri rejnikih

Kopač Mrakova, ki je pred časom povedala, da popolnoma podpira odločitev CSD Velenje, je danes v oddaji Svet pojasnila, da je socialna inšpekcija, ki je nadzorstveni organ ministrstva za delo, na njeno prošnjo takoj preverila delo CSD Velenje in v samem postopku ni ugotovila nobenih nepravilnosti. "Jaz takrat nisem imela in tudi danes nimam razloga, da dvomom v njihovo odločitev in tudi včerajšnja odločitev sodišča ne govori o nezakonitosti v samem izreku. Pomembna je otrokova korist, ki pa je, da sta še vedno pri rejnikih," je povedala ministrica in poudarila, da je treba počakati, da bo odločitev sodišča pravnomočna.

Na vprašanje, ali se socialnih delavcev res ne da izobraziti tako, da pri tako občutljivih stvareh ne bi bilo procesnih napak, je odgovorila, da so socialni delavci predvsem socialni delavci, ki pa morajo tudi poznati Zakon o upravnem postopku, po katerem delajo. "Mi se te pomanjkljivosti zavedamo in nujno je zagotoviti dodaten denar ter izobraževanja v sistemu. Preko socialne zbornice smo se že dogovorili za izvedbo dodatnih izobraževanj. To je ključno iz vidika, da so socialni delavci dobri v tem postopku, da vsebina ne pade zaradi nekih postopkov, ker v končni fazi je bistveno, da se ravna v korist otrok."

Na vprašanje, ali se čuti vsaj objektivno odgovorno, Kopač Mrakova pravi, da ji ni vseeno, saj gre za otroke in razume bolečino starih staršev. "Veliko sem razmišljala o tem, ali bi lahko ravnala drugače, ali bi morala ravnati drugače, ampak po zakonu so CSD-ji samostojni pri vodenju svojih postopkov, kot minister imaš možnost samo nadzora. Jaz sem to opravila in nadzor ni pokazal pomanjkljivosti. Tukaj gre potem za ločitev vej - uprava in socialni delavci so ločeni od ministrstva, mi odločamo na drugi stopnji. En tak primer, da ne izgleda, kot da smo vsi eno: ministrstvo je odločilo drugače kot CSD Velenje in je preneslo krajevno pristojnost CSD Velenje glede stikov določanja na Šentjur. Torej ni nekega enoumja, kot se poskuša prikazati, ampak mi ravnamo v skladi s svojimi pristojnostmi, zato se ne čutim objektivno odgovorno. Če bi pa jaz odločala na podlagi klica, bi bilo pa to malo bolj zastrašujoče."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni