Slovenija

Policija: 'Očitki so plod nepoznavanja naših pristojnosti!'

Ljubljana, 09. 03. 2011 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"V hišo tako ni vlamljal policijski ključavničar in policisti niso opravili hišne preiskave," je Goršek zanikal obtožbe v primeru petkove neuspele sodne izvršbe na Koroškem.

Sodna izvršba na Koroškem
Sodna izvršba na Koroškem FOTO: Blaž Garbajs

Potem ko so po petkovi neuspeli sodni izvršbi na Koroškem, v okviru katere je sodni izvršitelj želel doseči izročitev štiriletne deklice materi, v svetovalnici Akcija! zahtevali odstop generalnega direktorja policije Janka Gorška, je policija, ki je spremljala izvršitelja, predstavila okoliščine izvršbe.

"Morate vedeti, da izvršbe ne vodi policija, pač pa izvršitelj. V hišo tako ni vlamljal policijski ključavničar in policisti niso opravili hišne preiskave!“ je danes dejal Goršek in dodal, da so policisti s svojo prisotnostjo na danem kraju zagotavljali le red in mir.

"Policisti so med asistenco zagotavljali varnost prisotnih oseb, nepooblaščenim pa preprečevali dostop. Nikakor niso izvajali nobene naloge, povezane s samo izvršbo, kar dokazujejo tudi naši posnetki,“ je poudaril in hkrati tudi zavrnil očitke, da so policisti izvajali fizično nasilje nad lastnikom objekta. Kot je dejal, je šlo le za zagotavljanje reda s telesom ter prijemom za roko.

Sodna izvršba na Koroškem - 1
Sodna izvršba na Koroškem - 1 FOTO: Mia Media

Perme: Pri hiši je bilo le šest uniformiranih policistov in tehnik!

Direktor PU Slovenj Gradec Jurij Perme je dodal, so policisti pri pripravi na asistenco izvršitelju zbrali vse potrebne podatke ter na podlagi napovedi očeta deklice, da se bo uprl, v akcijo vključili več policistov. "Pri hiši je bilo šest uniformiranih policistov ter policijski tehnik, v celotno akcijo pa je bilo vključeno 14 zaposlenih,“ je dejal in dodal, da so policisti zagotavljali le varnostne pogoje za izvršbo. Na informacije, da naj bi v prostore vstopile nepooblaščene osebe, je odgovoril, da so v prostore vstopili le izvršitelj, mati otroka, socialna delavka, ključavničar ter trije uniformirani policisti. "Na kraju ni bilo nobenega detektiva,“ je zavrnil besede psihologa Matica Munca. Dejal je še, da policisti niso izvajali hišne preiskave, odpiral in iskal pa je le sodni izvršitelj. "Predal, ki ste ga videli v medijih, je bil ob našem prihodu že odprt,“ je še dejal.

Goršek je še dejal, da je policija preiskavo suma spolne zlorabe vodila nepristransko in da nikakor ni in tudi ne bo poteka preiskave prilagajala interesom posameznih strank. Nad delom policije v predkazenskih postopkih je decembra lani zahteval tudi nadzor. Pri tem so po njegovih besedah sicer ugotovili nekaj pomanjkljivosti organizacijske narave, ki pa niso vplivale na zaključek preiskave.

Sodna izvršba na Koroškem - 3
Sodna izvršba na Koroškem - 3 FOTO: Mia Media

'Prizadevali si bomo, da bo izvršba čim prej izvedena!'

Nadaljnji postopek je zdaj na strani upnice, če bo ta predlagala vnovično izvršbo, bo sodišče o tem odločalo, je pojasnila predsednica Okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu Petra Čas. Ob tem je povedala tudi, da se je na sklep o izvršbi dekličin oče pritožil, vendar pa pritožba ni zadržala izvršbe.
Po podatkih Časove mama deklice, ki svoje hčerke ni videla od oktobra lani, doslej še ni podala novega predloga za izvršbo, a zagovornik dekličine mame, odvetnik Miran Kos, pravi, da si bodo prizadevali, da bo izvršba čim prej izvedena.

Munc: Zadeva še ni zaključena!

Medtem pa Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu postopek v zvezi s sumom spolne zlorabe deklice nadaljuje. Tožilstvo je o tem obvestilo Center za socialno delo (CSD) Ravne na Koroškem 23. februarja letos, je potrdila direktorica CSD Ravne Sonja Tiršek. "Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu je v zadevi, povezani z domnevno spolno zlorabo deklice iz Koroške, imenovalo izvedenca, tako da zadeva še ni zaključena," je ob tem opozoril psiholog Matic Munc iz svetovalnice.

Kot smo poročali, je bila štiriletna deklica iz Koroške s pravnomočno sodbo dodeljena v vzgojo, varstvo in oskrbo materi, a z njo ni bila v stiku vse od oktobra dalje. Ta se je medtem preselila v varno hišo z namenom, da bi deklico s tem izključila iz domnevno nevarnega okolja, po podatkih sodišča pa deklica tudi ne obiskuje več vrtca. "Oče deklice je vzel pravico v svoje roke," ob tem ugotavlja odvetnik Kos, ki je prepričan, da je stanje, ki ga izvaja dekličin oče, nezakonito, zato pričakuje ukrepanje pristojnih institucij.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FRANC ostrš
10. 03. 2011 12.28
POLICIJA IMA PAČ POBLASTILA TO JE TO MI PA LAHKO LEPO ODVESLAMO
Darko32
10. 03. 2011 11.54
Ni opravičila za policijo, katera je držala svečo pri vandalizmu in poškodovanju. Pri vseh teh dogodkih mi čedalje bolj jasno, da policija sploh ne skrbi za varnost občanov ampak skrbi za izsiljevanja in zaščito kriminala. MUNC imaš mojo podporo in menim, da je oče pravilno naredil, da je v danem trenutku zaščitil otroka. SAMO tako naprej.
pupa_od_anbot
10. 03. 2011 11.51
@babau in povej kako bi se počutil v stanovanju po katerem so ti brskali tujci?
bababu
10. 03. 2011 07.44
Se to! Nic se mi ne zdi narobe z delom policije. Pac, se zagotavljali red in mir v kocljivi situaciji in, kot morajo, scitili izvrsilca. Izvrsilec je kriv, da so brskali na napacnem naslovu,...no, morda pa je moralen in pred izvrsbo nalasc ni preveril pravega stalnega bivalisca....morda.
bababu
10. 03. 2011 07.37
Meni se zdi bolno ze to, da bi radi iztrgali otroka iz rok oceta (ki ni zoper otroka nic hudega storil) in ga dali neki slabo situirani mami v nepoznano okolje!!! V varstvo in vzgojo,blala.... Ob tem, da je taista mama skakljala bog ve kje, ze ko je otroka dobila na obisk in ga ni uspela zascitit pred dedkom. Tudi ob predpostavki, da dedek ni kriv se mi zdi idiotsko dat otroka iz (razvidno iz posnetka-tam sta z ocetom najbrz imela prijavljeno bivalisce, predvidevam, da sta ga pred izvrsbo, pametno, prestavila na drug naslov) urejenega doma v varno hiso k materi....
Darko32
10. 03. 2011 06.23
Sami policisti so pokazali, da so odpirali vrata in predale omar. Razmetali in izvajali vandalizem. Mene najbolj skrbi to, da so z takšnim početjem opravičevali svoje delo, daj 30 policistov ali kot oni navajajo 14 in pri tem so vsi držali svečo pri tem ter niso pustili lastnika objekta v hišo, ko so oni stikali po predalih je lep dokaz, da jim ni bilo v interesu isaknje otroka ampak samo izvajanje vandalizma. Zato je početje tega očeta več kot upravičeno, da je zaščitil otroka.
kiseli
09. 03. 2011 23.01
mogoče pa so res že vsi na koki
Jimi1
09. 03. 2011 22.33
Ne vem zakaj se mi pred očmi ves čas pojavlja oni sramotni primer Mislejeve, ki ji je CSD kljub opozorilom dodelil otroka, ki ju je nato umorila !
kiseli
09. 03. 2011 22.32
kaj,ta goršek ima tri čiste ?..a so njegovi držali šrango "vlomilcu" ?..sramota za človeštvo, ne le za SLO..od kod še se jemljejo takšni izrojeni modeli ?..
prehlad
09. 03. 2011 22.09
ŠE PSA JI NEBI ZAUPAL KAJ ŠELE OTROKE.
prehlad
09. 03. 2011 22.06
POZNAM MATEWRE ,KI JIM NITI PSA NEBI ZAUPAL ,KAJ ŠELE OTROKA.
prehlad
09. 03. 2011 22.05
TA GORŠEK BLEFIRA SAMO POGLEJTE KAJ JE MEŠAL O CUCKIH .BLEDE SE MU.
pupa_od_anbot
09. 03. 2011 22.02
dodgeFan: in kje piše, da so VSE matere res vsega zaupanja vredne in res matere kot naj bi bile?
pupa_od_anbot
09. 03. 2011 21.45
Munc ima prav: CSD je treba "razgonit", ker delajo veliko škode - gorej tistemu, ki jim pade v kremplje!!! Ampak ta štorija ima lukenj kot flaša radenske mehurčkov, zakaj se ne javi noben korošec, in poskusi kaj razjasnit?
DodgeFan
09. 03. 2011 21.12
Otroka materi, očeta pa zapret in konec.
matej962
09. 03. 2011 20.50
alterego09.03.2011, 20:13 a policija je tam samo da ščiti izvršitelja, kaj pa prebivalce pred samovoljo izvršitelja in njegovih pajdašev!? ******************* Ti pa preveč pričakuješ od naše policije odkod njimi takšna inteligenca.
alterego
09. 03. 2011 20.13
a policija je tam samo da ščiti izvršitelja, kaj pa prebivalce pred samovoljo izvršitelja in njegovih pajdašev!?
siva_kucma
09. 03. 2011 20.02
Točno 50:50. Pol na pol. 85:85. Toliko (85) je objavljenih komentarjev in ravno toliko (85) je izbrisanih. Samo v tem članku danes. Več na 24.sekund. Pa lep pozdrav.
izbriši mi profil admin
09. 03. 2011 19.59
¨pristojnosti imate tako ali tako tam, kjer VAM odgovarja in predvsem tam, kjer je denar - ceste in carina - tu se lepo polnite finančno !
Jimi1
09. 03. 2011 19.48
Z PICKLOCKOM-orodjem za odklepanje cilindričnih ključavnic, bi bilo vstopanje v prostore lahko brez materialnih posledic. V tem primeru gre tudi za KD načrtnega poškodovanja tuje stvari. Policijo, CSD in mater bi žrtev zlahka obtožila sodelovanja pri tem KD. Kazen enaka kakor za storilca...