Slovenija

Ali policija v primeru Radan preverja tudi medicinske sestre in druge zdravnike?

Ljubljana, 26. 05. 2015 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Kriminalisti intenzivno preverjajo vse informacije o sumih kaznivih dejanj, ki se preverjajo po uradni dolžnosti, tudi določene nepravilnosti odgovornih oseb," je pojasnil Boštjan Lindav z Generalne policijske uprave. Tudi ministrica poziva k ugotavljanju odgovornosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kriminalisti razširili preiskavo
    03:11
    Iz 24UR: Kriminalisti razširili preiskavo
  • Iz 24UR: Odgovornosti ne prevzema nihče
    02:35
    Iz 24UR: Odgovornosti ne prevzema nihče
  • Iz 24UR ZVEČER: Možina o postopku odvzema licence zdravniku Radanu
    06:28
    Iz 24UR ZVEČER: Možina o postopku odvzema licence zdravniku Radanu

Policija poziva vse zaposlene nevrološke klinike UKC Ljubljana, ki imajo morda kakšne podatke ali posnetke, naj te posredujejo policiji, je pozval pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Boštjan Lindav. V primeru Radan bo namreč poglavitno vlogo odigrala zdravstvena stroka, je poudaril.

Radana so priprli.
Radana so priprli. FOTO: POP TV

Lindav je v zaradi interesa še odprte preiskave zelo skopi izjavi pojasnil, da preverjajo vsako informacijo, ki pride do njih, in teh je vedno več, krog preiskave je zato izredno širok. "Kriminalisti intenzivno preverjajo vse informacije o sumih kaznivih dejanj, ki se preverjajo po uradni dolžnosti, tudi določene nepravilnosti odgovornih oseb," je pojasnil.

Obenem pa ni mogel ne potrditi ne ovreči nepreverjenih informacij, da so med osumljenimi medicinske sestre. Na isto vprašanje glede zdravnikov je prav tako odvrnil, da te informacije ne more potrditi.

Slovenijo je v minulem tednu močno zaznamovala zgodba, ki se razpleta okoli zdravnika Ivana Radana. Policija nekdanjega zdravnika z Nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sumi storitve 24 kaznivih dejanj, poleg sedmih umorov tudi neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin. Prejšnji torek je preiskovalna sodnica zanj odredila pripor.

Glede na vse neuradne informacije, ki zadnje dni krožijo v javnosti, je Lindav razložil, da policija ni pristojna za odkrivanje sistemskih nepravilnosti in nepravilnosti v sistemu nadzora pri drugih organih. Izjema so primeri, ko te nepravilnosti vsebujejo znake kaznivih dejanj in je za to podana določena stopnja suma.

Kot je še povedal Lindav, je preiskava doslej potekala strokovno in natančno. Več informacij pa ne morejo razkrivati tako zaradi interesa preiskave kot pietete do umrlih in razumevanja položaja svojcev umrlih.

Ministrica poziva k ugotavljanju odgovornosti

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes pisno pozvala predsednika sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, da svet v okviru svojih pristojnosti začne s postopki za ugotavljanje odgovornosti vodstva UKC in nevrološke klinike v zvezi z razmerami na omenjeni kliniki.

Ministrica zahteva pojasnila.
Ministrica zahteva pojasnila. FOTO: Damjan Žibert

Kolar Celarčeva se je za ta korak odločila, ker na ministrstvu kljub njenemu pozivu niso bili obveščeni, da bi vodilni odstopili. Po mnenju ministrice so omenjeni objektivno odgovorni za dogajanje na nevrološki kliniki, ki se je razkrilo ob primeru zdravnika Ivana Radana.

Kot je povzela ministrica, ni šlo za osamljen primer, ampak so se zadeve ponavljale, kar kaže na to, da vodstvo ni vzpostavilo ustreznega sistema nadzora in izvajanja kontrolnih mehanizmov, da se takšni primeri ne bi ponavljali. To pa je primarna in prioritetna naloga vsakega vodstva, ne le v zdravstvu, ampak v katerem koli podjetju in organizaciji, je poudarila.

Hkrati je ministrica, kot je povedala, pozvala tudi vse druge svete bolnišnic, da povprašajo vodstva oziroma od njih zahtevajo pojasnila, po kakšnem sistemu oz. na kakšen način obvladujejo kakovost in varnost pacientov, ker je to ena od najpomembnejših odgovornosti vsakega vodstva.

Vodstvo UKC se za odstop ni odločilo, saj menijo, da so ukrepali pravilno in naredili vse, kar je v njihovi moči, potem ko je prišlo do prvih odkritij v primeru Radan. Svoj odstop je ponudil strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek, a ga je vodstvo zavrnilo, ministrica pa nima pristojnosti, da bi sprejela njegov odstop.

O ministričinem pozivu je v ponedeljek razpravljal tudi strokovni svet UKC in stopil vodstvu UKC v bran. Zamenjava vodstva UKC pa utegne imeti širše razsežnosti za klinični center. Če bo ožje vodstvo UKC odstavljeno, namerava odstopiti tudi celotni strokovni svet.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
27. 05. 2015 14.05
-1
Nekaj je pa vseeno dobro v tej nasi domovini. V Bohinju imajo tolk denarja, da se turistov ne rabijo vec. Bodimo veseli, ker je danes veliko boljse, kot pojutrisnjem !
100ub
27. 05. 2015 13.42
+2
Ej policaji kaj si delate delo A ja plačo je treba dobit. drugače pa :če bi Slovenija bila normalna država bi bil bifel ministrice zakon.
ivan.z Doba
27. 05. 2015 12.17
+10
Radana bodo žrtvovali, da ne pridejo vse nečednosti na dan!
prašek
27. 05. 2015 13.18
+5
Zamenjave za Ivana Radana, ki ga sumijo umora sedmih bolnikov, na njegovem nekdanjem oddelku v UKC Ljubljana še niso našli. Strokovnjaki, ki jih je že tako malo, tja nočejo. Na tem intenzivnem oddelku je zaposlenih le še pet zdravnikov, pri čemer je eden zaradi izgorelosti pristal na dolgotrajnem bolniškem dopustu, zdravje drugega pa je zaradi posledic preobremenjenosti glede na ugotovitve medicine dela tako ogroženo, da ne more več sodelovati v dežurstvih. S »polno paro« lahko tako na oddelku, kjer bolniki potrebujejo neprestano pomoč in spremljanje, delajo le še tri zdravnice. Tudi pri 35 medicinskih sestrah se množijo zdravstvene težave, med njimi je precej nosečnic. Mnogi zaposleni so v zadnjih dneh neprestano na robu joka. Oddelek je pred kolapsom.
kam_to_pelje
27. 05. 2015 09.49
+8
Naj kriminalisti gredo še malo ven iz Ljubljane. Mislim da primer Radan ni osamljen primer. Glede na to kar je ex dohtar Radan opisoval. Se je za vprašat zakaj in koliko bi lahko pomagali bolnikom, ki umirajo v hudih bolečinah pa jim le teh ne omilijo iz takšnih ali drugačnih osebnih pogledov na posameznika in njegovo zgodovino. Tudi v to smer se stvari dogajajo. No še malo Pa bodo kriminalisti kot dohtarji. bom lahko njih spraševal kako in akj glede zdravja. Sicer pa je moje stališčetako. Čimdalj od dohtarjev. Saj ko jih enkrat začneš obiskovat. Se obiskov pri njih dolgo ne rešiš če se jih sploh rešiš.
aristotel
27. 05. 2015 09.37
+6
Nekaj gnilega je v deželi Sloveniji in smrdi vse bolj in bolj zdravstvo ni nobena izjema,je samo eno v vrsti neskončnih nepravilnosti... bolane družbe kar nedvomno smo zdravilo je katarza in očiščenje celotnega naroda...
anjerd
27. 05. 2015 08.01
+11
Zaj pa se bodo spravili nad tiste, ki morajo delati po ukazu in biti tiho, drugače ostanejo brez službe. Kaj dela to nesposobno vodstvo? Glave tiščijo skupaj in se izgovarjajo na sistemske napake. Seveda je sistemska napaka, da nihče za nič ne odgovarja in noče odstopiti. Ustvarjajo ščit kot želve, v smislu več glav je bolj trdih-trdoživih.Če ne bodo odstopili, pa jih kazensko ovaditi, saj so odgovorni za nered po UKC-ju. Ni dovolj vsak dan stati pred kamero in trositi laži, izgovore. Kar vidimo po tv, je verjetno le vrh ledene gore, ostalo je pod vodo-skrito.
staridida
27. 05. 2015 07.38
+0
Kdaj bo Fišer odstopu????????
ivan.z Doba
27. 05. 2015 12.18
+1
Kdaj? Ko izvedemo lustracijo. Takrat bodo vsi expartijci končali na političnem smetišču¨!
askralj
27. 05. 2015 06.23
+7
Vsem svojcem pripadajo primerne odškodnine in vsi odgovorni naj tudi z svojimi sredstvi odgovarjajo. Naj se eni zamislijo kako se počuti pacient in zakaj vsi bogataši hodijo v tujino. Dokler se ne razčisti in se odgovorne ščiti do takrat bo samo hujše..
VSEZNALECno1
26. 05. 2015 23.44
+1
BANANA VLADA, BANANA BANKE, BANANA PREDSEDNIKI, BANANA BOLNICE, BANANA TOŽILSTVO, BANANA SODSTVO, BANANA ŽUPANI...... NAJBOLŠ DA SE PREIMENUJEMO V DERBY COUNTRY
aligator14
27. 05. 2015 09.50
+4
Sianne
26. 05. 2015 23.20
+5
V kaki naprednejši državi bi to sprožilo široko javno razpravo o evtanaziji. Pri nas pa se pogovarjamo o "izživljanju" nad pacienti, angelih smrti in serijskih morilcih. Škoda. Jaz samo upam, da če bom kdaj umirala v bolečinah, pridem v roke kakemu zdravniku, ki se mi bo upal skrajšat muke...
Mirkoca
27. 05. 2015 05.45
+7
tron3
26. 05. 2015 22.17
+5
Boste policaji začeli preverjati svojo vpletenost v trgovini z drogo, z belim blagom itd....
veselinko123
26. 05. 2015 21.26
+3
Pa kamebriga koga preverjajo nerabde vsake 5min dat eno neumnost gor dejte raj vsake dva dni kj pametnga
periot22
26. 05. 2015 21.14
+11
Fuj,fuj in še enkrat fuj za vse vpletene ki so se izživljali nad pacienti upam da se jim nekoč vse vrne!!!!!!!!!!!!
askralj
26. 05. 2015 21.04
+9
Ali bojo svojci obveščeni in dobili primerne odškodnine?
Mirkoca
27. 05. 2015 05.48
-5
Radan je odrešil muke njihovim najbližjim. Nikakršnih odškodnin ne bo, kot tudi ni imen in priimkov "umorejenih"
aviktora
26. 05. 2015 19.37
+10
Medicinske sestre niso nič krive, ker zdravnik v bolnici je bog in batina, žal.
Karantanija
26. 05. 2015 19.55
+6
Ne poznam medicinske sestre, ki bi si upala ugovarjati zdravniku. Marsikatera verjetno ve, da ni čisto vse prav, vendar si, vsaj večina njih, ne upa "pamet soliti" zdravnikom.
Karantanija
26. 05. 2015 19.55
+0
Ne poznam medicinske sestre, ki bi si upala ugovarjati zdravniku. Marsikatera verjetno ve, da ni čisto vse prav, vendar si, vsaj večina njih, ne upa "pamet soliti" zdravnikom.
slovenskidelavec
26. 05. 2015 19.58
+10
Vsi drugi bodo krivi, namesto odgovornih, gdo bi si upal ugovarjat zdravniškemu lobiju in iti na borzo, saj vemo kako to poteka.
slovenskidelavec
26. 05. 2015 19.59
+6
V banana republiki se neve gdo koga nadzira.
Netajkun
26. 05. 2015 21.08
+9
Medicinske sestre vsekakor poznajo predpisan način zdravljenja in učinke predpisanih zdravil . . . zelo dobro vedo , kaj pomeni 5 x višji odmertek . . . ali odklop respiratorja . In poznajo tudi postopke ob ugotovljeni nepravilnosti . . . drugače povedano , vedo kaj je prav in kaj ni . Tudi pri kakšnem običajnem umoru ( npr. ob ropu ) . . . ustreli en sam , obsojeni so pa tudi tam prisotni pomagači . . . tako gre to .
slovenskidelavec
26. 05. 2015 21.23
+3
Če bi imeli urejo državo in bi bil nadzor takšen kot treba se medicinske sestre nebi rable bat če upozorijo na nepravilnost. Gdo vedno potegne kratko v banana REPUBLIKI. Še vsak delavec je izgubil delo če je upozoril na nepravilnosti.
LaFemme
26. 05. 2015 21.24
+12
Iz lastnih izkušenj vem, da tudi nekatere sestre delajo na lastno pest. Tako kot obstajajo slabi zdravniki obstajajo tudi slabe medicinske sestre. Že ko sem gledala prispevek, kjer je glavna medicinska sestra nekako umetno stokrat ponavljala, da se "globoko opravičuje za nastalo situacijo", se mi je to zdelo sumljivo.
JežekTekaTeka
26. 05. 2015 19.36
-6
Kako si manipulativni levaki fajn pošlihtajo, da nimajo pristojnosti ... a ni to fajn, pa to ...
repnik7
26. 05. 2015 20.05
+11
Če si desen si pošten, če si levi si baraba, kako enostavno je tebi ko nimaš 5pik v glavi
tupatu
26. 05. 2015 19.36
+2
Dobesedno bi mogel nekdo plačati z življenjem,nekoga bi rabili za zgled in obesiti na Tromostovje! Če ni spostovanja do državljanov!!Bi bilo treba uliti strahospoštovanje!
kakc
26. 05. 2015 19.33
-2
kaj pa če je vse skupaj napihnjeno / dr.radan/ z namenom, da se sesuje protest zdravnikov in ostalega medic. osebja ter ostane vse tako kot je bilo. skrite ribe služijo, garači pregorevajo, ministrica kao ministruje in skupaj z leno, skorumpirano bando na ministrstvu tera karavano naprej, narod pa čaka in plačuje in laja v luno. opozarja za nazaj, sama pa nima nič za pokazat. na kozlane mi gre, ko gledam tisto njeno sekretarko, ki ji prikimuje in pritrjuje ob nastopih. kot dvojčici ali še bolje kot miški / špičmoha/ , ki sta se sposobni pririniti skozi najmanjšo špranjico.
JežekTekaTeka
26. 05. 2015 19.26
-8
To ste volili ... zdaj pa crkujte, pa to ...
Angela Franko
26. 05. 2015 20.02
+10
DAJ VZAMI SVEČO V ROKE TA TI ŠE NAJBOLJ PRISTOJI IN ČISTO TIHO:
24ur ADMIN
26. 05. 2015 18.50
+1
INŠPEKTORJI strah jih je, BOLI JIH K dobilo plačo 1500E a delajo ali se pa po rit praskajo. NO jest se tud NEBI mazal za 1500e. DA mi bi kakšen prisesek težil po lepi državni službi.........