Slovenija

'Policista sta ga udarila z razlogom'

Ljubljana, 11. 06. 2009 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Branivoj Kajdiž, ki je skupaj z več sto vaščani protestiral proti vrnitvi Strojanovih v Ambrus in jo skupil, je zaradi poškodb ob udarcih policistov dva meseca preživel v bolnišnici.

Zaradi poškodb glave in mednožja Kajdiž od države zahteva odškodnino v višini nekaj manj kot 10.000 evrov.

Branivoj Kajdiž, eden izmed številnih protestnikov, ki so v noči na 26. november leta 2006 poskušali preprečiti vrnitev romske družine Strojan v Ambrus, je iz ljubljanskega okrožnega sodišča prejel sklep, da je policija, ki je posredovala v protestnem shodu, kjer jo je Kajdiž skupil, ravnala v skladu z zakonom. Senat sodišča je zato zavrnil zahtevo za preiskavo zoper policista Andreja Bračiča in Damijana Makeka, ki jo je vložil Kajdiž zaradi suma povzročitve hude telesne poškodbe.

Poškodovani Kajdiž
Poškodovani Kajdiž FOTO: Kanal A

Kot je za 24ur.com povedal Kajdižev odvetnik Benjamin Peternelj iz odvetniške družbe Jernejčič - Krapenc, je v imenu svojega klienta vložil kazensko ovadbo zoper takrat še neznana policista, ''ki smo ju kasneje identificirali po čeladah''. Ovadbo je tožilstvo zavrglo, zato je Kajdiž na okrožno tožilstvo vložil zahtevo za preiskavo suma, ker sta ga policista Bračič in Makek hudo poškodovala. Preiskovalni sodnik se z uvedbo preiskave ni strinjal, zato je primer predal v zunaj obravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča, ki pa je zahtevo zavrnil. Komisija je namreč ugotovila, da je policija prisilna sredstva uporabila zakonito in strokovno. Peternelj se je zoper sklep že pritožil, ''o tem pa bo zdaj odločalo višje sodišče'', ki bo po njegovem mnenju moralo uvesti vsaj preiskavo, ''saj utemeljeni sum je''.

Spomnimo ...

Po štirih tednih bivanja v Postojni se je družina Strojan naveličala čakati na novo lokacijo, zato so se 25. novembra 2006 odločili, da se vrnejo v Ambrus. Za njihovo namero so izvedeli krajani Ambrusa, ki so v Dečji vasi pripravili protestni shod. Po nekaterih ocenah krajanov se je zbralo med 700 in tisoč oseb, ki so postavili tudi cestne zapore, pri čemer je morala posredovati posebna enota policije. V nemirih so jo skupili trije domačini, Kajdiž pa je zaradi poškodb ovadil dva policista.

Istočasno, ko je okrožno sodišče zavrnilo zahtevo za preiskavo, pa je tožilstvo zoper Kajdižo in še tri druge občane vložilo obtožbo, v kateri jim očitajo preprečitev uradnega dejanja uradni osebi.

Kot je zapisal v ovadbi, so policisti nenadoma začeli s policijskimi ščiti korakati proti protestnikom in takrat ga je eden od policistov brez vsakršnega povoda z gumijevko večkrat udaril po glavi, poroča časnik Delo. Kajdiž se je, da ne bi izgubil ravnotežja, prijel za ščit enega od policistov, ta pa ga je z nogo silovito brcnil v mednožje. Kajdiž naj bi dobil tako hude poškodbe, da se je več kot dva meseca zdravil v bolnišnici. Dogodek je povzročil tudi zamenjavo direktorja PU Ljubljana Branka Slaka, poškodovanim občanom pa naj bi se opravičil celo tedanji notranji minister Dragutin Mate, ki pa je v enem izmed intervjujev pojasnil, da se ni opravičil, ampak je samo povedal, da dogodek obžaluje in da je škoda, da je do tega prišlo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ataaufbix
11. 06. 2009 20.53
+1
To se zgodi, če daš orožje v roke norcu.
LolArennt
11. 06. 2009 19.33
tomcat ti pa imas res zelo dober obcutek za ljudi se strinjam bravo :D tapravi bomo na vrhu
Ataaufbix
11. 06. 2009 17.44
+1
Policaji po Sloveniji dokazano morijo, pretepajo, kradejo, za kakšna posilstva sicer še nisem slišal, ampak, nikoli se ne ve... Skorumpirani sodniki in tožilci jih za to še nagradijo, zato ni čudno, če bo država v kratkem šla v faliment.
Gustanj
11. 06. 2009 16.12
Vidim da se tule po forumi sprehajajo ljudje ki nimajo pojma o življenju. Kje ste pa že videli, da krajani protestirajo proti nekaterim in jih ne želijo v svoji bližini...povsod po svetu te policaji razbijejo ko p...o samo pri nas je treba protestnike celo hvalit in z njimi delat v rokavicah....pa dejte no me zanima kako bi reagirali, če bi se to zgodilo vam, da vas sosedje nočejo sprejeti in ne vem kaj še....vsi bi noreli! Pravna država se ne rešuje na tak način...v normalni pravni bi tze protestnike naklestili ko živali in jih spravili v čuzo. Tega pa ki je bil cela 2 meseca v bolnišnici je treba pa enkrat dat v lokal ko pride intervencija pa da vidim korenjaka kako bo gofljal....nikoli več ne bo stegnil jezika tja kjer ga ne srbi in to se dela po celem svetu...samo pri nas v partijski državi pri nas je pa to zločin...ma vsi ste bolani in treba vas je malo nagnat na Goli otok...da boste spoznali kako je partija delala z nasprotniki...pol pa serjite tu gor!
Northwest
11. 06. 2009 15.34
KAJ JE TO DEMOKRACIJA?IMAM OBCUTEK DA OD LETA 1991 ZIVIMO KOT MED 70-80 V CAJU SKUPNE JUGE.TO JE SE EN DOKAZ DA SO SODNIKI POVEZANI Z MAFIJO KI VODI TO DRZAVO...
d33pm1nd
11. 06. 2009 15.31
vsi slovenci bi se morali v EU prijavit kot ogrožena manjšina na pragu izumrtja, pa začet 2iganit naokoli po svetu.
dolzvlado115
11. 06. 2009 15.11
+1
saj zato jih plačujemo.da nas Slovence pretepa in barabe ščiti.o kakšnih specialcih pa sploh nebi izgubljal besed.
ranger1
11. 06. 2009 15.07
marjetka1897 11.06.2009, 15:03 Res, se strinjam ti si pa verejtno še ena študentka prava, ki misli, da vse ve o življenju in pravni državi. zulumike 11.06.2009, 13:07 Sigurno pišeš psihološke profile v Polju. insaner:Izgleda, da res glancaš rit po udobnih foteljih na kakšnem ministrstvu.
LolArennt
11. 06. 2009 15.03
davids30 sevidi da si eden od primitivnih policistov k grejo to delo opravlat samo da bi si zdravili komplekse in mislijo da so zaj boga za ja..ce prijeli k majo znacko
jani666
11. 06. 2009 14.37
Me zanima kako bi reagirali, če bi koga izmed vas razbili (ker izgleda da vas še niso), kako bi reagirali? Od kdaj te pa lahko policist udari, zato ker protestiraš, pa tudi če otresaš gobec, kje pa smo mi?
gorgoroth
11. 06. 2009 14.14
-1
Pravilno,mogoče zdaj ne bo več otresal gobca policajem opica.
kritika@email.si
11. 06. 2009 13.42
Nekaterim tukaj očitno ni jasno kaj pomeni pravna država. Žalostno.
expost
11. 06. 2009 13.28
BTW - ta možakar v Ambrusu ni domačin ampak ima tam "le" vikend. Verjetno je le nekdo, ki je prišel izzivat zato, da bo kasneje vlekel odškodnino od države. 2 meseca v bolnici? Kako le, če je še taisti večer dajal izjave iz prizorišča, medtem ko je bil nekoliko "poflajštran" in ni bilo videti, da bi imel kaj zlomljeno. Za 2 meseca bolnice bi moral biti pošteno nalomljen in v nezavesti.
jack669
11. 06. 2009 13.26
Še premalo so ga stolkli!
janez502
11. 06. 2009 13.25
Država te pretepe brez razloga in v dokaz svoje moči ti to še računa.Ščiti pa brezdelneže in kriminalce,kar so Strojani dokazano takšni.
madmax
11. 06. 2009 13.25
mislim da je treba iskati izvor dogodkov...ce bi policija sankcionirala kazniva dejanja tako kot je treba in pozaprla strojane protestov ne bi bilo in tut doticni jih ne bi dobu...ne vem kdo je cist odgovorn ampak delno je mate...pa komi cakam kako se bojo nekateri spravl nad to...verjetno mi bojo rekl da sm ta rdec!hehe!
kritika@email.si
11. 06. 2009 13.20
Zadeva po mojih podatkih ni tako enostavna. Po eni strani krajani NISO IMELI PRAVICE POSTAVLJATI ZAPOR IN KOMURKOLI PREPREČEVATI DOSTOP. Po drugi strani pa se morajo policisti vedno držati NAČELA SORAZMERNOSTI PRI UPORABI FIZIČNE SILE. Sodišče naj pač presodi kolizijo teh dveh zadev po materialnih dokazih. Vsekakor pa tale tip ni nedolžen kot se prikazuje in se mi naravnost gnusi to, kar so storili krajani, čeprav nisem ljubitelj Strojanovih.
Libra77
11. 06. 2009 13.17
Mene pa zanima čemu ta protekcija brezdelcev, lenuhov, kradljivcev, izsiljevalcev,.......Zakaj v Muri ali Pekotu delajo oz. so delali za 500€, Strojanovi pa z skoraj 1000€ socialne? Delavci so zgradili to državo, ne Strojanovi! Jelinčič pa je dober govorec in kot je Jonas nazadnje povedal, da ga osebno pozna in da je nasprotje tega kar govori o ''njih''. Ne glede na to mi je najljubši politik.
atani
11. 06. 2009 13.08
VESTE... če bi jaz imela zadnjo besedo v vladi, bi vse, ki v naši državi lenarijo, ne sprejemajo na zavodu za zaposl. nobene službe-ker jim je kao "izpod časti delati to in ono.." in pobirajo socijalno podporo, katero damo davkoplačevalci iz svojega žepa, kastrirala/ sterilizirala. da s svojim obupnim početjem ne naučijo in navadijo svojih potomcev, da sprejmejo isti vzorec obnašanja, ki dragi moji, ne pelje nikamor. še posebej pa sterilizirat in kastrirati te rome v teh taboriščih, ali kakorkoli se že reče njihovi bivalni soseski, da se ne množijo kot zajčki, in ustvarjajo nove generacije brezdelnežev, ki se preživljajo s prisvajanjem tuje lastnine, ali pa mutnimi biznisi, v čemer so več kot uspešni. pa lep pozdrav vsem skupaj.
biro77
11. 06. 2009 13.07
kripo 5 sam problem je k nekateri policaji take stvari izkoriščajo pa da bi mene murjak u jaja brcnu ne da bi ga tožu izčupam mu pač unedva jajca in to je to ...