Slovenija

Koprivnikar meni, da ministrica ni presegla pooblastil. Štrukelj: Smo na robu konflikta

Ljubljana, 22. 11. 2016 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je bil sprva tudi sam skeptičen do sporazuma s Fidesom, je kasneje dejal, da ministrica za zdravje ni presegla pooblastil koalicije. Če bo dogovor podpisan, pa to pomeni konec pogajanj za javni sektor, poudarjata vodji sindikalnih pogajalcev.

Koprivnikar pravi, da ministrica ni presegla pooblastil.
Koprivnikar pravi, da ministrica ni presegla pooblastil. FOTO: Miro Majcen

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je bil sprva tudi sam skeptičen do sporazuma s sindikatom Fides, je po srečanju pri premierju Miru Cerarju pojasnil, da ministrica za zdravje ni presegla pooblastil koalicije. Po pregledu sporazuma so ugotovili, da ta nikjer ne posega direktno v enotni plačni sistem.

PREBERITE ŠE: Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc poudarja, da se je cela vladna pogajalska skupina držala pogajalskih izhodišč, ki so jih dobili s strani vlade.

Koprivnikar je po srečanju pri premierju pojasnil, da so tekom dne natančno prečesali navedbe v sporazumu in od ministrstva za zdravje prejeli pojasnila. Ugotovili so tudi, da je pri določbah, ki se nanašajo na plačni sistem, navedeno, da se urejajo preko krovne pogajalske skupine.

Po Koprivnikarjevih navedbah gre s sporazumom za določitev projekta, kako pri preobremenjenem zdravstvu omogočiti povečanje dostopnosti storitev oziroma gre za skrajševanje čakalnih vrst. V sporazumu je po njegovih besedah navedeno, da se vsa sredstva, ki se v skladu s sporazumom namenjajo zdravnikom, namenjajo izključno za dodatno opravljeno delo. Slednje mora biti evidentirano in mora voditi v skrajševanje čakalnih vrst, je poudaril minister.

Priznal je, da je stališče sindikatov javnega sektorja zanj težava, ker si želijo pogajanja zapreti. Še vedno so odprti za pogovore in pričakujejo njihovo nadaljevanje. Koprivnikar pravi, da razume stališče ostalih sindikatov, ki pravijo, da ena poklicna skupina prej rešuje svoje probleme, a zagotavlja, da zdravniki niso dobili ničesar, kar bi jih postavilo v drugačen položaj od drugih poklicnih skupin. Gre namreč za plačevanje prekomernega dela in za to, da je zdravstvo dobilo sredstva za skrajševanje čakalnih dob, je poudaril.

Na današnjem sestanku sicer ni bilo predstavnikov koalicijskih DeSUS in SD, a je Koprivnikar dejal, da sta seznanjena s temi pogovori in z vsebino sporazuma, o katerem pa bodo dokončno odločali v četrtek na vladi.

Vprašanje je, ali je dogovor sploh še mogoč, pravi Štrukelj.
Vprašanje je, ali je dogovor sploh še mogoč, pravi Štrukelj. FOTO: Miro Majcen

Štrukelj: Smo na robu konflikta

Če bo dogovor z zdravniškim sindikatom Fides podpisan, bi to pomenilo konec pogajanj za javni sektor, pa sta po sestanku pri premierju Cerarju povedala vodji sindikalnih pogajalcev Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek

Kot je povedal, je dejstvo, da je bil sporazum z zdravniki popoldne parafiran, zanju presenečenje, saj sta na sestanku dobila informacijo, da je ministrica zadržana na nekem drugem sestanku. "To, da je ta čas parafirala dogovor, je za naju šokantna novica, saj sva verjela predsedniku vlade, da je nekje drugje in zadržana," je poudaril.

Če bo dogovor potrjen na vladi, bo to po njegovih besedah pomenilo, da s 40 sindikati javnega sektorja ni mogoče nadaljevati pogajanj tako, kot so bila zastavljena. Kajti potem smo, je opozoril Štrukelj, v dveh različnih državah; "eni odpravljamo varčevalne ukrepe, ki so še iz časa najhujše krize, drugi si pa zvišujejo plače".

Glede na to, da so sindikati jasno povedali, da bi parafiranje tega dogovora z zdravniki pomenilo, da bodo sindikati postavili povsem drugačne zahteve kot sedaj, je po Štrukljevih besedah jasno, da od tu naprej pogajanj več ni. "To pomeni, da smo na robu konflikta," je poudaril in ugotavljal, da je pri vsem tem eno od sporočil, da je treba stavkati, da prideš do poštenih pogajanj.

Od premiera sindikalista danes sicer nista dobila nobenih zagotovil. "Predsednik vlade je zgolj povedal, da bi rad z nami ostal v stiku. Moram reči, da bo tudi to težko od sedaj naprej, če se bo dogovor sprejel," je pojasnil Štrukelj. Počivavšek pa je dodal, da pravzaprav niti nista pričakovala nobenih zagotovil, ampak sta šla na sestanek predstaviti stališče sindikatov.

Štrukelj je opozoril na spreminjanje stališč preko dneva: "Nisem prepričan, da je koalicija sama s sabo usklajena in da ve, kaj popoldne reče oziroma se še spomni, kaj je rekla dopoldne".

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grozjak
23. 11. 2016 09.34
+2
z veseljem pridem delati kamorkoli v JS za trenutno plačo, ki je tam na voljo. znam vse, če pa kaj ne, se pa naučim in to hitro!
User1063544
23. 11. 2016 08.23
+1
Malo sem bral komentarje in bi pristavil še svoje abstraktno razmišljanje v zavednost vseh vas.. FIDES in njegovi člani (zdravniki) je nagnil vso Slovenijo prek mize, odtegnil šlic in zarinil svojo kito v anale naše družbe. In ko je Slovenija rekla AU!!!! je FIDES samo dodal: KDO JE TVOJ ATA????? Točno to vidim kaj se dogaja zadnjih 14 dni... In očitno Sloveniji to paše.. med tem pa družbeno degradirani ki so plačani iz istega lonca lahko samo molče opazujejo kako to počnejo VELIKI. Čisto izsiljevanje in lakomno plenjenje ter zadovoljevanje apetitov tistih KI SI TO NAJMANJ ZASLUŽIJO! Je pa eno dejstvo po katerem se lahko vsa Slovenija zgleduje: SO SLOŽNI IN VZTRAJNI!!! Kot hijene.. KAr pa vidim naprej pa je poslediuca vseh teh kolobocij; Nekdo bo moral odstopiti.. KAJ ODSTOPITI??? ODGOVARJATI!!!
sac81
23. 11. 2016 09.37
Janez Nasrase
23. 11. 2016 08.21
+2
Ne vem, zakaj v javnem sektorju naenkrat delajo dramo zaradi minimalnih plač. V zasebnem sektorju (tudi v večjih firmah, npr. v Gorenju) ima minimalno plačo 1/3 zaposlenih, pa so srečni, da imajo službo. Ali misli kdo, da je služba v JS bolj naporna?
grozjak
23. 11. 2016 09.30
+1
VSI, KI DELAJO V JAVNEM, SEKTORJU MISLIJO, DA JE NJIHOVA SLUŽBA NAJBOLJ NAPORNA IN DA SO NEZAMENLJIVI..........rudarji, železarji, peki, čevljarji itd....pa nič!!!!
V SHESHELJ
22. 11. 2016 21.32
+3
U glavnem kdor ne dela v J.Sektorju ne ve kaj se tam dogaja...sam se tam zaposlen in ce se vam zdi uredu da kuhar dela za pod minimalno placo in mu drzava mora dodati nekaj denarja zato da sploh doseze minimalno placo potem nevem v kaj gleda tak clovek in kritizira javni sektor...bistvena razlika je ko pri privatniku komplet kuhinja rece ne bomo delali za tak denar...jutri zahtevamo vec ali pa nas ni v sluzbo...verjemite da bo vsak zasebnik stisnu pa dal da ima mir...mi nemoremo delati ne nadur..ne z delom si popraviti place...nic...katastrofa...ce kdo ne ve kaj se dogaja ( govorim za nizji sloj zaposlenih) potem naj bo tiho in preden kaj komentira sploh poizve kako je v resnici...
Franci Luzar
22. 11. 2016 21.59
+6
ti dajem vse za prav! samo mislim da si nekaj narobaj razumel! kar se tice kritike , mi navadni ljudje smo vsi za tvoj status in za statuse Sester Bolnicarjev Cistilk Kuharjev in ostalega osebja, in vedno govorimo da je vase delo placano veliko veliko premalo, vi delate ! 8 ur ali vec za minimalca celo se manj! zdravniki pa si pisejo 10 ali vec ur na dan v resnici pa delajo mogoce 3 do 4 ure aktivno! in tu je problem.
grozjak
23. 11. 2016 09.41
vsi v javnem sektorju so tam, da trošijo, ne da proizvajajo. iz tega se izhaja. Kolač pa je vedno enako velik in vemo, kdo si bo zdaj zopet odrezal največji kos.....in to brez sramu!!!!!
grozjak
23. 11. 2016 09.43
pa če jim boš v redu skuhal, bojo vsaj vedeli zakaj imajo riti......
robespierre16
22. 11. 2016 21.30
+2
škoda k v sloveniji nimamo kakšnga velikega otoka...tko k na švedskem...
grozjak
23. 11. 2016 09.43
kaverna
22. 11. 2016 21.25
+1
zakaj pa štrukelj in zdravniki ne štrajkajo še naprej.saj je edino kar znajo.Samo so še boljši. Pa naj gredo čez rob ,ker ga tako radi opevajo.Ljudje čakamo.
helvecijaner
22. 11. 2016 21.14
+1
Sedaj bo pa Štrukelj svoje JS & JU prepričal,da je pod vsako ceno potrebno vlado rešit in bo zahteval za svoje vojake-inje znižanje plač na konkurenčnost do zasebnega sektorja. Seveda bi se to lahko zgodilo samo v pravljici bratov Grimm. Cena bo VIŠJA !!
kaverna
22. 11. 2016 21.05
+2
ma vlada jim naj napiše da dobijo miljardo,pa je.Naslednji mesec ko dobijo plače tudi če iste ,če kateri ne bo zadovoljen naj da odpoved,bodo dobili druge ljudi,jih je veliko na zavodu..
290ktober
22. 11. 2016 20.32
+0
Še eni paraziti!
denden
22. 11. 2016 20.07
+6
Imamo plačni sistem, v katerem je razlika v osnovnih plačah čistilke, perice, kuharske pomočnice, kuharice, pismonoše, policista, srednje medicinske sestre, gasilca, cca. 50 eur. Skratka, minimalna plača je osnova za vse, ki v JS niso zdravniki, učitelji, sodniki ali funkcionarji. In ta Virantov veleum je nedotakljiv.
denden
22. 11. 2016 20.22
+1
Nikiiy
22. 11. 2016 19.52
+2
BALVAN revolucionarji spet na delu...Ne lujem dobro ali mogu da vam KAŽEM...??? ( Slovenski Milan Martič )..je začel, ko je KašTRUN zubar BABIČ končal..
Uporabnik113089
22. 11. 2016 19.45
+13
Cerarjevi usranci se usklajujejo, javni sektor pa buzerira pridno slovensko delavstvo. Nikamor več brez macole....Lopove je treba po prstih...
butalistan
22. 11. 2016 19.27
+3
Pobegnite dokler jr se cas . Bliza se ponovno balkansko klanje.
hotchilipoper
22. 11. 2016 19.24
+6
Tale vlada je najslabša do zdaj
Brakedirt
22. 11. 2016 21.20
-2
hotchilipoper
22. 11. 2016 19.21
+5
Enkrat bo počilo,in to ne bo lepo
gulmor
22. 11. 2016 19.21
+12
Kriva je vlada, oz. Cmerar. Najprej so dvignili plačo funkcionarjem, potem sp se začeli cmeriti zdravniki, zdaj pa še cel ostali javni sektor. Dokler, da ne pridemo s pufa, sploh ne bi smeli dvigovat plač v JS-ju.
staridida
22. 11. 2016 19.01
+5
Korle se pa ne bo nič pogajal-aja pred volitvami...
Franci Luzar
22. 11. 2016 18.47
+1
sindikati so uspeli dobiti vsaj minimalca a kaj ko se ravno tisti ki bi morali ta zakon izvajati in biti za vzor ostalim, tega nedrzijo in placajo tiste ki najvec zasluzijo ispod minimalca, kje je tu logika? gdo lahko tev vladi sploh se kaj verjame?
komunjara 1
22. 11. 2016 18.46
+7
Malce starejši še pomnimo britansko serijo ,,,samo bedaki in konji,,,, .....in to je to
Franci Luzar
22. 11. 2016 18.44
+10
in gdo se bo poganjal za sestre in bolnicarje .pa Cistilke , kuharje in ostalo osebje ki dobi manj kot pa je minimalna placa! kako si drzava lahko sploh dovoli placati ispod minimalne place?
zek
22. 11. 2016 19.33