Slovenija

Prvič letos se je ogrelo na 30 stopinj Celzija, kar je dva tedna prej kot običajno

Ljubljana, 30. 05. 2017 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poletje je pohitelo. Marsikje so namreč temperature prvič letos dosegle 30 stopinj Celzija. To pa pomeni, da je prvi vroči dan prišel kar dva tedna prej kot v povprečju. Vroče bo tudi naslednje dni, zato poskrbite za ustrezno zaščito.

Agencija RS za okolje (Arso) je zjutraj tvitnila, da bo ponekod danes prvič letos temperatura presegla 30 stopinj Celzija, kar je približno 14 dni bolj zgodaj kot v povprečju. Podobne temperature bodo tudi jutri in v četrtek, zato se primerno oblecite in zaščitite pred soncem. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot so napisali na Arsu, bo danes vroče predvsem na vzhodu države, kjer se bodo temperature povzpele nad 30 stopinj Celzija, medtem ko se bo po nižinah temperatura prvič v tem letu dvignila do okoli 30 stopinj Celzija. Večina nižinskih postaj temperaturo nad 30 stopinj Celzija izmeri okrog 12. junija, zaradi vpliva morja na naši obali pa vročina pritisne nekoliko kasneje kakor v notranjosti države, še navajajo na Arsu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj pravi vremenska napoved za danes in jutri?

Zanimivo je, da so danes zjutraj v Postojni namerili 10 stopinj Celzija (zaradi megle), medtem ko je bila temperatura ob istem času na Kredarici 9 stopinj Celzija.

Danes bo sončno. Proti večeru bodo predvsem v goratem svetu severne Slovenije nastale posamezne nevihte. Pihal bo šibak jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 31 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno jasno, popoldne in zvečer bodo predvsem v severnih krajih krajevne nevihte. Pihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 16, najvišje dnevne od 26 do 31 stopinj Celzija.

Mi se veselimo poletnih temperatur. Kaj pa vi?
Mi se veselimo poletnih temperatur. Kaj pa vi? FOTO: Thinkstock

Tudi konec tedna bo vroč, manjša ohladitev šele v začetku prihodnjega tedna

Nad srednjo Evropo, Balkanom in Sredozemljem je območje enakomernega zračnega tlaka. V višinah priteka nad naše kraje z vetrovi zahodnih smeri topel in postopno bolj vlažen zrak.

V četrtek in petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bodo vročinske nevihte, ki bodo manj verjetne ob morju.

Od petka dalje bo vreme spremenljivo, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. Do nedelje bodo najvišje dnevne temperature od 25 in 30 stopinj Celzija, od ponedeljka do srede pa od 20 do 25 stopinj Celzija.

Več o vremenu v vašem kraju pa na vreme.24ur.com.

Kako se zaščiti pred soncem?

Na začetku poletja pogosto pozabljamo, da se je potrebno pred UV sevanjem in njegovim škodljivim vplivom zaščititi. Uporabo zaščitne kreme, pokrival in oblačil povezujemo z morjem, zato ob vsakodnevnih opravilih nanje pozabljamo, kar pa ni prav opozarjajo strokovnjaki, saj nas lahko sonce opeče kjerkoli. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) vsako leto znova opozarjajo, da število novih primerov raka kože, ki je ena najhujših posledic izpostavljanja UV sevanju, v zadnjih desetletjih narašča tako v svetu kot tudi v Sloveniji. Zato odsvetujejo rabo solarijev in sončenje, opozarjajo pa tudi na redno in pravilno zaščito pred soncem že od zgodnjega otroštva. 

Škodljivi učinki prekomernega izpostavljanja UV sevanju se odražajo na očeh, koži in imunskem sistemu.
Škodljivi učinki prekomernega izpostavljanja UV sevanju se odražajo na očeh, koži in imunskem sistemu. FOTO: Thinkstock

Osnova je naravna zaščita, poudarjajo na NIJZ, zato svetujejo naslednje ukrepe:

- Omejimo izpostavljanje soncu med 10. in 16. uro, saj je moč UV sevanja takrat največja.

- Upoštevajmo pravilo sence: kadar je naša senca krajša od telesa, poiščimo ali naredimo senco. Oblecimo lahka oblačila: naj bodo gosto tkana z dolgimi rokavi in hlačnicami.

- Glavo pokrijmo s širokokrajnim klobukom (7,5–10 cm) ali pokrivalom v legionarskem kroju, kadar se ne moremo umakniti v senco.

- Zaščitimo oči s sončnimi očali ustrezne kakovosti (CE, UV400) in oblike, ki onemogoča dostop UV žarkom tudi s strani.

- Kreme, geli in podobno naj za zaščito pred soncem služijo le kot dodatna zaščita na predelih, ki jih ni mogoče zaščititi na naravne načine. Niso namenjeni podaljševanju izpostavljanja soncu. Ščitijo naj pred UVA in UVB žarki in naj imajo sončni zaščitni faktor 30 ali več. Pomembna je zadostna količina nanosa (5 ml – to je ena čajna žlička na vsako okončino, prednjo in zadnjo stran trupa ter glavo) in ponovno nanašanje (po kopanju, močnem potenju, brisanju oziroma vsaki dve uri).

Ne pozabite pa tudi na dovolj velik vnos tekočine v telo, pa poskrbite, da bodo pred soncem in vročino zaščitene tudi vaše domače živali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
30. 05. 2017 16.54
+0
Žal je povsem logično, da kombinacija tako obremenjenega umazanega ozračja skupaj z močjo sonca skupaj povzročata škodljive reakcije neposredno na koži. Del te obilice težkih kovin, s katerimi smo obremenili ozračje...podihamo tudi skozi kožo, ostala pošiljka direktno v telo v živčevje in možgane poleg pljuč seveda. Ne vem sicer, kaj nam lahko pri tej moči sonca skupaj z temi nevarnimi zmesmi v zraku še pomaga neka krema, narejena na neki umetni osnovi in lansirana do ljudi v dvomljivih embalažah z rokom trajanja najmanj do. Definitivno si sonce narava ni izmislila zato, da bi nas pred čem varoval...tako kot mraz ne. To je le del naravnega ciklusa, ko se narava "trudi" kaj počistiti in kaj na novo ustvariti. To, kar ljudje še edino zares imamo, in to je da lahko gremo malo po svobodo v naravo pod svobodno sonce...si pa ja ne bomo omejevali glede na uro ko naj bi bilo sonce že bolj dol. Je čisto vseeno, kdaj se gre....važno je, da se ne pretirava...vsakega po malem, le tako bo naravi počasneje a sigurno uspelo..da nas spravi dol iz tega gostovanja na planetu zemlji. Medtem pa v razmislek, kako bomo še svinjali ta planet...vsak naj pri sebi masimalno postori. Na svetovni ravni pa dvomim, da bo imela naša generacija dovolj moči...če sploh katera kdaj v prihodnosti. Če kdo olajša lajf....je to samo pobeg v naravo. Zahtevajte in izborite si čas zato, ker vse ostalo je samo iluzija...in nima nič opraviti z res pravo vrednostjo, ki jo ima življenje vsakega posameznika. Samo Proud, respect, united +7.508.129.680 -0
macek_garfield
30. 05. 2017 14.26
-4
super novica, bom za vikend prisel malo v zokistan, ziher so zabice ze napol oblecene pa to mijauuuuu
KrofKrof
30. 05. 2017 13.01
-1
Proti večeru naj bi bile plohe in nevihte? Pri nas se je ravnokar zlilo. Tudi radarska slika padavin pravi tako.
staridida
30. 05. 2017 11.07
+0
Res, to so že pasji dnevi...
santamaura
30. 05. 2017 11.02
+3
Saj razumem, da mora imeti vsaka medijska hiša tudi takšne novinarje, ki pišejo pač o vremenu. Ampak tako nakladati pa spet ni treba - Noooo
staridida
30. 05. 2017 11.09
+2
hotchilipoper
30. 05. 2017 10.42
+4
Danes malo poglejte v nebo
mucek4
30. 05. 2017 10.51
+0
Ah ja. Povečana vlaga. Aladin to čivka že vsaj 6 dni :)
SAKITUMI
30. 05. 2017 09.48
+3
skos eno jamranje.... k je mraz & sneg ni prou, k je dež ni prau, k je sonce ni prav...res ni pametnejših stvari, kot o vremenu pisat??? pa jamrat.... narava je to, nimamo vpliva, kar mi njej, ona nam....in tko bo še naprej...se prav nikol konc jamranju & prispevkom o vremenu....
odkimasin
30. 05. 2017 09.41
+7
Men je dons ata djav, da mam še dva dni cajta, pol pa poba junij, julij, avgust ženske pr gmah pust!
Explainator
30. 05. 2017 09.33
+2
zakaj bi se zaščitil, če te uničijo drugače - kemis
xsbx
30. 05. 2017 10.15
+1
sodelujem
30. 05. 2017 20.15