Slovenija

FOTO: Ni beračila, pač pa rojevala: 'Lepo smo jo sprejeli in ji dali vedeti, da je v varnem okolju'

Kranjska Gora, 26. 10. 2016 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.L./STA/M.M.
Komentarji
305

Kranjskogorske policiste so poklicali v Rateče, kjer naj bi po pričanju domačinov tujka vsiljivo beračila. A naleteli so na povsem drugačno situacijo. Ženska je bila tik pred porodom in je nujno potrebovala pomoč. Policisti so bili takoj pripravljeni zavihati rokave.

Več videovsebin
  • Iz 24UR POPOLDNE: Ni beračila, ampak rojevala
    01:47
    Iz 24UR POPOLDNE: Ni beračila, ampak rojevala
  • Iz SVETA: Med popadki je ženska želela oditi
    02:47
    Iz SVETA: Med popadki je ženska želela oditi
  • Iz 24UR: Kje sta njena preostala dva otroka?
    01:42
    Iz 24UR: Kje sta njena preostala dva otroka?
  • Iz 24UR: Ni beračila, ampak rojevala
    02:31
    Iz 24UR: Ni beračila, ampak rojevala
Mama z novorojenko - 2
Mama z novorojenko - 2 FOTO: 24UR

Policisti se velikokrat izkažejo za prave junake in tako je bilo tudi včeraj v Kranjski Gori. Tamkajšnji možje v modrem so dobili prijavo domačinov o vsiljivem beračenju tujke v Ratečah, na kraju pa so naleteli na povsem drugačno situacijo, je sporočil predstavnik kranjske policijske uprave Bojan Kos. "Tujka, ki je bila tik pred  porodom, je bolj kot kaj drugega potrebovala nujno medicinsko pomoč," je zapisal.

Zato so o njenem stanju obvestili reševalce, do njihovega prihoda pa sta ji pomagala predvsem policista in lastnica lokalnega gostišča. Žensko so položili na odejo, naredili pa so tudi zastor, ki jo je ščitil pred neželenimi pogledi.

Policista sta upoštevala tudi kulturološke razlike. Moški se je zato odstranil, ženska pa je ostala ob porodnici, je še pojasnil Kos. Tujko so kasneje odpeljali v jeseniško porodnišnico.

Lastnica gostišča UH Simona Kavalar, ki je tudi predsednica krajevne skupnosti Rateče - Planica, je danes pojasnila neobičajen dogodek. Kot je dejala, do sedaj še ni opazila beguncev na tem območju, čeprav je slišala, da jih je v Trbižu kar precej. Gospa je prišla v gostilno na stranišče, nato je odšla čez parkirišče, kjer pa je kot kaže dobila nov popadek in se ulegla v travo, je opisala Kavalarjeva.

Rodila se je zdrava deklica

Mama z novorojenko - 1
Mama z novorojenko - 1 FOTO: 24UR

Njihova predstavnica za stike z javnostmi Sandra Jerebic je za 24ur.com povedala, da je ženska rodila brez zapletov in da se obe s hčerko odlično počutita. Gre za begunko iz Somalije, ki je v Evropo prispela preko Sredozemskega morja. Nekaj dni bosta z novorojenko v oskrbi jeseniškega zdravstvenega osebja, na vprašanje, kaj se bo z njima dogajalo zatem, pa v porodnišnici nimajo odgovora.

Ratečani že na nogah in zbirajo opremo za malčico

Kot je pojasnila predstojnica ginekološko-porodniške službe Eva Macun, sta obe v redu, zdravi in se pri njih dobro počutita. Predstojnica je tudi vodila sam porod, dejala pa je, da ženska ni potrebovala nikakršnih zdravil ter da je potekal po popolnoma naravni poti.

V bolnišnici so tujki zagotovili tolmača in izkazalo se je, da gre najverjetneje za begunko iz Somalije. Mislila je, da je v Italiji, a so ji razložili, da je iz Trbiža prišla v Slovenijo. "Lepo smo jo sprejeli in ji dali vedeti, da je v varnem okolju," je poudarila Macunova in dodala, da mamica in novorojenček zaenkrat ničesar ne potrebujeta, medtem ko so v Ratečah domačini že organizirali zbiranje pomoči in opreme.

Kaj bo v prihodnje z njima, še ne vedo. Nekaj dni pa bosta zagotovo še ostala v porodnišnici, kjer bodo zanju skrbeli kot za druge porodnice in novorojenčke. "Ne vemo, kako bo potem potekal postopek. O dogodku smo obvestili pristojne službe, ki bodo ukrepale, kot morajo. Morda pa bosta v Sloveniji zaprosili za azil," je dejala Macunova.

'Obljubljena dežela'

Kaj točno se je včeraj dogajalo v Ratečah, pa je na Facebooku podrobno pojasnil Marko Kopavnik. "Danes smo bili nekateri priča žalostnem dogodku s srečnim koncem. Popoldan so neznanci na mejnem prehodu Rateče iz vozila vrgli begunko iz Somalije v visoki nosečnosti s porodnimi popadki. Verjetno jih je ovirala na poti v "obljubljeno deželo". Ženska je po toliko prehojenih kilometrih, vožnji v majhnih smrdečih prirejenih prostorih, spanju po šotorih in prenatrpanih centrih prepešačila še dva kilometra do gostišča UH v Ratečah, kjer je v popadkih prosila za pomoč domačine. Kljub naši pregovorni trdosti je pomoč dobila in v zadnjih trenutkih z rešilcem prispela v porodnišnico Jesenice. Kmalu za tem se je rodila zdrava deklica," je zapisal. 

Bo deklica lahko postala slovenska državljanka?

Pojasnilo smo našli na spletni strani notranjega ministrstva. Slovensko državljanstvo je mogoče pridobiti z naturalizacijo po desetih letih življenja v naši državi. Za nekatere skupine tujcev pa veljajo olajšave. Med njimi so begunci in osebe, ki so bile rojene v Sloveniji in v Sloveniji tudi živijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3