Slovenija

Policija preiskuje uhajanje plina in onesnaženje pri Lendavi

Lendava, 26. 02. 2015 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policija preiskuje domnevno uhajanje plina na Petišovskem polju in tudi zakopavanje nevarnih snovi na tem območju. Strupene kemikalije naj bi po trditvah nekdanjih zaposlenih v Nafti Lendava zakopali pred desetletjem.

Policisti preiskujejo, ali na Petišovskem polja v bližini dveh vrtin uhaja plin.
Policisti preiskujejo, ali na Petišovskem polja v bližini dveh vrtin uhaja plin. FOTO: POP TV

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota Suzana Rauš je potrdila, da so bili policisti obveščeni, da na območju Lendave uhaja plin. Policisti so odšli na kraj dogodka, vendar za zdaj še zbirajo obvestila.

Direktor Petrola Geoterm Miran Jug ob tem pravi, da so domnevno uhajanje plina danes merili dvakrat in obakrat ugotovili, da navzočnosti plina ni. O prijavljenih majhnih črnih madežih nad plinovodom pa Jug pravi, da bi lahko bil madež ali posledica spuščanja naftovoda ali pa je umetno nameščen. "S policijo smo se dogovorili, da bomo danes te madeže površinsko izkopali, da raziščemo od kod madeži dejansko izhajajo," še dodaja.

Po neuradnih podatkih naj bi domačin s Petišovskega polja v bližini dveh vrtin opazil brbotanje kalne vode in posumil, da uhaja plin in to prijavil policistom, ki so območje skupaj z gasilci zavarovali, tja pa so prišli tudi strokovnjaki iz Petrola Geoterma. Gre za območje blizu dveh vrtin, PG-95 in PG-96.

So zakopali nevarne odpadke?

Obenem pa so se na lendavskem območju razširile govorice, da naj bi pred desetletjem v bližini Čentibe zakopali več tisoč kilogramov strupenih kemikalij. Rauševa je potrdila, da tudi to kriminalisti preiskujejo.

O domnevnih nevarnih snoveh, ki naj bi bile zakopane v zemljo v globini od 2,5 do 3,5 metra na površini okoli deset kvadratnih metrov, je direktorja Petrola Geoterm Mirana Juga decembra v pismu obvestila domačinka iz Čentibe, ki se je sklicevala na trditve delavcev Geoterma.

Pred desetletjem naj bi po besedah nekdanjih zaposlenih v bližini Čentibe zakopali več tisoč kilogramov strupenih kemikalij.
Pred desetletjem naj bi po besedah nekdanjih zaposlenih v bližini Čentibe zakopali več tisoč kilogramov strupenih kemikalij. FOTO: POP TV

Ali so v bližini vrtin res nevarni odpadki, v družbi Petrol Geoterm niso mogli potrditi, po besedah Juga pa so takoj po prejetju informacije začeli intenzivna poizvedovanja oziroma interno preiskavo.

V pismu Jugu namreč med drugim še piše, da naj bi bilo nekaj tisoč kilogramov kemikalij, ki se uporabljajo v naftnem rudarstvu, odloženih po sanaciji vrtine P-95 na paletah, nevarni odpadki pa naj bi bili tudi v neposredni bližini potoka Črnca od plinovodu.

O tem v Petrolu Geotermu pravijo, da so interno preiskavo sprožili že po prejetju prijave konec lanskega leta in če bo ta pokazala, da so bile v preteklosti storjene nepravilnosti, bo podjetje izvedlo ukrepe skladno z veljavno zakonodajo.

"V toku preiskave smo že izpeljali pogovore z odgovornimi osebami, ki zagotavljajo, da ni zakopanih nobenih nevarnih odpadkov, kar bomo preverili tudi z izkopom. Preiskavo smo sprožili tudi glede prijave o izlivanju rumenkaste tekočine, ki se izliva iz vrtine Pt-96, pri čemer proizvodnja plina vseskozi poteka tekoče in varno. Preiskavo vzorca vode bomo vzorčili in analizirali v najhitrejšem možnem času," še sporočajo iz Petrola Geoterm.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
26. 02. 2015 18.29
Da morda ne preiskujejo uhajanja z vžigalico ??
evian2016
26. 02. 2015 16.21
+10
Policija preiskuje uhajanje plina in onesnaženje pri Lendavi..................... To bi pa rad videl.... Najprej vohajo potem pa še debelo gledajo....hahaha