Slovenija

Poleti na Hrvaškem tudi slovenski policisti

Opatija, 12. 05. 2011 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska policija je podpisala sporazum o sodelovanju med turistično sezono. Skupaj s hrvaškimi in policisti iz drugih držav bosta dva slovenska policista skrbela za varno bivanje tujih državljanov na Hrvaškem.

Janko Goršek
Janko Goršek FOTO: Blaž Garbajs

Generalni direktor policije Janko Goršek je podpisal sporazum o sodelovanju, na podlagi katerega bodo v hrvaško Istro in Reko med poletno sezono napotili dva slovenska policista, ki bosta hrvaškim kolegom pomagala pri izvajanju policijskih nalog s slovenskimi državljani.

Slovenska policija je k podpisu protokola o sodelovanju med turistično sezono pristopila prvič. Kot je povedal Goršek, so oblike sodelovanja med slovenskimi in hrvaškimi policisti že več let na vseh ravneh vzorne, letošnje sodelovanje med turistično sezono na Hrvaškem pa to še nadgrajuje.

S hrvaškimi in slovenskimi bodo sicer patruljirali tudi avstrijski, češki, francoski, nemški, madžarski, poljski in slovaški policisti ter predstavniki Interpola. Napotitev policistov v druge države, kjer nudijo podporo pri izvajanju policijskih nalog, je ena izmed oblik sodelovanja, s katero se krepi zaupanje med organi držav, so na Generalni policijski upravi (GPU) zapisali v sporočilu za javnost. Takšno sodelovanje hkrati omogoča hitro izmenjavo informacij o pomembnih varnostnih pojavih in oblikah kriminalitete, ki se pojavljajo na področju turizma, še dodajajo.

Turiste v hrvaški Istri in Reki bosta varovala tudi slovenska policista.
Turiste v hrvaški Istri in Reki bosta varovala tudi slovenska policista. FOTO: POP TV

Omenjeni sporazum o sodelovanju je bil podpisan na konferenci šefov evropskih policij pred turistično sezono. Kot so zapisali na GPU je bila letos izvedena že šesta konferenca, njen namen pa je vzpostaviti oblike tesnega policijskega sodelovanja in zagotavljanja varnega bivanja tujih državljanov na Hrvaškem. Udeleženci so se tako seznanili z varnostnim stanjem v tej državi med lansko turistično sezono in s pripravami na letošnje poletje na področju varnosti cestnega prometa, mejne policije in kriminalitete. Kot je še dejal Goršek, gre za srečanje, ki je mnogo več od običajnega snidenja mednarodnih strokovnjakov. "Prinaša namreč jasno sporočilo držav, iz katerih prihajamo, o pripravljenosti na tesno čezmejno policijsko sodelovanje in delovanje na podlagi zavedanja, da smo lahko le skupaj uspešni v boju zoper različne oblike kriminalitete," je pojasnil.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MISKO2
13. 05. 2011 14.57
super...že v Sloveniji jih je premalo, sedaj pa jih pošiljamo še na Hrvaško. Podpiram sporazum, ampak najprej jih naj bo pri nas dovolj, da bo red.
prehlad
12. 05. 2011 21.54
MAL NAPREJ PA MAL NAZAJ .
botjabotja
12. 05. 2011 19.50
Poleti bo na hrvaški obali letovalo veliko slovenskih policistov, tako, kot vsako leto. Službeno pa bodo verjetno na Dragonji lahko stopili do svojih hrvaških kolegov na zapitek in južno, seveda pa ne bodo prišli praznih rok, tako, kot bodo odšli.
titovka
12. 05. 2011 18.59
lepa gesta, pravijo, da bratstvo in edinstvo nikoli ne umre!!!
Tonček Balonček
12. 05. 2011 18.14
Ampak zdaj tudi v Grčijo ne bomo več hodili! Hrvatje nam kradejo zemljo in morje, Grki pa denar. Gremo an Sejšele in Mauritius, tam nas še en izkoriščajo! Na Hrvaško ne grem še iz enega razloga! Ne mislim še tam gledati Kresalkinih polcajev!
Adolph
12. 05. 2011 17.31
Se pravi za vsakega Slovenca en policist . . . . ne bo to morda malo predrago? . . ...
Soulless
12. 05. 2011 17.07
Morje- Hrvaška, itak!! Varnost je zelo pomembna- bravo..
MOSSAD001
12. 05. 2011 17.03
Ne pomembno !! Zavedni slovenci hodimo v hribe,na morje pa v razvite prijazne države !!
brado
12. 05. 2011 16.56
Koktelj mednarodne policije.......hmmmm....bo še zanimivo..bo.........
ognjenorezilo
12. 05. 2011 16.49
ahaa.. inštrukcije kako se kasira od slovencelnov