Slovenija

Policisti opozarjajo: Kratke hlače in nizki čevlji niso primerna oprema za v gore

Kranj, 15. 07. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policisti te dni, tudi zaradi številnih nesreč, ki so se pripetile, preverjajo, kako so planinci pripravljeni na varno gibanje v gorah. Ozaveščenost glede primerne opreme je namreč pogosto slaba: pred kratkim so denimo naleteli na planinca, ki sta na Stol v dežju in megli želela v kratkih hlačah in nizkih čevljih.

Policisti gorske policijske enote te dni na območju Tržiča in Žirovnice preverjajo, kako so planinci in pohodniki pripravljeni na varno gibanje v gorah in ali upoštevajo  pravila.

Na Stol v nizkih pohodnih čevljih in kratkih hlačah

Zaradi dežja so v petek zjutraj najprej preverili več planinskih izhodišč in na Valvazorjevem domu pod Stolom dva planinca opozorili na neprimerno obutev in  oblačila, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Planinca sta se v dežju in megli odpravila na Stol, oblečena sta bila v kratke hlače in nizke pohodne čevlje, kar je  vse  zelo  neprimerno in tvegano.

Pol
Pol FOTO: Policija

Dopoldan in kasneje so policisti preverjali še stanje v nekaterih planinskih kočah in v kontrolah niso ugotovili posebnosti.

V gore vedno s kompletom prve pomoč, priporočljiva je tudi čelada

Glede na izkušnje iz preteklih nekaj vikendov, ko se je zgodilo največ nesreč v  gorah, policisti zato pozivajo k premišljenim odločitvam in k previdnosti. Ljudem, ki  se bodo zadrževali v gorah sporočajo, naj premislijo, kašno doživetje želijo in da naj se na turo, v izogib tveganjem, tudi ustrezno pripravijo.

Ob morebitnih poškodbah ali bolezenskih stanjih takoj pokličite 112 ali 113.
Ob morebitnih poškodbah ali bolezenskih stanjih takoj pokličite 112 ali 113. FOTO: Policija
Kronični bolniki in alergiki naj imajo pri sebi vedno zdravila zaradi morebitnega nenadnega poslabšanja njihove osnovne bolezni, vsi planinci pa naj se v gore odpravijo s kompletom prve pomoči.
Po podatkih policije, se je preteklih nekaj vikendov zgodilo največ nesreč v gorah.

Možnost  padajočega  kamenja  je  večja  pod  stenami ali pa na meliščih in izpostavljenih poteh. Povsod tam je priporočljiva uporaba čelade, ki lahko zelo  pomaga tudi pri preprečevanju poškodb pri padcih in zdrsih. V visokogorju  je  čelada zato zelo priporočljiva tudi na preostalih delih poti.

Ohranite trezno glavo in ne mahajte helikopterju, če niste v nevarnosti

Po navodilih policistov, morajo planinci ob morebitni nesreči v prvi vrsti ohraniti trezno glavo, ostati mirni in prisebni. Če potrebujejo pomoč, so se izgubili ali so priče nesreči, naj hitro ocenijo situacijo, poskrbijo za varnost, če je kdo poškodovan ali bolan, pa naj ga  pregledajo in nudijo pomoč ter takoj pokličejo na številko 112 ali 113.

Za obiskovalce gora velja, naj ne mahajo helikopterju, če niso v nevarnosti. Ko se  rešuje s helikopterjem, policisti še opozarjajo, naj tisti, ki se znajdejo v njegovi bližini, takrat počepnejo ali se usedejo, poskrbijo naj za predmete, helikopterju pa naj se nikoli ne približujejo.

Kjer je možnost padajočega kamenja večja, uporabljajte čelado.
Kjer je možnost padajočega kamenja večja, uporabljajte čelado. FOTO: Manca Čujež

Planinci naj se za obisk gora odločajo zelo premišljeno in preudarno, vseh tveganj pa ne bodo mogli nikoli povsem izničiti, zato naj bodo vedno pripravljeni na vse. V planine pa naj se raje sploh ne odpravijo, če niso ustrezno pripravljeni ali zanesljivi, še svetujejo policisti.

Obvezna oprema pohodnikov.
Obvezna oprema pohodnikov. FOTO: Aljoša Kravanja
Preverite vreme, hodite v dvoje, ne uživajte alkohola

Policisti gorske policijske enote so v sodelovanju s PU Kranj za planince še pripravili nekaj osnovnih navodil, kako se pripraviti na vzpon in se lažje izogniti nevšečnostim.

Planincem svetujejo, da:

- načrtujejo vzpon in ga že v načrtovanju prilagodijo svojim psihofizičnim zmožnostim;

- nižjih hribov in vzpetin ne primerjajo z visokogorjem, ker višje kot gredo, bolj pripravljeni in bolj opremljeni morajo biti;

- čeprav za krajši vzpon ni toliko načrtovanja, vseeno preverijo vsaj vreme, pot in opremo;

- upoštevajo svoje zmožnosti in pravočasno odnehajo, saj bodo na vrhu šele na pol poti – še vedno je treba namreč sestopiti v dolino;

- upoštevajo vremensko napoved in spremljajo vreme. To je ta teden še posebej spremenljivo, takšni pa so tudi obeti – možni so vremenski preobrati s plohami in nevihtami;

Planinci bodo z izvajanjem osnovnih ukrepov odpravili levji delež tveganja v gorah, hkrati pa zelo prispevali k svoji varnosti. Nevarnosti v gorah je namreč veliko, so pa mnoge predvidljive in njihovo prepoznavanje lahko planincu tudi rešijo življenje, opozarjajo policisti.

- ne začnejo z vzponom, če je vreme že slabo;

- računajo tudi na nevihte, ki jih spremljajo strele;

- se v gore odpravijo dovolj zgodaj, ko še ni prevroče;

- je zelo pomembna tudi ustrezna oprema in pohodna obutev;

- uporabljajo označene poti – na to pohodnike na poteh opozarjajo markacije;

- hodijo vsaj v dvoje, sicer je pomoč bolj kot ne odvisna od sreče;

- ne uživajo alkohola;

- se vpisujejo v knjige obiskov v gorskih kočah in na vrhovih. To je pomembno, če se jim na poti kaj zgodi in bo potrebno iskanje;

- otrokom prilagodijo turo;

- v kolikor niso vešči gibanja v gorah, si zagotovijo pomoč gorskega vodnika.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boryy
28. 08. 2017 18.24
V hribe je najlepše iti sam in to takrat, ko ni take procesije, kot na zgornji sliki. Z dovolj kondicije in zdrav, z mobitelom, nekaj stvarmi za preoblečt in dobro karto.
BaGr67
17. 07. 2017 09.30
Po Žirovniški gor in po Zabreški dol...pa nekje že pri Valvazorju srećaš 2 Belgijki, ki sta se podali na Stol v japonkah in pol litra vode za obe...Tisti dan je bila temperatura 27 stopinj pri Valvazorju na vrhu pa 24...Kljub opozorilom sta muli rinle na vrh..Strinjam se, da moraš imeti v ruzaku dodatna oblačila, ker se vreme v gorah mimogrede obrne na glavo...Na tem portalu pa res komentirajo znalci hribolazništva ala johanca 123..!!!!
El Kapitano
16. 07. 2017 08.47
-2
Kratke hlače in nizki pohodni cevlji niso primerni.... kasne trote imamo v policiji, prosim za objavi imen teh genijev, bo borci dal butalsko medaljo; a vetrovko in ruto sta pohodnika imela?So bili policaji pripravniki na pikniku, ali je bil policijski vrtec (stol) in jim je bilo dolgcas?! Me bodo zdaj na cesti ustavli ker se vozim z rahlo odprtim oknom ko rosi namesto preverjanja ali sem pripasan haha taksnih strokovnjakov v gorah ne rabimo
El Kapitano
16. 07. 2017 08.47
-2
Kratke hlače in nizki pohodni cevlji niso primerni.... kasne trote imamo v policiji, prosim za objavi imen teh genijev, bo borci dal butalsko medaljo; a vetrovko in ruto sta pohodnika imela?So bili policaji pripravniki na pikniku, ali je bil policijski vrtec (stol) in jim je bilo dolgcas?! Me bodo zdaj na cesti ustavli ker se vozim z rahlo odprtim oknom ko rosi namesto preverjanja ali sem pripasan haha taksnih strokovnjakov v gorah ne rabimo
oježeš
15. 07. 2017 19.38
+4
Ker ste taki strokovnjaki, kot se razbere iz spodnjih zapisov, pa predlagajte učinkovite ukrepe, zaradi katerih ne bo treba gorskim reševalcem vsak dan v hrib po poškodovanega ali mrtvega človeka ali več. Eni ste tako pametni, kot bi že brez naveze stokrat preplezali Mont Everest pa se vedno vrnili polni moči. Gorništvo je zahteven hobi, ki zahteva kot cesta, celega človeka, posebno na izpostavljenih mestih. Ne pa da eni drvijo kot ovce na paši, potem pa se kregajo, ker jih ob nezgodi, že kar na licu mesta ne čakajo gorski reševalci in jih spravijo v dolino. Lepo se je bahati, ko se vrneš zdrav v dolino, ko se komu pripeti nezgoda, je pa hudo in vsi drugi so krivi, le sami nepremišljeni pohodniki nič. Malce zdrave pameti, brez nakladanja, malo samokritike in samozavesti kaj kdo zmore, sicer se bodo nesreče še dogajale, vendar v bistveno manjšem številu. In, če je nekaterim samoumevno kaj morajo obleči in obuti za visokogorje, se je treba zavedati, da marsikomu nič ni jasno, kaj šele, da bi se zavedal kam se nepremišljeno odpravlja. In ne se spraševat zakaj država nič ne naredi, ko je na koncu leta nekaj 10 mrtvih gornikov. Če določeni ljudje, želijo preprečiti nepotrebne nesreče, se jih že vnaprej popljuva in dela norca iz njih. Res nesramno in brezvestno, zato nam pa gre kot nam gre in ob takih piscih, nam še dolgo ne bo nič bolje kot nam je v Sloveniji.
vstajnik1941
15. 07. 2017 20.31
-3
Samokritiko naj izvajajo policaji ki delajo vse drugo, samo barab ne lovijo. Tistim ki pa jih rešujejo naj pa izstavijo račun
evasle
15. 07. 2017 19.27
-2
Aha, ... lani smo šli avgusta na peklensko vroč dan v gore. V gojzarjih, dolgih hlačah, v ruzaku bunda, kapa, rokavice - ker se v gorah pač nikoli ne ve, a ne. Do avta sem prišla skoraj po vseh štirih, crknila sem skoraj od vročine in misli na rokavice, kapo in bundo na hrbtu. Pa saj nismo v Himalaji, no.
Kalymero
15. 07. 2017 19.11
+0
Svetujejo tisti, ki še papuče komaj dobijo. Žalostno.
johanca123
15. 07. 2017 15.01
+3
Medtem ko policaji merijo profil podplatov na gojzarjih, ta pravi lumpi harajo po najljepshem mjestu na svjetu! Dje!
štrekeljc
15. 07. 2017 14.54
-5
V hribe se v kratkih hlačah ne hodi, že iz spoštovanja do gora ne!
vzdev
15. 07. 2017 15.30
+3
štrekeljc
15. 07. 2017 16.38
-1
Saj veš, kdo je kratkohlačnik? Vsak ODRASEL dedec v kratkih hlačah je smešen.
Medion1980
15. 07. 2017 17.01
+4
Daj nehi no, obstajajo kratke in to planinske hlače in jaz jih bom nosil kljub policajem:)..brez veze
Kalymero
15. 07. 2017 19.12
+0
Boryy
28. 08. 2017 18.26
Ja, zato za v hribe nadenemo tud kravato in tazgloncane čevlje!
Medion1980
15. 07. 2017 14.47
+4
Kratke hlače in to planinske so v poletnih mesecih dobrodošle za hribolazenje.... kaj je pa narobe, če imam kratke planinske hlače..brez veze, kar neki nategujete...
johanca123
15. 07. 2017 14.37
+1
Tale članek je res višek intelektualnega dometa novinarstva, da si pa posel iščejo pilicaji na tak način pa je itak razumljivo!
johanca123
15. 07. 2017 14.35
-2
A imjo še kje na svetu tako nekoristno policijo, ki se ukvarja z prepičevanjem ljudi o tem, kar vsi vemo?
štrekeljc
15. 07. 2017 16.41
+1
Očitno ne vedo vsi, da kratke hlače v hribih nimajo kaj početi!
johanca123
15. 07. 2017 14.18
-2
Policaji naj raje poskrbijo in delajo tisto za kar so plačani in naj ne imajo narod za totalne bedake. Če bo šlo tako naprej bodo začeli opozarjati naj se pri kakanju ne napenjamo preveč, ke lahko dobiš izbuljene oči!
Heretik1
15. 07. 2017 14.14
-3
Kaj pa če bi oblekel kratke hlače in obul ribiške škornje? A bi policaji še težili?
štrekeljc
15. 07. 2017 14.55
+2
Jao, kako sta duhovita! Ampak če je to vajin skrajni domet....
srecnii
15. 07. 2017 14.05
+2
spet nekam v 3krasne pišejo. Kratke hlače in nizka obutev je že vredu...raje naj pišejo o tem kako se eni z vso opremo zaplezajo.
mertseger
15. 07. 2017 13.44
+9
Ko iztopim iz severne triglavske po preplezani smeri mi težijo zakaj imam nizke čevje. Mo jim povem da zato ker sem v njih plezal so ponavadi tiho.
Uporabnik113089
15. 07. 2017 13.27
+4
Policisti pa so glih strokovnjaki za "gorski turizem". V meglenem jutru znajo biti kratke hlače kar smrtonosne.....
Heretik1
15. 07. 2017 12.58
-1
A obstaja kakšen kraj v Sloveniji, kjer policaji ne bi nadlegovali naroda.
boy36
15. 07. 2017 13.12
+9
...a ko pa prav ti Policaji rešujejo je pa uredu ????? kaj meniš prjatu......koga prvega pokličeš ???? ..če imaš s tem težave ....obstaja Aljaska al pa vzhod Rusije......kjer te nihče ne bo nadlegoval,,pa še zemljo dobiš zastonj!
ggargamell
15. 07. 2017 13.35
-2
Heretik1
15. 07. 2017 14.11
-3
Brez heca, boy. Niti enkrat me še niso policaji reševali in nikoli jih še nisem poklical.
BožidarMacur
15. 07. 2017 15.34
+1
valjhunsinkajtimara
15. 07. 2017 12.50
+1
Moj prijatelj je enkrat sel iz hiše v nizkih čevljih.... Nikoli vec ga nismo vidl zivga.
bebo3
15. 07. 2017 13.20
ggargamell
15. 07. 2017 13.36
+0
jaz grem že 25let vsak dan v nizkih čevljih iz hiše pa sm še kr tle
Mamuth
15. 07. 2017 12.41
-1
Če pride dež... a si v kratkih hlačah manj moker kot v dolgih?
boy36
15. 07. 2017 13.13
+9
ampak z dežjem se v gorah lahko hitro shladi in pride do podhladitve.....ni to morje ko v dežju hodiš naookoli v kopalkah
ggargamell
15. 07. 2017 13.38
-12
če lahko pride do podhladitve potem lahko tudi pade sneg in pomrzne ali bomo zato sabo nesli cepin in dereze sredi poletja v 2000m visoko goro ?