Policisti naj bi prijeli nekdanjega direktorja vrhniškega zdravstvenega doma, za katerim je bila razpisana tiralica

Policisti naj bi prijeli nekdanjega direktorja Zdravstvenega doma Vrhnika Emila Židana, za katerim je bila razpisana tiralica. Iskanega so policisti izsledili in nato tudi prijeli na podlagi anonimnega obvestila. Zaradi zdravstvenega stanja je trenutno sicer v bolnišnični oskrbi.

Policisti so v sredo popoldne v Novem Polju v Ljubljani izsledili osebo, za katero je sodišče izdalo tiralico. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah STA so prijeli nekdanjega direktorja Zdravstvenega doma Vrhnika Emila Židana, ki se po izrečeni dveletni zaporni kazni zaradi zlorabe položaja ni zglasil v zavodu za prestajanje zaporne kazni.

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da so iskano osebo izsledili in potem tudi prijeli na podlagi anonimnega obvestila. Zaradi zdravstvenega stanja pa je trenutno v bolnišnični oskrbi.

Židan bi se v zaporu moral zglasiti septembra lani

Sodišče je Židanu 3. julija lani izdalo poziv na nastop prestajanja kazni, v zaporu pa bi se moral zglasiti 9. septembra 2016.

Židan je 31. decembra 2016 sodišče obvestil, da je odpotoval v Rusijo. Vročanje sodnih pisanj v tujini je bilo neuspešno, tuji varnostni organi pa so slovenskim sporočili, da obsojenega ni v njihovih evidencah ter da sporočeni naslov ne obstaja. Židana so iskali tudi na naslovu stalnega prebivališča v Sloveniji, a ker ni bilo mogoče ugotoviti, kje je, sodišču pa ni sporočil spremembe prebivališča, je bil odrejen razpis tiralice.

Zadeva izvira iz oktobra 2009, ko je Židan iz blagajne vrhniškega zdravstvenega doma, katerega direktor je bil, gradbenemu podjetju Eurogradnje posodil 160.000 evrov. Za posojilo ni zahteval niti zavarovanja, podjetje pa je sredstva porabilo za izpolnitev Židanovih zasebnih obveznosti. Ob stečaju podjetja je Židan dolg prevzel nase.

Tiralica za Emilom Židanom

Židan se ni zglasil na prestajanje dveletne zaporne kazni, na katero je bil obsojen leta 2015 zaradi zlorabe položaja. (Foto: Policija)

Okrožno sodišče v Ljubljani je julija leta 2014 Židanu zaradi zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti izreklo leto in pol zapora, po pritožbi pa je višje sodišče julija 2015 kazen zvišalo na dve leti.

Pozneje je na vrhovno sodišče podal tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, ki pa je bila zavrnjena. Pritožbo zoper odločitev vrhovnega sodišča je nato zavrnilo še ustavno sodišče.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 30
felix58 15.09.2017 17:06:37
in zdaj bo lepo eno leto na toplem, s tremi obroki hrane, streha nad glavo, skratka preskrbljen...in kdo bo pa to plačal ???? Plcaji, niste prav naredl, pustli bi ga, naj zmrzuje zuni, naj ga bo strah, da ga prime udba
felix58 15.09.2017 17:07:46
kaj naj naredim, da bom deležen vsega tega...naj se zlažem, da sem storil grozodejstvo ???
wolfterier 16.09.2017 09:41:07
Ne vem zakaj kradejo,ko pa potem vsi zbolijo.Zdravje je največje bogastvo !
Več komentarjev