Slovenija

Policisti poostreno preverjajo, ali vozniki uporabljajo varnostni pas

Ljubljana, 14. 03. 2016 06.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Uporaba varnostnega pasu med vožnjo je ključna in med drugim pomembno vpliva na to, s kakšnimi posledicami se zaključi prometna nesreča. Tudi zato bodo policisti na cestah po vsej Sloveniji ta teden izvajali poostren nadzor nad uporabo varnostnega pasu.

Akcija, ki se je začela danes in bo trajala do vključno nedelje, poteka v sklopu evropsko usklajenega nadzora nad uporabo varnostnih pasov Seatbelt.

Na Javni agenciji RS za varnost prometa opozarjajo, da bi z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev lahko za 50 odstotkov zmanjšali število smrtno in hudo poškodovanih voznikov in potnikov.

Policisti bodo poostrene aktivnosti nadzora izvajali tako med rednim delom kot v obliki različnih poostrenih nadzorov cestnega prometa. Namen akcije je ozavestiti čim več ljudi, da varnostni pas v primeru prometne nesreče predstavlja razliko med življenjem in smrtjo. Še vedno namreč varnostnega pasu večinoma ne uporabljajo potniki na zadnjih sedežih avtomobilov in v avtobusih, izboljšali pa bi lahko tudi pripenjanje otrok, so sporočili z Agencije RS za varnost prometa.

V preventivni akciji Varnostni pas sodelujejo tudi organi lokalnih skupnosti in nevladne organizacije, njihov skupen cilj pa je še povečati delež pripetih voznikov in potnikov med vožnjo, razširiti znanje pravilne namestitve varnostnega pasu, še bolj dvigniti kulturo zavedanja ter posledično zmanjšati najhujše posledice prometnih nesreč. Večina ljudi sicer pozitivno ocenjuje uporabo varnostnih pasov, a v praksi po navedbah agencije nekateri nimajo razvite te vedenjske navade ter podcenjujejo možnosti in možne posledice trka.

Varnostni pas
Varnostni pas FOTO: Thinkstock

V času akcije bo agencija z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter šolami in vrtci pozornost namenila ustreznosti šolskega prevoza. S policijo bo danes v Ljubljani potekala skupna akcija nadzora in opozarjanja, v kateri bodo imeli vozniki možnost, da z napravo zaletavček, ki simulira trk pri hitrost 11 kilometrov na uro, občutijo, kako hitro se lahko zgodi najhujše.

V sredo bodo v Mariboru na večjem dogodku predstavili pravilno uporabo varnostnih pasov in projekt Pasavček, v katerem so s simpatično maskoto poskrbeli za spremljanje pripetosti na vsaki vožnji in izobraževanje. S projektnim delom in uporabo demo sedežev v projektu Pasavček prenašajo sporočilo akcije naprej, aktivnosti pa temeljijo na pozitivni spodbudi, saj otroci za redno pripenjanje v avtomobilu za nagrado prejmejo figurico pasavčka, ki se z ježki pripne na varnostni pas in jo ima otrok lahko v avtomobilu.

V četrtek bo v okviru nacionalne akcije agencija izobraževala in usposabljala učitelje vožnje v sodelovanju z Izpitnim centrom Kranj. Šolam vožnje je tudi posredovala informacije, naj namenijo učno uro pravilni uporabi varnostnega pasu v obliki e-predstavitve. Poleg tega bo agencija v času akcije ozaveščala in informirala kandidate za voznike pri izpitni vožnji.

PU Maribor: Cilj je povečanje uporabe pasu un zmanjšanje števila mrtvih

Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, je cilj navedenih aktivnosti povečanje uporabe varnostnega pasu v osebnih avtomobilih, tovornih vozilih in avtobusih ter posledično zmanjšanje števila mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah zaradi neuporabe varnostnega pasu. V lanskih prometnih nesrečah s smrtnim izidom ali hudimi poškodbami na mariborskem območju je bila namreč pripeta le okoli polovica udeležencev. Pri hujših prometnih nesrečah izstopa še posebej neuporaba varnostnih pasov potnikov na zadnjih sedežih osebnih avtomobilov.

PU Kranj: Opustite izgovore, da vas pas moti

Če ne uporabljate varnostnega pasu, imate v primeru nesreče zelo malo možnosti, da ostanete nepoškodovani. Zato se pripnite in se raje ne zanašajte na to, da vas bodo rešili drugi elementi varnosti v vozilu, pa opozarja tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos. "Dejstvo je namreč, da je pri reševanju življenj in preprečevanju telesnih poškodb v prometnih nesrečah najbolj učinkovit ravno varnostni pas. Da se pripnete, pa potrebujete samo nekaj sekund in to v kombinaciji z zračnimi blazinami in drugimi elementi varnosti zagotavlja najboljšo zaščito voznikom in vsem potnikom. To je nekaj, kar zagotovo drži, izgovori, da pas ni bil uporabljen, ker da gre za kratko razdaljo vožnje, poznano okolje, nizko hitrost, pozabljivost ali da je moteč, pa niso razlogi, ki bi kakorkoli zadostili pojmu varnosti," je zapisal. Enako velja tudi za otroke, ki morajo biti v vozilu v okviru predpisov in pod enakimi pogoji kot vozniki in odrasli potniki zavarovani z ustreznim zadrževalnim sistemom, je še dodal Kos.

PU Koper: Razmere so boljše kot lani

Prometnovarnostne razmere so bile na območju PU Koper v letu 2015 glede na posledice prometnih nesreč boljše kot v enakem obdobju 2014. Obravnavali so sedem odstotkov manj prometnih nesreč in 35 odstotkov manj prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. Od tega so obravnavali 12 (leto prej 14) prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katerih je 12 (15) udeležencev umrlo, so sporočili policisti.

Delež uporabe varnostnih pasov pri udeležencih prometnih nesreč je bil v letu 2015 73 % (74 %). V prometnih nesrečah IV. kategorije oziroma pri umrlih udeležencih, ki bi lahko uporabljali varnostne pasove, je bil delež uporabe varnostnih pasov 80 % (80 %), pri hudo telesno poškodovanih udeležencih pa 65 % (56 %).

Tudi statistični podatki o ugotovljenih kršitvah neuporabe varnostnih pasov izkazujejo, da je tovrstna problematika še vedno dokaj pogosta. Pri nadzoru cestnega prometa so na območju PU Koper Koper ugotovili 1888 (2221) ali 15 % manj tovrstnih kršitev, so še sporočili.

V nesreči hudo poškodovan potnik, ki ni uporabljal varnostnega pasu

S PU Novo mesto so sporočili, da so policisti Policijske postaje Črnomelj v soboto nekaj po 1. uri ponoči med kontrolo prometa v Črnomlju opazili voznika, ki je vozil avtomobil brez prižganih žarometov. Zapeljali so za kršiteljem, ki je vijugal po vozišču, vozil z neprilagojeno hitrostjo in ogrožal ostale udeležence v prometu. Zaradi neprilagojene hitrosti je avtomobil pričelo zanašati in ga obrnilo, kršitelj pa je kljub svetlobnim in zvočnim signalom, s katerimi so ga policisti ustavljali, ponovno sunkovito speljal in z veliko hitrostjo nadaljeval z vožnjo proti Adelšičem. V ovinku je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste na zelenico in trčil v betonski robnik. Avtomobil je po trčenju odbilo v stanovanjsko hišo.

V nesreči se je hudo poškodoval 24-letni potnik, ki je sedel na spredenjem sedežu v vozilu. Mladoletni voznik in mladoletni potnik, ki je sedel na zadnjem sedežu, se v nesreči nista poškodovala. Nihče od udeležencev med vožnjo ni uporabljal varnostnega pasu.

Mladoletni voznik, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,90 miligramov alkohola (1,87 g/kg). Policisti nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem okoliščin nesreče. O kršitvah cestno prometnih predpisov so obvestili starše mladoletnika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tanek_led
14. 03. 2016 21.56
+2
Izgleda se ne morejo upreti skušnjavi lupljenju državljanov.
ni_mi_vse_eno
14. 03. 2016 22.01
-2
baje so se ustrelili v koleno in sedaj morajo delati
Tanek_led
14. 03. 2016 21.52
-2
Kaj ne stavkajo?
.jest
14. 03. 2016 21.40
-1
Kako preverjajo? Ali ne izsiljujejo in stavkajo? Ali uradno stavkajo samo za Cerarja?
tepee
14. 03. 2016 21.30
+0
sem bil privezan,pa me je vseeno ustavil,ker sem glih telefoniral.Sem mu rekel da je blo nujno,pa mi je vseeno dal ceglc.jaoooooo,so pa rekli,da preverjajo varnostni pas.....
ni_mi_vse_eno
14. 03. 2016 21.56
+0
Svetec 2021
14. 03. 2016 18.59
+2
Novinarji lahko bi vprašali generalnega kaj pa pogrešane osebe nebi raje policija temu posvetila pozornosti!!!
tankopiš
15. 03. 2016 09.30
+1
Jožajoža
14. 03. 2016 17.31
+1
kdo pa preverja policaje??????
ni_mi_vse_eno
14. 03. 2016 21.56
+1
DržavniSekretar
14. 03. 2016 16.35
+3
Grozljivo: Policija komaj preprečila napad tolpe 20 Albancev na dijake celjske šole. En dijak težje poškodovan.
DAEMONIUM
14. 03. 2016 16.45
+1
oni pa iza grmovja špijonirajo kdo ni privezan??? Da je prava policija, do tega "komaj preprečili napad" sploh ne bi smelo priti!!!!!!
iGURT
14. 03. 2016 18.14
+2
Nova24 je ful negativni medij, preletiš naslove, in ti je to takoj jasno
kointos23
14. 03. 2016 20.09
+1
Za vas. Ker za vas je resnica boleča. O roparji na MB fakulteti so že včeraj poročali :)
tankopiš
15. 03. 2016 09.33
Hvala Bogu da sem zdaj bolj na tekočem.Vas skrbi Nova TV?.ih bo še več,ne se bat.
tepee
14. 03. 2016 16.32
+2
pa še bencin gre gor,pa se hitro rojevajo miljončki......
Ramzess
14. 03. 2016 15.54
+1
Ko bi vsaj, a ne ostane vedno samo pri kontroli uporabe varnostnega pasu, ... policaji pač, rečejo eno, naredijo drugo, oz. še drugo.
Thin Lizzy
14. 03. 2016 15.06
+3
Policistov prašinarjev se lotevate kot krdelo volkov...... vendar riba smrdi pri glavi....... te težnje in pritiski po poostrenih nadzorih prihajajo iz vodstva MNZ. Izgleda, da so v vrhu s plačami več kot zadovoljni.
tellerkit
14. 03. 2016 15.08
+3
Spoštovani, iz medijev smo se seznanili (novica povzeta po STA po obveščanju Policijske uprave Maribor), da policisti v tem tednu izvajamo poostren nadzor nad uporabo varnostnega pasu. Akcija naj bi se začela danes in trajala vse do nedelje v okviru evropsko usklajenega nadzora »Seatbelt«. Javnost obveščamo, da stavka v Policiji in MNZ poteka z nezmanjšano aktivnostjo, ne glede na dogodke, ki so v zadnjih dveh tednih pretresle notranjo in zunanjo javnost. Stavkovni policijski odbor ni odstopil od navodil stavkajočim, da se izvajajo le nujne policijske naloge iz 76. člena ZODPol. Zato se v času stavke ne izvajajo preventivne naloge in druge naloge, ki izhajajo iz lastne dejavnosti policistov oz. temeljijo na samoiniciativni aktivnosti in niso nujne za varovanje življenja, premoženja ali splošne varnosti. Med policijske naloge, ki jih v času stavke ni nujno opravljati pa spada tudi opravljanje omenjenih policijskih nadzorov. Stavka zaposlenih v Policiji in MNZ se bo nadaljevala do sklenitve stavkovnega sporazuma z Vlado RS.
AtaAufbiks
14. 03. 2016 14.35
+0
Očitno jim zmanjkuje denarja, pa so šli na ceste malo kasirat!
pozitivno
14. 03. 2016 13.35
+4
S stavko niso NIč dosegli,..zdej se bodo pa nad nami izživljali
iGURT
14. 03. 2016 15.11
+3
..bodo dosegli kaj za sebe ali ne, ni pomebno, tebi bodo enako kasirali.
CastrumFF
14. 03. 2016 12.52
+4
Ko bi vsaj bili policisti na cestah. Ne vem ce zaradi njihove "stavke" ,a nikjer se jih ne vidi.
tepee
14. 03. 2016 14.07
+1
jaz jih tudi ne vidim nikjer,pa sem privezan......hov,hov,hov!!!!!!
butalistan
14. 03. 2016 12.39
+8
kdaj boste našli izginule fante????????
pozitivno
14. 03. 2016 12.41
+3
SDS_je_poden
14. 03. 2016 15.10
-3
poštenjevelja: Sej ne da jih iščejo vsi, ampak ti očitno si mnenja, da če bi se policija zmigala kaj delat bi jih že našli. Res, ob takem načinu razmišljanja, bi ti naraje odvzel opravilno sposobnost.
trdovrat
14. 03. 2016 15.33
-1
Poštenje, vzemi dopust in pojdi v akcijo! Pa bomo mi tebe spraševali, kdaj boš našel izgubljene!
flexi22
14. 03. 2016 15.39
+0
saj sploh niso pokazali zanimanja če nima država sposobnih kadrov naj zaprosi tuje ampak takoj ne čez 14 dni
bracobaldo
14. 03. 2016 12.16
+5
Naj iščejo izginule otroke.
pozitivno
14. 03. 2016 12.44
+2
preprosto
14. 03. 2016 12.13
+8
Kaznovanje če nisi pripet JE SAMO ZA POLNITEV DRŽAVNE BLAGAJNE IN PIKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nekateri bodo začeli z filozofijo kako drago je zadrvljenje tistih, ki v nesreči niso bili prpeti.... koliko pa je zdravljenje kadilcev, ki so zaradi kajenja zboleli za rakom, ali pa alkoholikov, koliko je je neposrednih nesreč zaradi alkohola pa ne prepovejo cigaret in to prpeuščajo posamezniku, ekanko bi bilo lahko s pasom.
tepee
14. 03. 2016 12.22
+5
manjka miljon za obresti državnih posojil
nesre?ko
14. 03. 2016 12.05
+10
Kosem dobil kazen ,nisem vedel ali bi se jokal ali smejal.Kazen je bila izdatna,policaj pa polpismen,da sam ni vedel kaj je napisal!
tepee
14. 03. 2016 14.09
+0
važno,da je napisal,kaj se sekiraš če je bil pismen ali ne.
flexi22
14. 03. 2016 15.45
+0
ja to se je tudi meni zgodilo je pisav in pisav potem sem ga vprašav naj mi prebere pa ni znav pa naj rajši bi mi dav še eno globo pa ni znav pisat četlivo
tankopiš
14. 03. 2016 20.30
Za manjši incident na cesti smo poklicali policijo da bi pomagala,pisali so dve uri in kasirali 600 evrov.
opazovalec_
14. 03. 2016 11.49
+11
Varnostni pas ti lahko reši življenje lahko pa ti je v zaroto!! Noben ne more trditi, da varnostni pas rešuje življenje!! Sicer pa vsak odgovarja za sebe in tvega svoje življenje!!
Morana7
14. 03. 2016 14.09
+2
Ja res je, nihče ne more nič trdit nekaj, kar na lepe oke, zato imamo crash teste, kjer je rezultat na različnih hitrostih lepo viden.
flexi22
14. 03. 2016 11.45
+1
pregovor DELAJ TISTO KAR ZNAŠ očitno druzga ne znajo?? zakaj nebi enkrat rekli bomo previrjali tajkune in transakcje v tujini?? zakaj vsakega kriminalca sodniki spustijo z razlago da je premalo dokazov kdo je kriv da jih ni dovol?? POLICAJI bi morali nosit odgovornost
FC Chelsea2
14. 03. 2016 11.40
+3
alo to je načrtovano upam da boš cerar posredoval kr to je nezakonito sej veš vsi ki boste ustavljeni se pritožite k cerarju
pozitivno
14. 03. 2016 12.43
+4
Cmerarju je vseeno za ljudi,..važno, da ima on polne žepe