Slovenija

Štrukelj bo počakal na uradni predlog vladne pogajalske skupine, nato sledi odločitev glede protesta

Ljubljana, 20. 11. 2014 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ministrica Setnikar Cankarjeva je sporočila, da so iz varčevalnega predloga umaknili vse ukrepe, ki bi imeli za posledico odpuščanja. Štrukelj je zadovoljen, saj je očitno prišlo do premika v sami vladi. Hkrati pa je opozoril, da te odločite ne vplivajo na plačna pogajanja.

Policijska sindikata sta na današnji skupni seji vladi soglasno postavila zahteve, med katerimi je tudi takojšen umik predlogov dodatnih posegov v plače in druge stroške dela zaposlenih. Če jim vlada ne bo prisluhnila, so zoper njo napovedali takojšen začetek vseh aktivnosti sindikalnega boja, napoved stavke in druge ukrepe.

Slovenski policisti
Slovenski policisti FOTO: Blaž Garbajs

"V tistem trenutku, ko bomo ocenili, da socialni dialog ne teče oziroma ne teče v želeno smer, bomo začeli z izvajanjem določenih oblik sindikalnega boja, med drugim ni izključena niti stavka," je po seji dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič.

Po besedah predsednika Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zorana Petroviča potekajo tudi aktivnosti za proteste. A kot je pojasnil, bi bili to ločeni protesti za zaščito položaja policistov in ne gre za proteste, ki bi bili 3. decembra.

Policijska sindikata ne pristajata na nikakršne dodatne posege v plače. Kot je razumeti njuna predsednika, pa želijo tudi sprostitev sedaj veljavnih ukrepov. Zanje je namreč nesprejemljivo podaljšanje zamrznitve napredovanj tako v plačne razrede kot nazive, pa tudi podaljšanje veljavnosti znižane plačne lestvice, je pojasni Petrovič. Ti ukrepi so bili dogovorjeni za leto 2014, s koncem tega leta enostavno prenehajo veljati, je dodal Uroševič. A, kot je ugotavljal, jih je vladna pogajalska skupina očitno že vštela, ob njih pa bi želela še dodatne. Petrovič pa je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi vala upokojevanj, ki je bil po njegovih navedbah sprožen na vseh organizacijskih enotah.

Vlada mora po zahtevi PSS in SPS takoj imenovati delovno skupino za celostno ureditev statusa zaposlenih, ki bo pripravila predlog rešitve plačnega in kariernega sistema. Skupina mora z delom začeti najkasneje do konca leta, z delom pa končati najkasneje do konca septembra 2015 v obliki končnega predloga rešitev, ki mora biti soglasno usklajen s sindikati in uveljavljen najkasneje z začetkom leta 2016.

Sicer pa sindikata med drugim izražata nasprotovanje predlogu za ukinitev dodatka za stalnost in znižanje dodatka za delovno dobo. Kot opozarjata, sta omenjena dodatka predmet kolektivnega delovnega spora zaradi neizpolnjenega sporazuma med vlado in PSS v letu 2010, ki določa njuno povečanje in ne ukinitev ali zmanjšanje.

Sindikata zahtevata tudi takojšen umik dodatnih enostranskih predlogov na odhodkovni strani proračuna, ki še dodatno posegajo v pridobljene pravice zaposlenih, predvsem znižanje obsega dodatnega pokojninskega zavarovanja, spremembe statusa zaposlenih v policiji, ki so bile zavrnjene že v preteklih pogajanjih, in enostranska ukinitev akcije varovanja življenja in premoženja ob hkratni nameri vlade za podaljšanje ukrepov na področju plač za leto 2014 v leto 2015.

Od vlade tudi zahtevata, naj zagotovi, da vsa ostala ministrstva in drugi proračunski porabniki izvedejo racionalizacijo in reorganizacijo v obsegu, kot sta jo do sedaj že opravila policija in ministrstvo za notranje zadeve. Vlada naj jim predstavi tudi podatke o zaposlovanju in porabi denarja v državni upravi in širšem javnem sektorju vse od leta 2007, ti podatki pa naj bodo izhodišče za nadaljnje pogovore.

Prav tako policisti zahtevajo, naj jim takoj oziroma najpozneje pri decembrski plači poplačajo vse zapadle obveznosti na podlagi sklenjenih sporazumov, dogovorov, kolektivnih pogodb in pravnomočnih sodb, vlado pa pozivajo, naj pripravi spremembe zakona o policiji na področju nadomestil za civilna oblačila in rekreacijskega dopusta.

Zahteve PSS in SPS si lahko konkretneje preberete TUKAJ.

Setnikar Cankarjeva: Normativi in standardi v šolstvu ostajajo nespremenjeni

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar je ob prihodu na kongres Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) poudarila, da so iz varčevalnega predloga umaknjeni vsi ukrepi, ki bi imeli za posledico odpuščanja. To pomeni, da normativi in standardi v šolstvu ostajajo nespremenjeni. "Vlada ostaja na stališču, ki je zapisano tudi v koalicijski pogodbi, da ne bo sprejemala ukrepov, s katerimi bi se povečevalo število brezposelnih v Sloveniji. Taka stališča smo pripravili tudi mi in skupina, ki se je usklajevala, jih je sprejela," je dejala ministrica, ki je poudarila, da ne bo podprla nobenega ukrepa, s katerimi bi se povečala brezposelnost v državi.

Kot je pojasnila, so na ministrstvu vse predloge ministrstva za finance preverili in argumentirano nastopali proti njim. "Sistematično smo ugotavljali, kakšen bi bil finančni učinek in kakšen bi bil negativni učinek posameznega ukrepa," je povedala ministrica in dodala, da so na podlagi tega na današnjih usklajevanjih večino ukrepov umaknili. Ob tem pa na ministrstvu še naprej iščejo ukrepe, s katerimi bi v izobraževanju prihranili obljubljenih deset milijonov evrov. O morebitnih ukrepih ministrica še ni mogla spregovoriti, pojasnila pa je, da bodo prihranke med drugim iskali pri materialnih stroških in racionalizaciji na različnih področjih.

Štrukelj: Zadovoljni smo

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Aljoša Kravanja

Delegati Sviza so sicer že pred prihodom ministrice odločno nastopili proti predlogom varčevalnih ukrepov. "Smo odločno proti nižanju plač, krčenju mreže šol in odpuščanju delavcev," so poudarili, vlado pa pozvali, naj ne varčuje na račun otrok ter opozorili, da so drugače pripravljeni tudi na stavko.

Z novicami, ki jih je prinesla ministrica, so bili v Svizu vsekakor zadovoljni. Ministrica je s svojimi besedami večkrat požela aplavz zbranih delegatov. Kot je poudaril tajnik Sviza Branimir Štrukelj, je očitno prišlo do premika v sami vladi. Ministrica je držala obljubo ravnateljem glede umika ukrepov, ki bi povzročili odpuščanja. "Smo zelo zadovoljni, da so ti ukrepi odpravljeni," je sklenil. Hkrati je opozoril, da te odločite ne vplivajo na plačna pogajanja. "Sedaj moramo počakati na uradni predlog vladne pogajalske skupine, ki ga bomo verjetno dobili po prihodnji seji vlade. To bo verjetno odločilno tudi za nadaljnje aktivnosti in proteste," je še poudaril.

Pojasnili so, da je 9. kongres Sviz odločil, da med ukrepi na odhodkovni strani državnega proračuna za leto 2015, ki bi morali biti predmet pogajanj med vlado in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, zavrne dodatno povišanje financiranja glasbenega šolstva s strani staršev. Zavrnil je tudi spremembe normativov za svetovalne delavce, administrativno-tehnične delavce in knjižničarje, znižanje obsega dejavnosti zaradi manjših generacij v srednjih šolah ter znižanje sredstev za splošne stroške delovanja in programskih materialnih stroškov v javnih zavodih na področju kulture.

Kongres Sviz zavrača tudi nekatere ukrepe, predlagane v okviru interventnega zakona o financiranju občin, in sicer ukinjanje pravne subjektivitete zavodov, ki imajo manj kot 15 zaposlenih, zmanjšanje prisotnosti vzgojitelja v oddelku in povečanje prisotnosti pomočnika vzgojitelja, ki bo nadomestil vzgojitelja, povečanje neposredne obveznosti vzgojitelja s 30 na 32,5 ure tedensko in pomočnika vzgojitelja s 35 na 36 ur tedensko ter spremembe šolskih okolišev in statusov osnovnih šol, so zapisali v sindikatu.

Zahteve SPS in PSS
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (500)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antena
25. 11. 2014 14.24
hillya
21. 11. 2014 19.56
+3
Bojan Podkrajšek sporoča na twitterju, da so nekaj trenutkov nazaj ponovno namestili kartico na mestu kjer sedi poslanec Janez JANŠA v DZ
Transformerji
21. 11. 2014 13.26
-2
Predstavlljajte si ta scenarij : 25.000 Kitajcev pride graditi železniški tir, ni problem, kam bi jih dali, imamo več kot preveč praznih stanovanj, vsi nimajo denarja za nakup, oni ga pa imajo. Hiše bi prodali tudi tisti, ki jih ne morejo vzdrževati. Pa se nekater odločijo, da bodo za vedno ostali tukaj, delo imajo, se poročijo, nimamo omejitve rojstev, torej bomo potrebovali učitelje, vzgojitelje ......, bodo ustanove privatne ali državne, o tem se bomo pa kasneje pogovarjali.
Koffetka
21. 11. 2014 12.56
+4
S.p jevci. Kmanditovci, D.o.o jevci.....vsi ki ustvarjao..D.n.o jevci in ostali ne bomo plačevali te KULTURE 300 milijonske, in javnih storitev katerih naročniki nismo...Mi ne potrebujemo dveh pasošev, dveh državljanstev..Konzulov TRSTU v Evropi, veleposlanikov v Bosni...polovice od 260 samooklicanih vladnh služb, poočnikov narodnega Heroja, partizanskih kuharic takiH vzgojnih Vrtcev, OBČIN.. ( ki delijo tek številke da prijavijo starše ) varuhov zečja, trave in asfalta....FDV ja..in ostalih nebodigatreba..Hočemo biti plačnih tistega kar sami naročamo in kaj je državi na minimumu..Tako na Konjski noht vas je vsaj 100 000 preveč..
Koffetka
21. 11. 2014 12.58
+3
In koker se men zdi, koker stvari kažejo, kako že delavci pene ženejo, kako že 20 let samo vi rogovilite po držav.. boste šli milom ili silom..
gangsterist
21. 11. 2014 11.48
+4
štrukl en mal premal se dereš, pa te tvoji levi ne slišijo. pri janševi vladi si bil čisto brez glasu
ZOOrangutan
21. 11. 2014 11.17
+1
Zakaj ste me zbrisal 24kur??? Ker sem povedal resnico, da Kebab ne sme stavkat, saj so "naši" na oblasti!!!!
ROMELS
21. 11. 2014 11.08
+1
Šolnikom je potrebno zmanjšati plače na balkanski nivo tja kamor tudi sodijo, ne pa da imajo večje plače kot njihovi kolegi na švedskem.
santamaura
21. 11. 2014 11.02
+2
Štrukelj, Erjavec in Semolič - Triperesna deteljica - Slovenija nov začetek
brank1
21. 11. 2014 10.02
+3
A bo sploh katera vlada upala kaj naredit, da se ne bomo zadolževali za razne Štruklje??? Pa naj protestirajo in štrajkajo če hočejo, bomo videli kako dolgo.
snowfly007
21. 11. 2014 11.10
-1
No povej naslov da lahko pridem pol k teb domov pa ti poberem kar sam rabim brez da bi bil za to kaznovan, pa hkrat te še naluftam pa bajto zakurm, pa da vidmo kdo te bo pol rešval.
hanzz
21. 11. 2014 09.46
+16
SRAMOTA!!! Ko smo dejansko že iz najhujše krize slišim pri dnevniku na POP TV da bodo spet prvo nižali plače v javni upravi!!! DRAGI POPOVCI !!! PRVI IN EDINI KI SMO KAJ NIŽALI, ODPUŠČALI IN ZAPIRALI PODJETJA SMO PODJETNIKI IN S.P.-JEVCI. MNOGI DELAJO SAMO ZATO DA PLAČUJEJO DAJATVE, MNOGI SO ODPUŠČALI, DRUGI SO ZAPRLI PODJETJA!!!! IN VI SEDAJ GOVORITE DA SO NAJBOLJ OGROŽENI POLICISTI, UČITELJI, .... POLICIST ČE EN TEDEN NIČ NE DELA DOBI PLAČO ODPRITE S.P. IN TO POIZKUSITE!!!
snowfly007
21. 11. 2014 11.13
+2
Ma ni problem policija, zdravstvo, šolstvo in gasilstvo ampak tisti ki v vsem tem ne delajo in pa seveda vse odvečne agencije, ministrstva in državni uradniki. Če bi tle mal poklestl ne pa tiste, ki dejansko delajo bi bilo dovolj za vse, samo nekateri še kar dobivajo vrhunska delovna mesta čeprav niso kvalificirani zanje in nekateri še kar dobivajo plačo čeprav ne delajo.
snowfly007
21. 11. 2014 11.14
+2
Pa da ne govorimo o javnem naročanju, ki pa je metanje denarja skozi okno v veliko primerih.
BobbyP
21. 11. 2014 08.54
+1
Še enkrat se bo očitno ponovila ista zgodba. Ampak enkrat se pa čisto vsaki ovci posveti, ko ni več trave na travniku.
eggnog
21. 11. 2014 08.48
+5
kaj če bi vi šolniki protestiral JULIJA,AVGUSTA ? a dejte nehite zganjat galame no, komplet javni sektor naj izvaja protestne dejavnosti poleti, ne ane ? Ker so dopusti ni v službenem času. Vse jasno, samo javni sektor ima plačane ure, po možnosti se dobi še kako dodatno + malica in prevoz medtem ko veselo paradira po Lj in jamra kako jim je težko.
snowfly007
21. 11. 2014 11.16
+1
Jest se strinjam, vsako leto julija avgusta vsi protestirat, da bom jest lahko v miru kako bajto oropov, koga naluftov pa kej požgov, pa mi nč ne bo :D.
King_of_Gonzo
21. 11. 2014 08.42
+0
Struklja nasitili..po kom bodo pa vdarli??? Drzavlhani napnite usesa..nekje bodo mogli vzet..in mislim,da bo letelo na obicajne ljudi..
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
21. 11. 2014 08.36
+2
glavn da Strukelj se naprej financira gospodarstvo iz svojega zepa
zemljemerec
21. 11. 2014 07.11
+4
če ravnatelj ki ga zalotijo pri deliktu , dijake uči naj lažejo do konca ne glede na ceno stroškov postopka...imate šolniki zagotovo neupravičeno previsoko plačo za svoje storitve ! preveč časa imate z efektivo dela 4 ure na dan.
snowfly007
21. 11. 2014 11.23
Dober profesor dela več kot 8 ur na dan, slab pa ne dela skoraj nič. Tako kot gospodarstveniki dober se pelje z lastnim delom, slab pa z državnimi naročili.
evasle
21. 11. 2014 05.35
+6
Čisto mimo ste usekali tisti, ki se spravljate na javni sektor. Samo v javni upravi se je število zaposlenih potrojilo, čeprav se pri ukrepih spravljajo samo na policaje, učitelje, zdravstvene delavce, vzgojitelje. V gospodarstvu pa preko svojih zmožnosti živijo samo direktorji in vsi, ki so že pokradli milijone. Gospodarstvo je sesuto zaradi gospodarskih kriminalcev in goljufij, ne zaradi policajev, učiteljev... V gospodarstvu naj naredijo red in zasežejo premoženje lopovom!
Angela Franko
21. 11. 2014 06.43
+2
SESUTO GOSPODARSTVO TUDI ZARADI JAVNEGA SEKTORJA IN PREVELIKEGA SIDIKALNEGA APARATA NAJ NEKAJ DELAJO !!!!! KOLIKO DELOVNIH UR V TOVARNI IMA SEMOLIČ ?????
Breza53jani
21. 11. 2014 07.15
+2
evasle, kot vidiš, je nekaterim to težko razumeti. Potem pa svoj gnev, sovraštvo, predvsem pa nezadovoljstvo s samim samo, stresajo na vse ostale. Za to pa so dovoljena vsa sredstva, tudi zavajanje z napihovanjem številk in generaliziranje ter projekcija vseh možnih slabih lastnosti na kar vseh "240.000 parazitiv".
snowfly007
21. 11. 2014 11.27
+3
Lažje je samo se dret kot pa zravn še mal razmislt. Kar naj protestirajo dokler ne bodo vidl kje je dejansko treba šparat. NLB zafuran pa vsi plače za 10 šolnikov, med. sester ali gasilcev pa še nagrade zravn. Nesposobnost sestavt vlado, ustavni prekrški DZ in nikakršno delo pa vsi plače za 4-5 že omenjenih delavcev.
fant z vasi
21. 11. 2014 02.09
+14
Dajte ze tega Struklja spodit delat. Ta kot se mnogi drugi, ki so na drzavnih jazlih privezani dela samo skodo in bi bilo dobro , da s tem neha.
24uric
21. 11. 2014 05.15
+0
snowfly007
21. 11. 2014 11.29
fant z vasi, naslednjič kot boš jamral kaj v šoli učijo in zakaj so tako slabi ali pa zakaj so čakalne vrste tako dolge pri zdravniku in zakaj ni policajev ko jih rabiš, se lepo spomn kaj si tukaj napisal.
gongash
21. 11. 2014 01.21
+5
pobeg iz slovenije pa potem protestirajte kolikor hočete
sime sime
21. 11. 2014 01.06
+16
prišla bo kmal streznitev in zato so pa točno javni sektor krivi in javna uprava, ki je dopuščala anomalije in roparstvo sred belega dne vseh državljanov in davkoplačevalcev slovenije...njim je blo vsem fajn ko smo v realnem gospodarstvu čutili na lastni koži neplačevanje računov izigravanje upnikov itd. njih to boli pokličeš inšpektorja da prever delo na črno ali pa neplačevanje ljudi ah to ni nec eee dragi moji sami ste si krivi ker niste skrbeli za red v drzavi in mi vas filamo z svežim denarjem sedaj bo pa vlada primorana skenslat minimum 30% ljudi plus znizat plače ker ste živeli preko svojih meja neskladno z realnim gospodarstvom...
snowfly007
21. 11. 2014 11.30
Samo problem je, ker bo državni aparat še zmeraj prepožrešen ti pa boš močno občutil tistih 30% na svoji koži. Zakaj? Ker bodo odpustili napačni del JS ne pa tistega ki bi morali.
Borut Novak 1
20. 11. 2014 23.14
+16
V bistvu gre vse po planu. Še nekaj let in bomo tam kjer sem ves čas pisal. 30% nižje plače in 30% manj zaposlenih v JS. Če se sistem spremeni in uvedemo nekaj civiliziranega. Če ne pa jovo na novo še enkrat toliko! To bomo počeli tako dolgo dokler se FDV ne ukine in tam zaposleni ostanejo na cesti!
Našvasan_zob
20. 11. 2014 23.41
+9
Troika bi točno to že naredila.. Naši odlašajo.. medtem pa rak raste naprej..