Slovenija

Pogajanja neuspešna, policisti bodo začeli stavko

Ljubljana, 17. 11. 2015 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Tudi pogajanja na vladi niso obrodila sadov, zato policisti v sredo začnejo splošno stavko zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve. Sekretar Šefic vseeno verjame, da s stavko ne bo ogrožena varnosti v državi.

Jutri, ob 7. uri zjutraj, se začne splošna stavka zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve. Stavko sta napovedala Policijski sindikat Slovenije (PSS) in Sindikat policistov Slovenije (SPS). "Na začetek stavke bomo javnost simbolično opozorili 18. novembra ob 7.30 pred zgradbo vlade," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Stavka policistov
Stavka policistov FOTO: POP TV

V policijskih sindikatih imajo pripravljen načrt stavkovnih aktivnosti za sredo in prihodnje dni, a ga javnosti še niso razkrili, saj so čakali na morebiten današnji dogovor z vlado. Pogajanja so se sicer nekaj pred 20. uro končala, pogajalci pa niso našli skupne rešitve. Stavka torej bo.

Z ministrstva so po srečanju sporočili, da so se nekatere možne smeri reševanja v grobem sicer nakazale. "Tako bo pogajalska skupina, ki jo je imenovala Vlada Republike Slovenije, na jutrišnji seji Vlade predstavila izhodišča za nadaljevanje pogajanj. ‎Zatem se bodo pogajanja nadaljevala," pravijo.

Policisti zavezani zakonu

Kljub temu morajo po zakonu policisti izvajati določene naloge, je že pred končno odločitvijo dejala ministrica Vesne Györkös Žnidar

Da ima stavka policistov določene omejitve, je dejal tudi državni sekretar Boštjan Šefic, ki opozarja, da se morajo vse varnostne naloge izvajati ne glede na stavko. Opozarja, da so policisti omejeni glede svojih stavkovnih možnosti in verjame, da bo stavka vodena tako, da bodo policisti opozorili na razmere, ne bodo pa s stavko vplivali na varnost v državi in migracijske tokove. 

Stavko z začetkom v sredo je vladi 29. oktobra prvi napovedal PSS, 8. novembra pa še SPS. Prejšnji teden sta nato sindikata uskladila stavkovne zahteve ter se dogovorila za skupen nastop pri izvedbi za sredo napovedane stavke.

Predsednik PSS Radivoj Uroševič je pred današnjim vnovičnim srečanjem z vladno stranjo dejal, da bodo javnost s stavkovnimi aktivnostmi seznanili na novinarski konferenci v sredo ob 11. uri. 

Stavkovne zahteve policistov se vrtijo okoli primernega ovrednotenja plač oziroma izenačitve plač s plačami v primerljivih evropskih državah, zagotovitve primerne opreme policistom in kadrovske popolnitve policijskih vrst.

Policijska sindikata sicer zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami je tako tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov, izplačilo presežnih ur, uveljavitev dodatka za delovno dobo in za stalnost. Prav tako si policisti prizadevajo tudi za poseben dodatek zaradi omejitve članstva v političnih strankah in dodatek zaradi specifične dolžnosti, ki jih imajo policisti ob vsakem času.

Na prvih pogajanjih po napovedi stavke so se v ponedeljek sindikalisti in predstavniki vlade po navedbah ministrstva za notranje zadeve dogovorili, da sindikata posredujeta skupna stališča, o katerih se bodo pogajanja nadaljevala danes popoldne. Na obeh straneh so z izjavami skopi, zato ni mogoče sklepati, ali bi lahko danes prišli do rešitve, ki bi preprečila stavko.

Kot je dejala notranja ministrica na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju, izida pogajanj ne želi prejudicirati. Po njenih besedah vodijo zelo tvoren in strpen dialog. "V interesu nam je, da hitro pridemo do rešitev. Moje stališče je še vedno, da so zahteve sindikatov legitimne. Naloga je težka, ampak bo treba vložiti vse napore v to, da najdemo rešitve teh problemov," je dejala ministrica.

Glede vpliva policijske stavke na varnost v državi ministrica meni, da bo stavka potekala v okviru zakonskih omejitev in da ne more priti do situacij, ki bi vplivale na varnost ljudi.

Verjamem, da bodo vse aktivnosti stavkajočih policistov vodene tako, da to ne bo imelo vpliva na splošno varnost v Sloveniji. Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic glede policijske stavke

Tudi če do stavke pride, so namreč policisti pri stavkovnih aktivnostih omejeni, njihove naloge v času stavke določa zakon o organiziranosti in delu v policiji. Policisti so tako med stavko dolžni varovati življenja, osebno varnost ljudi in premoženja, preprečevati, odkrivati in preiskovati kazniva dejanja, odkrivati in prijemati storilce kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter jih izročati pristojnim organom.

Prav tako morajo policisti tudi v času stavke varovati določene osebe, organe, objekte, prostore in okoliše državnih organov, vzdrževati javni red, nadzirati in urejati promet na javnih cestah, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih. Vse navedene naloge so policisti po zakonodaji dolžni opravljati pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih.

Policisti so se priključili stavki javnih uslužbencev 18. aprila 2012.
Policisti so se priključili stavki javnih uslužbencev 18. aprila 2012. FOTO: Blaž Garbajs

Slovenski policisti so se že večkrat odločili, da izboljšanje svojega položaja dosežejo s stavko. To je kronologija policijskih stavk v zadnjem desetletju.

7. maj 2007 - Policijski sindikat Slovenije je na mejnem prehodu Dolga vas izvedel enourno opozorilno stavko. Zanjo so se odločili, potem ko je vlada orientacijsko delovno mesto policista uvrstila v 20. izhodiščni plačni razred, sami pa so zahtevali uvrstitev v 22. plačni razred.
27. september - 13. oktober 2010 - Policisti so se udeležili dotlej največje stavke javnega sektorja, v kateri je sodelovalo približno 80.000 zaposlenih. Sporazum o zamrznitvi stavke so predstavniki vlade in 21 sindikatov podpisali 5. oktobra, 13. oktobra pa se je stavka končala.
18. april 2012 - Okoli 100.000 javnih uslužbencev je stavkalo proti predlaganim vladnim varčevalnim ukrepom. 9. maja so vlada in sindikati dosegli stavkovni sporazum, a med podpisniki ni bilo policijskih sindikatov, ki so nadaljevali stavko.
18. maj 2012 - Vlada je začela pogovore s predstavniki policijskih sindikatov o umiku pobude za referendum o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Tako so 30. maja oba policijska sindikata in vlada podpisali sporazum in kolektivno pogodbo za policiste. Sindikata sta umaknila referendumsko pobudo, stavka policistov je bila prekinjena.
11. januar 2013 - Policijski sindikat Slovenije je zaradi neizpolnjevanja stavkovnega sporazuma začel stavko. Končali so jo 30. junija z dogovorom, da se sredstva za plače v letih 2013 in 2014 ne smejo zmanjšati.
maj 2014 - Policijska sindikata sta za 9. junij napovedala stavko, ker vlada v dogovorjenem roku ni sprejela aneksa h kolektivni pogodbi. Potem ko so policisti z vlado sklenili aneks, s katerim so uredili vprašanja obračunavanja nadur, pripravljenosti in dopusta zaradi posebnih pogojev dela, so 2. junija stavko preklicali.
26. oktober 2015 - Policijski sindikat Slovenije je napovedal začetek stavkovnih aktivnosti, če vlada ne bo ugodno odgovorila na zahtevo za izpolnitev zavez iz sporazumov. Vlada se je namreč s stavkovnim sporazumom leta 2010 in leta 2012 zavezala, da bo plače slovenskih policistov izenačila s plačami policistov v primerljivih evropskih državah. Zaveza, pogojena z gospodarsko rastjo, bi se morala tako začeti uresničevati s 1. 1. 2016, a vlada sindikatov ni niti seznanila, na kakšen način bo to izpolnila.
29. oktober 2015 - Policijski sindikat Slovenije je za 18. 11. napovedal stavko zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve, če z vlado ne bodo sklenili dogovora o izvršitvi danih zavez. Vladi so dali na voljo 20 dni, da predstavi svoje rešitve.
6. november 2015 - Tudi Sindikat policistov Slovenije je za 18. 11. napovedal splošno stavko zaposlenih v policiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (484)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piu
18. 11. 2015 20.45
Cmerar je kot lipov bog....
red je zakon
18. 11. 2015 19.54
+2
Zamenjajte sindikat idite k Struklju pa boste takoj dobili kar zahtevate
walter2
18. 11. 2015 16.51
+1
Ne vem kdo od vas pametnjakovičev,ki ste proti dvigu plače policista,ki na terenu vsak dan tvega glavo bi to počel za 700 eur osnovne plače!
glava2
18. 11. 2015 13.08
-2
jaz jim bi še vzel! vsi lopovi so na prostosti, oni pa lovijo kurje tatove.......
deathbite
18. 11. 2015 10.14
+5
Res da bi morali imeti policaji boljše plače. Toda policaji, ki opravljajo trerensko delo, ne pa celoten administrativni aparat na Policiji in MNZ. Administracija v JU se je v 20ih letih razbohotila čez vse razumne meje. Tu so rezerve, iz katerih bi lahko črpali sredstva za operativce in zmanjšanje proračuna. Sicer pa vidiš policaje na terenu samo takrat, ko kasirajo zaradi npr. prehitre vožnje (radar), drugače jih pa ni videti. Pa smo res tako varna država?! Morda izkoriščajo begunsko krizo? Kriza je gospodje policisti. Kriza v gospodarstvu iz katerega prihajajo sredstva tudi za vaše plače!
jaok
18. 11. 2015 09.08
+0
uvest je treba privat policijo,potem bo pa mer
SDS_je_poden
18. 11. 2015 09.16
+1
walter2
18. 11. 2015 16.49
+4
Verbena
18. 11. 2015 09.06
+2
Država..smo ljudje in oblast...ta je tista, ki mora zagotavljati vsem ljudem vsaj 4 osnovne pravice!!...varnost, dostopnost do zdravljenja, pravico do izobrazbe in navsezadnje pravico do dela, ki jo ljudje imajo, samo dela ni dovolj!!...ravno tako vsaka vlada vedno ustreže dvigu plač vsem šolnikom, zdravnikom...pozabi pa vedno na ostalo medicinsko osebje in na ljudi, ki skrbijo za našo varnost in red v državi...
SDS_je_poden
18. 11. 2015 08.25
-1
Podpiram policijo.
deathbite
18. 11. 2015 10.17
+1
Ko zmanjšajo lastno administracijo, bo več ostalo za plače operativcev! Preveč je "kanclajfuksov"! takrat jih bom tudi jaz.
korintos23
18. 11. 2015 08.13
+5
Da ne boste mislili da imam kaj proti temu da se policajem plače dvignejo, če so se učiteljem naj se tudi njim, samo delavci tega filati dolgo ne bodo mogli!
RdecaZvezda
18. 11. 2015 08.00
+1
za sebe znate poskrbet,od policistov pa samo zahtevate,dali bi pa čim manj ali nič,plačajte jih tako kot se spodobi za ljudi,ki nosijo glavo za vaše neumnosti,slabo plačan policist je tempirana bomba za udeležence v prometu,naletiš tisti dan ,ko je imel plačo potem pa lahko samo boga moliš
korintos23
18. 11. 2015 08.12
+3
A to misliš ko te oglobi ker si vozil 7 km. prehitro ali si imel 1.3 metra premajhno zav. razdaljo?
sinhron
18. 11. 2015 07.50
+1
To , kar jim je obljubila in neizpolnila Janševa vlada sedaj terjajo od te vlade , čeprav sta vmes bili že dve drugi vladi ! Ne nasprotujem vsem zahtevam , ker so upravičene , je pa bizarna zahteva za točkami , ker ne smejo biti v politični stranki , to pa je nonsens !
korintos23
18. 11. 2015 08.12
+1
Če so dali učiteljem pa naj še policajem dajo, samo delavci tega ne bodo mogli več filati!
Verbena
18. 11. 2015 09.10
+1
..delavci tega tako že dolgo ne filajo več...ker nas, jih enostavno ni dovolj...želje in pohlep nekaterih v JS, JU, so preveliki...tako da za to poskrbijo krediti....tako po Štrukljevo...če je gospodarska rast, potem morajo tudi oni kaj imeti od nje...seveda imajo, samo tisti, ki prispevajo k tej rasti ponavadi dobijo sam....dolgi nos...nekaj je hudo narobe v tej podalpski državici.
JAMAN
18. 11. 2015 07.40
+4
Vsak se ima pravico borit za svoje pravice in njihove so bile dogovorjene že 2010 in 2012, tako da, dr. Cerar in njegovo verovanje v pravo? Jaz bi se na njihovem mestu boril, da gre poklic policista ven iz JS, saj policisti niso neki uradniki za okencem, ampak opravljajo druga nevarna dela. Je edini poklic (s spoštovanjem do gasilcev, medicinskih sester itd.), ki od njih zakonsko zahteva, da se izpostavi orožju, fizičnem napadu itd. in se zaradi narave dela in samega zakona iz teh situacij ne more niti ne sme umaknit. Je edini poklic, ko lahko pod strogo določenim zakonskimi pogoji, nekomu vzame življenje (tega politik, sodnik, tožilec ali kdo drug ne more storiti brez posledic) in s tem, da je to, čeprav v skladu z zakonom storil, MORA policist živeti vsak dan. Iz črne kronike samo za leto 2015 ki se nanaša na napade na policiste lahko vidite, kakšen poklic je to. Drugače ne pišejo le položnic, ob tem opravijo svoje delo, ko nekdo drug nekaj narobe naredit (tudi sam sem jo že prejel, pa kaj, saj sem sam prehitro vozil, policist je le opravil svoje delo.), mi jih vidimo le ob cesti, saj je takrat nevarnost, da nas bo kaj udarilo po žepu in večino ljudi policista po tem ocenjuje z - predznakom. Poklic policista je vse več kot stanje ob cesti in kaznovanje kršiteljev.
hotchilipoper
18. 11. 2015 07.20
+2
Če jim ne paše služba,naj se prijavijo med rezerviste,tam bo sigurno večja plača
FolkloraS
18. 11. 2015 15.07
NoviceResnice
18. 11. 2015 07.20
+0
Cel JS na štrajk za 150% večje plače in 22 urni delavnik pa to.....ajde...
evian2016
18. 11. 2015 07.15
-1
Pa kaj tudi v 3. svetovni vojni boste štrajkali...
tron3
18. 11. 2015 06.29
+0
V Parizu se streljajo, naša Vlada pa nima denarja za Policaje, v proračuna za naslednje leto je tudi postavka, kjer piše koliko bodo ukradli iz proračuna, da Vam je jasno!!!! Cerar obljubljene službe v Bruslju ne bo, ker EU več ni, lahko pa greš tja, da bodo Bruseljski muslimani postorili tisto, kar v Sloveniji se ti ne more zgoditi!!!
Kapitol
18. 11. 2015 07.23
+2
Pri nas so bolj važne neštete agencije zanekajže, potem razni mirovni inštituti, inštituti za delavske študije, afriške študije, indijske študije, burek študije, burek kulturo, pa nebroj mikro občin, fikusarjev in njihovih tajnic, vse za večjo levo volilno bazo...Vse to je gonilo razvoja po mnenju nekaterih....., raje ne bom imenoval, potem pa zmanjka za nujne stvari. Gospodarstvo pa naj vse to plačuje in bo še konkuenčno v svetu s konkurenco ki takega balasta ne plačuje.....prav dolgo tole ne bo šlo. Zahvalimo se pa lahko neumnosti volilcev.
evasle
18. 11. 2015 06.20
+10
Francozi in Grki stavkajo tako, da niti približno ne delajo, pa še glasni so! Vse stoji, ne ozirajo se na druge, ko se borijo zase. Samo v Sloveniji nam perejo možgane, da se stavka tako, da se zraven še dela. Poslancem, županom, ministrom, premierju, predsedniku naj dajo minimalne plače, ker sploh ne opravljajo svojega dela. Plačajo naj pa pošteno in dobro ljudi, ki delajo, ne ležijo v foteljih.
gongash
18. 11. 2015 01.24
+0
bananistan javnoupravistan ....grčija 2 se bliža
Kapitol
18. 11. 2015 07.47
+2
počasi bo realnost dohitela in zadela tudi neumnost slovenskih volilcev...
AtaAufbiks
18. 11. 2015 00.24
-1
Kar naj štrajkajo, bomo vsaj imeli mir na cesti!
AtaAufbiks
17. 11. 2015 23.01
-5
Če policajem kaj ni prav, naj gredo delati v tovarno za trak!