Policisti bodo v prostem času čistili slovensko nesnago

Vseslovenske akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu se bodo 17. aprila v prostem času udeležili tudi slovenski policisti, ki sicer že od februarja sodelujejo pri evidentiranju črnih odlagališč odpadkov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Smeti-3

 Alojz Sladič z uprave uniformirane policije je povedal, da so vse policijske uprave v začetku februarja v okviru rednega dela začele evidentirati črna odlagališča in jih vnašati v centralni register črnih odlagališč. Od 12. februarja do 1. aprila so policisti evidentirali nekaj manj kot 400 črnih odlagališč.

Na posameznih območjih–- na območju policijske postaje Črnomelj, Vrhnika, Mozirje in Šmarje pri Jelšah – so se policisti odločili za "posvojitev črnih odlagališč", kar pomeni, da bodo prevzeli odgovornost za njihovo očiščenje oz. dokončno sanacijo. Policisti v Mozirju in Šmarju pri Jelšah bodo prevzeli tudi čiščenje bregov rek Savinje in Sotle.

V času evidentiranja črnih odlagališč so policisti sicer obravnavali tri kazniva dejanja in štiri prekrške s področja varstva okolja, v štirih primerih pa so o sumu prekrška obvestili pristojne organe. Področje varstva okolja po besedah Sladiča sicer pokriva več predpisov, v okviru katerih lahko policisti izrečejo globo v višini nekaj sto ali tisoč evrov.

Predstavnik uprave kriminalistične policije Vilko Širca pa je pojasnil, da na področju varstva okolja napreduje tudi delovanje kriminalistične policije. Ta je lani zaznala 60 kaznivih dejanj, od tega jih je preiskala 47, kar je precej več kot leta 2008, ko je policija evidentirala 14 kaznivih dejanj, obravnavala pa 11. Za kršitelje so v skladu s kazenskim zakonikom iz leta 2008 predpisane kazni tudi do osem leta zapora.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 21
 
gesin 08.04.2010 14:18:40
lepo da čistijo a lahko bi kaznovali tiste ki onesnažujejo pa ne bi bilo smeti
Več komentarjev