Slovenija

Analitik: Sporna videa na YouTubu pripravil nekdo, ki Slovenijo in vojaške objekte dobro pozna

Ljubljana, 29. 03. 2016 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska policija preverja problematična videa, ki sta se pred šestimi dnevi pojavila na YouTubu. V njih so prikazani različni vojaški in vladni objekti v Sloveniji ter fotografije nekaterih politikov, avtor posnetka pa trdi, da so ti objekti lahke tarče. Policija in vojska sta sporočili, da sta poostrili varovanje objektov in oseb, politični analitik Grošelj pa pravi, da je video pripravil nekdo, ki vojaške objekte dobro pozna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Grožnja ali provokacija?
    03:03
    Iz 24UR: Grožnja ali provokacija?
  • Iz 24UR: Je terorizem res vse bliže Sloveniji?
    02:03
    Iz 24UR: Je terorizem res vse bliže Sloveniji?
  • Iz 24UR ZVEČER: Strokovnjak za varnostna vprašanja o tem, ali gre za grožnjo ali provokacijo
    08:31
    Iz 24UR ZVEČER: Strokovnjak za varnostna vprašanja o tem, ali gre za grožnjo ali provokacijo
Dva milijona prebivalcev pa zgolj sedem tisoč vojakov, navajajo.
Dva milijona prebivalcev pa zgolj sedem tisoč vojakov, navajajo. FOTO: You Tube

Problematična videa sta se na YouTubu pojavila 23. marca letos, objavil pa ju je uporabnik pod imenom abdul bakr. V njih navaja, da ima Slovenija dva milijona prebivalcev in le sedem tisoč vojakov, prav tako navaja, da so vsi vojaški objekti zelo slabo varovani. Ob koncu drugega videa še navaja, da Slovenci verjamemo, da smo varni, celo najbolj v Evropski uniji in med državami zveze Nato, nato pa doda, da je čas za Ljubljano in Maribor.

V videu so s pomočjo Google Street Viewa prikazani različni vojaški objekti v Sloveniji, prav tako tudi poslopje parlamenta, vlade, pa predsedniška palača in sedež Mestne občine Ljubljana. Pa dvorana Kolosej ter nakupovalno središče Europark v Mariboru.

Med politiki, ki so v videu omenjeni, je tudi Zmago Jelinčič, pri čemer je njegov priimek napisan narobe - Jelenčič.
Med politiki, ki so v videu omenjeni, je tudi Zmago Jelinčič, pri čemer je njegov priimek napisan narobe - Jelenčič. FOTO: YouTube

Poleg stavb so objavljene še fotografije predsednika Boruta Pahorja, Janeza Janše, Mira Cerarja, notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar ter Zmaga Jelinčiča.

Policija zadevo preiskuje, prav tako je pojačala varovanje

Policija sporna videa že preučuje. Na naša vprašanja so odgovorili: "Lahko vam potrdimo, da preverjamo verodostojnost oziroma izvor posnetka ter da smo izvedli določene ukrepe v povezavi z zagotavljanjem varnosti ljudi in premoženja, s poudarkom na varovanju v posnetku omenjenih oseb in objektov. V tej zvezi smo okrepili tudi sodelovanje s partnerskimi službami."

Osterman izdal ukaz za izvedbo dodatnih ukrepov zaščite sil

Video se konča z napisom, "da je čas za Ljubljano in Maribor".
Video se konča z napisom, "da je čas za Ljubljano in Maribor". FOTO: You Tube

S posnetki se ukvarjajo tudi ustrezne strokovne službe, pa so sporočili s Slovenske vojske, kjer so na vprašanje, ali so v zadnjem času zaznali povečano število groženj zoper objekte SV, odgovorili, da zaenkrat neposrednih groženj niso zaznali ali bili o njih obveščeni. Je pa načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman izdal ukaz za izvedbo dodatnih ukrepov zaščite sil, v katerem je opredelil naloge podrejenim enotam in poveljstvom. Tako bodo do preklica prijavno varnostne službe izvajale varovanje objektov s povečano intenzivnostjo in dodatnimi aktivnostmi na pomembnejših vojaških objektih.

Grošelj: 'Osebno bi se bolj nagibal kakšni zgodbi iz domačih logov'

Obrambolsovec in politični analitik Klemen Grošelj posnetkov sicer še ni videl, je pa prepričan, da bodo varnostno obveščevalne službe hitro ugotovile, s katerega računalnika je bil video poslan in ali gre za IP naslov, ki bi lahko bil realno povezan s katero izmed terorističnih organizacij oziroma z ljudmi blizu tej organizaciji. Grošelj meni, da je video pripravil nekdo, ki Slovenijo in njene vojaške objekte dobro pozna. Ali so za videom teroristične organizacije, kot je IS, pred zaključkom preiskave ni mogoče reči, opozarja Grošelj in dodaja, da je v tej fazi zelo težko reči, da je Slovenija sedaj bolj ogrožena. Grošlja je presenetil tudi Zmago Jelinčič, ki se je 'znašel' na tem posnetku. "Osebno bi se bolj nagibal kakšni zgodbi iz domačih logov. Ne smemo pa vsega tega izključiti in apriori dejati, da to ni nič," še opozarja Grošelj. Na vprašanje, ali Slovenci res verjamemo, da smo varni in da se nam nič ne more zgoditi, odgovarja: "Uspavati se v prepričanju, da smo varni in da se nam nič ne more zgoditi, je narobe. Žal pa je napačen odziv tudi pretiran alarmizem."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (770)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poslanka sexs
31. 03. 2016 19.57
+3
heroj je prestrasil lopove kateri so pokrali obrambni denar
Melisa Tiri?
30. 03. 2016 17.14
-1
Ali bodo res napadli maribor in ljubljano?😩😨
silberblack
30. 03. 2016 12.19
+0
hahaha, s temi videi so si politiki ustvarili potrebo,d a bodo imeli posebno varovanje, ki ga navadni državljani ne morejo dobiti,,, ker ga ti isti politiki ne omogočijo. Zato so oni za uvoz teroristov oz lahek prehod beguncev in nastanitev v Sloveniji. Saj oni ne bodo ogroženi, ker ti morijo navadne ljudi.
Transformerji
30. 03. 2016 12.18
+1
Gledam reklame za film -ko pade London ali Pariz. Kaj pa predstavlja ta mala deželica Slovenija??? Ni važno, kaj je bilo objavljeno, kdo je to objavil, lahko z gotovostjo samo sklepamo, ne imejmo se za neko veliko državo, vse je tako, kot je bilo - vedno služimo tistim, večjim.....
Biofanatik
30. 03. 2016 11.56
+1
Turizem neidentificiranih se je začel, raziskujejo slolandijo in iščejo dobre destinacije za naselitev.
NismoSFRJ
30. 03. 2016 11.57
+0
Tiho. O tem se na vladnih medijih ne piše :)
ficfiric 1
30. 03. 2016 12.34
+1
Seveda to pise sam na novatv....v sluzbi resnice...;-)
jesenvoyo
30. 03. 2016 11.33
+2
Velikokrat se v javnosti brez potrebe hvalimo, kako varna država smo, pa kakšne težave imamo tako v policiji in vojski, itd. To lahko izzove marsikaj, ni pa potrebe da se vse tako razbobna do pretirane potankosti. Mnoge stvari s katerimi bi pa morala biti javnost bolj seznanjena pa to ni. Kdo so tisti, ki so pokradli to državo, še bi lahko našteval pa nič v javnost.
NismoSFRJ
30. 03. 2016 11.27
+0
Prej grožnja, glede nato, da se nam potencialni teroristi kar po avtocestah vozijo :)
SDS_je_poden
30. 03. 2016 11.48
+1
O lej lej, jež je prilezel na portal. Pa tolk k ti delaš ja... 70-80 ur na teden...... my ass.
NismoSFRJ
30. 03. 2016 11.51
-1
deathbite
30. 03. 2016 12.14
+2
Od tu imaš solzne oči! Te Prašek že dolgo žge.
NismoSFRJ
30. 03. 2016 11.14
-3
Sicer pa, dokler so v naši vojski zaposleni pripadniki agresorske JLA, ki so se do zadnjega borili proti Sloveniji, je le narodna garda Slovenije jamstvo za varnost naših državljanov.
deathbite
30. 03. 2016 11.30
+0
Matr te mora biti strah, ko stojiš pred ogledalom in vidiš en kup intelektualne bede! Ali pa tudi ne... Je treba imeti vsaj kanček pameti.
NismoSFRJ
30. 03. 2016 11.31
+1
Vas pa človek res ne more videti :) Ste le nicki, ki se trudijo biti pomembni v anonimnisti. Kako že nekoga pljuneš, če nimaš obraza ?
Paskakvali
30. 03. 2016 11.32
+0
A vsi jurišniki Cincibilusa razpolagate s tako velikim IQ-jem?
deathbite
30. 03. 2016 11.47
+0
Resnica ni žalitev. Glede na to, da se "javno" izpostavljaš. In kakšna je tvoja cena "javne/ga" delavca/ke? Mali, zamenjaj pleničko, obriši brke od mleka in spat. Pametnejši ne boš, boš pa spočit. Ti, ki menjaš nicke bolj pogosto kot plenice. da o tvojem "javnem" delovanju ne govorim. Samo bebav nasmeh je tvoja stalnica!
NismoSFRJ
30. 03. 2016 11.52
+1
Hehe, a da jaz menjam nicke? Menja jih vaš administrator v poskusu utišati resnico na vašem levem portalu :) Toliko o vas.
Biofanatik
30. 03. 2016 11.58
+1
Žal resnice ni več, levi in desni lažejo, nevtralne pa brišejo.
NismoSFRJ
30. 03. 2016 11.58
+0
Juge ni več ? No, točno o tem govorimo :) Ste pa ostali jugoslovanarji.
deathbite
30. 03. 2016 12.15
+2
NismoSFRJ
30. 03. 2016 10.59
+1
Admin dovoli vpise, da je posnetek delo desnice, ne dovoli pa zapisati, da je to delo levice :)) Ja, JJ je imel prav o javnih delavcih :)
ficfiric 1
30. 03. 2016 11.49
-1
Kak ne...glih kar si napisal da je delo levice...kak pol ne pusti....je pa res sam to da imajo desni osebki dost bolj nesramno in agresivno izrazanje od levakov...pa sej vsi vemo kaj pocenjajo slovenski politiki...in med njimi ni razlike ...desni pa levi...to je za ubrisan folk...sam si pac ne morem pomavat da ne bi napisal kaj v odgovor gorecim podpornikom cistunske desnice...ker roko na srce nisem se opazil levakov da bi koga tako v zvezde koval in stalno nabijal o nasprotnem taboru..v tem primeru so to levaki..se ko je govora o utopljencu v savi je nek stric iz murgel zraven...za jj pa vsi vemo da je cist kot solza...je pa edini politik ki zali in kritizira vse ki nimajo istih pogledov...nisem se slisal politika da bi v javnosti nekoga zmerjal z prostitutkami...in njegovi svetovno razgledani tweety...oprosti sfrj ampak pokazi mi enega ki se taksne pocenja...in se enkrat naj ti pripisem da ne podpiram levakov, sam glede tega kaksne desnaki uganjajo se raje prevalim na levo stran...
ficfiric 1
30. 03. 2016 12.16
+1
Sej pravm....sej dejansko v vsakem komentarju omenjas levake...tud po vremenom imas levake...dej odrast ze enkrat...kako trdis da zrete v prihodnost pa stalno vam je juga v peti...pa tito pa stalin pa murgle pa blablabla...vi pa prihodnost ja...pove tud o desnih vse da vedno zacnejo zgodovino z povjnimi casi...kaj je blo pred vojno in med vojno tisto vam kar utece al kako?..verjetno se je res vse zacelo po vojni ko se je kr na lepem en spomnil da bo mal folka postrelal..kr tko...al se motim? Zato mi prosim se enkrat mal zgodovino obnovite...da bom se sam vedel kar ne vem...ceprav vase desne zgodovine ne zasledim nikjer...niti v kapitalisticnih ameriskih bukvah kjer so komunjare opisane kot najvecje zlo...no ja pa se zmeri se ne strinjajo z vaso zgodovino...torej kdo se spreneveda neki...vsi svetovni zgodpvinarji al tistih par "vasih" zgodovinarjev...
NismoSFRJ
30. 03. 2016 10.56
-1
Volitve so vse bliže. In zato vedno novi poskusi umazati desnico. Težka bo, tovariši. Javno kradete in to še slepi opazijo.
SLObunkeljn
30. 03. 2016 11.18
+3
In desnica in levica se mažeta kar sami .... z dejanji in nebulozami ... bi rekel ... edino žalostno je videt državljane, ki slepo zaupajo in fuzbalersko navijajop za ene ali druge ... lepo vas prosim, vsi so isti ... samo eni se delajo malo bolj uglajene, eni pa so pač iz obupa agresivno primitivni
NismoSFRJ
30. 03. 2016 11.25
+1
Vsi so isti :) Ne bo držalo. Vaše vsegliharstvo je način za skrivanje resnice. Krivci imajo imena in priimke. In firme in račune v tujini, o čemer pa se pri vas ne sme pisati :)
SLObunkeljn
30. 03. 2016 12.28
+1
Vsi so isti ... zdajšnji in bivši prefarbani komunisti ... pa malo neoliberalcev za svežo kri .... Kako se bom smejal, ko bo v prihodnosti koalicija SMC, SDS in SD , pa še Ljudmilo bodo priključili ... kako se boste pa pol delili? A po ministerstvih? O, še se bom smejal ;)))
ficfiric 1
30. 03. 2016 12.37
-1
Slobunkeljn....si mi pobral vse besede iz tipkovnice...;-)...+++++
SDS_je_poden
30. 03. 2016 10.45
+1
Me zanima, kam to ta preiskava pripeljala.
NismoSFRJ
30. 03. 2016 11.08
+3
SLObunkeljn
30. 03. 2016 11.23
+0
Kam misliš? K naše gore listu "teroristu" ... toliko škode, kot so nam je naši politiki naredili zadnjih 25 let, levi in desni in sredinski , toliko nam nobeni teroristi ne morejo
NismoSFRJ
30. 03. 2016 11.41
+2
Kar na dan z dokazi. Vaše mokre sanje pa le zase obdržite. Ni higienično.
SLObunkeljn
30. 03. 2016 12.33
+0
Nisem rekel, da je levi ali ljubljeni desni ... samo, da je naše gore list ta "terorist", to trdijo tudi levi in desni "strokovnjaki" .... pa se s Hojsem kregaj recimo ....
Te vidim
30. 03. 2016 10.44
+3
Nekdo je imel preveč časa čez vikend :D :D
SDS_je_poden
30. 03. 2016 10.33
-3
Takole bom rekel. Tisti, ki je video sestavil je sam, ali pa del skupine, ki mu ne ustreza, da se v sloveniji ne odziva panično, tako na begunce, kot na teroristične napade. Poziv, It\'s time for Ljubljana and Maribor, je vabilo, da nekdo naredi neko frko v teh dveh mestih, z namenom strašenja prebivalstva. Kdo bi imel od tega koristi? Morda človek, ali skupina, ki se zavzema za nacionalno gardo? Morda človek, ki si želi, da bi ta vlada padla in da bi se sam v kaotičnih razmerah povzpel na oblast, saj se v takih razmerah dobro znajde? Bo čas pokazal svoje.
NismoSFRJ
30. 03. 2016 10.52
+1
Morda Cerar, ki namenja nove milijone za nepotrebne ograje ? Morda za prikrivanje novih plačil za nikoli opravljeno delo firmam z blokiranimi računi in brez zaposlenih na naslovu SMC ? Ker vem da ne upaš, te jaz dopolnim.
ficfiric 1
30. 03. 2016 12.39
-1
Kaj je zdej narobe z ograjo...a jo niste desnaki sploh prvi hotl postavt...a zdej vam ni kul...dej odlocte se ze enkrat...vi bi vse zrihtal v enem tednu baje...
deathbite
30. 03. 2016 10.25
+4
Dejstvo je, da je Slovenija del NATO koalicije in soodgovorna za dogajanja na kriznih območjih. Pred morebitnim terorističnim napadom nas ne bodo rešile ne ograje in ne neka kvazi "nacionalna" garda. Ogroženost ni nič manjša kot drugje v EU. Res pa je, da že dolgo časa nekomu odgovarjajo "krizne razmere". Upam, da tole ni notranji poskus destabilizacije države. No, čas bo pokazal svoje. Če mu bodo politiki dovolili.
pravica00
30. 03. 2016 09.11
-1
nacionalna garda bi bila zelo dobrodoala,pocakte se kaksno leto bodo levaki prsli z tako idejo potem bo pa vse ok.
pravica00
30. 03. 2016 09.09
+1
kdo je bil akter za crko J. hahaha potem pa vsi drugi krivi.
FoglofffTunekkk
30. 03. 2016 09.48
-1
pravica...a zaj vidiš tvoje "J"....hahahahahahahaha...
NismoSFRJ
30. 03. 2016 10.52
+3
Von_Clausewitz
30. 03. 2016 09.03
+7
Zanima me kaj je s tistimi osebki, ki so jih policisti aretirali po osamosvojitvi na območju Obale ? Saj so bili pripadniki islamske skupnosti z dolgim spiskom za pobijanje civilistov in povrh vsega so jim našli ogromno orožja...kot vemo tega v javnosti ni bilo... toliko o terorizmu in Sloveniji. Tukaj pa se ubadate z nekim kvazi posnetkom, ki po mojem mnenju le opozarja na to, da je Slovenija več kot ranljiva država !
pravica00
30. 03. 2016 09.15
+5
tisto kar ljudi vznemeri in naredi jeznega ,to nasi mediji vedno prikrivajo,kazejo samo dobroto otroke in njihovo redko inteligenco.
Von_Clausewitz
30. 03. 2016 09.16
+5
Tukaj pa še en podatek glede enega kosovskega pripadnika UČK in nekdanjega borca iz tujske legije, ki se je lepo hladno pripeljal mimo Carine na Škofijah leta 1998-99 s polno prtljago orožja in celo armbrus je imel. Na srečo so ga Italijanski policisti pregledali in je pristal v zapor v Trstu... Pa da ne omenjamo, ko so slovenski policisti prijeli osebo v vozilo Citroen AX s polno prtljago eksploziva ! Toliko, da bi zravnal celo Ljubljano !! Tudi o tem mediji niso pisali...zgodilo pa se je tudi tam enkrat leta 1998.
ficfiric 1
30. 03. 2016 09.47
-1
opazovalec_
30. 03. 2016 08.35
+15
Ni razloga za paniko tudi takrat ga ne bo, ko bo res kaj zletelo v luft! Sej pa politiki so zavarovani in zaščiteni raja pa je itak potrošni material in jo z migrantskimi vali ni težko nadoknaditi!!!
prašek
30. 03. 2016 08.44
-3
ficfiric 1
30. 03. 2016 09.48
+1
Prasek mene tudi....le kdo bo potem slovenijo resu...;-)
NismoSFRJ
30. 03. 2016 10.06
+0
Me ne pa nič ne skrbi za vaše vnuke. Morda bodo med prvimi žrtvami. Takrat boste še lajali ?
ficfiric 1
30. 03. 2016 12.41
-1
V slo mojih vnukov ne bo...nimajo kaj tam delat...tisto jim bom omenil ko bodo polnoletni iz katere drzave je njihov nono..
Henry_Ou
30. 03. 2016 08.34
+12
In kaj zdaj če je video objavil slovenski državljan? A je to pomembno ? A niso bili v glavnem vsi teroristi v zadnjih napadih evropski državljani ?
JanZiska
30. 03. 2016 08.35
+6
wolfterier
30. 03. 2016 09.25
+3
Ali kdaj pomislite na to,kaj bodo doživljali naši otroci in vnuki...od slovenskih državljanov,ki jih sedaj naseljujemo !!!
JanZiska
30. 03. 2016 08.29
+3
Pol komentarjev spodaj debatira o IJJanši in SDS!!!??? Popolnoma marginalna oseba, stranka brez političnega vpliva in tudi brez volilne baze. pa vendar se pol Slovenije ukvarja z njimi, blebeče in rezgeče o zadevah, ki so povezane in onih, ki niso. To je tudi svojevrstno zatiskanje oči pred realnostjo in realnimi problemi, najbolje je gnilobam in lenuhom reči IJjanša je kriv, če ne on pa njegova SDS. IJJanša je nihče, SDS pa je mrtva stranka, za svojo bedo so ljudje krivi sami zaradi nesposobnosti, lenobe in goljufivosti na vseh ravneh. Poleg tega je 10 % mandatov po osamosvojitvi vodila desnica ostalo levica. Torej če je SDS šit, potem je vse ostalo na levi 10x takšen šit. Pač dejstva, samo težko je sprejet, da so naši politiki vsi ista nesposobna in korumpirana oligarhija. Brez razločkov glede na barvo in kratice strank!
JanZiska
30. 03. 2016 08.34
+3
Glede same vsebine, četudi nisem strokovnjak kot Grošelj, ki lahko poda analizo in kritično sodbo ne da bi zadevo sploh videl, je zelo verjetno jajca sproducirana pri nas. Ampak ne sme to ljudi, ki so zadolženi za varnost države in državljanov zavesti, da Slovenija ni povsem legitimna tarča islamskih skrajnežev - gotovo je, in se bo zgodilo samo vprašanje časa je kdaj. Potlej bo pa jok in stok naših obveščevalcev (kot v primeru arbitražnega sporazuma), pa nismo to, nismo ono, smo mislili, ni bilo jasno...
enakostzavse
30. 03. 2016 08.38
+0
In taki ste janšisti. Pišeš kot da nisi janšist, vmes poveš da je levica desetkrat hujša in potem zopet navidezna kritika janši. To delajo zblojenci. Imaš pa v enem prav. Lopov janša je totalno nepomemben za obstoj Slovenije. Še bolje, , potrebno bi ga bilo odstranit iz politike. Tako kot njegove hlapce.
JanZiska
30. 03. 2016 08.49
+1
hahaha, ti si pa neverjetno brihten, z retoričnimi bravurozami razorožiš vsakogar! Je mamica ponosna nate? Te poboža kdaj pred spanjem?