Slovenija

Šarčev šestorček: naslednji teden 'boj za funkcije'

Ljubljana, 06. 07. 2018 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / D.L., V.Š.
Komentarji
195

Šestorček strank, ki pod taktirko Marjana Šarca iščejo skupne točke za morebitno sestavo naslednje slovenske vlade, je zaključil z razpravo programskih točk posameznih strank. V LMŠ bodo sedaj pripravili predlog koalicijske pogodbe in če ga bodo partnerji sprejeli, naslednji teden sledi še ena ključna točka - kadrovski razrez.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Naslednji teden bo za politične stranke odločilen
    01:08
    Iz SVETA: Naslednji teden bo za politične stranke odločilen
  • Iz SVETA: Drugi krog posvetovanj
    03:26
    Iz SVETA: Drugi krog posvetovanj
  • Iz 24UR: Sestavljanje koalicijskega sporazuma
    03:25
    Iz 24UR: Sestavljanje koalicijskega sporazuma

Šesterica pod okriljem LMŠ je danes zaključila razpravo o predlogih programskih točk posameznih strank za koalicijsko pogodbo. Iz LMŠ bodo predlog pogodbe pripravili konec tedna in ga potencialnim partnerjem poslali v ponedeljek, je pojasnil predsednik LMŠ Marjan Šarec. Odločanje o njem pričakuje prihodnji teden, ko se bodo lotili še kadrovskega razreza nove vlade. 

Šarec: Kot bi me vprašali na katerem ovinku bom srečal koga

Prihodnji teden bodo sicer še poskušali uskladiti nekatera nesoglasja, saj se vsebinsko po Šarčevih besedah še niso dokončno uskladili. Pri tem pa, kot je pojasnil, ni NSi tista, pri kateri bi bilo največ razlik. Šarec ni želel pojasniti, med katerimi strankami so največje razlike, prav tudi ne tematik, pri katerih se razlike pojavljajo. Pojasnil je le, da morajo potencialni partnerji nesoglasja uskladiti "predvsem med seboj". Zanikal je, da bi bil največji razkorak med SMC in SD, in pojasnil, da so na različnih področjih različna razhajanja, in sicer na različnih relacijah.

Šarec ne ve, zakaj stranke še niso podale kadrovskih predlogov: "Ne vem, ali imajo tako velike zahteve, da jih ne upajo dati, ali kaj je temu vzrok."
Šarec ne ve, zakaj stranke še niso podale kadrovskih predlogov: "Ne vem, ali imajo tako velike zahteve, da jih ne upajo dati, ali kaj je temu vzrok." FOTO: Miro Majcen

Prav tako se bo po Šarčevih prihodnji teden verjetno treba dogovoriti tudi o kadrovskem razrezu. "Tam se pa lahko zadeve zapletejo, pa ne zaradi nas," je dejal. Na vprašanje, kje bi se po njegovih pričakovanjih lahko zapletlo, je odgovoril: "To je tako, kot bi sedel v avto, pa bi me vprašali, na katerem ovinku pričakujem, da bom srečal koga."

Predsednik Pahor je na današnjem drugem krogu posvetovanj o izboru kandidata za mandatarja od vodij poslanskih skupin SD, SMC, NSi in Levice želel izvedeti, ali kateri od potencialnih mandatarskih kandidatov v DZ uživa zadostno podporo za izvolitev. Ne predsednik SDS Janez Janša ne predsednik LMŠ Marjan Šarec še nimata zagotovljenih potrebnih 46 poslanskih glasov za izvolitev za predsednika vlade.

Podpora NSi Janši na vpliva na pogajanja 'šestorčka'

Pojasnil je, da se bo to videlo, ko bodo posamezne stranke podale svoje predloge, in zatrdil, da za zdaj o tem še niso spregovorili. "Ne vem, ali imajo partnerji tako velike zahteve, da jih ne upajo dati, ali kaj je temu vzrok," je dejal.

Napovedal je, da se bo število resorjev določalo po nekem ključu, ki pa ga še niso dorekli. Ponovil je, da načrtujejo, da bi sedanjim ministrstvom dodali še ministrstvo za digitalno družbo in nove tehnologije.

Glede napovedi večine poslancev NSi, da bodo na posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju izrazili podporo predsedniku SDS Janezu Janši kot kandidatu za mandatarja, je dejal: "Saj je to tudi naš predlog, da Janez Janša dobi mandat za sestavo vlade." Prepričan je, da to na pogajanja šesterice strank ne vpliva in da je prav, da zmagovalec volitev dobi prvo priložnost, ker sami 46 glasov še nimajo.

Zorčič je imel včasih občutek, da Levica dela vse, da ne bo v nobeni vladi

Tudi vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič ocenjuje, da šest strank, ki se pogaja o koalicijski pogodbi, lahko sodeluje, čeprav ima zagotovo vsaka določena programska izhodišča, ki so posebna. Prepričan je, da vseh šest strank, ki se dogovarja o vstopu v koalicijo, kaže voljo za sestavo vlade, a težko napove, ali bodo pri tem uspešni. Informacije njihovih pogajalcev, s katerimi razpolaga, so pozitivne in Zorčič verjame, da bodo koalicijo sestavili.

Matjaž Han: "Z Levico se sicer ne bom ukvarjal, ampak če bi povedal v njihovem jeziku: Če bi se partizani na tak način odločali, kako reševati državo, potem mi ne bi bili osvobojeni. "
Matjaž Han: "Z Levico se sicer ne bom ukvarjal, ampak če bi povedal v njihovem jeziku: Če bi se partizani na tak način odločali, kako reševati državo, potem mi ne bi bili osvobojeni. " FOTO: Miro Majcen

Na vprašanje, ali bi lažje sodelovali z NSi ali Levico, osebno ocenjuje, da so glede na stališča Levice v predvolilnem času nekatere njihove "politične pozicije takšne, ki niso sprejemljive za nobeno stranko". Včasih je imel občutek, "da bodo naredili vse, da ne bodo v nobeni vladi", ima pa tudi Levica nekatera programska izhodišča, ki so SMC kot levosredinski stranki blizu, je pojasnil. Menil je, da "če vse stranke pobrusijo svoje robove, bi bila tudi takšna koalicija možna".

Tudi Han kritičen do Levice: Če bi na tak način odločali partizani ...

Vodja poslancev SD Matjaž Han verjame, da bi lahko v naslednjem tednu prišli do podpisa ali parafiranja koalicijske pogodbe, če so vsi iskreno pristopili k pogajanjem. Za Socialne demokrate je zagotovil, da se pogajajo zelo iskreno, zavedajo pa se težav. Verjame, da iskreno misli in se iskreno pogajata tudi predsednik NSi Matej Tonin in njegova ekipa.

Pri tem je izpostavil, da se zavedajo, da SD in NSi na nekatere zadeve gledajo diametralno nasprotno, včasih tudi po ideološki plati. Zavedajo pa se, da je treba reševati probleme, ki so v javnem zdravstvu, na področju varnosti, gospodarstva ...

"Tiste stvari, o kateri se nikdar ne bomo strinjali, niso odločilne za življenje naših ljudi ta hip," je dejal in dodal, da se znajo stvarem, o katerih se nikoli ne bodo strinjali, izogniti.

Han je bil kritičen do Levice. Poudaril je, da lahko le z vstopom v koalicijo izvedeš del svojega programa in da so, kot ve, vse stranke za to imele možnost. "Z Levico se sicer ne bom ukvarjal, ampak če bi povedal v njihovem jeziku: Če bi se partizani na tak način odločali, kako reševati državo, potem mi ne bi bili osvobojeni. Treba je prevzeti odgovornost in ne razmišljati, da bo dobro tebi, ampak razmišljati, kako boš lahko pomagal ljudem s svojim programom," je dejal.

Han je komentiral tudi izjavo vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića, da Šarca ne zanima načelna podpora, ampak želi, da ga podpre koalicija strank, ki bodo pozneje tudi v vladi. "Podpišem se pod to izjavo, sam bi ravnal enako," je dejal.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adminjef
08. 07. 2018 14.08
+5
Ta koalicija je obsojena na propad. Tudi, če gre NSi v levaško vlado, bo ob prvem zapletu tudi izstopila in imamo nove volitve. S tako potezo Tonin samo pridobi. Tako, da levaki pečete se.. počasi ampak se.
Kaktus111
08. 07. 2018 14.29
-2
Nisi napisal do konca ::: Toninovi volivci gredo k Janušu ali pa sploh ne gredo na volitve ...levi so pa jezni in ima levica še večjo prednost .....
Kaktus111
08. 07. 2018 14.29
-1
Kaktus111
08. 07. 2018 14.31
-1
Viktor se jezi na Januša , ker je vse zafural ......
Kaktus111
08. 07. 2018 14.32
-3
xeroox ..))) pa vsaka pajca ma dva konca ......
Transformerji
08. 07. 2018 12.41
-1
Zmenite se izvoljeni predstavniki butalske države. Da vam ne padejo na misel nove volitve - kajti nihče od naši pisateljev in pesnikov ni predstavil bolj neumnega vzdevka za državo.
ecnarf
08. 07. 2018 07.07
+5
Serpentinšek Golobović MISTERHan sama extra klasa v negativi
etul
07. 07. 2018 15.37
+1
Po komentarjih sodeč se nekateri zgražate nad pokončno držo naše gospe Ljudmile,večina vas Nsi sploh volila ni,sam pa kot podpornik desnice in volilec Nsi, vam povem, da se ne rabite bat zanjo,tudi če bi jo v nekem najbolj norem scenariju izključili iz Nsi, se zanjo ni za bat, enkrat je že uspela z ponovnim prebojem v parlament in če bo potrebno ji bo stvar ponovno uspela, moj glas ima pa ziher ni edini.
Kaktus111
08. 07. 2018 14.36
+0
etul )))))) tu se pa strogo strinjam s tabo ...+++++++++ !!!
topo
07. 07. 2018 11.40
+3
Ja kakšne člane pa ima ta NSi.To kar sedaj dela ta Ljudmila ta nima nobenih krščanskih vrednot in to je pokazala prav zdaj ko blati JJ-eja.Če bi prebrala sv.pismo bi vedela da če te vdarijo po levem licu mu nastavi še desno.Ona pa ne odpušča,S tem dela poguba celi Sloveniji.Kaj lahko naredi šarec z šestimi strankami posebno pa še SD -jem ki je njihov povelnik zapravil Teran z klobaso in še in še ga serje...Če jih pelje na kavo se bodo skregali ne pa tako odgovorno delo.Imajo srečo ker pri nas nobeden ne odgovarja za nobeno stvar..
etul
07. 07. 2018 15.30
-2
No, no, Milka ima vsaj"jajca" povedat kar JJ gre,kapo dol, več takih pogumnih žensk bi moralo bit v Slo politiki.
Bojan-F
07. 07. 2018 09.52
+2
Jaz bi NSi drzal "na oku", ker iz Rima dobijajo nedvoumna navodila ... da so begunci njih bratje po bogu ... da ima bog potrebo po njih srcih (op.: katolicanov) da pokazejo bozjo ljubezen do zavrzenih, zapuscenih, marginalizirani ... da je bog obljubil osvoboditev vseh preganjanih na svetu in zato jih potrebuje (op.: katolicane), da obljubo uresnici ... da so begunci Evropi bozji dar, ki jo bo resil pred demografsko katastrofo ...
Kaktus111
08. 07. 2018 14.41
-3
Bojan pa ti si eno zmene ... sploh ne veš kaj so ti na Trstenjakovi napisali , da moraš dat tu gor ......!!!!!!!!
Uporabnik1180505
07. 07. 2018 09.49
+3
ŠAREC-NOVAKOVO Ljudmilo V SVOJO STRANKO-V Novi Sloveniji SO JO IZVRGLI,OGULJOFALI,POIŠČI NOVEGA PREDSEDNIKA PARLAMENTA IN Z POLNO PARO NAPREj-NIČ CINCAT!!! LJUDMILA BO DOBRA MOČ V STRANKI-Tonin jo je itak razočaral,izigral,mali okrogli Prekmurec iz Bistrice,(blizu Prlekije doma)pa sedaj bi k Janši,,pa zopet ne-se vidi,da je prosvetar.
sodelujem
07. 07. 2018 10.22
-1
Ja,ja,kaj pa folk??? Niso vsi tako naivni,da bi novinarjem nasedali...
Chavez2
07. 07. 2018 09.23
+17
Sam da levica ne gre v vlado. Ker ti pa še v parlament ne sodijo, kaj šele v vlado.
Brakedirt
07. 07. 2018 09.24
-3
Salamandros
07. 07. 2018 10.16
+4
Bolje svečkar kot pa oboževalec Venezuele :D
Brakedirt
07. 07. 2018 10.22
+1
ina5785
07. 07. 2018 14.10
-12
Chavez2 - kaj mutiš! Saj LEVICA niti NOČE v nobeno vlado! V desni NIKAKOR, k Šarcu pa tudi ne, ker je v nekaterih strankah preveču mutibaričev, LEVICA pa je načelna, poštena in delovna!!!!!!
Chavez2
07. 07. 2018 09.01
+5
A je tišler že sestavil vlado? Se nekaj vleče vse skupaj..al pa ne znajo.
Brakedirt
07. 07. 2018 09.08
-1
Uporabnik1180505
07. 07. 2018 09.50
+3
Brakedirt
07. 07. 2018 09.55
+2
tisler je tisti,ki izdeluje lesene disciplinske palice za sveckarje
Boris Kavčič
07. 07. 2018 10.18
+8
tko kod janezu ne ....ampak Šara mal prehiteva
Brakedirt
07. 07. 2018 10.23
-3
prehiteva? a more pocakat,pa da boste v sloveniji se dlje brez nove vlade?
felix58
08. 07. 2018 22.09
čaka na domobrajnarje, oni majo prvo možnost...pol pa itak na most žalovanja s svečkami
zmago56
07. 07. 2018 08.29
+3
Zgodovina se ponavlja. Apetiti po stolčkih so veliki in kot v dobrih starih časih si bodo pač nove funkcije izmislili, da bodo tem apetitom zadostili, plačal bo pa itak narod.
olimpija35
07. 07. 2018 08.19
+2
če NSI zavrne šarčevo koalicijo..to pomeni nove volitve...Levica bi na teh volitvah pridobila še dodatne levein rdeče fanatike..vse kar je pa še normalnega bi pa volilo SDS,NSI in SNS....ZAB in Desus izpadeta iz parlamenta..SD,LMŠ in SMCpa na 4-5%
zmago56
07. 07. 2018 08.38
+1
ne se hecat, novih volitev še ne bo, ker so tisti, ki se za ponovno izvolitev ne bojijo v manjšini, novega, novega obraza pa še tudi ni na vidiku.
Uporabnik1180505
07. 07. 2018 09.50
+4
Kollerik
07. 07. 2018 08.12
+4
In spet se bo vsem velikim parazitom, od zdravstvenih zavarovalnic pa do cerkve in raznim koruptivnežem pri javnih naročilih ...lepo godilo. Napaka je v sistemu, ki je gnil, skorumpiran. Zato pa so VSI tako proti levici, saj slutijo in vejo, da bi edina kaj naredila v tem močvirju korupcije in zlobiranosti.
matejnovina
07. 07. 2018 08.03
+0
Sicer pa naj se v stranki Nsi med seboj zmenijo,ali res ne izključujejo nobene stranke??
matejnovina
07. 07. 2018 08.02
+9
Šarcu predlagam Ludomilo naj si jo vzame za domov in lučke gor obesi ! Če je ne pokliče,bo to propad Nsi ,razen če bo Tonin imel toliko poguma,da jo ne vržejo ven kot je to doletelo Brgleza !
MiroF
07. 07. 2018 07.58
+1
boj za funkcije !? aha, aneksi so že začeli prihajat, levičarji so z Šarcem na čelu so že začeli delati....Janša na oblast, da počisti z to nesnago !!! za dobro Slovenskega naroda !!!
Uporabnik1180505
07. 07. 2018 07.23
+2
POVEM ZADNJI:DA BI USPELI Z ZADOSTI GLASOVI ZA SESTAVO VLADE RS-MORA ŠAREC VPETI LEVICO-Z KAKŠNIM DOBRIM POLOŽAJEM-SAJ NISO SAMI NERESNEŽI,LENINISTI!!RJAVEC BO ŽE KAJ DOBIL,BRATUŠKOVA TUDI.Drugače ne bo teh dveh v Parlamentu!OSTALI?FAJN FANTJE in deklice!!DAJTE ŽE ENKRAT MIGAT-DRUGAČE GREMO NA NOVE VOLITVE VOLIT TISTE,KI HOČEJO DELO V VLADI,ČETUDI BO TO SOSEDOV RUNČI!!
IzbrisanIZportala
07. 07. 2018 07.13
+6
Ja res je, v studio vabijo AB ki bi mogla bit tazadnja v vrsti, ... če sploh ..... sam vprašam - a je cmero že podpisal ankeks k drugemu tiru ??? ...
Odrešenik666
07. 07. 2018 07.23
-3
Še dobro , da imaš ta portal. Od jutra do mraka. Zavidanja vreden je tvoj lajf...
Kaktus111
07. 07. 2018 07.49
+8
Januš hoče 2 tir zato pa ne sestavi vlade , da ga bo Cerar lahko naredu ......
mackintosh
06. 07. 2018 22.42
-14
šc šc na noro tv svečkarske 🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏
IzbrisanIZportala
07. 07. 2018 07.11
+9
... upsss, se že pozna k ti nisem tablet prnesu, ..... si navaden pastirček s svojo namišljeno čredo, ..... saj poznamo čredni nagon levičarjev ....
Kollerik
07. 07. 2018 08.14
-2
he, he...je še kje ta čredni nagon večji, kot ravno pri desnici...s skoraj nulto samorefleksijo..in ja: Bog obvaruj Slovenijo.
Salamandros
07. 07. 2018 10.20
+6
Čredni nagon pri levičarjih je veliko večji. Oni bi za svoja prepričanja državo spremenili v S Korejo ali Venezuelo. Ali pa bi nazaj uvedli revno Jugoslavijo in najslabše avtomobile v zgodovini človeka Yugote :D
mijavci
06. 07. 2018 22.39
+15
V vašo večerno odajo vabite ljudi ki sploh niso bili izvoljeni za poslanca, zato Bratuškovo spraševat o koaliciji je neumesno raje bi jo vprašal kako da si je sedanji lastnik NKBM isplačal 30 milijonov dividend, ona je pa izbrisala vse podrejene obveznice, to bi bilo pravo vprašanje.
Uporabnik1180505
07. 07. 2018 07.25
+10
ČE Bratušek NE vstopi,ali je ne POVABI Šarec v Vlado bo na cesti-ostalo je zgodovina!!
Uporabnik443897
07. 07. 2018 08.42
-5
To maš prav, prav tako so rekli danes so gostje parlamentarne stranke, zraven pa Šarec.???
Jani.
06. 07. 2018 21.36
+14
Kak sploh najdejo čas za sestavo šestorčka, ko pa imajo toliko dela, da so lahko že prvi ankes za železnico odobrili.. beee bee