Slovenija

Pohod Izbrisanih v Ljubljano

Ljubljana, 18. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Člani območnega odbora Obala pri Društvu izbrisanih prebivalcev Slovenije so se v četrtek odpravili na protestni pohod iz Portoroža do Ljubljane, kjer bo v nedeljo potekala skupščina društva. Pohod organizirajo zaradi "očitnega zavlačevanja" pri reševanju problematike izbrisanih.

Izbrisani želijo s pohodom opozoriti na zavlačevanje vlade
Izbrisani želijo s pohodom opozoriti na zavlačevanje vlade FOTO: POP TV

Ustavno sodišče je namreč aprila letos med drugim presodilo, da je treba državljanom drugih republik nekdanje SFRJ, ki so imeli do 26. februarja 1992 v Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče, v šestmesečnem roku vrniti ta status, a se stvari niso premaknile z mrtve točke.

Pohod se je začel v četrtek ob 18. uri pred portoroško krajevno skupnostjo, člani društva pa so nato odšli do Kopra, kjer so tudi prenočili. Kot je pojasnil predsednik Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije (DIPS) Aleksandar Todorović, se je 14 članov, ki se udeležuje protestnega pohoda, že povzpelo na Črni Kal. Sicer pa nameravajo člani DIPS, ki se jim je v znak podpore pridružil tudi predsednik društva, prenočiti v Postojni.

Napis, s katerim opozarjajo na svoje težave
Napis, s katerim opozarjajo na svoje težave FOTO: POP TV

Na ministrstvu za notranje zadeve sicer pripravljajo ustrezen zakon na tem področju, vendar je Todorović v sporočilu za javnost pred začetkom pohoda ocenil, da bo zakon glede na dosedanje izjave ministra Rada Bohinca skoraj gotovo spet protiustaven. "Ne potrebujemo zakona za vpis, temveč zakon za popravo krivic. Ne dovolimo, da se problem razvodeni, minimizira in z novim zakonom legalizira početje iz leta 1992," razloge za sklic skupščine pojasnjuje Todorović. V sporočilu je še zapisal, da izbrisani ne zahtevajo pavšalnih odškodnin, ampak le vrnitev tega, kar jim je bilo nezakonito odvzeto.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou