Slovenija

'Dogovarjanja o incidentih ni bilo'

Ljubljana, 26. 06. 2008 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan/STA
Komentarji
292

Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb je ugotovila, da se Janša in Sanader nista dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, temveč le pogovarjala.

Janša in Sanader sta se pogovarjala, ne dogovarjala, je ugotovila komisija.
Janša in Sanader sta se pogovarjala, ne dogovarjala, je ugotovila komisija. FOTO: POP TV
Dvomim, da smo v komisiji glavni igralci. O tem bo moral soditi nekdo drug. Dušan Kumer (SD)

Visoka politična predstavnika Slovenije in Hrvaške sta se o incidentih na meji in v Piranskem zalivu pogovarjala in ne dogovarjala, je ugotovila komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Člani komisije, ki jo je vodil Pavel Gantar (Zares), obenem sumijo, da je bil s curljanjem dokumentov kršen zakon, ki ureja delovanje Slovenske obveščevalne službe (Sova), zato so že obvestili pristojne organe, ki bodo ugotovili, ali je sum utemeljen. Poročilo z oznako ''tajno'' bo romalo v državni zbor.

Gantar o imenih ni želel govoriti, je pa povedal, da je ''šlo za predstavnika največje opozicijske stranke''. Tudi član komisije, Dušan Kumer (SD), ni želel izdati imen. Priznal pa je, da ''ni nujno, da so vse videli in slišali, tako da bi lahko dali končno oceno''. Prepričan je, da ''je bila komisija servisirana selektivno, zato ni mogoče izključiti ničesar''. Na vprašanje, ali je njegov strankarski kolega Tone Rop lagal, je Kumer odgovoril: ''Mislim, da ne.'' Dodal je: ''Toliko smo se pogovarjali, da smo morali sprejeti kompromis. Pogovarjala sta se. Interpretacija o tem, koliko sta se dogovorila, pa je na članih komisije.''

Miro Petek (SDS) je prepričan, da je komisija videla vse. Zatrdil je, da posegi v CD-je, ki so jih poslušali, niso možni. Prepričan je tudi, da nekdanji šef Sove, Matjaž Šinkovec, ni odnesel nobenega zvočnega zapisa. Nepovezani poslanec Janez Drobnič pa je vesel, ker je komisija sprejela sklepe. Poudaril je, da je šlo za pogovore in ne za dogovore. Obenem je še opozoril, ''da ni dobro, da se v tujini pere domače perilo''.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič in član komisije je poudaril, da je komisija za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb, ko je preiskovala domnevno dogovarjanje o incidentih v Piranskem zalivu, dobila na Sovi vpogled v vso dokumentacijo, ki jo je zahtevala. Dodal je še, da dejstva govorijo, da se Janez Janša in Ivo Sanader nista dogovarjala o incidentih.

Ne perite umazanega perila pred drugimi državniki. Nepovezani poslanec Janez Drobnič

Premier Janez Janša zaključkov komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb ne pozna, čudi pa ga, "da so za to potrebovali eno leto, glede na to, da so imeli celotno dokumentacijo na razpolago že pred meseci." Janša še poudarja, da nikoli ni bilo nikakršnih indicev, da bi lahko dokazi o dogovarjanju o incidentih sploh obstajali.

Nekdanji predsednik vlade in sedanji poslanec SD Anton Rop je 17. junija lani zatrdil, da je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) preko mednarodnega spremljanja zvez pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 ujela prisluhe, ki so se nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala sedanji premier, takrat opozicijski poslanec, Janez Janša in hrvaški predsednik vlade Ivo Sanader. Janša je odločno zanikal, da bi se dogovarjal o incidentih, poleti pa je proti Ropu vložil civilno tožbo, s katero je zahteval javni umik izjave in javno opravičilo za "neresnične izjave". Dogovarjanje je zanikal tudi Sanader. Na Sovi so zatrdili, da pri njih ni evidenc ali dokumentov, ki bi potrjevali Ropove navedbe, medtem ko je tedanji predsednik republike Janez Drnovšek dejal, da o prisluškovanju ni vedel ničesar. Kakor koli že, Rop svojih trditev ni nikoli podkrepil z dokazi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (292)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
28. 06. 2008 10.32
-1
muvimen to tudi ni res !!! Moj ata , ki ima 78 let spi do pol desetih. Tako sem navajen in pika. Pa še ta vročina, pa smo tam. Ali si kaj pametnega napisal ??
muvimen
28. 06. 2008 10.24
Ja ko si v letih, sem slišal, da res ne morš spat, saj razumem :)
Prvo Borec
28. 06. 2008 10.19
muvimen ne seri !! LOL Kaj Ti pa živiš na Antarktiki ?? Vročina sine, vročina !! Kdo pa bo spal ?? Ja , kdaj pa TI vstajaš ?? Moj dan se skoraj vedno začne ob 6 ali pa prej !! Al ponedeljek ali nedelja !!!
muvimen
28. 06. 2008 09.53
Kaj je fotr Prvo Borec, a ti nič ne spiš !? Do enih zjutri visiš tle gor pol pa že na vse zgodaj zopet kenjaš :)
Prvo Borec
28. 06. 2008 09.46
""Rop svojih trditev ni nikoli podkrepil z dokazi"" ker so jih ukradli in tukaj bo vedno ostal dvom. Kraja se ne izplača, se že vidi pri tej stvari. Spomnite se UDBA.NET kako ste desničarji tulili, pa ste na koncu ugotovili, da so bil vaši politiki špiclji. Spomnite se dokumentov iz psihiatrične klinike, kako ste tulili, pa je sedaj vse tiho.
theta
28. 06. 2008 00.42
Hehehe lepo spi pa jutri dalje:)
Prvo Borec
28. 06. 2008 00.41
theta saj bi mi bil lahko sin LOL
Prvo Borec
28. 06. 2008 00.41
theta če želiš , lahko vse sam izveš, samo moraš vedeti, kje iskati in kaj iskati. Če boš iskal, nikoli ne boš našel, verjemi mi.
Prvo Borec
28. 06. 2008 00.39
theta
28. 06. 2008 00.39
Prvo borec prav zavidam ti tak vzdevek. Vse kar so meni rekl je da "moram bit šolan", kar je tudi velik kompliment, ampak vseeno sem samo pionirček v primerjavi s Tabo :)
Prvo Borec
28. 06. 2008 00.37
Človeka spoznaš, ko ga bereš na forumu, kaj šele tako. To je umetnost neta.
Prvo Borec
28. 06. 2008 00.34
theta ker sem Master 24ur, tako mi nekateri dajejo ta naslov, poznam kar nekaj obiskovalcev na forumu in s tistim, ki sem bil v kontaktu, nisem nikoli izrabil njegovega zaupanja, kar ne velja za nekatere.
theta
28. 06. 2008 00.29
Da prvoborec? Mimogrede hvala za mail, edino razmišljam še, če bi izdal kdo natanko sem :) V tem primeru bi bil ti prvi na 24ur ki bi vedel kaj osebnega o meni. :) Shranil sem si ga pa.
Prvo Borec
28. 06. 2008 00.29
theta to ne pomeni, da imaš sprane možgane, ampak da imaš malo premalo informacij za izdajati kakšno informacijo.
Prvo Borec
28. 06. 2008 00.28
theta a potem sklepaš , da sem Jaz levičar , če pljuvam po desnih ??
theta
28. 06. 2008 00.23
:) nekaj preberem tu in tam in kar se mi zdi zabavna misel si zapomnim in vgradim v svoje nevronske mreže... Zanimivo je, da me tako levičarji kot desničarji znajo obtožit, da so mi bili možgani oprani. To me navdaja z občutkom, da sem ravno prav na svojem :)
Prvo Borec
28. 06. 2008 00.23
theta izvoli moj email dusan58@gmail.com pa se bova kdaj pogovorila, ker vidim da si dober fant , samo z malo zgrešenimi informacijami.
Prvo Borec
28. 06. 2008 00.21
theta kje pa si bil na takem pranju možganov LOL
theta
28. 06. 2008 00.20
To razumem. Torej hočeš reči, da si realn, pozdravljam to:) Marksizem ima vse oznake vere: 1. sklicevanje na mrtvega odrešenika Marksa v stilu "Kaj bi Marx rekel o današnjem času", 2. vera v to, da bo vse boljše, ko ustvarimo božje (Marksovo) kraljestvo na zemlji v obliki diktature proletariata, 3. inkvizicija napačno verujočih marksistov, krivovercev na goli otok, 4. reformacija in razsvetljenstvo v obliki sodobnih marksistično-liberalnih teženj. Vse to je marksizem uspel predelati v 150 letih. Katoliška cerkev je za to porabila skoraj 2 tisočletji.
Prvo Borec
28. 06. 2008 00.20
za mene že vsi vedo, kdo sem in kaj pol. Iza svojih besed stojim. Hinavci pa so tisti, ki nič ne povedo !!