Slovenija

Policija preiskuje sumljiva posojila Zdravstvenega doma Vrhnika

Ljubljana/Vrhnika, 25. 10. 2011 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti so v primeru sumljivega posojila v višini 160.000 evrov, ki ga je Zdravstveni dom Vrhnika nakazal podjetju Eurogradnje, začeli predkazenski postopek. Obstaja sum, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, pravijo.

Policijska uprava Ljubljana je v primeru posojila, ki ga je Zdravstveni dom Vrhnika nakazal podjetju Eurogradnje, začela predkazenski postopek. Obstaja namreč sum, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, so potrdili na policiji. Zaradi nadaljnjih postopkov in tajnosti postopka več informacij ne želijo posredovati.

V. d. generalnega direktorja Emil Židan pravi, da bodo sredstva, ki jih je v obliki posojila nakazal gradbenemu podjetju, ki je šlo v stečaj, vrnjena do konca leta. Za to je pripravljen zastaviti svoje premoženje.
V. d. generalnega direktorja Emil Židan pravi, da bodo sredstva, ki jih je v obliki posojila nakazal gradbenemu podjetju, ki je šlo v stečaj, vrnjena do konca leta. Za to je pripravljen zastaviti svoje premoženje. FOTO: POP TV

Kot smo poročali včeraj, je Zdravstveni dom Vrhnika, katerega je in še vedno vodi Emil Židan, 8. oktobra 2009 podjetju Eurogradnje nakazal 160.000 evrov posojila. Kmalu je podjetje direktorju zdravstvenega doma Emilu Židanu in še eni osebi nakazalo 160.000 evrov are za nakup Židanove nepremičnine, ki pa je dejansko ni nikoli kupilo. Istočasno je Židan od podjetja prevzel vse obveznosti do ZD, kažejo dokumenti Eurogradenj, s katerimi razpolaga stečajni upravitelj Tone Kozelj.

Kaj pomenijo vse te transakcije?

Do prodaje nepremičnine torej dejansko ni nikoli prišlo, saj je Židan 7. januarja 2010 podal izjavo o odstopu od kupoprodajne pogodbe. 15. januarja 2010 so nato ZD Vrhnika, Eurogradnje in Židan sklenili medsebojno pogodbo, po kateri se je Židan zavezal, da bo prevzel vrnitev posojila, ki so ga Eurogradnje dobile od zdravstvenega doma, slednji pa je izdal izjavo, da mu Eurogradnje ne dolgujejo ničesar več. Sledila je še kompenzacija med Eurogradnjami in Židanom, po kateri slednjemu v zameno za prevzem posojila ni treba vrniti 160.000 evrov are, ki jih je dobil za neizvedeno prodajo nepremičnine.

Zdravstveni dom Celje
Zdravstveni dom Celje FOTO: POP TV

Podatkov o tem, kaj pomenijo vse navedene transakcije in kaj je bil namen celotnega posla, stečajni upravitelj Kozelj, kot pravi, nima. Na vprašanje, ali so Eurogradnje in celoten posel Židanu služila zgolj zato, da je denar od ZD Vrhnika speljal k sebi, pa odgovarja le, da se lahko o tem zgolj ugiba.

Židan: To niso bila proračunska sredstva, zato je zakonito

Židan je že včeraj za 24ur.com dejal, da bo zdravstvenemu domu dolg v višini 160.000 evrov vrnil do novega leta z obrestmi vred. "To je bilo povsem zakonito, saj to niso proračunska sredstva, pač pa sredstva, ki jih mi sami ustvarjamo s svojo dejavnostjo,“ je še dodal. Preberite več o tem...

Za sam stečajni postopek po besedah Kozelja zadeva sicer ni pomembna, saj je rok, za katerega stečajni upravitelji pregledujejo poslovanje, leto dni, poleg tega ni prišlo do oškodovanja stečajne mase Eurogradenj. "Zadevo sem pregledal zaradi medijev in kriminalistov, ki so nas obiskali," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kapitan kljuka
26. 10. 2011 10.01
Baraba pač ni mogla kar na svoj TRR nakazat 160 jurjev od zdravstvenega doma in je naredil bypas preko Eurogradenj, ki je bil že itak v stečaju. Temu se že po faci vidi, da je baraba. Banda dohtarska, v vrhniškem zdravstvenem domu je še kar nekaj barab, ki jim etika dol visi. Naj organi pregona orenk preverijo, kaj je v tem času ta baraba kupila in potem samo v arest odpeljat barabo dohtarsko.