Slovenija

Vodstvo policije pozvalo k čimprejšnjim pogajanjem

Ljubljana, 19. 11. 2018 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker imajo dovolj igranja slepih miši z vlado, policijska sindikata zaostrujeta stavko. Zaenkrat so aktivnosti zaostrili na dveh mejnih prehodih - Gruškovje in Obrežje, vse skupaj pa poteka tako, da izvajajo podrobne preglede tovornih vozil, kar pomeni, da nastajajo daljše kolone.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaostritev stavke policistov
    02:28
    Iz 24UR: Zaostritev stavke policistov
  • Policijski sindikat pojasnjuje zaostritev stavke
    08:01
    Policijski sindikat pojasnjuje zaostritev stavke

Predstavniki policijskih sindikatov, ki so prejšnji teden napovedali zaostritev stavke, so predstavili, kako potekajo zaostrene stavkovne aktivnosti. Kot so dejali, imajo dovolj arogance in praznih besed vladnih pogajalcev. Ti so v zadnji ponudbi celo odstopili od izhodišč, ki so jim jih ponudili že pogajalci prejšnje vlade, kar je za njih nesprejemljivo.

Zaostrene stavkovne aktivnosti od jutra že izvajajo na PMP Obrežje in PMP Gruškovje, več o tem pa sta pojasnila vodja pogajalske skupine policijskega stavkovnega odbora in predsednik PSS, Radivoj Uroševič, in generalni sekretar SPS Sebastjan Korošec

Policisti na tovornem terminalu podrobneje pregledujejo tovorna vozila. To je en od ukrepov za zaostritev policijske stavke.
Policisti na tovornem terminalu podrobneje pregledujejo tovorna vozila. To je en od ukrepov za zaostritev policijske stavke. FOTO: Aljoša Kravanja

Podrobne kontrole tovornjakov na dveh mejnih prehodih

Zaradi zaostrenih aktivnosti že nastajajo daljši zastoji na obeh straneh meje, pravi Uroševič, ki napoveduje, da bodo zaostrene aktivnosti razširili tudi na druge mejne prehode. Policisti izvajajo temeljite kontrolne preglede tovornih vozil na tovornem terminalu.

Uroševič je dejal, da jih vladna pogajalska skupina ne jemlje resno in da do danes zjutraj niso dobili obljubljenega nasprotnega predloga. So pa dobili obvestilo, da naj si rezervirajo popoldanski čas. "Mi smo si čas rezervirali, ko bomo dobili povabilo na konkretna pogajanja, pa se bomo odzvali," pravi Uroševič.

Korošec pa je dejal, da od vlade pričakujejo, da bo znova sedla za pogajalsko mizo in da bo "nehala saditi rožice". Prav tako za ta teden napovedujejo že nove zaostritve stavkovnih aktivnosti. 

Na MP Obrežje in na MP Gruškovje že nastajajo kolone tovornih vozil.
Na MP Obrežje in na MP Gruškovje že nastajajo kolone tovornih vozil. FOTO: Aljoša Kravanja

Poziv vodstva policije k čimprejšnjim pogajanjem

Vodstvo policije poziva pogajalce na obeh straneh, da z največjo mero konstruktivnosti pristopijo k nadaljevanju pogajanj, s ciljem čimprejšnjega oblikovanja sprejemljivega kompromisnega predloga, da bo delo v policiji lahko spet nemoteno steklo.

"Slovenija se lahko pohvali z visoko stopnjo varnosti, kar je vrednota, ki jo moramo kot družba skrbno negovati in zaradi katere ne smemo dopustiti, da bi se razmere zaradi nerešenih vprašanj poslabšale. Veliko zaslugo za to, da ljudje živijo v varnem okolju, nosijo prav policisti, ki dan za dnem s požrtvovalnim delom služijo ljudem in se učinkovito spopadajo s še tako zahtevnimi varnostnimi izzivi," so zapisali v vodstvu.

Vodstvo policije podpira zahteve policijskih sindikatov za boljše vrednotenje
policijskega dela. "Le z vzpostavijo ustreznega plačila tega poklica bo mogoče tudi v bodoče zagotavljati varnost z zadostnim številom policistov, z ljudmi, ki bodo z veseljem opravljali svoj poklic in od tega lahko tudi dostojno živeli," še dodajajo.

Opravičilo državljanom

Državljanom se za morebitne neprijetnosti, ki jih bodo doletele zaradi tega, vnaprej opravičujejo in poudarjajo, da se varnost državljanov v nobenem primeru ne bo zmanjšala. "Policisti smo tako etično, moralno kot tudi s svojim poklicnim poslanstvom zavezani k temu, da jih varujemo, mogoče bomo na nekaterih delih celo pokazali, kaj pomeni varnost," je v petek dejal Kristjan Mlekuš, predsednik Sindikata policistov Slovenije.

Policisti državi očitajo aroganco in neaktivnost, v teh razmerah pa je po njihovem mnenju stavka edini način delavskega boja za njihove pravice. "Z vlado se ne bomo več igrali slepih mišk. Arogance in praznih besed imamo dovolj," so odločeni predstavniki policijskih sindikatov, ki zahtevajo ureditev njihovega statusa "tako, kot si ga zaslužimo".

"Vlada se vede tako, kot da policistov ne potrebuje. Očitno vlada ne potrebuje varnega okolja," pa je poudaril Uroševič.

Kaj zahtevata policijska sindikata?

Policisti od 1. oktobra nadaljujejo stavko, ki so jo začeli 12. februarja, nato pa sredi marca zamrznili, v četrtek pa je skupni stavkovni odbor obeh sindikatov odločal o njeni zaostritvi.

Policijska sindikata sicer med drugim zahtevata ponovno vzpostavitev razmerij med plačami primerljivih poklicev. S stavkovnim sporazumom leta 2016 sta namreč sindikata z vlado dosegla sporazum o višjih plačah, a so bila leto pozneje v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri drugih pooblaščenih uradnih osebah.

Obenem zahtevata tudi posebno nagrado za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brank1
20. 11. 2018 11.34
-3
Kakšne predpise in zakone imamo, da policisti štrajkajo tako da jih bolj spoštujejo. Kaznovat jih je treba za nazaj ker niso spoštovali predpisov. Naj vrnejo preveč izplačane plače.
Svetec 2021
20. 11. 2018 10.45
+2
Folk jaz predlagam da ne kličete policije samo na ta način se bo pokazalo, da v slo ne rabimo policije.
smajser1
20. 11. 2018 10.28
-4
Zaostrujejo.. nad ubogim narodom, ki ni nic kriv! Kot sem ze dejal naj dajo odpovedin se zaposlijo v gradbenistvu, kjer bodo morali DELATI, a za manj denarja....
Svetec 2021
20. 11. 2018 10.39
+4
V gradbeništvu za manj denarja ?????? Kaj ti si pomočnik zidarja al kaj ?? Moj brat je zidar pa lepo zasluži pa še z fušom zraven. Zidarja pa policaja pa res ne moreš primerjat......
lahunin
20. 11. 2018 09.58
-2
domnevni sovraznik je zapustu SLOVENIJO tapravi sovrazniki so pa ostal
lahunin
20. 11. 2018 09.47
-2
NI NIC CUDNEGA DA OBLAST SE ZNAMI TAKO IGRA KO PA JE VECINA POPULACIJE NEODGOVORNE DA ZIVIJO PRI SVOJIH STARSIH
korintos23
20. 11. 2018 09.58
+1
korintos23
20. 11. 2018 09.26
+3
Mene pa to nič ne moti če na Schengenski meji malo bolj "natančno" delajo, saj za to pa ta meja je.
lahunin
20. 11. 2018 09.21
-1
VSE STRICE BOTRE PREDSTEDNIKE MINISTRE KJE JE DRUGA SVICA KI STE JO NAM SLOVENCEM OBLJEBLJAL JE CERAR PLACU FALKON KO JE SEL SPRIJATELJI NA ROKOMETNO TEKMO V PARUS 10000E
korintos23
20. 11. 2018 09.25
+1
lahunin
20. 11. 2018 09.18
-1
SINIKALISTI NA VSEH PODROCJIH DA ZAPUSTITE PROSTORE SENDIKATA KER OD VAS NAROD NIMA NOBENE KORISTI
lahunin
20. 11. 2018 09.16
-8
SINDIKAT POLICIJE VAS NI SRAM NA KAKO UMAZAN NACIN STE ZACELI Z SVOJIMI ZAHTEVAMI SAJ STE LANI STAVKALI IN KAJ STE NAREDILI V CELEM LETU NIC STAVKA JE BILA NAPOVEDANA ZAPUSTITE MEJNE PREHODE CESTE PA PRED VLADO TAKO PA SE IZŽIVLJATE ZE TAKO IZMUCENIMI VOZNIKI TOVORNJAKOV DA CAKAJO URE V KOLONI DA NI NE POCITEK NE VOZNJA
Svetec 2021
20. 11. 2018 10.41
+1
Pravilno delajo saj pa tovornjakarji najbolj pluvajo po policiji treba jim lekcijo dat.....
Petur
20. 11. 2018 08.28
+1
Na avtocesti ze zdrsi,gotovo bodo gospodje pohiteli pobirati denar oziroma kruh soferjevim otrokom,saj je cesta neociscena, kar pa ne pomeni da cestarji niso pripravljeni.ko pa sodali alkotest politiku,so se polulali in ostali brez sluzbe. No , soferje rabimo vedno.
Levcekk
19. 11. 2018 19.24
+0
Policija varuje plenilske elite inje orodje v rokah politike.Ko sem samo grdo pogledu lopova prisesanga na drzavne jasli me je obiskala policija(Lasko)in prejel sem placilni nalog,ko pa sem sam zelel podati ovadbo na PP.Celje jo pa niso hoteli sprejeti in so jo sele po moji pritozbi na MNZ.Tko torej deluje nasa policija!
?ebula
19. 11. 2018 18.56
-8
Nisem presenečen, saj od policajev nikoli nisem pričakoval, da bodo na bilo katero stvar pametno reagirali. Je Janezek rekel - če ne bom uspešno končal osemletke, bom šel pa za policaja.
Svetec 2021
19. 11. 2018 20.20
+6
ti niti ne veš si moški al ženska napisano imaš čebula pišeš pa v moški osebi tak da niti p od policaja ne moreš biti
pirat4ever
19. 11. 2018 17.33
+0
Strahopetci. Če bi jih bilo kaj v hlačah, bi sli pred vlado ne pa da zaradi njih trpijo edino šoferji kamionov, ki ure in ure čakajo v kolonah brez sanitarijev itd. In ker izgubljajo čas na meji s premikanjem po polžje, delovni čas po tahografu pa teče, bo marsikateri šofer nenamensko, nič kriv, nič dolžen, naredil prekršek, za katerega ga potem še 28 dni lahko policija kaznuje. Ti strahopetci imajo še bistveno previsoke plače!!!!
flexi22
19. 11. 2018 17.11
-7
zakaj vedno ko policija štrajka trpi gospodarstvo?? kaj so šoferji krivi ?kdo bo pisal vam globe za oviranje prometa? pred leti ko so avtoprevozniki se peljali skoz Ljubljano pa ste šoferjem pisali globe in sodnik.
Mihatadesni
19. 11. 2018 16.26
-15
Policijski sindikati so najboljši sindikati v R.Sloveniji. Vsi drugi sindikati bi se morali vzgledovati po njih. Edini svoje člane priganjajo in to dobesedno v delo. Edini priznajo, da ne delajo zadosti in priznajo, da bi to vse morali delati. Torej , vsaka čast , policijskim sindikatom s tem priznavajo, da delajo premalo oziroma ne opravljajo svojega dela in s tem niso upravičeni niti do tega osebnega dohodka, ki ga dobijo in s tem dokazujejo, da je ta stavka neupravičena. Če si kdo zasluži večje plače so to vodje policijskega sindikata.
Uporabnik113189
19. 11. 2018 15.23
+6
Meni osebno te poostrene kontrole ustrezajo in sem navdušen. Iz te zgodbe se lahko nekaj naučimo. Policija danes počne tisto, kar bi morala že davno nazaj, pa se je na zahtevo politike ( v dobro svojih plač) temu spretno izmikala. Gre za srečo v nesreči. Državljani smo zadovoljni, da so kontrole tako dobre in natančne, politika pač ni, ker se lakajsko klanja nekaterim pritiskom z južnega dela naše meje. Idealna rešitev bi bila, da bi jim država ugodila pri zahtevah in da bi oni hkrati nadaljevali s temeljitimi pregledi. Je pa že jasno, da jih bo v prihodnje naša politika plačevala tudi zato, da bodo na eno oko slabo videli. Za mene jasne znak korupcije v politiki, vpliva skritih stricev nanjo, s strani tistih ki našo državo želijo uničevati.
24UBRISAN
19. 11. 2018 14.49
+27
"Super, vsi tisti ki ste proti policistom, UPAM, da boste pričeli upoštevati stavko in za vsako brez vezno stvar klicali nekoga drugega ali pa zadeve rešili samo, saj ne rabite policije. - ko vam nekdo poškoduje avto na parkirišču ali povozite kako žival, dajte poklicat zavarovalniškega agenta - ko se vam ustavi prdec, pojdite k zdravniku, ne takoj 113 - ko ti bo sosed j**** mater, sprejmi to, ne takoj klicati na 113, dajte poklicat kako nevladno organizacijo, csd, itd. saj jih je polno - ko te bo mož/fant/žena/partnerka vsekala po ustih, ne klicat 113, rešite sami - ko ti bo kdo grozil, ne klicat policije, grozi mu nazaj, saj pa ste vsi močni v komentarjih, zdaj pa to še prenesite v verbalno komunikacijo - ko se boš s sosedom kregal zaradi 10cm zemlje in mejnega kamna, ne klicat policije, pokličite geodeta ali pa kako nevladno organizacijo, saj policije ne rabite - ko te bo doma 16 letni razvajeni, narkomanski otrok maltretiral in ti grozil (ker si ga napačno vzgojil), ne klicat policije, sam sebi priznaj, da si naredil v vzgoji nekaj narobe in ne klicat policije, saj itak ne rabimo policije v Sloveniji - ko ti bo kdo ukradel torbico, ker si jo v diskoteki odložil/a na stol, 20m vstran kot ti plešeš, ne prijavljat na policijo, saj policije ne rabiš, pojdi si uredit nove dokumente, prekliči bančne kartice in je to to, ne obremenjuj številke 113 - ko boš v pijanem stanju izgubil mobilni telefon, ne priti na drugi dan jokat na policijsko postajo, da ti ga je nekdo ukradel, ker ti ga ni, pač pa si ga v pijanem stanju izgubil in sploh ne veš kje - ko boš na bankomatu dvignil denar in le tega pozabil vzeti iz reže, ne jokat na 113 ali pa na policijski postaji, gre za tvojo čisto malomarnost in ti kot težki frajer, pozabi na teh 100eur, saj ne rabiš policije - ko te bo varnostnik v soboto zvečer vrgel ven z diskoteke, ker ko spiješ 4 piva, misliš da si najmočnejši in lahko gnjaviš vsem po vrsti, ne klicat policije, ker ti to lahko rešiš sam - ko ti bodo ukradli 20let staro kolo, ne jokat na policijo, pot pod noge in sam najdi svoje kolo ali karkoli so ti pač ukradli in tako naprej ..." Komentar enega redkih državljanov, ki razume policijsko delo...
kaktusar1
19. 11. 2018 18.35
-8
tole je tolk butast napisan kot da bi rekel, da v primeru požara ne kliči 112......a delajo zastonj?..saj za svoje delo prejemajo plače in kolikor jih poznam..policaje...imajo vsi dober standart...naj naredijo notranjo reorganizacijo, da bo kolač pravičneje porazdeljen pa bo volk sit in koza cela...ti pa, ko ne boš pozimi imel elektrike, ne kliče elektro......
Mihatadesni
19. 11. 2018 18.44
-5
ok ko boš rabil mleko za svojega otroka, ga ne išči v trgovini, kupi si kravo, ker ti kmet ne bo dal šofer, ki ga zafrkavate sedaj, mleka ne bo mogel odpeljati v mlekarno, v mlekarni pa ne bodo mogli mleka obdelati, ker ga ni. Pa, če si nogo zlomiš , ne kliči ne rešilca, niti ne pomisli na zdravnika.Ko si boš hotel zidati hišo, ne kliči zidarjev, sam zidaj, s to tvojo razlago te pošljem v rodila, tja od kod si prišel lenuh.
Miha Preloznik
19. 11. 2018 22.49
-4
ko ti bodo vlomili v hiso.... ne klicati policije... saj bodo prišli šele čez 3-4ure in še to slabe volje ker so morali iz postaje.... našli ne bodo ničesar, ti pa se boš lahko. obrisal pod nosom... in še policaj te bo napizdil...
flatearth
19. 11. 2018 14.16
+7
Naj malo parlamentarce, ministre, pa našega Boruta ustavijo, pa naj pišejo papirje ene 40 minut kot ostali državljanom,
Petur
19. 11. 2018 13.57
-5
Herojska druzcina,takoj nad tovornjakarje,saj bi jim drugi dali po nosu.naj poskusijo malo soferskega , pa bodo obcutilì da je brez njih lepse znosnejse zivljenje in manj gospodarske skode.
kratko in jasno
19. 11. 2018 14.07
+18
dej dej, še zdaj ko se vsi bolj ali manj "bojijo" policijske kontrole in izločitve vozila iz prometa ter posledičnih kazni, se vsake toliko najde kak heroj, ki si misli, da bo mel srečo in se izognil vsem kontrolam recimo z avtom z zlizanimi gumami ali po možnosti brez bremz, pol bi šele bil teksas , če se kontrole ne bi izvajali... Ja vem, za vse grehe sveta so krivi policaji, takrat ko te dobijo z zlizanimi gumami in takrat ko zagrešiš karambol zaradi zlizanih gum... v vsakem primeru so krivi, ni dileme!
24UBRISAN
19. 11. 2018 14.50
+7
Do danes je bila stavka neboleča...vlada pa gluha.
Amasakul
19. 11. 2018 13.47
+11
končno enkrat kontrole, take ki bi že morale biti !!!