Slovenija

Kranjski in ljubljanski policisti v le dveh urah ujeli več kot 130 voznikov s telefoni v rokah

Ljubljana, 16. 01. 2017 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Policisti so začeli s preventivno akcijo preverjanja uporabe telefonov med vožnjo. Na območju kranjske in ljubljanske policijske uprave so v le dveh urah ugotovili kar 132 kršitev. Najpogostejša izgovora kršiteljev sta bila nujen službeni klic ali pa, da so se samo na hitro oglasili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vedno več telefoniranja med vožnjo
    02:38
    Iz 24UR: Vedno več telefoniranja med vožnjo
  • Iz SVETA: Uporaba mobilnika med vožnjo je izredno nevarna
    02:09
    Iz SVETA: Uporaba mobilnika med vožnjo je izredno nevarna
Na slovenskih cestah je lani umrlo 129 ljudi, kar je devet več kot leto prej.

Uporaba mobilnega telefona za volanom pomembno zmanjša zbranost voznikov. Ti lahko spregledajo drugega udeleženca v prometu ali pomembno prometno signalizacijo, zato se ne odzovejo pravočasno na razmere v prometu. Lahko spregledajo ključne informacije z okolja, zato se poveča tveganje za nastanek prometne nesreče. Pogosto pa povzročajo tudi zastoje v prometu, opozarja policija.

Zato bodo policisti v preventivni akciji s sloganom Vozimo pametno! od danes pa vse do 29. januarja še zlasti pozorni na morebitno uporabo mobilnikov in drugih naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje. Akcijo tudi letos vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP), ki bo vse voznike osveščala, da telefoniranje ne sodi za volan, policija in občinska redarstva pa bodo izvajala nadzor nad uporabo mobilnih telefonov.

V Sloveniji med vožnjo telefone uporablja kar 75 odstotkov voznikov.
V Sloveniji med vožnjo telefone uporablja kar 75 odstotkov voznikov. FOTO: Thinkstock

Telefon med vožnjo uporablja kar 75 odstotkov voznikov

Uporaba naprav, ki zmanjšujejo vidno in slušno zaznavanje med vožnjo, se povečuje, opažajo policisti.

Agencija za varnost prometa je na pristojne institucije podala predlog, da se omogoči dostop do podatkov mobilnih operaterjev in se na ta način preveri, ali je voznik v času prometne nesreče uporabljal telefon. Na ta način bi zagotovili prave podatke, v kolikšni meri je mobilni telefon dejavnik nastanka prometnih nesreč v Sloveniji. Poleg tega je agencija podala tudi pobudo za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju kršiteljev, in sicer bi po predlogu veljala uporaba mobilnega telefona za vožnjo kot hujši prekršek, za katero bi kršitelj poleg denarne kazni dobil tudi pet kazenskih točk.

Agencija RS za varnost prometa je lani izvedla raziskavo o uporabi mobilnih telefonov, ki je pokazala, da je ta precej razširjena v Sloveniji in se premalo zavedamo posledic, da uporaba mobilnega telefona med vožnjo predstavlja resno tveganje za nastanek prometnih nesreč. V raziskavi je sodelovalo tisoč voznikov, ugotovitve pa so pokazale, da v Sloveniji med vožnjo telefone uporablja kar 75 odstotkov voznikov. Skoraj vsi (74 odstotkov) med vožnjo telefonirajo, ena tretjina (30 odstotkov) pregleduje socialna omrežja, sedem odstotkov si zapisuje beležke, opomnike in podobno, pet odstotkov jih brska po spletnih straneh, trije odstotki uporabljajo mobilne aplikacije, poleg tega pa skoraj desetina (devet odstotkov) telefon uporablja za poslušanje glasbe ali navigacijo. Poleg tega nekateri vozniki objavljajo selfije, se snemajo in podobno.

Tuje raziskave in študije po navedbah AVP dokazujejo negativni vpliv uporabe mobilnega telefona med vožnjo na voznika – predvsem gre za slabši reakcijski čas, počasnejše zaznavanje in reagiranje na prometno signalizacijo, daljši zavorni čas, zmanjšano zaznavanje okolice in prometa, večje tveganje pri odločitvah, itd. "Leta 2013 so bili objavljeni izsledki ameriške raziskave, kjer je bilo ugotovljeno, da uporaba mobilnega telefona bistveno vpliva na voznikovo vidno zaznavanje sprednjega dela vozišča. Najbolj je kritično pisanje SMS sporočil, saj voznik v povprečju ne gleda na vozišče kar 23,2 sekunde," so še zapisali.

Kako zelo so vozniki odsotni, je odvisno od načina uporabe teh stvari, bi pa vsakršna raba npr. telefona pri samo 15-sekundni uporabi pomenila, da za volanom vsaj toliko časa ni nikogar, ki bi lahko pravočasno reagiral na nevarnost. "Teh 15 sekund v razdalji pri 50 km/h pomeni približno 200 metrov vožnje, pri višjih hitrostih pa še bistveno več," je zapisal tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos.

Policisti odsvetujejo tudi prostoročno telefoniranje

Slovenska zakonodaja dovoljuje telefoniranje med vožnjo, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Kljub temu na policiji odsvetujejo uporabo telefona med vožnjo. "Vožnja je aktivnost, ki ji moramo nameniti vso pozornost," so poudarili. Kdor mora nujno uporabiti telefon, naj ustavi na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljuje šele po pogovoru, svetujejo.

Tudi kolesarjem in pešcem odsvetujejo uporabo mobilnih telefonov. Še posebej nevarna je uporaba mobitela med vožnjo s kolesom, ker otežuje vožnjo in zaviranje.

Najbolj je kritično pisanje SMS sporočil, saj voznik v povprečju ne gleda na vozišče kar 23,2 sekunde.
Najbolj je kritično pisanje SMS sporočil, saj voznik v povprečju ne gleda na vozišče kar 23,2 sekunde. FOTO: Thinkstock

V le dveh urah ujeli več kot 130 prekrškarjev

Usklajen in intenziven dveurni nadzor je danes potekal na območju kranjske in ljubljanske policijske uprave, policisti na obeh upravah pa so v zelo kratkem času ugotovili kar 132 kršitev. Na Gorenjskem je bilo kršitev 33, na območju Ljubljane pa 99, je sporočil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos.

Najpogostejša razloga za uporabo telefona med vožnjo pri kršiteljih sta bila nujen službeni klic ali pa, da so se samo na hitro oglasili.

Policisti so lani zabeležili skupno 14.288 kršitev zaradi uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšuje voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Pri tem je bilo 13.830 voznikov motornih vozil in 458 voznikov, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja, denimo kolesarji.

Kaj pravi zakon?

Zakon o pravilih cestnega prometa v 35. členu prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

(1) Voznik in učitelj vožnje med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon itd.).

(2) Voznik med vožnjo ne sme poslušati radia ali drugih zvočnih naprav s takšno glasnostjo, ki mu onemogoča normalno slušno zaznavanje v cestnem prometu.

(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena sme voznik, razen kandidat za voznika, ki ga učitelj vožnje uči vožnje motornega vozila, kandidat za voznika, ki vozi osebni avtomobil, v spremstvu spremljevalca, učitelj vožnje ter spremljevalec, med vožnjo telefonirati, vendar le ob uporabi naprave za prostoročno telefoniranje. Pri opravljanju nalog, potrebnih za reševanje življenja ali premoženja, preprečitev ali odpravo velike materialne škode, preprečitev ali odpravo onesnaženja okolja in nalog policijeter vojaške policije, je med vožnjo dovoljena uporaba radijske postaje.

(4) Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

(5) Z globo 120 evrov se kaznuje za prekršek voznik, učitelj vožnje motornega vozila ali spremljevalec, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (394)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ri?et
17. 01. 2017 11.18
-2
no,nič ne rečem,saj ga ne uporabljam med vožnjo, ampak vseeno nisem dovolj pozorna na cesti,saj moram nenehno gledat na števec,da ne prekoračim omejitev. logika? ni je!!!
pogan
17. 01. 2017 10.18
+4
najhujsa kazen bi bila odvzem gsma....
periot22
16. 01. 2017 22.00
+9
Za telefoniranje med vožnjo so veliko premale kazni!!!!!!!!!
Nightyfly
17. 01. 2017 16.27
+1
Tocno tako . Jaz osebno bi bil glede telefonov neizprosen . Telefoni neizogibno vodijo v smrt . Niti hitrost sama ni toliko vprasljiva oz . usodna kot telefoni in navigacijske naprave . Ce zdaj policija pricne z drakonskim kaznovanjem je ze prepozno .Pa ne zaradi tega , ker so ze ,ali ni toliko nesrec pac pa zato , ker so ljudje ze zasvojeni s temi napravami in jih v tistem trenutku clovesko zivljenje ne briga , jim n3e pomeni nic . Zavedanje ,ki ga ni . Zal.
kmg
16. 01. 2017 21.02
-3
In kakšen je bil danes potem skupni izkupiček?? A bo za plačo?
BPGC
16. 01. 2017 20.22
+10
Edino pravilno. Sam se vcasih zalotil, da uporabljam telefon. Pozornost ne polagam na cesto, izredno nevarna zadeva. Zato sem nabavil opremo za prostorocno telefoniranje.
CURVANORD Zanetti
16. 01. 2017 20.26
+12
Jaz imam zadevo reseno tako da ga vrzem na zadnje sedeze in tam ostane do konca vozje,ker sem se vcasih tudi javil pa nisem hotel da mi pride v navado
Apostol1
17. 01. 2017 10.02
+4
KVADEJ
16. 01. 2017 19.45
-13
ja to je fuul pohvalno kako kradete denar ane. Že na usakem koraku plačuješ!!! POLICIJSKA DRŽAVA
zavdenis
16. 01. 2017 19.23
+6
Zakaj nihče ne kaznuje policistov v službenih vozilih ki prav tako telefonirajo, se ne pripasajo, ne prižigajo luči, vozijo in obračajo čez polno črto čeprav niso na nujni vožnji? A za njih ne veljajo predpisi? Mislim naša gnila država, delavce štrafat ostali pa ne obstajajo......
CRNALUKNJA
16. 01. 2017 20.54
-4
To ne bo držalo,govoriš neumnosti,pa tudi če bi to bilo res kaj te briga...
ri?et
17. 01. 2017 11.20
+4
a res, kaj ga briga?? crnaluknja ti si ziher policaj
komarec
16. 01. 2017 18.54
+5
Tudi to je ena od "dobrot", ki je včasih nismo imeli, pa nismo zaradi tega živeli slabše. No to je napredek, da smo s tem zasvojeni, diskretnost in zasebnost je šla po gobe, pa še hudo nevarno je telefonirati med vožnjo in še kaznivo postaja. V Italiji si ob vozniško, če te zalotijo. Tudi Nutele nismo jedli včasih pa smo morali v Italijo po njo, kar je za nekatere spet odraz "revščine", ki smo jo nekoč pod jugo imeli. Ja res je sama dobrota ta Nutela. In kaj naj človek na to reče tako kot sedaj živimo je prav, tako kot smo živeli včasih je bilo hudo narobe.
rde?kar
16. 01. 2017 18.22
-7
Aja sedaj so proslave mimo sedaj pa udri po raji.
komarec
16. 01. 2017 18.55
+0
tepee
16. 01. 2017 17.49
+9
vsakemu,ki telefonira v avto 1000 eurov kazni,brez polovičke!!!!!
6packpira
16. 01. 2017 18.14
+5
podpišem ,če ne plača v 24 urah se mu obesit na nepremičnino NI TAKO POMEMBNEGA ČLOVEKA NA SVETU KI VOZI AVTO IN BI MORAL DVIGNIT TELEFON ,KAJ ŠELE POGOVARJAT samo za vednost vam malinovcem ki zagovarjate telefonijo med vožnjo leta 90 so se hvalili pomembneži in to tisti ki so nas spravli na kolena da brez mobi ne funkcioniraro...tisti resni ki so ustvarjali že pred 90-letom PRIVATNIKI..so samo rekli a mobi še rabim naročnina 5t ojru a se men meša al tistmu ko to naroč večina teh novih manekenu takrat reklo ta privatnik je res škrt še telefona si noče prvošt upam da je kdo razumel navk te zgodbe uspešen človek ima zaposleno tajnico ...plačano po uspešnosti podjetja KO TELEFONIRAŠ SE USTAVI NA DESNI STRANI CESTE ....ŠE PREJ PA DAJ DESNI ŽMIGUC-SMEROKAZ NOBEN NAV JEZN NA TEBE LP VSEM
vstajnik1941
16. 01. 2017 18.44
+6
Pozabil se komunisticno metodo: V gulag na prevzgojo
Redneck A
16. 01. 2017 17.49
+6
Lepo, pozravljam vaš trud, zdaj pa bodite tudi sami vzgled drugim voznikom. Pogosto videvam tudi policiste v službenih vozilih s telefonom na ušesu (med vožnjo, se razume).
Redneck A
16. 01. 2017 17.49
-1
Lepo, pozravljam vaš trud, zdaj pa bodite tudi sami vzgled drugim voznikom. Pogosto videvam tudi policiste v službenih vozilih s telefonom na ušesu (med vožnjo, se razume).
komarec
16. 01. 2017 18.59
+7
Pomembno je to ali je prav telefonirati med vožnjo ali ne. Tisti ki to počne dela narobe pa bilo kdo je. Tudi sam sem večkrat to počel in me je tudi spravilo v nevarnost, torej sem delal narobe.
spomladi
16. 01. 2017 17.48
+2
Pokliči in javi se ,ko ne voziš!Kaj pa tisti ko slikajo med vožnjo?
nikhrast
16. 01. 2017 17.20
-3
Nimajo avtomobili v Evropi povezane mobitele preko avtomobila, Apple ima to inštalirano v vseh Fordih v Severni Ameriki.
HorstWiesel
16. 01. 2017 18.13
-1
Itaq da imajo vsi....nekega malega twingota brez tega sploh kupit ne morš...
nikhrast
16. 01. 2017 22.26
-2
Pa zakaj sploh potrebuješ iPhone, vse urediš s pritisknajem na ekran.
štrekeljc
16. 01. 2017 17.17
+4
SIlno radi se zgledujemo po razvitem zahodu. Kaj.če bi se v primeru telefoniranja zgledovali po Italiji?
kraljevski
16. 01. 2017 19.55
+2
Tako je 2 meseca brez vozniske plus denarna kazen takle majo v beli italiji
Mr.
16. 01. 2017 17.11
+8
Ko bodo dvignili kazni ne bo treba dvigniti nobenega davka več v tej državi.... bodo vse to pokrili telefončkarji ....
jaka
16. 01. 2017 16.55
+0
Kako je sedaj z bluetooth slušalkami? Ali so namejene prostoročnemu telefoniranju, ali so prepovedane???
deltex
16. 01. 2017 16.43
+3
Prostoročno telefoniranje imajo praktično že vsi novejši avtomobili serijsko (moj recimo preko radia, povezava z "modrim zobkom"). To je povsem varno, saj telefon uporabljaš s tipkami na volanu in sploh ni pomembno, kje aparat sploh je. Če bi prepovedali tudi prostoročno telefoniranje, je to neumno. V tem primeru bi morali prepovedati tudi pogovore s sopotniki, ker gre v bistvu za isto stvar. Pisanje smsov in mailov pa res ne sodi k vožnji!
flojdi
16. 01. 2017 16.22
+6
Končno. /že kakih 10let ob čakanju na bus opazujem telefoniste"..tudi v hudih skoraj pravokotnih ovinkih...;in si mislim : lahko znese 100x, 1000x, ko pa samo enx poči..in nekdo umre..... je enostavno preveč . /in si mislim (kar tudi VEM ) , da je treba le manj kot sekundo , da poči. cenim tudi ljudi, ki te pogledajo v oči , ko govorijo s tabo ...ampak ..ob vozniku mi je že dvakrat uspelo zakričat ..in preprečit zanesljivi trk . tko da : voznik ma da gleda samo na cesto.
slaiko
16. 01. 2017 16.17
+1
A je bistvena razlika med telefoniranjem ali kajenjem v avtu? A ja kadi se lahko ker je v avtu pepelnik.
kol5
16. 01. 2017 16.36
+4
slaiko -bravo--še posebej je varno ko mu ČIK pade iz rok da o zdravju in smradu v avtu sploh ne govorim
trdovrat
16. 01. 2017 17.16
-1
Slaiko in kol5, čeprav ne zagovarjam kajenja, ampak vseeno, če ne vidita razlike med telefoniranjem in cigareto, se čimprej javita na upravni enoti in vrnita vozniško, seveda če jo sploh imata!