Gospodarstvo

Poklici, rezervirani samo za moške? To ne obstaja

Ljubljana, 20. 04. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Kepic
Komentarji
94

Poklici naravoslovnih smeri, kot so računalniški programer, elektotehnik, strojni inženir, mehatronik in podobno, so med delodajalci vse bolj zaželeni. In čeprav je na teh mestih še vedno zaposlenih več moških kot žensk, se slednje pri izbiri poklica na stereotipe vse bolj požvižgajo. Na Dnevu za punce smo prisluhnili navdihujočim zgodbam deklet, ki orjejo ledino v poklicih, ki jih tradicionalno pripisujemo moškim.

Rešilni čoln, požarne stopnice, pomivalni stroj, avtomobilski brisalec, centralno ogrevanje. Ali veste, da so pod vse te izume podpisane ženske? To je le ena od zanimivosti, ki smo jih izvedeli na Dnevu za punce, dogodku, ki ga je v ljubljanski Kristalni palači organiziralo Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) in na katerem smo razbijali stereotipe o tem, da so nekateri poklici rezervirani samo za moške.

"Stereotipi so brez veze," je bilo geslo letošnjega Dneva za punce.
"Stereotipi so brez veze," je bilo geslo letošnjega Dneva za punce. FOTO: Dan za punce

Biti ženska v moškem kolektivu je prednost, ne slabost

"Prodorni delodajalci si v svoji ekipi želijo tako moške kot ženske, saj ima vsak spol svoje kvalitete, ki se med seboj odlično dopolnjujejo," je izpostavil Rok Capuder, profesor fizike in ustanovitelj Zavoda 404, kjer kot motivacijski vodja mlade inženirke in inženirje združuje z zanimivimi aktivnostmi, preko katerih prenašajo teorijo v prakso in pridobivajo nova znanja. Dodal je, da to velja za vse poklice, tudi naravoslovno-tehniške, kjer sicer še vedno prevladuje močnejši spol. Poudaril je, da se ženski način razmišljanja razlikuje od moškega, to pa pomeni, da k nekemu izzivu pristopijo drugače, kar lahko privede do inovativnih rešitev.

Mateja Zorko Pavšar, svetovalna delavka na Šolskem centru Celje (Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije), je dejala, da se to opazi že v času šolanja. "Dekleta so praviloma bolj vztrajna, trdoživa, iznajdljiveša in lahko delajo več stvari hkrati. Obenem so bolj čustvena, kar je včasih lahko težava, včasih pa je to tudi prednost," je dejala Zorko Pavšarjeva.

Teja Török, univerzitetna diplomirana inženirka gradbeništva, ki je bila dve leti pomočnica vodje gradbišča, zdaj pa je njeno mesto v oddelku razvoja, kjer obdeluje in spremlja različne razvojne projekte, je dela v pretežno moškem kolektivu vajena. "Tukaj ravno prepričujem sodelavca, naj me že končno neha fotografirati," se je ob svoji podobi z gradbišča nasmehnila govornica. "Kot ženska sem se včasih res morala bolj dokazovati, ampak ko te fantje enkrat vzamejo za svojo, je super. Za dan žena vedno dobim kakšno pozornost."

Ženske se v pretežno moškem kolektivu praviloma dobro znajdejo.
Ženske se v pretežno moškem kolektivu praviloma dobro znajdejo. FOTO: Thinkstock

Da delo v poklicih, kjer večinoma prevladujejo moški, ni slabost, prej nasprotno, meni tudi Alenka Flander, doktorica politoloških znanosti in direktorica Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja. "Ko sem še delala kot inženirka, sem večinoma delala v moškem kolektivu. In moram reči, da se moramo dekleta, kar se tiče odnosov v službi, od nasprotnega spola še veliko naučiti," je dejala Flandrova.

"Ni pomembno, ali si fant ali dekle, pomembno je, da imaš dovolj močno željo"

Na dogodku Dan za punce so spregovorila tudi mlada dekleta, ki se še izobražujejo na srednjih šolah ali fakultetah, kjer je večina dijakov ali študentov moškega spola. "Prvi dan sem bila v razredu, kjer sem edino dekle, resda deležna nekaterih čudnih pogledov, ampak sem se med sošolce hitro vklopila in zdaj se imam prav fino," je dejala Erna Bašić, dijakinja Gimnazije in srednje šole Kočevje, ki trenutno obiskuje 2. letnik programa mizar.

"Tudi moj oče je mizar in ko sem prvič videla, kako je miza, ki je bila prej le na papirju, nenadoma stala pred mano, se mi je to zdelo kot čarovnija. In jaz sem na vsak način želela izvedeti, kako se čara," je o tem, zakaj je postala ena redkih deklet, ki so se odločile za poklic, tradicionalno pripisan le moškim, povedala simpatična bodoča mizarka. Po besedah dijakinje celjske srednje šole za mehatroniko ni pomembno, ali si fant ali dekle, temveč "da imaš dovolj močno željo in da si za to, da nek cilj uresničiš, pripravljen tudi kaj narediti".

Tadejo Polach pa je študij popeljal v svet reaktorske fizike. Danes je zaposlena kot razvojna inženirka v podjetju, ki je neposredno povezano z Nuklearno elektrarno Krško. Predstavila je izzive, s katerimi se sooča pri svojem delu, in dekleta spodbudila k vztrajnosti.

Tudi v naravoslovju je veliko ustvarjalnosti, so poudarili govorci.
Tudi v naravoslovju je veliko ustvarjalnosti, so poudarili govorci. FOTO: Dan za punce

Za uspeh je treba delati s srcem

Posebej navdihujoča je bila zgodba Robija Bojanca in Kristine Nikolovske, dveh aktivnih študentov na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko. Kristina je študentka robotike in članica Team Avalanche, ki je izdelala invalidski voziček za mednarodno tekmovanje Cybathlon, namenjeno invalidom z motnjami gibanja. Robi, ki je postal paraplegik v prometni nesreči, ko je bil star 12 let, se je tekme Cybathlon udeležil s posebnim invalidskim vozičkom ekipe Team Avalanche, ki je na tekomovanju dosegla odlično tretje mesto.

Organizatorji so se razveselili polne dvorane slušateljev.
Organizatorji so se razveselili polne dvorane slušateljev. FOTO: Dan za punce

"Najpomembnejše je, da pri izbiri poklica sledite svojemu srcu," je navzočim mladim položila na srce Ana Lukner, podjetnica, inspiracijska predavateljica in pobudnica organizacije Anina zvezdica, ki se je na dogodek javila prek skypa, saj trenutno živi in dela kot vodja ABC pospeševalnika v Kaliforniji. "Če boste delali s srcem, bo zagotovo prišel tudi uspeh," je sklenila Luknerjeva.

Milenijci
Milenijci FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rossi66
21. 04. 2017 10.25
-2
Nekaterim komentatorskim kalibrom spodaj, a-la Prasek, Klasik, kamasutra, Fifi etc..., bi priporocal (s partnerkami, ce jih imate) selitev v Saudsko Arabijo. You'd fit right in!!!
rossi66
21. 04. 2017 10.22
+1
Dekleta so zakon!!!
Grremlin
21. 04. 2017 08.55
+3
Res ne razumem zakaj je potrebno toliko femističnih člankov glede enakosti. V naši družbi imajo tako enake pravice in si lahko izbirajo poklic, tako da jih pri tem nihče ne ovira. Je pa dejstvo, da so nekateri poklici bolj primerni za ženske nekaterj pa za moške. Tako da ne vem zakaj taka upwrjenost proti moškim...kot da želimo ženskam nevem kaj. Konec koncev pa če nekaterim ženskam moški takk moteč faktor so še vedno lahkk z žensko.
Uporabnik565636
21. 04. 2017 11.29
Zato ker bi Primc in kompanjoni radi ufurali neopatriarhat.
Uporabnik113189
20. 04. 2017 18.09
+7
Kako ne obstaja. Pa naj ženske začno izvajati poklic osemenjevalec..
Malamiška
20. 04. 2017 18.28
+0
Malamiška
20. 04. 2017 18.28
+0
Malamiška
20. 04. 2017 18.31
+8
bodi
20. 04. 2017 17.59
+3
hehe pa saj smo enakopravni in za povrhu na vseh reklamah za orodje so zale dekleta in ne kosmat desc zato imajo vso pravico uporabljati in opravljati moške poklice itak pa descev zmanjkuje so sami fitnes napihnjenčki in ko ženska kaj reče oni skočijo brez ugovarjanja
Malamiška
20. 04. 2017 17.53
+11
So ženske,ki nesejo marsikaterega moškega in so moški,ki so veliko slabši od žensk!!
Tdk Tdk
20. 04. 2017 17.02
+14
... obstajajo pa poklici rezervirani za veze.
Morana7
20. 04. 2017 18.34
+2
Ja naj o tem kaj napišejo, kajti to je kruta realnost na trgu dela istočasno, pa poslušamo nebuloze tipa, dober CV pripelje do službe....
Uporabnik215111
20. 04. 2017 16.49
+20
Zakaj pa ne. Jaz ne bi imel nič proti,če bi ženske kopale jarke na 35 C, ali pa delale v livarni,kjer ima talina 1500 C. Naj pridejo, bomo tudi moški malo bolj motivirani....
DeBill
20. 04. 2017 15.19
+8
vsem bi priporočal, da si malo pogledate, kako smo specializirani in zakaj je temu tako. potem boste videli, da si nismo enaki in da smo zato tako narejeni, ker smo se tako razvili tokom evolucije, ta pa je se tako obrnila, ker smo živeli v skupnostih, moški in ženske skupaj in se dopolnjevali, kot se dopolnjujemo v družinah. In v dobri družini si lahko lepo razdelimo delo, žena dela svoje, jaz svoje, skupna opravila so pa za užitek, čeprav delava na vrtu, pa tudi tam vsak svoje. in namesto tega feminističnega crapa naj se te ženske raje zavejo, da imajo sposobnosti, ki jih moški nimamo (in obratno) in da se pričakuje, da bodo te sposobnosti izkoristile in se ne silile tja, kjer smo moški boljši. mene ni sram povedat, da je moja najdražja v določenih zadevah boljša ker je pač ženska.
nikhrast
20. 04. 2017 15.40
-5
Še enkrat povej da si nesposoben v nekaterih zadevah. Če, kot moški ne znaš kaj skuhat, pa spucat, oprati..., potem si nesposoben, ne znaš poskrbeti za sebe.
a.kralj1994
20. 04. 2017 13.53
+10
sploh ne razumem, zakaj non stop novinarčki razglablate o nekih stereotipih? pa kdo brani ženskam, da kandidirajo za katerakoli delovna mesta??? če so sposobne, naj pač kandidirajo in naj delajo...če ne, pač naj si najdejo kaj drugega...sploh ne vem, kdo hoče kaj ženskam in nam skoz trobite te klobase in neke stereotipe in kaj jaz vem kaj še...kdo vam kaj hoče...
a.kralj1994
20. 04. 2017 13.56
+3
to me spominja na bivšo državo in komunizem, ko so si politiki zmislili sovražnika...če ni bil zunanji sovražnik,je bil pa notranji sovražnik...in isto je tule...kar iščete neke stereotipe in kr neki klobasate, a nihče noče nič ženskam...kar bluzite nekaj...kar zmišljujete si nekaj...
Rexxar
20. 04. 2017 12.57
+8
Iz Ljubljane itak lahko pričakuješ samo levičarsko kozlanje. Bolj kot se ženska trudi bit moški, manj je ženstvena. Na koncu izpade pošibkejšeni moški. Čestitam vam, če je to za vas "enakovrednost".
Uporabnik565636
20. 04. 2017 12.36
+1
V glavnem je to vse super s to razliko, da so ženske po večini (verjetno kakih 80%) družboslovno usmerjene, bolje jim gredo besede kot številke. Takšen je pač njihov način razmišljanja in tu se ne more nič. Porast družboslovnih poklicev je pač zato, ker se ženske šolajo. Najbrž si pa nihče ne želi, da bi jih na silo spet zvlekli za štedinik samo zato, ker se trenutno promovira naravoslovje.
DeBill
20. 04. 2017 15.20
+1
brez žensk v hipu propadeta šolstvo in zdravstvo.
tedoVV2HCmedo
20. 04. 2017 12.30
-3
Itak, da so v praksi neki poklici samo za ženske, neki samo za moške. Koliko žensk gradi stavbe, dela v rudnikih? Koliko moških čisti prostore? Najbolj umazana gradbeniška dela pri nas delajo Bosanci, kosovski Albanci - torej muslimani brez neke izobrazbe, ker se take najlažje komandira in najmanj plača.
vladaricaumov
20. 04. 2017 12.29
+0
In vi govorite neki o muslimanih. Tlele ste pa pokazal svoj pravi obraz, hinavci.
Fifi 24
20. 04. 2017 12.23
+11
A ne obstaja? no prav pričakujem Ženske kvote za rudarke, železarke....enakopravnost pa to...
vladaricaumov
20. 04. 2017 12.22
-2
Pa kdaj boste nehal Slovenci Slovenke pobijat. Ta je mel zih enako mnenje, kokr vecina komentatorjev.
vladaricaumov
20. 04. 2017 12.20
-2
V glavnem ste jokice. Totalno neprivlacno in odbijajoce. Hvalabogu za mojga kralja.
vladaricaumov
20. 04. 2017 12.18
-2
Kok se vi pocutite ogrozene od nas. Dejte bit deci, kokr se zagre. Kaksni komentarji, OMG.
stadion
20. 04. 2017 12.16
+3
Boga vsaka tista zensk ki gre delat vse to samo zatp da bi "prove a point"
mobutu1
20. 04. 2017 11.40
+22
Ekipi gozdnih delavcev sekačev, zanima me delovni uspeh ekipe moških in ekipe žensk po samo enem delovnem tednu...nehajte bluzit !!!!
mobutu1
20. 04. 2017 11.43
+11