Slovenija

Policijski čoln: Tožbe za pokvarjeni P66

Koper, 25. 11. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.Č./T.V.
Komentarji
0

Težavam z novim policijskim čolnom P66 ni videti konca. Ob tem, da se je ponovno pokvaril, je sežansko podjetje Jadran vložilo novo tožbo proti notranjemu ministrstvu.

Policijski čoln P66 povzroča tako policiji kot ministrstvu kar nekaj težav
Policijski čoln P66 povzroča tako policiji kot ministrstvu kar nekaj težav FOTO: POP TV

Posadka novega P66 se je morala v soboto že po nekaj metrih plovbe vrniti v pristan, ker je najverjetneje odpovedala turbina enega od dveh motorjev. Ker je čoln z motorjema še v garanciji, bodo policisti morali počakati, da ga pregleda pooblaščeni serviser.

V ponedeljka pa je odvetnik sežanskega Jadrana, ki je dobavilo nivi čoln, vložil tožbo na ljubljansko okrožno sodišče, ker se država v 30 dneh ni odzvala na tožbo, s katero je na javnem pravobranilstvu zahtevalo celotne s pogodbo določene cene za čoln.

Kot je znano, je ministrstvo za notranje zadeve zaradi zamude pri dobavi novega plovila zmanjšalo plačilo čolna za dobrih 31 milijonov tolarjev, zaradi pomanjkljivosti na plovilu pa si je zadržalo še tri milijone in pol. Zato je podjetje Jadran v začetku oktobra vložilo tožbo.

Kaj se dogaja z legendarnim P111?

Kdaj bo legendarni P 111 ponovno v vodi?
Kdaj bo legendarni P 111 ponovno v vodi? FOTO: POP TV

Stari policijski čoln P111 pa je na kopnem že skoraj leto in pol. Po prvotnih napovedih bi ga morali usposobiti do konca letošnjega leta, a bo zaradi birokratskih zapletov še nekaj časa na suhem. Sprva načrtovani popoln remont plovila bi bil namreč predrag, zato se je policija odločila le za zamenjavo pogonskih motorjev, za to pa je potreben nov postopek.

Na zbiranje ponudb za popoln remont se je, zanimivo, prijavilo samo eno podjetje, in ot prav Jadran Sežana. Vendar s previsoko ceno - več kot 160 milijonov tolarjev je namreč že skoraj toliko, kolikor je stal nov P66.

"Zato smo ta postopek tudi ustavili in pridobili nova strokovna in dodatna mnenja in na podlagi tega je bila sprejeta odločitev, da se gre samo v delni remont oziroma v zamenjavo pogonskih motorjev," je povedal Miran Koren iz generalne policijske uprave.

V začetku oktobra so prejeli tri ponudbe slovenskih ponudnikov in morda bo že prihodnji teden znano, koga bodo izbrali. Do popravila P111 pa bodo še naprej uporabljali čoln luške kapetanije.

Sicer pa tako na policiji kot notranjem ministrstvu že razmišljajo o ustanovitvi neke vrste obalne straže. Tako bi policija, vojska in pristaniška kapitanija skupno varovale slovensko morje, kar bi zmanjšalo stroške za delo na morju. Obenem pa bi morda veljalo razmišljati tudi o tem, da je včasih za reševanje na morju morda bolj primeren helikopter, za varovanje priobalnega pasu pa morda dosti bolj primerni in manj nevarni vodni skuterji.