Slovenija

Baričeviča bi morali zaščititi pred njim samim

Ljubljana, 17. 02. 2010 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pogačnik je v poročilu glede vrnitve bulmastifov zamolčal člen, ki določa, da se že začeti postopki dokončajo po novem zakonu, opozarja SLS. Jazbinšek pa pravi, da bi morala pravna država Baričeviča zaščitit pred njim samim.

Potem ko je dekan pravne fakultete Rajko Pirnat včeraj opozoril na nepravilnosti v presojanju ustavnega sodišča v primeru vrnitve bulmastifov, so v stranki SLS izpostavili, da je kmetijski minister Milan Pogačnik v svojem poročilu premierju Borutu Pahorju zamolčal del pravne argumentacije, ki je ključna za presojo o zakonitosti predmetnega postopka  s strani MKGP.

Bulmastif
Bulmastif FOTO:

Po besedah predsednika stranke Radovana Žerjava so navedbe v ministrovem poročilu pomanjkljive in povsem zavajajoče. "Sklicuje se na sodbo Upravnega sodišča RS in 4. odstavek 64. člena Zakona o upravnem sporu, ki določa, da mora pristojni organ dosledno upoštevati pravno mnenje sodišča glede uporabe materialnega prava in njegova stališča, ki se tičejo postopka. V celotnem besedilu poročila, tudi v delu, ki razlaga razliko med različicama zakona iz leta 2006 in 2007, je zavestno izpuščen in niti z besedo omenjen 27. člen ZZZiv-B, torej zakona iz leta 2007, ki določa, da se tudi že začeti postopki (med njimi tudi napad bulmastifov na g. Megliča leta 2006) dokončajo na podlagi določb tega novega zakona," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Če je že upravno sodišče po čudnem naključju "spregledalo" ta – 27. in ključni člen zakona – takega izgovora vsekakor ne more imeti minister Pogačnik, saj ga VURS v svoji drugi in tretji odločbi nikakor ni spregledal in se je po njem ravnal," še dodajajo v SLS.

Poleg tega, da je upravno sodišče očitno odločilo nepravilno in da minister Pogačnik deluje protiustavno ter nezakonito, je zaskrbljujoče tudi to, da takšna ravnanja kot zakonita in popolnoma neproblematična opredeljuje tudi upravni inšpektor Ministrstva za javno upravo RS, so poudarili. "Ta v točki IV. svojega zapisnika o inšpekcijskih ugotovitvah kratko malo povozi načelo pravne države ter načelo zakonitosti, češ, vseeno je, kaj pravi zakon, važno je, da upravni organ sledi napotkom upravnega sodišča!".

Ob tem so v SLS pristojne v vladi ponovno spomnili, da morajo odločitve upravnih organov temeljiti na zakonu in edino na zakonu, ki velja toliko časa, dokler ga Ustavno sodišče RS ne razveljavi ali zakonodajalec spremeni!

'Upravno sodišče je odločilo čudno'

Pirnat pravi, da je ena odločba upravnega sodišča napačna.
Pirnat pravi, da je ena odločba upravnega sodišča napačna. FOTO: Kanal A
Upravno sodišče je v zadevi bulmastifi odločalo večkrat. Izdalo je štiri sodne odločbe v dveh upravnih postopkih, v obeh je bil sodnik poročevalec brat ministra Aleša Zalarja, Boštjan Zalar. Zaradi namigovanja medijev na (ne)naključno povezavo se je dvom zasejal tudi v vrh upravnega sodišča, kjer pregled postopka, ali so bile zadeve bulmastifi sodniku Zalarju dodeljene po pravilih ali ne, nepravilnosti ni pokazal.

Na omenjeno pomanjkljivost je že včeraj opozoril Pirnat, ki je pregledal vse štiri odločbe upravnega sodišča in ocenil, da je odločilo čudno, če ne celo napačno. "S tremi odločbami je vse v redu, z eno pa nič. Mislim, da je ta sodba napačna," je dejal.

Gre za sodbo o ključnem vprašanju, ali novi, strožji zakon, po katerem bi Baričevičeve pse zaradi poškodb, ki so jih povzročili Stanislavu Megliču, zagotovo usmrtili, uporabiti retroaktivno ali ne. Pirnat pravi: absolutno, saj je zakon več kot jasen, sodišče pa kot da je zakon spregledalo. "Če bi sodišče obravnavalo zadevo po novem zakonu, bi zelo verjetno moralo potrditi odločbo, da se psi usmrtijo," še dodaja Pirnat.

'Zakaj pravna država ni zaščitila dr. Saša Baričeviča tudi pred njim samim?'

To se v pismu, ki ga je poslal tudi Pahorju, sprašuje ljubljanski mestni svetnik Miha Jazbinšek, ki je bil Baričevičev pacient. Zmotilo ga je iskanje izgovorov, kot je tisti, ki ga je izrekel odvetnik Miro Senica, da bi moral za svoje pse sam prevzeti odgovornost. Tu se namreč po njegovem mnenju pozablja, da bi z vzvodi pravne države tragedijo lahko preprečili. "Dr. Baričevič je imel vso pravico, da pravna država zaščiti njegovo življenje, ne glede na to, ali je bil sam (so)ustvarjalec nevarnih psov in ne glede na to, ali je s svojim zadnjim ravnanjem, ki ima kvalifikacijo mučenja živali, tvegal življenje, pa čeprav zavestno," je prepričan Jazbinšek. 

Nadaljuje, da je bilo pri vrnitvi psov zlorabljeno osnovno upravno-pravno načelo materialne resnice: "V postopku je treba ugotoviti resnično dejansko stanje in v ta namen ugotoviti vsa dejstva, ki so pomembna za zakonito in pravilno odločbo." Ob tem, dodaja, je treba odgovoriti na vrsto vprašanj, kot so, ali so ugotovili vzroke za nevarno vedenje psov ter ali so sploh preverili, ali jih je Baričevič sposoben krotiti ali pa je celo on sam odgovoren za njihovo napadalnost. 

"Najmanj, kar bi moral biti rezultat potrebne nacionalne upravno-pravne katarze ob tem primeru, so novi standardi v bitki proti "posebnim primerom pritiska" skozi priznanje, da sta bili sporna sodba Upravnega sodišča in objektivno nična upravna odločba o vrnitvi psov izdani kot posledica, ne nazadnje, mobbinga "bleščeče profesionalno opravljenega pravnega dela" s strani odvetnika Mira Senice," Jazbinšek zaključuje ostro pismo, v katerem kot krivca za tragedijo izpostavi tudi ministra Pogačnika.

Kot je znano, so policisti včeraj potrdili začetek predkazenskega postopka preiskave vračanja psov lastniku Baričeviču. Kljub temu, da okoliščine njegove smrti ostajajo nejasne, policija zagotavlja, da na potek preiskave nihče ne pritiska, hkrati pa tudi sami ne izvajajo pritiskov nad nikomer.

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Sonja Bukovec pa je za 24UR spregovorila o tem, kako se je znašla na Oražnovi, kako je prišla mimo policijskega traku in kakšen je bil njen odnos z družino pokojnega Baričeviča.

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kristalinka
19. 02. 2010 17.15
prihajajo na dan vesti...da naj bi bil Sasa zenska...poleg nagega trupla so nasli se vibrator...obstajajo slike posnete po umoru.
tepzarnajob
19. 02. 2010 14.35
POSKODABA NI SAMO UGRIZ AMPAK JE LAHKO TUD PRASKA TA PA BO POCAS ZBLEDELA ODVISNO OD GLOBINE... SNICKA KRESALKA KJE SI
tepzarnajob
19. 02. 2010 14.33
Tako v nedeljo na presercu zraven naj pride se sinicka pa se naj pokaze ce ni poskodovan ,ker je in ni imu drugega kaj delat na kliniki vrjemite mi.. AJA CE PA V NEDELJO KDO NE MORE PA TUD V SOBOTO,;EPRAV BI BLO LEPO DA HKRATI PRIDEMO VSI IN ZAPREMO LJUBLJANO A SO ODVISNI OD NAS AL SMO MI OD NJIH
periot
19. 02. 2010 14.27
o zadeva Beričevič še ni končana grozno?
tepzarnajob
19. 02. 2010 14.23
pahor je lutka danes je ponovno reku da ne ve yakaj bi minister odstopu,neverjetno bolano ne samo minister vec jih je ki morjo bit odstavljeni in se vec mogli bi bit tudi kaznovani.. TAKO LJUBI SLO ZDAJ BOMO PA VIDLI OZ SMO ZE VIDLI PRAVNO DRZAVO IN POL BO EN MEN REKU DA SEM LENUH IN DA DRZAVO ISKORISCAM.. JA POSTENO NAJ PLACAJO PA BOMO VSI Z VESELJEM DELALI A NE
Pincopalino
19. 02. 2010 11.27
Pri katerem zdravniku se bodo zdravi naši politiki, ko ni več Baričevega? Kaj ni rečeno, da vse javne osebnosti, ki predstavljajo narood mora biti tudi njihovo zdravstveno stanje transparentno? Kaj praviš Pahorček? pa gospa pravnica Kresalova?
Pincopalino
19. 02. 2010 11.23
Torej če je dokazano, da je minister zgrešil in Pahor ga ščiti naj potem Pahorček odstopi. in konec bo tragedije.
tinkamalinka
18. 02. 2010 22.55
kaj se pa tem janšistom zdi da njihov gonjič nima nič s tem al kaj??rahla zmota.
KopulacijskiO
18. 02. 2010 18.49
Pajtlerca, si mogoče pomislila na to, da je Janša tiho okoli teh psov prav zato, ker je že v tej svinjariji?
Lona Bauman
18. 02. 2010 11.01
Še nekaj. Stalno bolj tonemo namesto, da bi plavali proti površju in bi našim otrokom omogočili boljše življenje.
Lona Bauman
18. 02. 2010 10.58
Navaden delavec naredi kaj narobe ali še to ne, pa je odpuščen. Ker je firma v gospodarski krizi. Naši poslanci pa se držijo stolčkov, kot pijan plota. "Vsakdo stoji za vsakim in si zaupajo, ter vlečejo plačo." Kaj pa navadni delavec? Stoji ker za njim in mu pomaga? Ima premalo denarja,da bi si privoščil pravno pomoč ali celo vrašal za nasvet, saj nič ni zastonj!!!!!
tiana2007
18. 02. 2010 10.05
Če bi se vse to zgodilo "navadnemu" smrtniku, bi bila zadeva že zdavnaj pozabljena. Večina bi rekla"kar je iskal, to je dobil". Tako bi moralo veljati tudi za Baričeviča. Sedaj pa se "velike" glave bolj obtožujejo in iščejo kaj bi morali storiti, da bi Baričevič ostal živ, ne kaj se je dogajalo tudi z živalmi!! V tem so si vsi enaki, tako člani stranke, ki je vložila interpelacijo ko koalicija. Če ste poslušali Žerjava, se je takoj ogradil od možne zlorabe. On samo zahteva, da se dokaže, da je minister kriv za vrnitev psov, kar je posledično tudi smrt Baričevaiča!Seveda, saj je bil njegov pacient! Isto delajo vsi, ki so prijateljevali z njim ali bili njegovi pacienti. Moje mnenje je in bo ostalo: žrtve so sodile krvniku. To je najbolj pravična in najhitrejša kazen, čeprav so to morale plačati z življenjem! Pa še pri tem je imel Baričevič srečo. Izognil se je sramoti in dolgoletnim sojenjem, v katerem bi verjetno odvetnik Senica že poskrbel, da bi se izognil kazni. Mislim pa, da bodo iz omare še padala skeleta. Bomo videli od koga in koliko.
vlasa
18. 02. 2010 08.40
kala1 Potemtakem zagovarjaš ljudi, ki so zverinsko posiljevali pse in ja, bodimo enostavno tiho, pozabimo na vse skupaj in jutri je nov dan, kajne?
resslovenka
18. 02. 2010 07.55
In res je tako, kot pravi g. Jazbinšek. Meni se vseeno bolj smilijo živali karkoli se jim je že dogajalo. Vso pravico se imajo braniti ne glede na izid. Grdo početje do kogarkoli se prej ali slej povrne.
Buena Vita
17. 02. 2010 21.18
KALA,KALA1 NE BIT NAIVNA--SLOVENCI VSE PREVEČ ZAUPAMO,SAMO KO PRIDE KONC NAŠEMU ZAUPANJU ,,POTEM ŠE SAMI SEBI VEČ NE VERJAMEMO,,KAJ ŠELE PREGREŠNO HUDIM GRDOBIJAM KI SO NAS OSRAMOTILE
kala1
17. 02. 2010 20.26
Ni vse tako kot je v medijih in ni vse drek kar smrdi, je lahko tudi kaj drugega. Blatiti ljudi v vladi na podlagi nepreverjenih podatkov in s tako nagnusnimi besedami, se vprašajte dragi komentatorji ali so med vami sami brezmadežni ali pa razmišljate na podlagi lastnih izkušenj. Še vedno sem mnenja, da je polnoleten, odrasel človek, sam kriv za svoja dejanja, ne pa ministri in nevem kdo še v vladi. Baričevič je pač za svoja dejanja plačal kot je prav-s smrtjo. Narava (psi) so sami poskrbeli za to.
Buena Vita
17. 02. 2010 19.37
NOOOOO,MEDIJSKA BLOKADA NE PADA nasprotno,še huje se ravsajo nagravneži,,samo mi navadnji ljudje imamo več vzvodov in širimo informacijo in hvala 18 in 19 členu deklaracioje o človekovih pravicah,,,kjer so naše pravice napisane z velikimi črkami
Buena Vita
17. 02. 2010 19.34
JOOOOOOJ,,RDEČI,,VAM JE HUDO KER NE MORETE JANŠOTA NOTR RIVAT V TO SVINJARIJO
Buena Vita
17. 02. 2010 19.32
JA,,MENE BOLJ SKRBI 40 ZDRAVNIKOV,TEH KI SO DELALI NA ČRNO, NA KLINIKI BARSISO --IN PRAVIJO,UGLEDNI ZDRAVNIKI----POVEJTE MI DA NISO NIČ VEDELI,SLUTILI,ČUTUILI TAKIH DOHTARJEV JE MENE STRAH,IN BOG NEDAJ DA PRIDEMO TAKIM STROKOVNJAKOM V ROKE
Uroš Palhartinger
17. 02. 2010 19.28
Medijska blokada počasi pada...