Slovenija

Policija: V zadnjem obdobju smo prejeli več naznanil o objavi sovražnih vsebin na spletu

Ljubljana, 09. 02. 2016 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na policiji so potrdili, da so v zadnjem obdobju prejeli več naznanil o objavi sovražnih vsebin na spletu. A sovražni govor je družbeni pojav, ki presega meje kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Zato ni nujno, da vsaka zaznana oblika sovražnega govora (že) izpolnjuje pogoje za kazenski postopek, so opozorili.

Po izbruhu begunske krize se je razrasel še en družbeni problem – sovražni govor. Tega je mogoče opaziti predvsem na spletnih straneh, ki omogočajo komentarje. Prebrati je mogoče raznorazne žalitve, nekateri pa odprto grozijo s pobojem etničnih in verskih manjšin.

Zdi se, da je družba vse bolj nestrpna. Kar je še posebej zaskrbljujoče pa je to, da so iz besed prešli na dejanja. Kot zadnji primer lahko navedemo vnovični napad na novomeški Narodni dom, v katerem zbirajo pomoč za begunce, ki so ga popisali s svastikami. Dvakrat so s svinjskimi glavami žalili gradbišče džamije, pred parlamentom je nekdo zažgal Koran. Vse več žalitev in groženj smo deležni tudi novinarji, še več, nedavno smo ravno na POP TV bili deležni požiga reportažnih avtomobilov. Kako zajeziti ta naraščajoči trend?

V zadnjem obdobju več naznanil

Na policiji so potrdili, da so v zadnjem obdobju prejeli več naznanil o objavi sovražnih vsebin na spletu. V zvezi s tem policija izvaja vse potrebne aktivnosti, ki jih predvidevajo uveljavljeni standardi za odkrivanje, preprečevanje in preiskovanje tovrstnih odklonskih ravnanj. So pa opozorili, da predvsem anonimne prijave nanašajo na sovražni govor, vendar v splošnem smislu in ne ožjem, kazensko pravnem, kjer dejansko obstajajo znaki kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. 

Svinjske glave na gradbišču džamije
Svinjske glave na gradbišču džamije FOTO: Islamska skupnost v Sloveniji

''Izpostavljamo pa še, da je policija pristojna za odkrivanje in obravnavo kaznivih dejanj in prekrškov, vendar pa gre v primeru sovražnega govora za širše družbeno področje, v katerem ne bi smela ostati edina,'' je opozoril tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija.

Sovražni govor presega meje kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva

''Sovražni govor je družbeni pojav, ki presega meje kaznivega dejanja Javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297. členu Kazenskega zakonika. Zato ni nujno, da vsaka zaznana oblika sovražnega govora, razširjanja predsodkov ali diskriminacije (že) izpolnjuje pogoje za kazenski postopek,'' so pojasnili na policiji.

Pri oceni, ali je podano kaznivo dejanje po prvem odstavku 297. člena, kar smiselno velja tudi za dejanja po drugem do petega odstavka tega člena, je treba upoštevati, da ima to dejanje širši in ožji objekt varstva, kar mora biti v obravnavanih primerih razvidno tako iz ugotovljenega dejanskega stanja, kot opisa storjenega dejanja. Največkrat je mogoče opredeliti, za katero kaznivo dejanje gre, že z ugotovitvijo, kateri objekt varstva je bil napaden.

Število kaznivih dejanj  Leto     
ČlenOpis klasifikacije kršitveTip dokumenta20102011201220132014Skupna vsota
297Javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnostiKazenska ovadba344432 2111142
  Poročilo*188294134121
Skupna vsota  5252616245272

*ni podlage za podajo kazenske ovadbe (Vir: Policija)

Število obravnavanih kaznivih dejanj po 297. členu KZ po vrsti dokumenta za prvo polletje 2015 po vrsti dokumenta:

Število kaznivih dejanj  Leto
ČlenOpis klasifikacije kršitveTip dokumenta2015 (prva polovica)
297Javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnostiKazenska ovadba7
  Poročilo*9
Skupaj  16

*ni podlage za podajo kazenske ovadbe (Vir: Policija)

Večina kaznivih dejanj je sicer izvršenih prek spleta, so pojasnili na policiji in dodali, da obravnavajo vsa kazniva dejanja in prekrške glede sovražnosti ne glede na njihovo pojavno obliko oziroma način storitve.

''Vključene so vse vrste napadov z rasističnimi ali diskriminatornimi motivi ter druge oblike diskriminacije, ki jih je na podlagi okoliščin mogoče razumeti kot take. Sem spadajo pisne in ustne grožnje ali žalitve, ki so izrečene zaradi drugačnosti, poškodovanje premoženja ciljne skupine, žaljivi grafiti, plakati, letaki ali druga sporočila, tudi taka, ki so objavljena v elektronskih medijih, na spletu ali v drugih javnih občilih,'' je pojasnil Menegalija.

Policija je dolžna, ko sama zazna sum kaznivega dejanja ali prejme prijavo, podvzeti vse zakonite ukrepe, da preveri obstoj znakov posameznih uradno pregonljivih kaznivih dejanj in prekrškov, zavaruje dokaze in zbere potrebna obvestila, ki pojasnijo vse okoliščine. V vseh primerih policija tudi obvešča pristojno državno tožilstvo v smislu, ali so v konkretnih primerih podani razlogi za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Kaj pravi 297. člen Kazenskega zakonika?

Na Narodnem domu v Novem mestu so neznanci znova narisali svastike.
Na Narodnem domu v Novem mestu so neznanci znova narisali svastike. FOTO: AKC Sokolc

Javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti 

(1) Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.

Varstvo po 297. členu ne zajema konkretnih dejanj, odločitev ali izjav posameznikov, povezanih z njihovim delom, družbenim ali političnim položajem, če s tem niso prizadeti kot pripadniki določene skupine s prepoznavnimi posebnimi lastnosti. V določenih primerih ''sovražnega govora'' gre lahko tudi za znake kaznivih dejanj iz poglavja Kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime in ne za kaznivo dejanje po 297. členu, so še opozorili na policiji.

(2) Enako se kaznuje, kdor na način iz prejšnjega odstavka javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, opravičuje, smeši ali zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost, kot so opredeljena v pravnem redu Republike Slovenije.

(3) Če je dejanje iz prejšnjih odstavkov storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja ali na spletnih straneh se s kaznijo iz prvega ali drugega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorni urednik oziroma tisti, ki ga je nadomeščal, razen če je šlo za prenos oddaje v živo, ki ga ni mogel preprečiti ali za objavo na spletnih straneh, ki uporabnikom omogočajo objave vsebin v dejanskem času oziroma brez predhodnega nadzora.

(4) Če je dejanje iz prvega ali drugega odstavka tega člena storjeno s prisilo, grdim ravnanjem, ogrožanjem varnosti, sramotitvijo etničnih, narodnostnih, narodnih ali verskih simbolov, poškodovanjem tujih stvari, skrunitvijo spomenikov, spominskih znamenj ali grobov, se storilec kaznuje z zaporom do treh let.

(5) Če stori dejanja iz prvega ali drugega odstavka tega člena uradna oseba z zlorabo uradnega položaja ali pravic, se kaznuje z zaporom do petih let.

(6) Sredstva in predmeti s sporočili iz prvega in drugega odstavka tega člena, pa tudi pripomočki, namenjeni za njihovo izdelovanje, razmnoževanje in razpečevanje, se vzamejo ali njihova uporaba ustrezno onemogoči.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (713)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsevid
11. 02. 2016 08.51
+1
Jaz pa jim želim samo veseli piknik !
minnaema@yahoo.com
10. 02. 2016 12.22
-1
POZDRAVLJENI, govora je o deklerativnem in konstruktivnem sovražnem govoru. Menda je GLAVNI razlog o takšnih ali drugačnih vsestranskih anomalijah, da čisto po pravici povedano števili Slovenčki NE posedujejo dela in tudi NE zaslužka....zato so jezni in ob tem natane tudi momentalna NEprisotnost se obnašati lojalno do drugih...........ko bi bilo dela in zaslužka za vse Slovenčke (beri državljane RS dovolj NE le v deklerativnosti, temveč tudi v konstruktivnosti v 98% je resnično ,da sovražnega govora nebi bilo..........& nad vsem kar se dogaja moramo biti življenski in sinergični.........sicer je pa res, da se mnogokrat krši tista "frdamana" gesta uživanja enakosti pa smo spet tam na začetku......."da denar nima ušes, pa dobro čuje-nima nog pa hitro teče" na žalost je v konstruktivnosti kakor zapisano-zato je potrebno biti POŠTEN in lojalen do sebe in drugih pa bo vse nekako na ZLATI SREDINI in Lp
lojzi?ko
10. 02. 2016 14.40
lojzi?ko
10. 02. 2016 21.02
+1
Pozdravljeni! Glej ga zlomka, zbrisali so mi prvi odgovor na tvoje pisanje. Pa sem ti hotel samo pritrditi, oz. še enkrat tudi drugim ljudem povedati, da pri nas ni dela in ne kruha in da se raja udinja v tujini, da bi si zagotovila eksistenco. In potem bi nekoga še sprejemali,ki ima za cilj do leta 2036 mojo zemljo spremeniti v enklavo. Ej, moj oče in tudi dedi sta se borila za današnje ideale ,bila ranjena in zaradi posledic le teh, tudi bila pokopana. Če si me prebral,potem vidiš grm v katerem tiči zajec...lp
lojzi?ko
10. 02. 2016 11.29
+1
Mislim, da to ni prav, s temi glavami. Bolj me moti izjava v intervjuju slov. imama z Bobovnikom iz RTV, ki pove, da pričakuje čez 20let v Sloveniji večinsko muslimansko prebivalstvo. Mogoče gre v tem primeru za fotomontažo,kar bi me sicer razveselilo. Zanima me, če je kdo gledal to oddajo oz. intervju. Je original ali fotomontaža, ta stvar namreč kroži po spletu.. lp!
opazovalec_
10. 02. 2016 12.02
+1
Zdaj, ko je demokracija in vlada pravica, še moraš bolj pazit, kaj govoriš!!
opazovalec_
10. 02. 2016 09.40
+1
Velkam in Slonenija, kjer je Matjažek gujdeka klal! :)
opazovalec_
10. 02. 2016 09.38
+2
Vera ne pozna rasne diskriminacije, diskriminira pa ženski spol!!
resort
10. 02. 2016 10.06
+1
Le kdo v to verjame, vse vere izkoriščajo ženske za svoje užitke, saj so že papeži pred leti imeli svoj bordel / Borgia in somišljeniki/. Pa lep dan
ssbobo
10. 02. 2016 08.49
pogogglaj z OPEN GATES........... pa boš morebiti uvidel, zakaj se tako borijo proti takoimenovani propagandi določeni
mokocoko
10. 02. 2016 08.06
+2
to je šele sovražni govor....amerika bo kmalu socijalistična....janšisti......vloge so se zamenjale.....
bracobaldo
09. 02. 2016 20.48
+26
Ko nek imam v Londonu reče , da bo v 10 letih Evropa muslimanska pa četudi z ognjem in mečem , je to svoboda govora, ko Evropejec reče, da jih bomo nagnali od kjer so prišli, je sovražni govor.
mallonge
09. 02. 2016 20.58
+6
Seveda. Oni tam v Londonu misli resno. Kdo bo pa tebe jemal resno, ko te bodo zbrisali.
opazovalec_
10. 02. 2016 08.33
+1
DržavniSekretar
09. 02. 2016 20.12
+2
Cerarjevi v boj za priznanje pravic narodom bivše Jugoslavije, Jasna Murgl, pa to.
srebrnibreg
09. 02. 2016 20.45
-1
Slovenci nismo narod bivše Jugoslavije? Spet dolga lajtunga.
mallonge
09. 02. 2016 21.00
+0
Upam, da jih v kratkem okrepi še Štajerski favorit za afere Fištravec. Opravičila bodo lavfala dnevno.
fljfo
09. 02. 2016 21.22
+0
Srebrni, koliko ovadb si že prejel za svojo skrajno desničarsko propagando, ki jo širiš tu na portalu vsak dan?
srebrnibreg
09. 02. 2016 21.34
+1
fljfo- bejž no bejž. Tudi trava je rdeča a ne, sneg pa zelen? Škoda, ker je Rugelj umrl pa ti ne more pomagati.
fljfo
09. 02. 2016 21.55
-1
Zelo izčrpen odgovor, kakor smo od tebe navajeni...
macro
09. 02. 2016 20.01
-1
bravo. resnic pa ne brisi.
macro
09. 02. 2016 20.01
+11
Ameriško liberalko je na Dunaju v lastnem stanovanju posilil in ubil migrant iz Gambije, katerega je skrivala v stanovanju, ker mu je grozila deportacija. Lauren M. je bila članica liberalnih mrež, ki v stanovanju skrivajo migrante, katerim grozi deportacija. Abdou I, 24 letni Gambijec je bil v preteklosti že obtožen spolnih napadov, vendar ga je kljub vsemu mlada liberalka vzela v stanovanje. Ravno zaradi preteklega spolnega napada v Nemčiji so na podlagi DNK-ja ugotovili identiteto posiljevalca in morilca. Izsledili so ga v azilnem centru Bern, Švica, kjer bi po vsej verjetnosti nadaljeval stare navade posiljevanja Evropejk. Očitno je liberalizem smrtno nevarna bolezen...
B?AN
09. 02. 2016 21.11
+2
ONniON
09. 02. 2016 19.54
+1
po podatkih raziskave novinarjev brez meja je slovenija na lestvici svobode novinarstva med 180 državami na 35. mestu , na prvem mestu je Finska z preostalo skandinavijo in nizozemsko, ZDA so na 49. mestu, zadnja je pa Eritrea
srebrnibreg
09. 02. 2016 20.04
+1
Ej pozabil sem koliko že je pri nas pod pragom revščine?
ONniON
09. 02. 2016 20.09
+1
srebrnibreg
09. 02. 2016 21.35
-1
ssbobo
10. 02. 2016 08.34
dostojevski II
09. 02. 2016 19.22
+1
Twitter je zaprl več kot 150.000 računov. Kaže, da tudi kaplarju.
Ronin SLO
09. 02. 2016 18.54
+6
Zanimivo, moderator mi skensla komentar, da nasilneže vržen iz bajte??? Mogoče jih on prenaša? Bi rekel uživa v poniževanju,..., kako že tem rečemo
Neža001
09. 02. 2016 19.10
+4
Ronin SLO
09. 02. 2016 21.46
+0
FolkloraS
09. 02. 2016 17.50
+1
Eden takih je neumoren na twittewrju!!!!
masej
09. 02. 2016 18.35
Tone 12345
09. 02. 2016 17.49
+8
politiki imajo skozi sovražne govore med sabo-vsak dan!!!
Ronin SLO
09. 02. 2016 18.13
+1
Politiki definirajo sovražni govor, absurdno,...
kaverna
09. 02. 2016 20.13
-1
Uporabnik113189
09. 02. 2016 17.39
+3
Po dosedanjih izkušnjah sodeč se stanje v družbi samo zaostruje. Na obzorju ni popuščanja, prav nasprotno zaostrovanje..Nimam kaj posebnega upanja, da bo zakonodaja rešila sovražni govor ( ki je po moji sodbi nekakšen ventil za sproščanje PRED uporabo nasilja). Pa nisem pristaš uporabe zmerljivk in žalitev ali nesramnosti. Rezultat teh naporov bo najprej cenzura, tista že znana, samocenzura. Če oblast pač želi da se nasilje sproži brez opozorila, nekega dne preko noči, ni težav. Se bo razširila trgovina na črno z določenimi izdelki, nekaj časa trajala do izbruha. Vsekakor pričakujem oziroma upam, da bo prej ali slej prišlo do resnega upora, če so slovenski državljani še državljani in jim je kaj mar za domovino. To bo tisti trenutek, ko nas bodo obvestili da so prodali Luko Koper, in avtocestni križ, kar bo zadnji žebelj v krsto naše države ki bo potem dejanju žalostno izginila. Seveda se bodo določeni krepko okoristili, izdajalec brez vsake vesti se vedno najde, države okrog nas in velesile pa se kopljejo v denarju, višina zneska skorajda ni vprašanje. Dilema je enaka kot čast zveste žene pri nespodobni ponudbi. Če takrat sindikati ne bodo dvignili splošne vstaje, potem res ne vem zakaj državo imamo. No, karkoli že bo, izvedeli bomo resnico, ali sploh imamo še koga s hrbtenico in poštenjem ali so se že vsi prodali. S komentiranjem pa se bomo počasi poslovili, je že tako, da so v zaporu največkrat napačni, tisti bogati pa se izvlečejo brez praske, pameten pa se nasilnežem izogiba.
Uporabnik113189
09. 02. 2016 17.51
+8
Mogoče bi rajši premislili o dvojnih merilih? če se na spomenik nariše kljukaste križe je to kriminal, če ovije z bodečo žico pa aktivizem? Če si aktivist si pa lahko dovoliš vse?
korintos23
09. 02. 2016 18.00
+3
Ali pa če spomenik zgradiš na spomin koljačev druge sv. vojne?
Ronin SLO
09. 02. 2016 18.09
-3
korintos23
09. 02. 2016 18.13
+1
Kpmu si pa te ti mislil, nacističnim hlapcem? hahaha
Ronin SLO
09. 02. 2016 18.14
+2
A niso partizani poklali par 100.000 sodržavljanov?
Neža001
09. 02. 2016 18.17
+2
ronin, par 100.000? Sej pol bi nas pa že zmanjkalo.... za koga si pa ti navijal?
Ronin SLO
09. 02. 2016 18.19
-4
Žal je bila naša familija pri rdečih, žalostno naključje,...
Ronin SLO
09. 02. 2016 18.20
-3
Neža001
09. 02. 2016 18.20
+2
ronin, ti pa črna ovca v družini zdej, ts ts ts :)
Ronin SLO
09. 02. 2016 18.55
-4
Črne ovce prispevajo k pluralnost v družbi, smo ogrožena manjšina potrebna zaščite,...
Kollerik
09. 02. 2016 18.59
-1
...da, zato bo zopet potrebno odpret kak Sv. Urh...
Kollerik
09. 02. 2016 19.00
-2
walter2
09. 02. 2016 16.50
+10
Zelo nevarno pa je tudi,da država,mediji in druga javna občila pod pretvezo preprečevanja "sovražnega govora"dejansko izvajajo tiho cenzuro,ki nas spominja na preteklost!
FoglofffTunekkk
09. 02. 2016 17.00
+9
Kaj si večina, 99% bralcef, misli o slovenskih medijih, je v zadnjih dneh blo lepo vidno v članku in odizivih bralcef na spletnem portalu rtv.slo... Želeli so iz POP TV in nacionalke narediti požrtvovalno žrtef, naleteli so na silovit upor bralcef.... Naj se malo zamislijo!!!
FoglofffTunekkk
09. 02. 2016 16.13
+6
Glejte ka si Roman Vodeb (novi glasnik desnice) misli o POP TV-ju...da se držim teme... "Grožnje, zmerjanja in vsi ti napadi – tudi tisti na avtomobile POP TV – so sicer obsojanja vredni, vendar so zgolj in samo posledica dosedanjega favoriziranja ene vrste resnice ter utišanja pogledov drugače mislečih. Novinarji, tudi POPTV-jevski, so sadistično dražili drugače misleče – niso jim dali javne besede. Seveda pri tem svojem enoumju niso osamljeni. Nacionalna medijska hiša RTV SLO je v svojem enoumju brez opozicije včasih še hujša – bistveno drugače ni niti v časopisnih hišah (Delu, Dnevniku in Večeru). Novinarji in njihovi šefi imajo na identičen način oprane možgane. Javnosti so diktirali svojo, torej ene vrste resnico, in to brez opozicije."... No, ka si mislite o tem?...Hočem razpravo!!!
SDS_je_poden
09. 02. 2016 16.16
-3
SDS_je_poden
09. 02. 2016 16.22
-6
Kot drugo pa, imate portale Nove tv al karkoli že, tam verjetno tako hlevsko kulturo izražanja, kot je eni želite izvajat tu, celo podpirajo. Izvolite tja, smo svobodna država.
kolbek460
09. 02. 2016 16.27
+3
To je doktor Rugel dobro okarektiziral drugače misleče ,preduvsem (dobronamerne ,)Ta emokracija je sproducirala en kup bedakov in to šolanih ,apsurd ,
FoglofffTunekkk
09. 02. 2016 16.44
+1
FoglofffTunekkk
09. 02. 2016 16.48
+5
Vodeb pravi, da "Novinarji POP TV-ja sadistično dražijo drugače misleče."... A je to res?
Neža001
09. 02. 2016 17.53
+1
roman vodeb je kvazi-psihoanalitik, ki družbene razmere izkorišča za samopromocijo - če se ne more afirmirati po strokovni plati, se pa tako ven meče....
Ronin SLO
09. 02. 2016 18.10
-2
Za pravično družbo, hlev je proizvodni prostor za rejo ponavado govedi, ti proizvodni prostori zbujajo nelagoden občutek?
korintos23
09. 02. 2016 18.14
+2
Neža001
09. 02. 2016 18.15
+1
Ronin SLO
09. 02. 2016 18.17
-1
Aha sta vidva anarhistično in zločinsko zlorabila Prešerna?
Neža001
09. 02. 2016 18.21
+1
ronin, zakaj sam strelaš okol sebe? Bot mal prjazn raj...
Ronin SLO
09. 02. 2016 18.50
-2
Jest, ki sem poosebljena prijaznost, to so pa neosnovane obtožbe.-)
Neža001
09. 02. 2016 19.11
+0
Ronin SLO
09. 02. 2016 20.02
+0
Neža Sofia je stara baba, če je sploh še živa
Neža001
09. 02. 2016 20.07
-1
srebrnibreg
09. 02. 2016 15.59
+6
Sedaj se bo pa vsak kateremu ne nekaj všeč ni po njegovi viziji drugega obtoževal za sovražni govor.
SDS_je_poden
09. 02. 2016 16.00
+3
Srebrni ne, ne gre zato, gre se za to, da je tak nizek nivo govora postal popolnoma sprejemljiv.
srebrnibreg
09. 02. 2016 16.18
+3
ZA- res imaš tudi ti prav kar se zelo jasno kaže na tem portalu s strani enih določenih čeprav so se v zadnjem času nekaj popravili in spremenili nicke. Prepričan pa sem, da imam tudi jaz prav saj se vidi recimo pri člankih o beguncih kjer ni zaznati sovražnega govora ampak samo nestrinjanje z recimo njihovim prihodom in obsojanje njihovih dejanj pa se post že ima za sovražni govor.
SDS_je_poden
09. 02. 2016 16.24
+0
srebrnibreg: Sej v tem je point, da ljudje ne dojemajo, kaj sploh sovražni govor je in do kam sega pravica posameznika o svobodi govora. Vse se da povedat, na lep, ali pa na nizkoten način. Meni ni problem poslušat in slišat nasprotno mnenje, dokler je podano na nekem kulturnem nivoju.
srebrnibreg
09. 02. 2016 16.27
+4
Skoraj je nemogoče biti kulturno povedano čim nasprotuješ v tem primeru njim ali obsojaš njihova dejanja, ker jih eni preveč ščitijo in te imajo za kdo ve kaj vse. Izražaš pa samo svoje mnenje katero se pa ne sme slišati, ker so ogroženi njihovi cilji čeprav na račun človeškega nasilja in celo žrtev.
kolbek460
09. 02. 2016 16.30
+3
Če imaš opravka z praci moraš sam bit prase ,
waga7
09. 02. 2016 15.50
-1