Slovenija

Nadrejeni Sakača iz afere Koprivnikar opisal kot dobrega policista

Ljubljana, 22. 11. 2016 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na koprskem sodišču se je nadaljevala tožba Mihe Sakača, enega od petih policistov, ki so zaradi domnevne načrtne in vnaprej dogovorjene prometne kontrole ministra Koprivnikarja lani prejeli izredno odpoved delovnega razmerja. Sakač sedaj zaradi odpovedi toži ministrstvo.

Na Delovnem sodišču v Kopru se je z nastopom več prič nadaljevala tožba policista Mihe Sakača, udeleženega v postopkih v zvezi z načrtovano prometno kontrolo ministra Borisa Koprivnikarja, proti ministrstvu za notranje zadeve zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi ter zahteva reintegracijo na delovno mesto in izplačilo plač za vmesno obdobje. Njegov nadrejeni Mitja Palčič je Sakača opisal kot dobrega policista, ki je bil zmeraj ocenjen odlično in ga niso nikoli disciplinsko obravnavali. O samem postopku izredne odpovedi Palčič ni bil seznanjen, ga je pa direktor koprske policijske uprave Danimir Rebec prosil, naj policista spremlja, da si ne bi kaj naredil. Zaradi medijske izpostavljenosti je bil Sakač namreč psihično "na tleh", je izpovedal Palčič.

Pet policistov naj bi se preko Facebooka dogovarjalo o zaustavitvi ministra Koprivnikarja.
Pet policistov naj bi se preko Facebooka dogovarjalo o zaustavitvi ministra Koprivnikarja. FOTO: 24ur.com

Na vprašanje njegovega odvetnika Francija Matoza, če bi po dogodkih v zvezi z nadzorom ministra Koprivnikarja Sakača vzel nazaj v službo, je Palčič odgovoril, da osebno ne bi imel zadržkov. Ko mu je državna pravobranilka Mojca Ivančič Jelačin predočila izsek iz domnevne komunikacije med policisti prek Facebooka, v kateri naj bi Sakač zapisal, da se je treba spraviti na določene posameznike, pa je Palčič odvrnil, da če bi se dopisovanja izkazala za resnična, policist ne bi več užival njegovega zaupanja.

Po besedah Pavlina naj bi Sakač deloval s pozicije moči

Vodja sektorja za notranje preiskave na Generalni policijski upravi Franc Pavlin, ki je obravnaval dogovarjanje policistov za ustavitev ministra Koprivnikarja, je izpostavil, da se je Sakač zavedal teže svojih ravnanj in je deloval s pozicije moči oz. je imel aktivnejšo vlogo kot policista, ki sta ministra dejansko ustavila, in je nanju dejansko pritiskal. Sakač je bil namreč eden vidnejših regionalnih predstavnikov sindikata policistov, sam je stopil v stik s policistoma ter jima tudi obljubil nagrado. To je tudi razlog, da je bil Sakač deležen izredne odpovedi in ne zgolj opozorila, je navedel Pavlin.

Se bodo dopisovanja na Facebooku izkazala za resnična?
Se bodo dopisovanja na Facebooku izkazala za resnična? FOTO: 24ur.com

Matoz je danes sicer zaradi ugotavljanja načina vročanja vabila na zagovor pred odpovedjo delovnega razmerja predlagal zaslišanje policista Antona Bavca. Po ugotovitvah detektiva naj bi bil namreč Bavec zadolžen za vročitev vabila, ko mu je Sakačeva tašča pojasnila, da ima njegovo stanovanje ločen vhod na drugi strani hiše, pa naj Bavec vhoda ne bi našel in torej dejansko nikoli ne bi bil na Sakačevem dejanskem naslovu prebivališča. Državna pravobranilka je predlogu tožnika ugovarjala, saj da je predlog vložen prepozno, sicer pa naj bi navedbe policista Bavca zgolj potrjevale, da so Sakaču vabilo na zagovor v postopku izredne odpovedi poskušali vročiti večkrat in na različne načine.

Sakač je eden od skupno petih policistov, ki so zaradi domnevno načrtne in vnaprej dogovorjene prometne kontrole Koprivnikarja novembra lani prejeli izredno odpoved delovnega razmerja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

noire
22. 11. 2016 13.44
+13
Naj gre v gospodarstvo delat za polovico nižjo plačo.
Nightyfly
22. 11. 2016 14.32
+5
........ali pa vzame kufr , pogleda kam je usmerjen njegov trebuh in naj gre za njim v svet ....