Slovenija

Policija z novim helikopterjem

Brnik, 19. 10. 2007 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Letalska policijska enota je prevzela v uporabo nov helikopter, ki bo služil za nadzor schengenske meje.

Letalska policijska enota je danes na Brniku prevzela v uporabo nov helikopter, ki bo služil za nadzor schengenske meje in preprečevanje ilegalnih migracij ter organiziranega kriminala. Predaja helikopterja je simbolični zaključek vlaganj v opremo, ki jih je Slovenija izvedla v pripravah na vstop v schengensko območje. Zaključujejo se tudi še zadnje investicije v objekte, potrebne za uvedbo schengenskega režima na južni meji, so povedali predstavniki policije na novinarski konferenci na Brniku.

Nov helikopter, ki bo služil za nadzor schengenske meje
Nov helikopter, ki bo služil za nadzor schengenske meje FOTO: POP TV

Kot je na današnji novinarski konferenci ob predaji ključev novega helikopterja povedal vodja Letalske policijske enote Vojko Robnik, imajo sedaj za nadzor schengenske meje na voljo dva sodobno opremljena helikopterja. Prvega so prejeli že leta 2004, drugega pa so v uporabo dobili danes. Nov helikopter je zaradi svojih značilnosti za policiste zelo dobrodošel. Sodoben in pregledna kabina namreč pilotom omogoča odličen nadzor in pregled, posebna čelada z očali za nočni vid, pa bo tudi ponoči omogočala prav tako dober nadzor kot podnevi.

Strošek pokrila sredstva EU

Letalska policijska enota
Letalska policijska enota FOTO: POP TV

Helikopter znamke eurocopter EC 135 P2+ je skupaj z vso opremo in usposabljanjem osmih pilotov ter sedmih tehnikov letalcev, ki bodo skrbeli za vzdrževanje helikopterja in motorjev, stal 8,88 milijona evrov. Na javnem razpisu pa je bil izmed dveh ponudnikov izbran nemški Eurocopter, od katerega je policija helikopter prevzela 20. septembra. Celotno investicijo v helikopter, ki je tišji in varnejši od ostalih petih helikopterjev, ki jih ima policija na razpolago tudi za reševanje in iskanje, so pokrila sredstva EU, namenjena varovanju schengenskih meja.

"Letalska enota policije, ki je letos praznovala 40 let delovanja, se je tehnično nadgradila in kadrovsko okrepila, tako da bo lahko varno izvajala vse naloge, ki so pred njo," je prepričan Robnik. Podobnega mnenja pa je tudi direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret, ki je danes namesto ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja Letalski enoti policije tudi uradno v uporabo predal nov helikopter.

"Proces vključevanja v schengensko območje se počasi zaključuje," je povedal Žibret. Spomnil je, da je Slovenija lani in letos uspešno opravila vse evalvacije in uvedla schenegenski informacijski sistem, zato pričakuje, da bo ocena schengenskih evalvatorjev pozitivna ter bo Slovenija decembra vstopila v schengensko območje. Že sedaj pa policija izvaja vse schengenske standarde nadzora državne meje.

Predaja ključev novega helikopterja
Predaja ključev novega helikopterja FOTO: POP TV

Za učinkovito varovanje državne meje, je potrebno povečali tudi število policistov in prav premestitev policistov je ena izmed zadev, ki jih slovenska policija še mora urediti ob uvedbi schengenskega režima, je povedal pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin. Pojasnil je, da bo z mejnih prehodov, ki se ukinjajo, 180 policistov premeščenih na policijske postaje za izravnalne ukrepe, 340 pa na še nezasedena mesta na bodoči zunanji schengenski meji. V postopku je tudi zaposlovanje dodatnih 170 policistov za potrebe schengna, ki naj bi bilo končano v začetku decembra.

Zaključujejo se tudi investicije v objekte za varovanje meje. Izpeljanih bo 30 novogradenj in adaptacij policijskih postaj vzdolž južne meje, ki bodo skupaj stale preko 100 milijonov evrov. Večino projektov je že končanih, pet jih bo zaključenih v zelo kratkem času. Le dva izmed projektov pa se zamikata v naslednje leto, in sicer Policijska postaja Rogaška Slatina, ki bo končana januarja, in nova postaja letališke policije na Brniku, ki bo končana februarja.

Medtem pa slovenska policija od 1. septembra že v polni meri uporablja schengenski informacijski sistem, v katerem so opravili preko dva milijona preverjanj, pri katerih so naleteli na 1125 zadetkov. "To kaže na to, da vključitev v schengenski sistem nesporno pomeni več varnosti," je prepričan Gašperlin, ki meni, da dobro delo policije potrjuje tudi letošnje za kar 40 odstotkov manjše število ilegalnih prestopov meje. "Zunanja slovenska južna meja očitno funkcionira kot učinkovita bariera za odvračanje ilegalnih migracij, kar je tudi zahteva za zunanje schengenske meje," je še poudaril Gašperlin.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alc19@email.si
10. 11. 2007 22.14
+1
pa smo jim kupili novo igracko. kot moderni otroci brez da pokazejo kvalifikacije dobijo tocno to kar si zelijo.policaji naj grejo raje delat ne pa da jih moramo mi hranit.
slivov knedl
20. 10. 2007 00.43
Sej jim ga bojo tko kmal ukradli!hehe
lootieee@gmail.com
20. 10. 2007 00.10
zakaj ne damo zida? ker bi nam preprosto američani odvrgli kako testno bombo... mine? vojna? bum, najebal smo... pomisl mal??!! lah jih kvečm izženemo, to se pa itak zarad raznh hanžkov ne bo zgodl!
kriss714@amis.net
20. 10. 2007 00.10
+1
Kaj pa kacin pravi na tako neplačano konkuranco? Klemen, a nimamo falkona za ranjence vozit?
quantum
20. 10. 2007 00.01
Halo? Kaj pa tipizacija flote? Iz Bellov na Avguste, sedaj pa na Eurocopterje!!! Drugače pa; prid'te pogledat na Dragonjo kako izgleda ogled meje, pa vam bo jasno. Samo sprenevedanje. Reševanje? V svetu to počnejo profesionalci; nikjer tega ne počneta vojska in policija!!! Lahko bi pa naprimer vojska za Vrhniški kruh razvažala žemlje, ...
mindfucker
19. 10. 2007 22.38
trinajsti bojevnik.kaj se tako razburjaš. mislil sem na film, antonio banderas in ........drugače, jaz sem tudi za zeleno deželo.
toncek.bb
19. 10. 2007 21.36
Bolje bi bilo, ce bi kupili resevalni helikopter - bi naredili veliko vec kot pa takole. Bolje bi bilo resiti kako zivljenje, kot pa uniciti... A mogoce misslite, da ilegalci 'bezijo' oz iscejo boljse zivljenje v Sloveniji?? NE!! Zelo dobro vejo kako stanje je pri nas, in vsi si zelijo naprej, od Italije do Svedske, ne pa v Slovenijo! Je pa dejstvo, da morajo cez Slovenijo... Tako da naj vas ilegalci sploh ne skrbijo, ce pridejo v Slovenijo, bodo po najbolj mozni hitri poti ze izven Slovenije! Zanimivo, da se nihce ne vprasa, zakaj do tega prihaja, zakaj ljudje dajejo celo premozenje, se odrekajo od druzine, ipd. neznancem in jim slepo verjamejo, da jih bodo resili mucnega zivljenja in bodo dobili priloznost bolje in na novo zaziveti?? Vsi znate samo pljuvat - vsi, ki imate polne riti vsega!! Res da nekateri sluzijo veliko denarja na tak nacin, po drugi strani pa marsikomu tudi uresnicijo sanje in mogoce celo resijo zivljenje... EU in ZN bi morale na to gledati drugace in imeti milejse pogoje ter boljsi nadzor..bi blo vse drugace..samo to je prevec zakomplicirano... Tko da, ne pljuvajte cez ilegalce, ker so samo ljudje tako kot vsi mi ostali, mogoce so nekateri se celo boljsi ljudje kot mi....Vsi imamo zelo salbo sliko o teh, ze zaradi izraza ilegalec, v resnici pa so slike lahko zelo razlicne in drugacne od prvotnih v nasih glavah, itd itd.....Lp!
Nimam nič proti muslimanom, nasprotno, vero spoštujem tako, kot spoštujem tudi orient nasplošno. Ne vem, v katerem delu mojega komentarja si razbral sovražnost do muslimanske vere. Moti pa me balkanska sodrga, katera se v čedalje večjem številu plazi v našo lepo, zeleno deželo in povzroča splošni kriminal in podobno.
mindfucker
19. 10. 2007 17.31
trinajsti bojevnik, je musliman.
mindfucker
19. 10. 2007 17.23
ha ,ha, ha. "predaja ključev novega helikopterja"!?? pa to je isto kot na balkanu! montirajo naj še alarmno napravo!
mindfucker
19. 10. 2007 17.21
Slovenija, moja dežela.
damirg@email.si
19. 10. 2007 17.08
u lep helikopter. ene 10 takih bi rabl, pa 10 resevalskih.
Saj smo prijazna, ljubeča, srčna država,... ampak NE do ciganije z juga.
Tonček Balonček
19. 10. 2007 17.01
A potem bomo četz ene deset elt na TV SLO 21 gledali dokumentarce meseca, kako iz helikopterjev sttreljajo po ilegalcih in jih lovijo po raznih rokavih reke Mure? Gotovo bodo avtorji prejeli veliko nagrad na mednarodnih festivalih, v Muzeju novejše zgodovine bo pa postavljena razstava in dokumenti!
boter2
19. 10. 2007 16.27
se zmeraj vsi v en glas govorimo kako smo prijazna,ljubeča, srčna država...pol pa tle vidis kakšen rasizem,sovražnost in nestrpnost je med nami slovenci...seveda, saj nas noben ne vidi za racunalnikom in smo lahko vsi takšni kot smo v resnici... lahko bi enkrat v oddaji 24ur objavili vase komentarje in ne delali ankete na prešercu, ker so itak vsi pred kamero fini.. lp miroljuben človek
Tonček Balonček
19. 10. 2007 16.03
Ne, imam zid, kod okoli Berlina, le da se ne hvalim o odprtosti! Žal nimam denarja za helikopter in varnostnike, kamere itd. Vse po starem. Ne razumeš!??
kam?
19. 10. 2007 16.00
In Tonček Balonček ima vhodna vrata stanovanja-hiše,na stežaj odprta in nezakljenjena,seveda je tako tudi z avtom.
Tonček Balonček
19. 10. 2007 15.48
Pa zakaj vendar ne napravijo zida, kot Rusi okoli Zah. Berlina, potem pa stražne stolpe na vsake toliko metrov. Demokracija pač. Pa vse zaminirati seveda, da se bo demokracija tudi slišala, če bi kdo posegal po njej! Pa kako so se pred leti delali norca in Berlinskega zidu. Tehnika pač napreduje, zdaj imamo računalnike in helikopterje, človeška neumnost je ostala pa enaka! A čez pet let bodo vs eskupaj preselini na hrvaške meje itd.?! Kja ko bodo prišli okoli Zemlje?
flozo
19. 10. 2007 15.34
Ja... 2 nova helikopterja da jiva bom poslušal vsak dan kako bosta preletavala mejo v Petišovcih... grrrrr! To bodo še težave zaradi prebivalcev ob meji (ki jih ni malo!)
grega83@mail386.com
19. 10. 2007 15.32
bodeča žica, mine in schmajseri pomagajo tu.