Slovenija

'14 pokrajin ni primeren predlog'

Brdo pri Kranju, 13. 05. 2009 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Pahor je dejal, da Slovenija potrebuje močne in razvojno usmerjene pokrajine. Vlada se je odločila, da v pripravo izhodišč vključi vso razpoložljivo stroko.

"Število pokrajin bomo določili kasneje, odvisno bo od tega, kakšna bodo izhodišča zanje," je dejal premier Pahor.
"Število pokrajin bomo določili kasneje, odvisno bo od tega, kakšna bodo izhodišča zanje," je dejal premier Pahor. FOTO: Državni zbor

Slovenija potrebuje pokrajine, ki bodo razvojno usmerjene in bodo imele dovolj kadrovske in finančne moči, da bodo lahko izpolnile pričakovanja občin in državljanov, je na vseslovenskem srečanju županov na Brdu pri Kranju dejal premier Borut Pahor. Dodal je, da si je ta projekt vlada zastavila kot enega svojih prioritetnih projektov.

Zakonodaja naj bi bila za obravnavo v državnem zboru pripravljena v decembru, želja pa je, da bi volitve v bodoče pokrajine izvedli hkrati z lokalnimi volitvami 2010. Prvi korak je priprava obeh modelov regionalizma (za tri in šest do osem pokrajin) do konca maja. Zlata Ploštajner, ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko

Po njegovih besedah so se tudi odločili, da v pripravo izhodišč vključijo vso razpoložljivo stroko. Minuli petek se je prvič sestal svet za decentralizacijo in regionalizacijo. Na vprašanje, koliko pokrajin, je dal "drugačen odgovor, kot se je poskušal iskati politično v zadnjih letih", je povedal predsednik vlade.

"Naš odgovor je bil: število pokrajin bomo določili kasneje, odvisno bo od tega, kakšna bodo izhodišča zanje," je dejal. Kot je dodal, so se odločili za razvojne pokrajine, z dovolj kadrovske in finančne moči. Mnenje strokovnjakov pa je bilo, da bi razmišljali o treh ali največ osmih pokrajinah. Tako so se dogovorili za pripravo simulacij dveh modelov – za tri in za šest do osem pokrajin. Pahor meni, da predlog, ki je bil aktualen lani – za 14 pokrajin – ni najprimernejši in bi prinesel preveliko drobitev razvojnega potenciala.

Pahor poudarja, da 14 pokrajin ni primeren predlog.
Pahor poudarja, da 14 pokrajin ni primeren predlog. FOTO: POP TV

Vredno se je opreti na tisto, kar je bilo narejenega že v preteklosti in to jemljejo kot izhodišče, v drugem delu pa želijo to dopolniti, pri čemer je pomemben dialog s stroko, pa je dejala ministrica za lokalno samoupravo Zlata Ploštajner.

Po njenih besedah stroka o vprašanjih pokrajin razmišlja sorodno, ni pa "enega, najboljšega in edinega odgovora". Kot je še napovedala, bodo strokovni dialog in razmišljanja potekala naprej, "da dobimo argumente za različne modele in se na tej podlagi lažje odločamo. Odločitev pa je na koncu vedno politična".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nelonen
14. 05. 2009 09.54
Upam, da ne bo več kot 3 pokrajin, pa MOL naj se kar lepo priključi notranjski. Stroške na minimum, 14 pokrajin naj si pa janca v svojem imaginarnem cesarstvu naslika.
Franc Zabukovec
14. 05. 2009 07.31
Shaikan13.05.2009, 19:061 --"Jao Pahor a nimamo v Sloveniji večjih problemov za rešit kakor pa tole?" Pokrajine se packajo že dolgo in če se prav spomnim so bile tudi eden od velikih Janševih projektov, ki ga je podaril Pahorju še bolj zapackanega kot ga je dobil. seveda namerno da bo lahko zdaj modroval in janšisti bodo spet hvalili kako je boljši od Pahorja. Resnica je ta da v Sloveniji ni namen nekaj narediti ampak delati tako da se misli da delajo, pa ne glede kdo je na oblasti. ni kaj v politiki se deli plače zato da si tam in ne da kaj narediš. vsi od prvega do zadnjega ki vztrajajo v politiki so zato ker so za pravo delo nesposobni, sicer ni pravega razloga, da bi "strokovnjak" deloval v politiki za 5000 ko pa vsak direktorček neke državne ustanove dobi več. da o plačah podobnih "strokovnjakov" v delniških družbah ne govorim, a tam je treba DELAT pa tudi če to pomeni ogoljufat nekoga.
Shaikan
13. 05. 2009 19.06
Slovenijo razrezes na par kosov in jo lazje prodajas vlada ni naumna. Hrvatje v akcijo 50% popusta ce takoj kupite. Kupis oblano in osrednjeslovensko dobis Goriško zastonj. Jao Pahor a nimamo v Sloveniji večjih problemov za rešit kakor pa tole?
badpoet
13. 05. 2009 18.10
ena pokrajina je dovolj
Jozsef
13. 05. 2009 16.26
Predlagam 14.000 pokrajin, za vsako vas ena pokrajina. Mogoce celo 2 milijona pokrajn, za vsakega slovenca pokrajina. Da bo lahko vsak nek zupan in bo tudi dobival od drzave denar, pa ne bo krize. Vsi srecni...
113113
13. 05. 2009 16.19
Nimajo pametnejega posla v tej krizi?
F12
13. 05. 2009 16.11
naši politiki zgledajo približno tako sposobni, kot da bi dali 9 letnikom v roke svinčnik in rekli, da naj rešijo diferenciale višjega reda. ampak mogoče bi kater 9 letnik tut to prej pogruntal pa če lih na čisto svoj način
Kathalena
13. 05. 2009 15.42
Morda bi Američanom in Kitajcem prodali ta projekt Slovenske Lokalne samouprave..bi se pobili kar v vsaki stolpnici in mestu saj bi bilo 6toliko županov da kaj drugega kot vojna ne bi bilo mogoče. Kitajska bi sestanek županov imela kar na stadionu tako nekako za pol milijona prebivalcev..Amerika je imela pa srečo da so podrli WTC center saj bi v tisti stolpnici nastala državljanska vojna ker bi imeli v tej bajti deset Občin tri škofije in dve pokrajine.
Kathalena
13. 05. 2009 15.24
Dokončen zlom in propad Države se je začel z tistim dnem, ko so Cerkveni lenuhi, Diplomanti samouptravljanja ter večni štiudenti in poceni pleh pič.ke začeli z Lokalno samouprabo to je pokrajina Občina in Škofija pri vsakem štoru ali kjer koli se je pes poscal. Država ki ima na dva milijona prebivalcev tristo Občin ni drugega kot Umobolnica ali Dvorišče norcev Evrope.
Kathalena
13. 05. 2009 15.03
Celotna država na robu bankrota in spet delovna mesta za parazite ali nikomur potrebne družboslovce...???? Največji pronlem in vzrok za bodočo vojno so Družboslovci gre za davčne odvisnike, ki so večji ploblem od vseh Alkoholikov, narkomanov, lopovov in kadilcev skupaj.
manco-capac
13. 05. 2009 15.02
V tem pogledu sem se pa popolnoma atrinjal z NSi (dokler jih ni Janca "politično prepričal"), da je dovolj toliko pokrajin, kot imamo škofij - šest.
ccope
13. 05. 2009 14.55
v nemcije je to uspelo ,ker je sama drzava zelo velika!V sloveniji pa bo z pokrajnami prislo se samo do vecje revscine!kako bo pa rekmurje prezivelo ,ko pa nimajo nic takega ,kar odlicno obratuje!
Presskiller
13. 05. 2009 14.42
Avtonomna Štajerska vključno z Prekmurjem dovolj imamo centralizacije kapitala Ljubljančanov in Primorčanov
finec
13. 05. 2009 14.37
Čim manj pokrajin, že tako je preveč te birokratske golazni.