Slovenija

Policija izpustila podjetnika

Maribor, 01. 03. 2008 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktorja družbe Meltal Rada Snežiča, ki so ga aretirali zaradi vpletenosti v gospodarski kriminal, so izpustili na prostost.

Predstavnik Policijske uprave Maribor Franc Virtič je za 24ur. com povedal, da so lastnika in direktorja mariborske družbe Meltal Rada Snežiča, ki so ga v petek aretirali, ob polnoči izpustili na prostost, saj so razlogi za pridržanje prenehali. Snežič naj bi danes poudaril, da je "hišna preiskava potekala korektno in profesionalno.

V podjetju Meltal vse obtožbe zavračajo.
V podjetju Meltal vse obtožbe zavračajo. FOTO: Jani Dolinšek

Virtič je še dejal, da kriminalisti poleg podjetja Meltal še vedno preučujejo 17 tako imenovanih 'slamnatih družb'. Te družbe naj bi od leta 2005 do 2007 na podlagi fiktivnih računov ogoljufale državo in utajile davke.

V podjetju zanikajo obtožbe

Snežičev odvetnik Boris Mileta je že v petek v celoti zavrnil očitke o domnevni vpletenosti Meltala in s tem tudi Snežiča v kazniva dejanja s področja gospodarskega kriminala. Po besedah Snežičevega odvetnika je "bistvo problema" v petih podjetjih in enem samostojnem podjetniku, ki državi niso plačevali davkov, gre pa za podjetja, ki so poslovno sodelovala tudi z Meltalom. Toda njihovo neplačevanje davkov, tako pravi Mileta, ni v ničemer povezano z Meltalom.

Mileta je ob tem poudaril, da Snežiču nikoli ni svetoval, naj počaka z vrnitvijo iz ZDA, kjer je bil na dopustu. "Pričakovali smo, da bo prišlo do pridržanja, kljub temu pa se je Snežič odločil za vrnitev," je dejal Snežičev odvetnik.

Fiktivni računi?

Kot je znano, policisti v zadevi Meltal preiskujejo sume kaznivih dejanj pranja denarja, zlorabe položaja, uničenja ali ponarejanja poslovnih listin ter zatajitve finančnih obveznosti. Po mnenju policistov naj bi si bila dva odgovorna v Meltalu, poleg Snežiča je osumljen tudi Damijan Zorko, organizirala mrežo podjetij, večinoma t.i. slamnatih firm, ki naj bi izdajale lažne fakture, na podlagi katerih naj bi bil Meltal državo prikrajšal za plačilo davka na dodano vrednost pri trgovini z barvnimi kovinami.

Mariborska družba naj bi od novembra 2005 do konca lanskega leta na omenjeni način izvršila za nekaj manj kot devet milijonov evrov nakazil, v tem času pa so doslej ugotovili za okoli 600.000 evrov utajenih davčnih obveznosti. Sicer pa po doslej zbranih podatkih ocenjujejo, da bi lahko bilo izdanih fiktivnih računov vse do višine okoli 20 milijonov evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

markec_
03. 03. 2008 13.26
Dokler sodišče ne bo delovalo tako kot treba, bodo oproščali tudi kriminalce. Naše sodišče ne deluje po principu Ameriškega, kjer se tudi holivudske zvezde znajdejo v zaporih. Sicer pa še zadeva ni končana, tako da se pustimo pozitivno presenetit.
markec_
03. 03. 2008 13.03
Ja Orion so pustili da dela predvsem pri LDS-u. Saj si je lahko Golobič privoščil avtomobil že leta 1996, ki ga je "financiral" Orion. Kako pa se bo končalo pri Metalu, pa bomo še videli. Vsekakor pa se hišne preiskave ne delajo, če ni trdnih dokazov.
smufka@gmail.com
03. 03. 2008 09.06
Zdaj imamo že dve opušeni zadevi Orion in Metal. Bravo za slovenske komuniste. Človek mora spoštovat Vaše usrane kradljive sprevržene amoralne komunistične riti. Moraš spoštovat SNEŽIČA, ki s polno ritjo trdi, da je NEDOLŽEN, medtem ko se navaden folk utapla v INFLACIJI.
baltbaltazar@email.si
03. 03. 2008 08.51
No, tole je pa super ideja. Začnem se ukvarjati s prodajo starega aluminija in postanem eden najbogatejših v Sloveniji. Ne samo vila in jahta v Ameriki. Kaj pa vila v Mariboru, pa najbolj luksuzen apartma na vrhu portoroškega Metropola? Že kar zavidam telim pobiralcem starih kovin po podpadih...
KLIPAN71
02. 03. 2008 22.50
Tomi, pozabil si bivšega komunista Janšo, ki pa si je največ nagrabil z orožjem in prišel do predsednika vlade. Najuspešnejši Slovenski tajkun.
Tonček Balonček
02. 03. 2008 13.36
Ta Snežič je eden redkih, ki kot partiot ne dopustuje na Hrvaškem, bravo. Zdaj moramo dokazati, da je komunist, član Foruna21 ali vsaj simpatitzer te golazni in da nima zakramentov! Enehga skoraj že držimo za roge, zdaj gremo pa dalje!!! Vsi pridete na vrsto, preverite, če nimate v družinskem deblu kakšnega Žida ali veletrgovca, komunista (deki, babice, starši mogoče.....), se splača! En moj sorodnik dela v Pivovarni Laško in sem prekinil vse stike z njim , imam izkušnje še izpred mnogo let, in je tako za oba mnogo bolje! Naj ga odpeljejo, sam en bom čakal prav dolgo!
doki007@email.si
02. 03. 2008 09.25
passion ,...zmeraj pozabiš komunista tajkuna bavčarja ,.....!!!! ---------tut on je poleg ,....! --upam da veš
Buena Vita
02. 03. 2008 04.41
Tonček Balonček,kaj to ? veš kak dober avto ima garant se ni utrudil za te milijončke,pa veš kaj?če bi bil poslednji moški na svetu ,ga z vsemi njegovimim milijoni nebi vzela za moža,smo v daljni žlahti, zato so mi določene stvari poznane,ne poslovne bolj družinske-če ceniš družino,potem nebi s takim menjal za nič na svetu IN,,,,vsaka rit gre na sekret IN,,z denarjem nemoreš plačati vsega IN,,,,z denarjem ne moreš kupiti vsega IN,,,SEŠTEVEK JE MOGOČE BAJEN,TODA ENAK NIČLI
minnaema@yahoo.com
01. 03. 2008 23.13
.....ma dejte no dejte Snežič-ko povejte kako vam padajo snežinke z denarjem, da bomo tudi mi nekateri Slovenci vas posnemali. To niso insinuacije kar vam pišemo temveč resnično rabimo vaše napotke in sukurz!
Tonček Balonček
01. 03. 2008 21.55
Požar report:Lastnik Meltala in najbogatejši Mariborčan Rado Snežič, ki ga je policija včeraj popoldne, po vrnitvi izZdruženih držav Amerike in tik pred tiskovno konferenco, katero je sklical v mariborskem hotelu Piramida, na podlagi tiralice priprla zaradi suma utaje davkov, se na Floridi ni mudil samo na prijetnem dopustu, ampak je tam kupil hišo in menda tudi manjšo jahto, kot smo na našem portalu že poročali. Tokrat objavljamo nekatere podrobnosti okoli nakupa njegove floridske vile. Kot izhaja iz dokumentacije, dostopne na internetu (http://southflorida.blockshopper.com/property/514... je Rado Snežič postal lastnik vile v mestu Hallandale Beach, na naslovu Hibiscus Drive 524, 8. januarja letos. Kupil jo je od zakoncev Bernarda in Julie Anne D'amour, zanjo pa je odštel natančno 1.100.000 ameriških dolarjev. Vila z bazenom leži tik ob morju, zgrajena pa je bila leta 1959. Iz dokumentacije hiše je razvidno, da je davek na nepremičnino za leto 2007 dosedanje lastnike prišel kar 24.483,33 dolarjev. Na pomolu zraven vile je zasidrana Snežičeva manjša jahta.
tomi.passion@gmail.com
01. 03. 2008 18.27
doki007 .......pozdravljen v letu 2008, kjer pred obsodbo poteka predkazenski postopek (preiuskava, sojenje...) in nato sodba ter izrek in prestajanje kazni. Zato umiri konje. A ti bi pa kar kaznoval človeka? Hmmm, čudežno se strinjam s tabo. Počakaj, da na vrsto prideta komunista Šrot in Janković.
DKM
01. 03. 2008 17.54
Doki007, očitno se ti sanja ne, kakšne so pristojnosti posameznih organov.
Tonček Balonček
01. 03. 2008 16.51
Stalno smo se borili, češ da v Sloveniji odpiranje podjetij ni možno kar tako, v Evropi gre pa kot po maslu. Stalno smo poslušali parlamentarne razprave, da je temu treba napraviti konec, da se zunaj podjetje odpre v nekaj dneh, pri nas je pa to pretirano zapleteno. Minilo je par let, nekja predpisov se je spremenilo, zdaj smo pa priče boju proti tajkunom in slamnatim podjetjem!! Saj vemo, da je vse skupaj ena megla, dokazov za sodišče pač ni, razen, če bo revolucija, da so ljuddje proti narodu, revoluciji! Največji absurd je ta, da ta vlada proda neke Mercatorje tistim, proti katerim se čez dve leti bori v maniri protztajkunstva! Iz nas sen ne morejo delati norca, lahko se iz sebe!!! Podobno je s porodajo Telekoma, ki bo po prodaji izplačal kupvca! Bravo, tako dela, ne pa tisti komunajzarji, katerih kraje še dooolgo ne bo moč sanirati!!! Ti klavci so pokradli toliko, da je ostalo bore malo, še pri prodaji ostankov nas ovirajo, kar je skrajno amoralno! En fair play bi moral obstajati, pustite nam vsaj še Telekom in pristanišče!!!! Zakaj bi tuji kapital vlagal, če lahko kar kupuje tisto, ki laufa. Lek je lep primer, Novartis črpa, smo s e"odprli", smo dovzetni za "vlaganja", umik iz gospodarstva! Ful je to dobro!!! Tisti Balkan je bil res grozen, roke proč!!!
doki007@email.si
01. 03. 2008 16.39
ha ha ,....pa vse spustijo ,.....a je to kaka kazan ,....??!
Tonček Balonček
01. 03. 2008 16.32
Ene par bi jih morali zapreti, narod bi bil zadovoljen nad učinkovitostjo! A bi šlo, vsaj kak teden ali dva?
Tonček Balonček
01. 03. 2008 16.25
Proučujejo še več kot 200 primerov, zdaj se je pa začelo!! Bravo naši!!! Racije, aretacije, vse poteka, treba bo zgraditi taborišča!!!!