Črna kronika

V temi se mu je prikradel za hrbet in ga brez opozorila ustrelil v glavo

Ljubljana, 24. 12. 2014 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policija je predstavila podrobnosti preiskave umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Ovaden je 59-letnik, ki za čas umor ni imel alibija, test na prisotnost sledov smodnika, pa je bil pozitiven. Preiskovalni sodnik je za osumljenega odredil mesec dni pripora.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so včeraj zvečer kazensko ovadili in k preiskovalnemu sodniku privedli 59-letnega osumljenca za umor, ki je bil izvršen 16. decembra pred gostinskim lokalom na Viču.

Gre za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, ki ga je osumljenec dvakrat ustrelil v glavo, nato pa pobegnil.

Osumljencu sodnik odredil mesec dni pripora

59-letnega moškega iz Ljubljane so kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja umora. Preiskovalni sodnik je zoper osumljenca odredil mesec dni pripora, saj obstaja nevarnost, da bi skušal prikriti sledove ali se znebiti morilskega orožja. Ovadeni se na zaslišanju ni zagovarjal, policija pa meni, da ima dovolj dokazov, da ga utemeljeno sumi umora.

Jamnik je v petek umrl za posledicami strelnih ran, ki jih je dobil po napadu prejšnji torek zvečer na parkirišču v bližini gostinskega lokala na območju ljubljanskega Viča.
Jamnik je v petek umrl za posledicami strelnih ran, ki jih je dobil po napadu prejšnji torek zvečer na parkirišču v bližini gostinskega lokala na območju ljubljanskega Viča. FOTO: POP TV
Ovadeni se na policijskem zaslišanju ni zagovarjal, policija pa meni, da ima dovolj dokazov, da ga utemeljeno sumi umora.

Neuradno je osumljeni Milko Novič, nekdanji zaposleni na inštitutu. Policisti so osumljenega pridržali v ponedeljek dopoldan, v torek pa so preiskali Novičevo posestvo na Krasu, kjer goji sivko.

Na kraju zločina odkrili tulec naboja

Kot je danes pojasnil Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, so kriminalisti in policisti v zelo podrobni preiskavi opravili več ogledov, razgovorov s prisotnimi v zavarovanem območju ter zaščitili sledove kaznivega dejanja. Na kraju dejanja so našli tulec naboja kalibra 7,65 milimetrov.

V preiskavi, ki še ni zaključena, sodeluje 80 preiskovalcev, kriminalistov in policistov z dveh policijskih uprav - Ljubljane in Kopra. Usmerja jo specializirano tožilstvo, preiskovalci pa so se od prejšnjega torka predvsem zaradi iskanja motiva pogovorili z okoli 150 ljudmi, vključno s sodelavci, nekdanjimi sodelavci, znanci, prijatelji in sorodniki žrtve ter identificirali vse, ki so bili v času dogodka na kraju, ki ga je policija kasneje zavarovala. Zavarovali so tudi več posnetkov varnostnih kamer, je dodal.

S tistimi, ki so bili v času dogodka v bližnjem gostinskem lokalu, so opravili razgovore, a ugotovili, da je bilo v prostoru zelo glasno, igrala je glasba, nihče pa ni videl napada na Jamnika. Kemijski inštitut je bil sicer v tem lokalu na novoletni zabavi in pričakovali so prav Jamnika, ki naj bi imel nagovor. Zavarovali so vse sledi na zavarovanem območju in opravili širši pregled okolice.

Pregledali so tudi poslovne knjige inštituta, saj so preverjali več različnih motivov. Preverili so v kakšnih odnosih je bil umorjeni s sodelavci (sedanjimi in bivšimi), poslovnimi partnerji, znanci in sorodniki. Ugotovili so, da je imela žrtev več sporov z bivšimi sodelavci, ko so jih preverjali, pa so ugotovili, da ovadeni nima alibija za čas umora.

Žalna knjiga v slovo priznanemu strokovnjaku Janku Jamniku na Kemijskem inštitutu.
Žalna knjiga v slovo priznanemu strokovnjaku Janku Jamniku na Kemijskem inštitutu. FOTO: POP TV

Po besedah Majheniča si je osumljeni že pred dejanjem priskrbel strelno orožje, vedel je tudi, da bo Jamnik prišel do gostinskega lokala. Dejstvo, da bi ga lahko kdo opazil ali zalotil na kraju, ga ni odvrnilo od dejanja. Umor je izvedel v temi na slabo osvetljenem parkirišču, je še dodal Majhenič.

Prav tako so pri osumljencu opravili test na sledi smodnika, ki je bil potrjen. Majhenič navaja, da je ovadeni član strelskega društva, ima tudi strelski izpit in velja za dobrega strelca, ni pa imel dovoljenja za orožje. Do ovadenega so prišli tudi na podlagi podatkov o gibanju v kritičnem času oziroma telefonskih izpiskov.

Majhenič: Osumljenec je bil maščevalen

Ravnanje osumljenega je bilo naklepno, načrtno in dobro pripravljeno ter strojeno na posebno sprevržen in maščevalen način, je dejal Majhenič, ki pa ni želel razkriti ime storilca.

Osumljeni se je na dejanje po besedah Majheniča dobro pripravil. Vozilo je parkiral na sosednjem parkirišču, nato pa peš odšel pred gostilno, kjer se je v temi žrtvi neopaženo prikradel za hrbet in ga nato tudi ustrelil. "Žrtev je presenetil in jo brez opozorila ustrelil, od dejanja pa ga ni odvrnilo niti to, da bi ga lahko kdo pri tem presenetil," pravi Majhenič.

Doslej zbrana obvestila ne potrjujejo, da bi bil umorjeni povezan z organiziranim kriminalom, še dodaja Majhenič, prav tako zbrani dokazi kažejo, da je bil storilec en sam.

Majhenič je poudaril, da je gre za izjemno zahtevno in kompleksno kaznivo dejanje, zlasti z vidika dokazovanja motiva ter ugotavljanja storilca, saj na kraju ni bilo prič, prav tako niso našli orožja.

Odpuščen iz krivdnih razlogov

Noviča so leta 2009 z inštituta odpustili iz krivdnih razlogov, on pa je nato istega leta zaradi odpovedi na delovno in socialno sodišče v Ljubljani vložil tožbo zoper Kemijski inštitut. Že leta 2008 je Nović sicer tožil inštitut zaradi neizvolitve v naziv znanstveni svetnik.

Po drugi strani pa je inštitut zoper Noviča podal kazensko ovadbo, v kateri ga dolžijo, da si je prisvojil opremo, ki je bila v lasti inštituta. Novič je na sodišču predlagal, naj inštitut kazensko prijavo umakne, on pa bi, če bi mu plačali pet tisoč evrov, umaknil tožbo zaradi neimenovanja v naziv znanstveni svetnik. Novič tožbe zaradi odpovedi delovnega razmerja ni bil pripravljen umakniti, razen če se je inštitut pripravljen pogovarjati o odškodnini, je glede spora med Novičem in inštitutom pred časom poročal časnik Delo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3