Slovenija

Arbitražno vprašanje razširiti na vprašanje nasledstva?

Ljubljana, 14. 12. 2009 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Daleč od oči javnosti se sestaja skupina skeptikov z Bučarjem na čelu, ki hoče do božiča pripraviti predlog, kako bi se Slovenija lahko izognila že podpisanemu arbitražnemu sporazumu.

France Bučar.
France Bučar. FOTO: POP TV

Medtem ko je slovenska politika glede arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško zelo razklana, pa skupina skeptikov daleč od oči javnosti išče rešitev, ki bi zadovoljila vse. Skupina z Francetom Bučarjem na čelu upa, da bo še pred božičem našla eleganten način, kako bi Slovenija lahko od že podpisanega arbitražnega sporazuma odstopila.

V skupini so poleg Bučarja še Marjan Podobnik, nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj, Danijel Starman, Miro Cerar, Marko Pavliha in Radovan Žerjav.

"Možnosti res ni več veliko, najbolj sprejemljiva pa je, da vprašanje arbitraže razširimo na vprašanje celotnega vprašanja sporazuma o nasledstvu o Jugoslaviji,“ pravi Bučar. Ideja sicer ni nova, že pred tem jo je večkrat omenjal prvak SNS Zmago Jelinčič. To pa bi pomenilo, da bi se odprlo vprašanje vseh meja znotraj nekdanje Jugoslavije in za tako konferenco in razmejitev bi morale biti vse nekdanje jugoslovanske republike.

Da pa je arbitražni sporazum spet vroča tema, dokazuje tudi sestanek premierja Boruta Pahorja in šefa opozicije Janeza Janše. Pahor je sicer po sestanku dal vedeti, da najverjetneje tudi predlog t. i. Bučarjeve skupine ne bo naletel na plodna tla. Zgodba s sporazumom gre namreč po ustaljenem načrtu – najprej ustavna presoja, nato posvetovalni referendum in ratifikacija.

Pahor in Janša pa še vedno vztrajata vsak na svojem bregu. Medtem ko je Pahor prepričan, da je začrtana pot najboljša, Janša vztraja, da SDS tega nikoli ne bo podprla.

SDS ne bo podprla arbitražnega sporazuma

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Reuters

"Vsi pogovori, ki zdaj potekajo, potekajo post festum. Potekajo po tem, ko je bilo neko dejanje že narejeno," je glede arbitražnega sporazuma, ki naj bi rešil mejno vprašanje s Hrvaško, opozoril Janša. "Ti pogovori bi morali potekati prej, preden je predsednik vlade solistično podpisal takšen sporazum," je še dodal.

Menil je, da je bilo že vnaprej znano, da v skladu s slovensko ustavo o takšnem sporazumu bodisi odloča ljudstvo bodisi DZ z dvotretjinsko večino, "če hočemo biti korektni". "Vse to je bilo znano vnaprej. Kljub temu je vlada solistično iz aktualno-političnih razlogov ta sporazum podpisala brez posvetovanja z opozicijo in tudi brez posvetovanja s strokovno javnostjo," je poudaril.

Toda SDS glede na Janševe izjave tega arbitražnega sporazuma ne bo nikoli podprla, prav tako ni mogoč noben dogovor, da bi se izognili referendumu o tem vprašanju. "Obstaja samo en način, to pa je, da se odpovemo temu škodljivemu arbitražnemu sporazumu, ki predstavlja neposredno grožnjo pomorskemu statusu slovenske države in da se pogajanja začnejo znova," je še poudaril Janša.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mamica55***
17. 12. 2009 12.04
TONE BALONE 15.12.2009 18:36 LASTNA HVALA CENA MALA ! ! !
Tonček Balonček
15. 12. 2009 18.36
karmen.sedlar, malo se skuliraj in beri vsebino! Si že kdaj prebrala kakšno knjigo, razen mogoče tistih od Branka Čopića ali Toneta Svetine? Jaz sem prebral tudi J.J.-jeve Premike, Kekca nad samotnim breznom ter Butalce! Od tujih seveda od Erazma Noterdamskega Hvalnico norosti... Ostale naslove sem pa že pozabil! Priporočam ti, za začete, tisto od Jakoba Alešovca Kako sem se jaz likal!
coyoteugly82@gmail.com
15. 12. 2009 12.36
@8JASMIN: Teorija zarote? Saj si skoraj kot pajtlerblanka, blekneš nekaj, samo da je po tvoje, dokazov, argumentov, tega pa ni, hahahaha....
metuljka
15. 12. 2009 12.08
Ni mi jasno, zdaj se ne moreta zmeniti dva, pol bi se jih pa menilo 6 ali 8. Nisem pravnica, a dejstvo je, da smo v ustavi zapisali, da je Slovenija država v obstoječih mejah. Vsa stvar mi je podobna prizadevanjem Srbije, da je Kosovo njeno ozemlje, ki je to tudi bilo. Takrat je to povzel Milošević po pameti "cveta" srbskih intelektualcev. Morda je Bučar precenil svoje sposobnosti Tudi Avstrijci so prišli do Pada in čez, a so se morali po posredovanju diplomacije umakniti (Rapal). Od 1991 se pogajamo z Evropo, 2010 pa desnica z Jelinčič daje vse upe na Balkan in našo južno braćo, ki jo že vseskozi omalovažuje. To se za Slovenijo ne bo dobro izšlo, lahko pa, da se motim!!!
Marko Varga
15. 12. 2009 11.58
karmen...tonček balonček se tako izraža in se reži v faco naši desnici,ki so novodobni domači izdajalci...
Karmen Sedlar
15. 12. 2009 11.51
Tonček Balonček, v bodoče govori o vremenu, NOB pa pusti pri miru! Zapomni si, da so se le partizani borili za svojo domovino, ne pa domobrančki!
Karmen Sedlar
15. 12. 2009 11.49
Tonček Balonček, priporočam ti, da v bodoče govoriš o vremenu, NOB pa pusti pri miru!
Marko Varga
15. 12. 2009 10.34
po prodaji našega ozemlja in orožja leta 1991 so čli vsi na svoje,nekateri so gojili piščančke,drugi so postali direktorji in celo mandatarji,sedaj ko so vsi propadli,pa bi spet nekaj sestankovali....lahko samo za rešetkami...
mirjana.ck@siol.net
15. 12. 2009 10.24
hm, zbrisali moj post,..no ja, pa drugič :(
Synchro
15. 12. 2009 09.13
Ta smešen sporazum bo itak padel kot da ga nikoli ni bilo. Bravo Bučar in ostla ekipa! Vso spoštovanje.
Tonček Balonček
15. 12. 2009 09.11
Vsi ti Bučarji, Rupli in ostali "avtorji" vele"prispevkov v 57. številki Nove revije" takrat o mejah niso rekli niti "a", še manj pa "b"! Očitno so to vprapšanje prepustili komunistom, saj je DEMOS kmalu po osbank, lastninjenja itd. prejšnja vlada prepustila v roke novi, komunistični! Pošteni Slovenci ničamosvoijitvi razpadel. Na enak način je vse problebe na področju gospodarstva, esar ne rešijo, gre le za verbalizme in neke ad hoc ukrepe tipa vinjete, dijaške malice, patrije, sistemskih in trajnejših rešitev niso uveljavili nikoli! Kar naprej živijo od nekih projektov tipa pokrajine, enotna davčna stopnja, druga republika, meje in podobno, zgodi se nič.
silva24
15. 12. 2009 09.01
Ma kaj drugega sem pa pričakovala od njih. Vse skupaj razveljaviti pa spet vse od začetka. In to še naprej peljati 50 let ali pa dlje, dokler bo šlo. Samo da bo to še naprej ostala hvaležna predvolilna tema in vzrok za še več razdorov s Hrvati ali ne dragi SDS-ovci.?!!! Vso spoštovanje drugače Bučarju, samo nekateri so pa res že več kot zreli za umik iz politike.
Tonček Balonček
15. 12. 2009 08.57
A Bučar je tisti bivši udbovski oficir?
uv22
15. 12. 2009 08.55
Tonček Balonček 15.12.2009, 08:36 lepo napisano, samo nob pusti pri miru
8JASMIN
15. 12. 2009 08.51
coyotengly82 07.54 Hočeš pošten odgovor, g. Bučar je že leta 91. vedel, da bi ga komunisti likvidirali, kakor so pozneje Krambergerja.
Tonček Balonček
15. 12. 2009 08.36
Sottozero, kaj pojmuješ pod pojmom "slovensko ozemlje", saj Slovenija kot država obstaja manj kot 20 let!? Ob priliki osamosvojitve pač meje s Hrvaško, s katero smo mejili znotraj Jugoslavije, niso bile drvabne meje in očitno zelo ohlapno določene! Pa saj je tudi med občinami, fizičnimi lastniki itd. veliko sporov glede mej. Zakaj je to politično, ne pa pravno vprašanje? Zato, ker politiki brez tega nimajo kaj početi? Mi ne živimo od mej, tudi Hrvatje ne, politiki obeh držav to temo potrebujejo za mobilizacijo volilcev, le zakaj bi ta problem prepustili arbitraži ali sodiščem, če pa je veliko učinkoviteje o tem nakladiti, v neskončnost. Od kdaj sta npr. nek Radovan Žerjav ali Marjan Podobnik postal samozvani "borec" za neke meje na Dragonji? Zakaj sploh obstaja pravo, če sta nad njim neka kvazi domoljuba plus Ljudmila Novakova, katere stranka niti v parlamentu ni? Pa kaj so to za eni tipi? V adventnem času, ko bi se morali posvetiti lastni duhovni obnovi in pričakovanju Najsvetejšega, ti ljudje nakladajo o mejah s sosedom!!! Še huje, Plemeniti, oboćevalec Tita (na vrtu ima celo njegovo poprsej tega največjega morilca 20. stoletja!) ter povzdigovalca NOB, ljudje slavijo kot našo ikono domoljublja, vsi pa vemo, da so ravno ti ljudje, pod vodstvom KPJ, ta sporna ozemlja takorekoč podarili Hrvatom, za nameček pa še izgubili Trst in Gorico. A kdo razume to?
jure-2009
15. 12. 2009 08.30
Res je ,da ne samo zaradi mejnega spora temveč tudi zaradi nedemokratičnosti,slabih gospodarskih razmer nebi smela država kot je hrvaška v EU.Tale unija ga kar naprej biksa sprejema države kot so Slovaška , Romunija ,Hrvaška ,Turčija, ... v unijo samo zaradi intersov nekaterih starih članic ,ki imajo apetit po njihovem ozemlju!Za slovenijo predlagam,da iztopimo iz te koruptivne družbe!!!
arbenowskee
15. 12. 2009 08.30
sottezero: ocitno nimas pojma o mednarodni politiki. problem vsega tega je, da smo odlasali 20 let z resevanjem in to odlaganje vprasanja nas je pripeljajo do sem kjer smo danes. hrvati so medtem spretno peljali njihovo politiko in ce bomo zgubil del ozemlja se zahvali vsem dosedanjim vladajocim garnituram (vkljucno z bucarjem, janso, drnovskom itd) in ne pahorju. clovek sicer ni najbolj sposoben, ampak je v danem trenutku resil kar se je resiti dalo. ce bi hotel izsiliti kaj vec, bi v oceh mednarodne politike izpadli kot nesposobnezi/otroci in nihce vec nas ne bi jemal resno. velika moznost bi bila da bi dobili se manj kot bomo pa sedaj. mors razumet da razen tolcenja po prsih in trkanja na "nacionalni ponos in interes", je tisto odptro morje za nas vredno en pocen gros (po mednarodnem pravu nam itaq ne pripada btw). bolj je za nas pomembno da pride hrvaska v EU, zato da lahko slovenska podjetja zacnejo na velko vlagat v njihov trg.
sottozero
15. 12. 2009 08.00
NIHČE ponavljam NIHČE NEBI NIKOLI SMEL PARAFIRATI kakeršnegakoli sporazuma, ki pod vprašaj postavlja KATEROKOLI ozemlje, ki je bilo kadarkoli SLOVENSKO. PAHOR JE IZDAJALEC = enako kot je bil KARDELJ. NI potrebe po kakršnikoli IZDAJI. Pač ne damo soglasja Hrvaški za vstop v EU in BASTA ! PIKA. Zapremo to poglavje za naslednjih 10 let. Plačevali smo jim že v bivši jugi...sedaj jim bomo pa še preko EU? BLOKADA ! Zapis v USTAVO REPUBLIKE SLOVENIJE. In nikakršno odpiranje vstopa Hrvaške za naslednjih 10 let. Pa če jih Evropa hoče v EU, naj jih sama pregovarja, ali pa jim da svoja ozemlja...Sloveniji pač ni potrebno.
sottozero
15. 12. 2009 07.59
+1
Pri vstopu Republike Hrvaške v Evropsko Unijo je potrebno upoštevati sledeča dejstva: 1. Hrvaška NI demokratična in pravna država po kriterijih, ki veljajo v EU. 2. Hrvaška demokratska stranka, Stranka Prava in še nekatere politične stranke so ideološke naslednice NDH. 3. Hrvaška nikoli ni plačala vojne odškodnine za 2. svetovno vojno - še več NITI OPRAVIČILA SE NI NIKOLI. ND Hrvaška je bila na strani Nacistične Nemčije in zagrešila veliko zločinov proti človeštvu. Prav tako je Hrvaška med vojaško operacijo Nevihta ETNIČNO ČISTILA ozemlje in praktično izbrisala Srbsko prebivalstvo. 4. Hrvaška ne izpolnjuje zahtev Evropske komisije (pravni in ekonomski kriteriji). 5. Slovenija je za Hrvaško najbolj zaželen izgovor, ker tako prikrivajo svojo lastno nesposobnost izpolnjevanja kriterijev. Problem ni samo nesposobnost Hrvaških politikov, pač pa tudi zavestno zavajanje Evrope. 6. Slovenija je Hrvaško vedno podpirala. Medtem pa je Hrvaška iz leta v leto to podporo izkoriščala in prisvajala Slovenska ozemlja. 7. ISTRIA je zgodovinsko bila pod ITALIJANSKO upravo in je bila multietično območje skozi vso zgodovino. Večinsko prebivalstvo je bilo vedno ITALIJANSKO. Hrvatov je bilo približno toliko kot Slovencev a niso imeli nikakršnega vpliva v ISTRI.Poleg izgona Italijanov konec 2. svetovne vojne, je Republika Hrvaška po letu 91' dodatno naseljevala Hrvaške begunce na področje Istre in s tem spreminjala narodnostno strukturo ISTRIE. 8. ITALIJA bo od Hrvaške zahtevala POVRAČILO odtujenega premoženja v naravi oz. po TRŽNIH CENAH nepremičnin. ITALIJA ne bo popustljiva in glede svojih zahtev ne bo sklepala kompromisov. ITALIJANI, ki v večini niso grešili v obdobju 2. svetovne vojne so ostali brez vsega in so bili IZSELJENI iz ISTRIE in DALMATIE. Italija se odškodninskega fonda v katerega je vplačevala bivša SFRJ ni dotaknila in se ga tudi ne bo. 9. Slovenija bi morala od Hrvaške zahtevati, da v svojo ustavo zapiše Slovence, kot sestavni del multietične ISTRIE in ji podeliti AVTONOMEN STATUS, ki bi s časoma vodil v Samostojnost te regije. ISTRIA ni NIKOLI in NIKOLI NE BO HRVAŠKA! Slovenci niso manjšina na Hrvaškem. Slovenci so konstitutivni narod ISTRIE! 10. Če ISTRIA ne bo samostojna, potem je edino prav, da postane DEL SLOVENIJE ! Kakor kažejo tudi zemljevidi, ki so jih izdali NA HRVAŠKEM !