Slovenija

Policisti v pozivu državljanom: ne le domove, med prazniki zavarujte tudi poslovne prostore in pazite na vozila

Ljubljana, 24. 04. 2016 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lastnikom stanovanj in stanovanjskih hiš, ki se v prihodnjih dneh odpravljajo na dopust, policisti svetujejo, da vrednejše predmete shranijo na varno mesto. Hkrati svarijo, da je med prazniki pričakovati povečan promet na cestah in mejnih prehodih.

Vlomilec
Vlomilec FOTO: Thinkstock

Ko se v naslednjih dneh odpravljamo od doma, je treba preveriti, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Naš dom naj ne kaže znakov, da ni nikogar doma. Policija odsvetuje puščanje vidnih sporočil, da smo kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku. Vlomilci in tatovi med prazniki ne počivajo, pravijo. 

Zaradi praznikov bo najverjetneje praznih tudi veliko podjetij in poslovnih prostorov. Policija lastnikom podjetij svetuje, da med odsotnostjo ustrezno zavarujejo svojo lastnino. Že preprosto samozaščitno ravnanje, denimo namestitev varnostnih ključavnic in alarmnih naprav, lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo.

Če kljub preventivnim ukrepom pride do vloma, je treba takoj poklicati telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Policija odsvetuje, da vstopamo v stanovanje, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu.

Policija opozarja, da lahko tarča tatov in vlomilcev postane tudi naše vozilo na parkiriščih. Na vidnih mestih v vozilih zato ne smemo puščati torbic, denarnic in drugih vrednih predmetov. Parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih pa se je treba izogibati.

gneča na cestah
gneča na cestah FOTO: Thinkstock

Med prazniki bo gostejši promet, pričakovati je več nesreč

Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, več je tudi prometnih nesreč, policija opozarja na svoji spletni strani. V smeri proti večjim turističnim krajem in Hrvaški predvsem na začetku in ob koncu praznikov pričakuje prometne zastoje. Do zastojev pa lahko pride tudi ob morebitnih prometnih nesrečah in na cestah, kjer potekajo obnovitvena dela.

Vozniki naj hitrost in način vožnje prilagodijo omejitvam in prometnim razmeram. Neprilagojena hitrost je vzrok za 40 odstotkov smrtnih prometnih nesreč.

Na pot naj se odpravijo spočiti in z ustrezno opremljenimi vozili. Vozijo naj na zadostni varnostni razdalji, še posebej pa naj bodo pozorni na pešce, kolesarje in motoriste.

Zavarujte domove in poslovne prostore

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
24. 04. 2016 11.19
+5
Lopovi prihajajo. Jaz bi povečal predvsem več policistov na cestah in v naseljih. Včasih smo jih videvali vsepovsod, sedaj le tu in tam ...
mallonge
24. 04. 2016 10.35
+8
Tako. Šefi so dali navodila in s tem so opravili svoje delo in gredo lahko na plačani nezasluženi dopust. Raja policijska pa tako štrajka in omogoča kriminal belim ovratnikom in vladnim ter se znaša nad ubogimi vozniki
mallonge
24. 04. 2016 13.11
+4
Po vzoru s Hrvaške naj občani zavarujejo tudi policijske postaje. Predvsem pred policisti.
nevica
24. 04. 2016 10.31
+3
A zato, ker oni štrajkajo?
SEJBOBOL
24. 04. 2016 09.25
+11
In vi policaji , bodite tam kjer je omejitev 30 , bog ne daj da bi se peljali ĆIST MAL po soseski , ker bote tam lahko ujeli sami sebe , no sm mislu zlikavca.