Slovenija

Pogrebno dejavnost še vedno ureja zakon iz leta 1984

Ljubljana, 26. 11. 2014 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Revizije izvajanja gospodarske javne službe SODO, sežiganja odpadkov in zagotavljanja pokopališke in pogrebne dejavnosti kažejo, da na tem področju ni niti strategij niti ustreznih usmeritev, rešitve marsikdaj niso celovite. Izvajajo se različno, z višjimi stroški od upravičenih, ugotavlja računsko sodišče.

Namestnik predsednika računskega sodišča Samo Jereb je na novinarski konferenci v Ljubljani izpostavil, da se kaže šibkost vlade in ministrstev pri poznavanju omenjenih področij. "Na področju sprejemanja strategij imamo največje težave. Ministrstva bi morala biti možgani države, a smo v situaciji, ko na ministrstvih ni operativno sposobnih izvajalcev nalog," je poudaril in dodal, da ker ni strategij, ni niti usmeritev in posledično ne nadzora nad izvajanjem teh služb. Vlado poziva, naj zasleduje načelo učinkovitosti, in ne bolj poceni države.

Angel
Angel FOTO: Thinkstock

Pri reviziji smotrnosti ureditve izvajanja sistemskega operaterja distribucijskega omrežja SODO je računsko sodišče opozorilo leta 2009, da je vlada SODO leta 2007 ustanovila zgolj z namenom izogibanja predpisom EU, ki ne dopuščajo neposredne podelitve izvajanja dejavnosti družbam, ki niso v lasti države. SODO po oceni računskega sodišča nima ne kadrov ne znanja ne sredstev, da bi samostojno izvajal omenjeno dejavnost, z dodatnim zaposlovanjem, krepitvijo sposobnosti in razvojem informacijske podpore pa zaradi vzporednega izvajanja enakih dejavnosti nastajajo dodatni stroški v sistemu. Zaradi podvajanja nalog uporabniki tako dvakrat plačujemo za iste vsebine, je dejal Jereb.

Dodal je, da je že samo revizija ločenega zbiranja odpadkov, kjer je računsko sodišče izdalo poziv za razrešitev takratnega okoljskega ministra Karla Erjavca, pokazala, da je zaradi neurejenosti področja nastalo za okoli 53 milijonov evrov škode.

Področje pogrebne in pokopališke dejavnosti še vedno ne sodi pod nobeno ministrstvo. "Več časa porabimo za to, da ugotavljamo, zakaj neko ministrstvo ne bi bilo pristojno za to področje, kot za to, da bi to področje uredili," je izpostavil Jereb. Pokopališko in pogrebno dejavnost še vedno ureja zakon iz leta 1984, zato po občinah vlada na tem področju velika zmeda. Jereb predlaga, da bi vsaj del, to je pogrebno dejavnost, urejali na tržen način. Občine področje urejajo na zelo različne načine, razlike so tudi v cenah storitev. Letno se sicer samo pri pogrebni dejavnosti obrne okoli 20 milijonov evrov.

Sežiganje odpadkov pa je obvezna gospodarska javna služba že vse od leta 1993. Pristojno ministrstvo ni zagotovilo izvajanja te službe za vse državljane, saj je trenutno le ena sežigalnica v Mestni občini Celje, ki zagotavlja sežig le za 23 od 211 občin. Občina zakonsko nima ne obveznosti niti pristojnosti investirati v izgradnjo sežigalnice, a je to v Celju vseeno storila. Je pa ob tem postala lastnica sežigalnice, s čimer je državni proračun prikrajšan za 19 milijonov evrov z naslova najemnin.

"Ne vemo, po kateri poti želimo, ali v smer brez odpadkov - t.i. zero waste ali v smer gradnje dodatnih sežigalnic v Mariboru in Ljubljani. Država se mora odločiti, kako naprej, potem pa sprejeti potrebne predpise in poskrbeti za izvajanje ukrepov. Najslabše je, da se ničesar ne odločimo, da ne vemo, v katero smer bomo šli," je opozoril Jereb.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realno1
26. 11. 2014 22.19
"ministrstvih ni operativno sposobnih izvajalcev nalog" zelo korektna ugotovitev rač. sodišča. So pa na ministrstvih zelo kreativni pri predlogih za varčevanje v JS. Vse bi predlagali da le oni ne bi bili prikrajšani, tudi če nastrada operativni del JS (gasilci, policisti, zdravstvo..)
IvanZapornik
26. 11. 2014 19.58
+1
Ja kwa se je pa spremenil od takrat? A se dons kej drgač umre?
Thruma
26. 11. 2014 20.10
Naša prav mene v kuzrc ud kumar ( ETA Kamnik) d bom lohk vn dosede opazovala. pa to.
Nataya
26. 11. 2014 19.22
+3
Danes bi lohka bile žare doma, raztros osebno kjerkoli, za lonec na Žalah pa osebni prevzem..Vsega skupaj stroški 150 evrov.
zbor
26. 11. 2014 20.03
-1
Žaro se že sedaj lahko prevzame osebno na Žalah, raztros se lahko opravi kjer koli(potrebno je imeti zgolj dovoljenje upravne enote)
felix59 drugič
26. 11. 2014 19.07
+3
Očitno jugo zakoni odlično delujejo še dandanes, današnji slo zakoni so pa ena sama katastrofa, zato pa je tako kot je.
ve?no tvoj
26. 11. 2014 19.02
+1
A sedaj bi bilo potrebno pokopavat pokonci.
enxx
26. 11. 2014 18.25
+3
Od kdaj je pa pri nas znanje tista stvar, ki odloča na kakšnem položaju je kdo? Spacana sredn ja šola, tečaj z diplomo fakultete ali celo magisterijem ene X smeri, samo da je stopnja ta prava, in si lahko predsednik uprave, ... Monopoliste bodo težko prevzgojili. Je pa nekaj kar gre v medije, drugo pa kaj se bo dejansko zgodilo. Navidezno urejanje...
LovecNaKomuniste
26. 11. 2014 18.11
-5
Zakon o dedovanju je tud že nespremenjen ene 40 let, pa še zmer vse lepo funkcionira.... Edino takrat se zatakne, ko po 40 letih določeni novonastali dediči, npr. še vedno ne vedo kaj pomeni nujni delež pri dedovanju itd.
Dragon_13
26. 11. 2014 17.59
+6
JA IN??? V katerem zakonu pa piše da se morajo zakoni spreminjati na vsakih par mesecev???