Slovenija

FOTO in VIDEO: Janša: Strežnika ne damo. Policija: Nismo hoteli zaseči strežnika

Ljubljana, 15. 12. 2015 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Policisti so pod drobnogled vzeli poslanca SDS. Šircelj je dejal, da gre za diskreditacijo, ob tem pa ocenil, da sama preiskava poteka korektno. Janša opozarja, da se preiskovalci želijo dokopati do strežnikov SDS, a policija njegove navedbe zanika.

Več videovsebin
  • 'Želijo vse podatke iz našega strežnika' (Vir: SVET)
    01:28
    'Želijo vse podatke iz našega strežnika' (Vir: SVET)
  • Iz SVETA: Kaj se je dogajalo na sedežu stranke SDS?
    01:16
    Iz SVETA: Kaj se je dogajalo na sedežu stranke SDS?
  • Iz SVETA: Preiskave v SDS in DZ
    03:18
    Iz SVETA: Preiskave v SDS in DZ
  • Iz 24UR: Šircelj pod drobnogledom policije
    03:53
    Iz 24UR: Šircelj pod drobnogledom policije
  • Iz 24UR: Poseg izvršne v zakonodajno oblast?
    01:04
    Iz 24UR: Poseg izvršne v zakonodajno oblast?
  • Iz 24UR: Začelo se je z ustanavljanjem DUTB
    02:03
    Iz 24UR: Začelo se je z ustanavljanjem DUTB
  • Iz 24UR: Preiskava komunikacij
    01:21
    Iz 24UR: Preiskava komunikacij
  • Iz 24UR: Kaj so iskali kriminalisti?
    01:46
    Iz 24UR: Kaj so iskali kriminalisti?
Šircelj je bil sicer kot poslanec tudi predsednik upravnega odbora DUTB, v času imenovanja v upravni odbor pa je bil državni sekretar na ministrstvu za finance. Vlada ga je nato septembra 2013 razrešila s položaja neizvršnega direktorja, ker je pri njem ugotovila nezdružljivost poslanske funkcije s položajem neizvršnega direktorja DUTB, ki predstavlja osrednjo orodje za sanacijo razmer v bančnem sistemu.

Preiskovalci so danes zjutraj vkorakali v prostore stranke SDS na Trstenjakovi ulici v Ljubljani in v prostore stranke v državnem zboru. Pod drobnogledom je poslanec SDS Andrej Šircelj.

Šircelj je pozno popoldne v spremstvu odvetnika Francija Matoza zapustil prostore na Trstenjakovi, odšli pa so tudi kriminalisti. Šircelj se je z Matozom nato odpravil še v prostore SDS v DZ, kjer so ju čakali kriminalisti. V večernih urah so preiskavo zaključili tudi v DZ.

Šircelj je dejal, da gre za diskreditacijo, kar izhaja iz odredbe za preiskavo, ob tem pa ocenil, da sama preiskava poteka korektno. "To so tehnične težave v zvezi z računalniki. Nič drugega," je pojasnil Šircelj. Matoz je razložil, da se odredbe izdajajo za diskreditacijo ljudi po tolikih letih. Šircelj je že dopoldne dejal, da je zadeva povezana z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Janša: Strežnika ne damo

Policija: Nikakor nismo hoteli zaseči strežnika, pač pa pridobiti konkretne podatke o konkretni osebi, ki je osumljena kaznivega dejanja. Celoten odziv policije si lahko preberete v spodnjem delu članka.

Na sedež stranke je danes prišel predsednik SDS Janez Janša, ki je ocenil, da gre pri preiskavi za poskus dostopa do strežnika in posledično informacij največje opozicijske stranke. Pravi, da se danes demokracija, ki po njegovih besedah brez resne opozicije ne obstaja, ustavne pravice in svoboščine branijo na Trstenjakovi 8. Simpatizerje in pripadnike je pozval, da se mu pridružijo.

"Ravnokar sem prebral odredbo sodnice Daše Cene, sodnice, ki je zavrnila predajo dokumetnov o nastanku bančne luknje v NLB preiskovalni komisij DZ in zaščitila milijardno krajo državnega premoženja. Ta je podpisala odredbo, da se na Trstenjakovi 8 preiščejo poslovni prostori Andreja Širclja, predsednika komisije za nadzor proračuna in javnih financ v DZ. Ta tukaj sploh nima pisarne, temveč v DZ. Tisti, ki so podpisali to odredbo to vedo," pravi Janša.

Prepričan je, da so v ozadju skriti nameni. "Želijo doseči vse podatke našega strežnika. Češ da ima gospod Šircelj na strežniku elektronsko pošto. Na tem strežniku ima elektronsko pošto okoli 20.000 članov SDS. Na tem strežniku je celotno življenje SDS. Tako zlahka prideš do elektronske komunikacije največje opozicijske stranke. Takega bizarnega izgovora se ne bi spominil niti Aleksander Lukašenko," pravi in poudarja, da strežnika policistom ne bodo izročili. "Predstavljajte si, da SMC pride do vseh naših načrtov, strategije, internih debat in ostalega. Lahko si predstavljate, kakšna prednost je to zanje," je dejal. "Ne bomo ovirali preiskave, temveč preprečili zlorabo."

'Tukaj ni cilj Šircelj, temveč strežnik SDS'

Janša je v izjavi za medije po koncu preiskave na sedežu stranke pojasnil, da so v sodelovanju z njihovimi računalniškimi strokovnjaki pregledali korespondenco med Šircljem in nekdanjimi izvršnimi direktorji DUTB Alešem Koršičem, Boštjanom Gjerkešem in Torbjörnom Manssonom, ki so navedeni v odredbi za hišno preiskavo.

Za obdobje v letu 2013, s katerim je zadeva povezana, so po Janševih besedah našli nekaj deset sporočil, ki so jih večinoma drugi pošiljali Širclju. Sporočila so pregledali in jih izročili preiskovalcem. "Po pregledu komunikacije je še posebej jasno, da tukaj ni cilj gospod Šircelj. Cilj je bil, da se pride do strežnika SDS, in tukaj jim ni uspelo," je dejal. Janša ocenjuje, da ni pri tej komunikaciji nič spornega in da gre za dodatno diskreditacijo ljudi, ki so jih odstavili v DUTB. Meni, da so kriminalisti to, kar so iskali na sedežu SDS, verjetno že imeli, saj preiskava glede DUTB poteka že nekaj časa.

'Gre za preusmerjanje pozornosti'

Prvak SDS sicer meni, da gre pri tej zadevi za preusmerjanje pozornosti pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi, ki je po njegovem mnenju "strateškega pomena" za prihodnost Slovenije in obstoj slovenskega naroda. "Mislim, da je bil zadaj še dodaten motiv, da se v ključnih dneh, ko se večina slovenskih državljank in državljanov odloča, ali bi šla na ta referendum in kako naj bi glasovali, popolnoma preusmeri pozornost na neko drugo temo in tako prepreči, da bi glasovi na tem referendumu dosegli potreben ustavni kvorum," je dodal.

Kaj je sporočila policija?

V DUTB so povedali, da pri njih danes ni kriminalistične preiskave, o njenem poteku in vzrokih prav tako niso seznanjeni.

Iz odredbe za hišno preiskavo na sedežu stranke SDS izhaja, da tožilstvo sumi, da naj bi takratni izvršni direktorji DUTB Aleš Koršič, Boštjan Gjerkeš in Torbjörn Mansson zlorabili svoj položaj, takratni predsednik upravnega odbora Šircelj in "druge do sedaj neugotovljene osebe" pa naj bi jim pri tem pomagali.

Šicelj naj bi pomagal s tem, da se je v času med 7. in 22. marcem 2013 v Ljubljani in Stockholmu dogovoril za sodelovanje z družbo Quartz+Co in Manssonom, na podlagi tega pa je DUTB sklenila svetovalno ogodbo s Quartz+Co, čeprav naj bi "vsi člani upravnega odbora vedeli, da storitve s strani Quartz+Co nikoli ne bodo opravljene, vsaj ne v celoti". DUTB je družbi nato račune plačal, kljub temu da storitve naj ne bi bile opravljene.

"Preiskovalci NPU danes pri eni od osumljenih oseb opravljajo tri hišne preiskave na različnih naslovih na območju Ljubljane, z namenom utemeljevanja suma kaznivega dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Ena preiskava poteka v prostorih enega od državnih organov," je potrdil tiskovni predstavnik GPU Drago Menegalija

"Zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo posredovati podatkov o osebi, na katero se preiskava nanaša. V današnjem postopku ni nikomur odvzeta prostost, ker za to ni podanih zakonskih pogojev," dodaja. Sicer še pravi, da gre za nadaljevnaje operativnih aktivnosti, ki jih je NPU izvajal že oktobra 2015. "Predkazenski postopek poteka zoper več oseb, ki naj bi storili kaznivo dejanje pri vodenju gospodarske dejavnosti zato, da bi drugemu pridobili premoženjsko korist oziroma povzročili premoženjsko škodo, pri čemer so naklepoma zlorabili svoj položaj in dano zaupanje glede razpolaganja s tujim premoženjem," še sporoča. 

SDS vrača udarec, sklicali so izredno sejo komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) Branko Grims, sicer poslanec SDS, je za sredo zjutraj že sklical sejo komisije. Na dnevnem redu je osnutek zapisnika o današnjem terenskem nadzoru pooblaščene skupine komisije na sedežu uprave kriminalistične policije in Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Pooblaščena skupina KNOVS je nadzor nad kriminalistično policijo in NPU opravila po tistem, ko se je poslanec SDS Andrej Šircelj znašel v kriminalistični preiskavi. V pooblaščeni skupini so sodelovali člani komisije iz vrst SDS in SMC, ne pa tudi člana iz vrst DeSUS in SD.

Člana iz vrst SMC sta se po besedah vodje poslanske skupine Simone Kustec Lipicer nadzora udeležila v sklopu svojih pristojnosti. O vsebini sama ni bila seznanjena, verjame pa, da je bil sklic korekten, saj sta se člana SMC nanj odzvala.

V ZL so dejanje nemudoma ocenili za zlorabo in ocenili, da SDS preusmerja pozornost in zlorablja politični položaj.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je ob današnjih kriminalističnih hišnih preiskavah dejal, da gre za poseg izvršilne veje oblasti v zakonodajno. Upa, da bodo vse institucije delovale taktno in da ne bo nepotrebnega vznemirjanja javnosti.

Andrej Šircelj (levo)
Andrej Šircelj (levo) FOTO: Aljoša Kravanja

Policija: Pred zakonom smo vsi enaki

Predstavnik policije Menegalija je dejal, da so že navajeni burnih odzivov, kadar so predmet njihovih preiskav politiki oziroma nosilci državne oblasti. V takih primerih so praviloma deležni pritiskov, diskreditacij, očitkov, da delujejo nezakonito in pristransko.

"Verjamemo, da pozorna javnost, ki ne nasede tovrstnim političnim manipulacijam, zna presoditi, komu v takih primerih zaupati, konec koncev nadaljnji razplet takih odmevnih dogodkov sam priča, na kateri strani je resnica. Zadnji tak izpostavljen primer se je tako zaključil s kazensko ovadbo tožilstvu," je dodal.

Znova je poudaril, da so bile današnje aktivnosti nadaljevanje operativnih aktivnosti, ki jih je Nacionalni preiskovalni urad izvajal že oktobra 2015. "Današnje hišne preiskave smo izvajali na podlagi odredbe preiskovalne sodnice, ki je presodila, da so izpolnjeni zahtevni pogoji za utemeljene razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in je verjetno, da bo mogoče pri preiskavi odkriti sledove kaznivega dejanja ali predmete, ki so pomembni za kazenski postopek," je razložil Menegalija.

Policija nikakor ni hotela zaseči strežnika, kot so to zavajajoče pojasnjevali posamezni politični predstavniki, pač pa pridobiti konkretne podatke o konkretni osebi, ki je osumljena kaznivega dejanja, kot je to izhajalo iz odredbe preiskovalnega sodnika za izvedbo hišne preiskave, je še poudaril.

"V Policiji z vso integriteto in strokovnostjo stojimo za svojimi preiskovalni dejanji, za katere imamo podlago v veljavni zakonodaji, tudi če gre za preiskavo v Državnem zboru RS. Navkljub različnim interesom, je zapis v Ustavi RS povsem jasen: pred zakonom smo vsi enaki," je dodal.

"Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je danes v zvezi z aktualno preiskavo obiskala Generalno policijsko upravo in Upravo kriminalistične policije. Vendar pa Komisija ni stvarno pristojna za izvajanje nadzora v tej zadevi, saj niso bili uporabljeni oziroma izvajani prikriti preiskovalni ukrepi, kar smo ji tudi pojasnili. Ali gre za zlorabo komisije v politične namene ali ne, je stvar etičnega vidika vsakega posameznika. Vsekakor pa, kljub temu, da se zavedamo pomena parlamentarnega nadzora nad delom varnostnih služb pri izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov, ne bomo dopustili, da bi tovrstni pritiski vplivali na potek same preiskave," je še odločno zaključil predstavnik policije.

Han za protokol vstopa kriminalistov v DZ

Pred zakonom smo vsi enaki, kljub temu pa je zadnji čas, da se naredi protokol vstopa v DZ, je dejal vodja poslancev SD Matjaž Han. Meni, da morajo preiskovalci svoje delo opraviti hitro in strokovno, da čez nekaj mesecev ne bo spet zapletov zaradi morebitnega napačno izvedenega postopka.

Današnji sklic seje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je Han ocenil kot "protiukrep zadržanju Širclja", kar je po njegovem mnenju slabo. Zato je tudi zadovoljen, da se član komisije iz vrst SD seje ni udeležil. Da bi lahko šlo za zlorabo komisije, si Han ni upal trditi. Je pa po njegovih besedah tudi pri teh sejah treba spoštovati neko proceduro.

Jurša: Poslanci v nobenem primeru ne smemo biti zaščiteni

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je poudaril, da poslanci v nobenem primeru ne smejo biti zaščiteni, pač pa morajo biti obravnavani kot drugi državljani. Član DeSUS se ni udeležil terenske seje KNOVS na sedežu NPU, ker po oceni DeSUS to ni bila najbolj posrečena poteza. Na vprašanje, ali je šlo za zlorabo komisije DZ, pa je Jurša odgovoril, da tako ostre ocene ne želi podati.

Obenem je priznal, da so ga današnji dogodki v DZ presenetili, saj je v kratkem času kriminalistična preiskava potekala že drugič. Vendar po njegovi presoji NPU pač opravlja svoje naloge.

Poslanec DeSUS in podpredsednik DZ Primož Hainz pa je danes ponovil, da bi DZ moral imeti svoje varnostnike. Kot je poudaril, delitev oblasti razume tako, da policija opravlja svoje delo, poslanke in poslanci pa svoje. Tako pa je bila seja DZ prekinjena, je opozoril. Vendar je bil ob tem kritičen tudi do odločitve poslancev SDS, da sejo obstruirajo.

 

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2995)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xanalist
17. 12. 2015 12.40
+1
STREŽNIŠKA DEMOKRATSKA STRANKA
ŠTRAJK ZA VSE
17. 12. 2015 11.57
-1
Go Janez Janša. Ti si car tisočletja!
ArkaMast
28. 12. 2015 14.56
+1
LLLEPI
16. 12. 2015 18.00
+2
iscejo moznosti za kaksno provizijo
puntova
16. 12. 2015 10.29
-4
A so na vidiku kakšne volitve, da so se spet vrgli na Janeza??? Stara garda in stare navade, ne morejo iz svoje kože. Bo kar držalo Murgle d.o.o. .
Ost1234
16. 12. 2015 11.28
+3
Za vse kar Janši ne rata so krivi drugi. Pa če tudi gre le za palačinke, je zato kriv Kučan ....
tamiflu
16. 12. 2015 12.07
+3
kučan je supermen, kva vse mu rata nardit iz tistih murgel, janez uči se, milan je dober učitelj, ampak sej to že veš ,kenede
srebrnibreg
16. 12. 2015 12.40
+2
V preiskavi je Šircelj ne pa Janez. Janez se je spet hotel vsiliti kot žrtev, da bi se naj spet svečkarjem zasmilil in bi mu spet svečke prižigali.
Ost1234
16. 12. 2015 09.40
+2
Sem mal pokukal na Nova tv portal... Uffffff, kakšna složnost petih komentatorjev !!!! Pa kako šele Putina hvaljo!!Pa po teti Angelci sekajo, češ, sodeluje z Rusi!!! Popolna zmešnjava..... Odraz prepiha med ušesi ....
gekados
16. 12. 2015 09.12
+2
no ne vem,ce v odredbi pise tudi zaseg streznika potem so izgovori policije prav bedni ali pa ne vejo brati.torej imamo nesposobno sodstvo in policijo
RdečiKarton
17. 12. 2015 08.58
+0
Ti pa pisati ne. Vsaj slovenščina je očitno tebi tuji jezik.
gekados
17. 12. 2015 12.23
-1
če bi vedel kakšne neumnosti trosiš,brez skrbi,no comment
EnKandidatDosmrtniMandat
16. 12. 2015 08.53
+4
O Janša...!!?? Kakšne kvasiš. Ta preiskava je zaradi preusmerjanja pozornosti iz referenduma!! :-) Pa to je bolna izjava. Zato ker se bodo v nedeljo podelile pravice vsem parom in kar je za državo popolnoma nepomembno v smislu gospodarstva, blaginje in razvoja je potrebno pozornost usmerit na enega od bivših izvršnih direktorjev DUTB, kjer se obračajo milijarde!? To lahko izjavi samo nekdo, ki nima občutka za objektivnost, ampak vsako priložnost izkoristi za napad. Janez dojemi že končno enkrat, da vsi ljudje niso tako maščevalni kot ti, da vsi ne razmišljajo pokvarjeno.
puntova
16. 12. 2015 10.31
-2
Tu pa si brcnil v temo, kdo kar naprej ja ha Janeza. A so to maščevalci ali oboževalci.
LLLEPI
16. 12. 2015 18.02
+0
Pa kaj me briga kdo koga natika sicer so pa nasi oblastniki po vecini istospolno usmerjeni
Vabis
16. 12. 2015 08.06
+4
Kdo sploh vpraša tega kriminalca jj ali bo dal strežnik ali ne!?
KardinalFrancRodeVKristusu
15. 12. 2015 21.59
+39
Stari znanec policije Janez Janša je povedal:.......
felix58
16. 12. 2015 10.23
+1
ne damo strežnika, ker smo na njem vsi goli
KardinalFrancRodeVKristusu
15. 12. 2015 21.59
+22
17. Septembra leta 1958 je bil v vasi Fushe Kosove (Kosovo Polje) rojen.....
tamiflu
16. 12. 2015 09.34
-2
LLLEPI
16. 12. 2015 18.04
+3
Ki je odresil vecino Slovencev nepotrebnega denarja in ga je speljal na svoje racune v tujini
ooResnicA
15. 12. 2015 21.59
-44
....janša, janša,Jaša,JANŠA,JANŠA!!!
felix58
16. 12. 2015 10.25
+0
vau ga majo tukaj radi...tebe glih tak....maš same minus
KardinalFrancRodeVKristusu
15. 12. 2015 21.59
+50
Janezu Janši posvečam komad ˝Jaz grem kar nazaj sedet˝....
heello
15. 12. 2015 21.59
+31
Ujetnike Noriškega kraljestva čaka težka neprespana noč !
KardinalFrancRodeVKristusu
15. 12. 2015 21.59
+57
SDS z Janšo na čelu je hudodelska združba.... Podobnost s Sanaderjem je zgolj naključna?
KardinalFrancRodeVKristusu
15. 12. 2015 21.59
+44
Janša je zafural državo 2004-2008.... Slabi krediti, tajkunizacija, Zvon1, Zvon2......
felix58
16. 12. 2015 10.25
+1
Diškor
15. 12. 2015 21.59
-37
Brundo
16. 12. 2015 08.12
+2
KardinalFrancRodeVKristusu
15. 12. 2015 21.58
+22
Pustite strežnik!!! Pustite naš svetilnik!!!!!!
KardinalFrancRodeVKristusu
15. 12. 2015 21.58
+28
Preberite si knjigo ˝V objemu kriminalca˝ avtorice Urške B.... Tam je vse razloženo....
1xy
15. 12. 2015 21.58
+7
pa še nekaj......običajno policija dela preiskave ISTOČASNO pri vseh osumljenih, ravno zaradi dokaznega gradiva......danes pa NE????.......V DUTB so povedali, da pri njih danes ni kriminalistične preiskave, o njenem poteku in vzrokih prav tako niso seznanjeni.
igorli
15. 12. 2015 21.58
-4
In ko cerar dobi denar od hrvatov ne gre komentirat, ko pa je treba sds popljuvat pa gre
felix58
16. 12. 2015 10.27
točno tak, tak mora biti, kar naprej joči
kaktus200113
15. 12. 2015 21.58
-14
SDS seveda spet grešni kozli, strokovno po JJ-jevo tarča napadov "levih fašistov"
botjabotja
15. 12. 2015 21.59
-2
Ne razumem,zakaj te tako moti ta izraz...takšen pač si...