Slovenija

Policisti pogoste tarče napadalcev: v manj kot treh letih brutalno umorjeni kar trije policisti

Ljubljana, 29. 06. 2016 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po napadu z nožem na 30-letnega policista v okolici Brežic se črni seznam policistov, ki so umrli med svojim delom, podaljšuje. Na njem je že šest policistov, kar trije so umrli v zadnjih dveh letih.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: V Sloveniji vsako leto več kot 200 napadov na policiste
    01:20
    Iz SVETA: V Sloveniji vsako leto več kot 200 napadov na policiste
  • Iz SVETA: Ozadje napada na policista
    01:47
    Iz SVETA: Ozadje napada na policista
  • Iz SVETA: Okoliščine napada na 30-letnega policista
    01:42
    Iz SVETA: Okoliščine napada na 30-letnega policista

Po današnjem napadu z nožem se črni seznam policistov, ki so umrli med svojim delom, podaljšuje. Na njem je že šest policistov, kar trije so umrli v zadnjih dveh letih. Skupno so od osamosvojitve Slovenije zaradi napada umrli štirje policisti, enemu je pri reševanju ponesrečenca spodrsnilo, drugega je pri zasledovanju vlomilca izdalo srce.

Do 25. junija letos je policija zabeležila skupaj 67 napadov na policiste, v katerih je bilo napadenih sto policistov. V tem obdobju je bilo v postopkih uporabe prisilnih sredstev zaradi napadov nanje poškodovanih 19 policistov, kažejo statistični podatki policije.

1. januar 1993: Pri reševanju udeleženca v prometni nesreči je umrl 25-letni policist policijske postaje Tolmin. Zdrsnilo mu je na pomrznjenih ter z listjem pokritih tleh in je omahnil preko previsa v globino.

20. november 1997: Tridesetletni policist je umrl med dežuranjem na kočevski policijski postaji, kamor je prikorakal občan in ga ustrelil.

6. januar 2009: 28-letni koprski policist je umrl, ko je med zasledovanjem osumljenca vloma doživel zastoj srca.

22. avgust 2014: Med nadzorom prometa v Litiji sta policista ustavila nepripetega Dušana Petrovčiča, takrat pripadnika Slovenske vojske. Ko je 39-letni policist stopil do vozila, ga je Petrovčič ustrelil v glavo, policist je nekaj dni kasneje umrl. Petrovčič je poskusil s streli pokončati še drugega policista v patrulji, a mu ni uspelo sprostiti sprožilca. Izvedenci so ugotovili, da je bil Petrovčič v času umora neprišteven in je še danes na enoti za forenzično psihiatrijo oddelka za psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Mineva leto dni od umora 33-letnega policista PP Ljubljana Vič.
Mineva leto dni od umora 33-letnega policista PP Ljubljana Vič. FOTO: I.J.

4. julij 2015: Pred slabim letom je med vožnjo na intervencijo umrl 33-letni ljubljanski policist. Samo Tadin, ki ga je policija nekaj dni pred umorom obravnavala zaradi nasilja v družini, je poklical policijo in v lažni najavi za intervencijo dejal, da bo pobil svojo družino. Ko so policisti odhiteli na pomoč, je na Ižanski cesti v zasedi počakal prvo policijsko vozilo in namerno trčil vanj. Eden od dveh potnikov v tem vozilu je umrl na kraju nesreče, drugi policist je bil lažje poškodovan. Sodišče je Tadina obsodilo na 30 let zapora, sodba je ravno te dni postala pravnomočna.

29. junij 2016: Med posredovanjem v vasi Žejno nad Čatežem na Savi je 30-letnega policista zabodel 22-letni nemški državljan. Moški je nato pobegnil, a nedaleč stran do smrti zabodel tudi sebe. Tudi policist je pozneje zaradi poškodb v bolnišnici umrl.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3