Slovenija

FOTO in VIDEO: Zahteve sindikatov so nerazumne, pravi Cerar, ki ne bo dajal 'bombončkov'

Ljubljana, 12. 02. 2018 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
K.H./STA/S.S.
Komentarji
968

Stavkovni val, ki bo ta teden, začenjajo policisti. Stavki naj bi se pridružilo okoli 9000 zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu. Nekaj sto policistov se je zbralo tudi pred poslopjem vlade na protestnem shodu, kjer so poudarili, da bodo stavkali, dokler vlada ne prizna posebnega statusa poklicu policista. Cerar pravi, da so njihove zahteve pretirane.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj zahtevajo policisti?
    00:57
    Iz SVETA: Kaj zahtevajo policisti?
  • 'Minili so časi našega potrpljenja'
    01:59
    'Minili so časi našega potrpljenja'
  • Protestni shod policistov pred vladnim poslopjem
    01:06
    Protestni shod policistov pred vladnim poslopjem
  • Iz SVETA: Po policistih še zdravstveni delavci in šolniki
    00:40
    Iz SVETA: Po policistih še zdravstveni delavci in šolniki
  • Iz 24UR: Stavka 9000 policistov
    02:25
    Iz 24UR: Stavka 9000 policistov

Policisti, ki so s stavko začeli že ob 7. uri, so se ob 10.30 zbrali tudi pred poslopjem vlade. Udeležili so se ga sindikalni zaupniki in tisti zaposleni, ki so bili prosti.

Ob prihodu pred stavbo vlade je predsednik Policijskega sindikata Radivoj Uroševič dejal, da policisti ne potrebujejo več dolgih govorov, saj da so vladi že vse napisali. Dejal je, da so v vsakem trenutku in ob vsakem vremenu pripravljeni razlagati svoje stavkovne zahteve in aktivnosti. Vladi pa je Uroševič sporočil: "Minili so časi našega potrpljenja." 

"Prišli smo pred vlado, da jim sporočimo jasno in glasno, da od tega trenutka dalje jih ne slišimo več, tako kot oni ne slišijo nas. Stavkamo dokler ne priznajo posebnega statusa našemu poklicu," pa je zbrane policiste nagovoril Kristjan Mlekuš iz Sindikata policistov Slovenije. Sindikalisti so pred vlado s piščalkami, trobljami in bobni vztrajali približno 10 minut, nato so se odpravili naprej pred Državni zbor. 

Policiste je podprl tudi predsednik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj, tako da se je pridružil protestnem shodu pred vladno stavbo. 

Policisti nameravajo stavko nadaljevati do izpolnitve zahtev. Stavko sta skupaj napovedala oba policijska sindikata, ki ocenjujeta, da se ji bo pridružilo okoli 9000 zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu. Kot so poudarili, želijo policistom vrniti status, ki si ga zaslužijo.

'Pričakujemo odziv vlade'

Predsednika obeh sindikatov sta o stavki spregovorila na novinarski konferenci, zagotavljata, da stavka ne bo vplivala na varnost državljanov. Vsaj do vrnitve ministra Borisa Koprivnikarja iz Dubaja ne načrtujemo zaostritev stavke, je na novinarski konferenci dejal Uroševič.

Konec tedna pa pričakujejo srečanje z vladno pogajalsko skupino, in če pogajanja ne bodo uspešna, bodo zaostrili stavkovne aktivnosti. "Pričakujemo odziv vlade," je dejal Uroševič na novinarski konferenci. Opozorili so, da so zaradi narave dela policistov stavkovne aktivnosti omejene.

Cerar vodstvom sindikatov: Zahteve so nerazumne in bistveno pretirane

Na stavko policistov se je odzval premier Miro Cerar. Sindikati so očitno zaznali, da je v predvolilnem času možno postaviti tudi visoke zahteve, je v DZ ocenil premier. Vodstvom sindikatov javnega sektorja je sporočil, da so njihove zahteve nerazumne, bistveno pretirane in bi sesule finančni sistem, če bi jim šli naproti. Je pa napovedal dialog in postopno približevanje v prihodnje.

Cerar je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ sicer poudaril, da je stavka legitimna pravica vsake poklicne skupine in da vse te skupine, ki na ta način izražajo svoja stališča, zelo spoštuje.

Spomnil je, da se vladna pogajalska skupina redno sestaja s sindikati. Po Cerarjevih navedbah so vse svoje dosedanje zaveze izpolnili, zadovoljen je tudi, da so skupini z najnižjimi dohodki v javni upravi, to je skupini J, že stopili naproti. 

Cerar meni, da so zahteve pretirane.
Cerar meni, da so zahteve pretirane. FOTO: Aljoša Kravanja

Vendar pa je Cerar poudaril, da ne želi biti predsednik vlade, ki bi Slovenijo ponovno popeljal v krizo. "Če bomo zdaj delili neke bonbončke, da bomo všečni, in s tem bistveno okrnili javne finance, bomo čez eno leto spet tam, kjer smo bili leta 2014, ko sem prevzel vodenje vlade. To je v krizi, ko za nikogar ni dovolj, ko so imeli vsi bistveno manj," je posvaril.

Po njegovih navedbah so v tem mandatu prispevali k višjim plačam, višjim socialnim prejemkom in višjim pokojninam. "Zavedam se, da za marsikoga še ni dovolj. Na tem bomo delali," je napovedal in dodal, da bodo v pogajanjih s sindikati ugotovili, ali se odpira kakšna možnost za normalen, racionalen sporazum.

Ne želi pa si, "da bi v Sloveniji prevladalo razdeljevanje sredstev, ki jih nimamo, da bi se v predvolilnem obdobju nekdo s tem hvalil". "Bolj mi je pomembna Slovenija kot predvolilni boj. Želim pa jasno povedati, da bomo vsem poklicnim skupinam v javnem sektorju šli postopno nasproti tudi v prihodnje," je napovedal in dodal, da pričakuje konstruktiven dialog.

Po ocenah Györkös Žnidarjeve stavka policistov ni uperjena proti vodstvu ministrstva in policije

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar ocenjuje, da zaradi izboljšanega položaja zaposlenih v policiji v zadnjem času danes začeta stavka policistov ni uperjena proti vodstvu MNZ in policije. Opozarja, da stavka predstavlja velik izziv pri zagotavljanju varnosti. Na policiji so za sodelovanje s stavkovnim odborom vzpostavili dežurno skupino.

"Razloge je treba iskati širše, še zlasti z vidika razmerij med poklicnimi skupinami oziroma še posebej znotraj pooblaščenih uradnih oseb," je pojasnila in dodala, da razume "stališče obeh sindikatov v policiji, ko pravita, da vsa delovna mesta uradnih pooblaščenih oseb niso avtomatično primerljiva s policisti". "V tem trenutku je za MNZ najpomembneje, da se v okviru pogajanj, ki intenzivno potekajo, najdejo ustrezne rešitve. Dejstvo je namreč, da stavkapredstavlja velik izziv pri zagotavljanju varnosti na vseh področjih," je opozorila.

V primeru neuspešnih pogajanj bodo policisti zaostrili stavko

"Stavka ni uperjena proti nikomur drugemu kot proti vladi," je poudaril Uroševič. Presenečeni so tudi nad udeležbo na današnjem protestnem shodu pred vlado, saj so pričakovali samo prihod predstavnikov iz vseh policijskih enot po državi. Pridružili pa so se jim tudi policisti, ki so danes prosti, in tisti, ki so delali ponoči. "Ocenili so, da morajo tudi oni pokazati protest, ker vlada ni uslišala naših zahtev, ki so jasne in znane že od decembra," je dejal.

K stavki so v sindikatih pozvali vseh 9000 zaposlenih na ministrstvu za notranje zadev in policiji. Nihče se ni izrecno opredelil proti stavki, zato ocenjujejo, da stavkajo vsi zaposleni. V oba sindikata je sicer včlanjenih okoli 7500 zaposlenih, a po navedbah sindikalistov stavkajo tudi nečlani.

Do srečanja z vladno pogajalsko stranjo, ki ga pričakujejo konec tedna, policisti ne načrtujejo zaostrovanja stavke. Bodo pa iz nabora pripravljenih ukrepov posegli bo tistih, ki jih bo vlada občutila, ko bodo v sindikatih ocenili, da so pogajanja zaostala in ni konkretnega kvalitetnega napredka pri izpolnjevanju zahtev. 

V stavko vstopajo enotno na vseh nivojih policijske organiziranosti, je poudaril Mlekuš. V petek so policijske enote prejele dopis ministrstva za notranje zadeve, da stavka ne bo plačana, saj da vlada ni kršila stavkovnega sporazuma iz leta 2016. Vsem stavkajočim sindikata zato sporočata, naj ne nasedajo tem provokacijam.

Protestni shod pred vlado je bil kratek, a so poslali zelo jasno sporočilo: Ne slišimo vas več, tako kot vi nas ne.
Protestni shod pred vlado je bil kratek, a so poslali zelo jasno sporočilo: Ne slišimo vas več, tako kot vi nas ne. FOTO: Gregor Ravnik

Zadnja policijska stavka je potekala med 18. novembrom 2015 in 2. junijem 2016. Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače.

A po tistem, ko so bila sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah, v policijskih sindikatih opozarjajo, da so bila porušena razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom, in da je bil poklic policista ponovno razvrednoten. Zato mu želijo vrniti status, ki si ga zasluži glede na naloge, pooblastila, odgovornost in nevarnost, s katero se vsakodnevno soočajo, so poudarili v sindikatih.

Policisti sporočajo vladi, da imajo dovolj.
Policisti sporočajo vladi, da imajo dovolj. FOTO: Jasmina Štorman

Za stavko v policiji veljajo določene zakonske omejitve. Sindikata pri napovedi stavkovnih aktivnosti za zdaj ostajata pri pojasnilu, da bodo opravljali vse naloge, ki jih po zakonu morajo, in da bodo storili vse, da preprečijo dejanja, ki bi predstavljala nevarnost za življenje, zdravje ali premoženje ljudi.

Stavka policistov je sicer prva od treh, ki so napovedane v tem tednu. V torek se obeta dveurna opozorilna stavka zaposlenih v zdravstvenih domovih, domovih starejših, centrih za socialno delo in posebnih socialnovarstvenih zavodih. V sredo bodo stavkali še v vzgoji in izobraževanju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (968)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alanshore
07. 03. 2018 10.59
Že Maria Antonietta je rekla za ljudi, ki so stradali približno takole: če nimajo za kruh, naj pa potico jejo. Torej gospod premier, če ni za bombončke, pa tortice razdeli. Tako kot ste jih privilegiranim zdravnikom. Tam tudi ni bilo za bombočke, pa so samo reveži dobili torte.
Aurelius
14. 02. 2018 18.20
+3
Gospodje sindikalni voditelji sindikatov v javnem sektorju se morajo zavedati, da njihova stavka v očeh njihovih financerjev, to je vseh nas davkoplačevalcev, ni in ne more biti legitimna vse dotlej, dokler ne bodo kot vzrok stavke poleg nizkih plač navedli tudi preveč razbohotenega zaposlovanja v vsakem od posameznih sektorjev in to zaposlovanja ljudi, ki na svojem delovnem mestu delajo le iz kruha d.rek in takšnih bi se v javnem sektorju našlo vsaj 10.000 - denar, ki ga država porabi za njihove plače, pa bi vlada lahko porazdelila med najslabše plačane javne uslužbence - ampak pri takšni vladi, kot jo imamo, lahko o čem takšnem le sanjamo ...
proofreader
13. 02. 2018 18.35
+2
Na 0:40 pokaže policista Štruklja.
resslovenka
13. 02. 2018 09.53
+2
"Ne jamram". Grem z ministri mal po svetu. Da vas ne slišim in ne vidim.
fofnudl
13. 02. 2018 08.49
+4
Ukinite agencije, sklade, da se toliko na krade.
drimtim
13. 02. 2018 08.48
+2
neka brihta je napisal da bi vsem protestnikom zmanjšal plače.verjetno nekdo pri koritu,ubogega delavca pa držat na minimalcu.delavci ne morejo kar crknit,medtem ko za nekatere krize ni in veselo lažejo naprej.
trdovrat
13. 02. 2018 11.09
-1
Kar nekaj takih, (mnogo preveč), je tukajle gori! Naj gori fovšija! Pa zakaj stavkajoči danes, ko je ravno pustni torek, ne jedo ocvirkovke, če že kruha nimajo?
fofnudl
13. 02. 2018 08.35
+3
Podpiram vse stavkajoče tega sveta. NE plutokraciji. Dokler se oblastniki sončijo, narod nemo trpi. Ovce!
trdovrat
13. 02. 2018 11.13
-1
Tudi jaz! Tisti brezjajčniki, ki pa lajajo, da imajo oni še manj, pa izgleda da imajo še vedno preveč, ker so tiho! VSTANITE V SUŽENJSTVO ZAKLETI, KI JAREM ......................! SMRT FAŠIZMU
ROMELS
13. 02. 2018 08.20
+7
Namesto pusta naj v sredo pokopljejo sindikate in nesposobne politike.
fofnudl
13. 02. 2018 08.36
-1
To je res. Vedno podležejo majhnim bombončkom za ožje vodstvo sindikata.
sinhron
13. 02. 2018 08.17
+3
Ko vampirji zavohajo kri se ne ustavijo , enako je z našimi sindikati , država je komaj sedaj po 2008 pogledala finančno iz brezna , že jo želijo zopet potopiti z nerazumnimi zahtevami in motom čisto po Slovensko , če so dobili oni zakaj pa ne mi ! Ne zavedajo ali nočejo dojeti , da ima vsa stvar nek okvir , preko katerega ni mogoče iti , ampak se lahko gibaš samo znotraj tega okvirja !
fofnudl
13. 02. 2018 08.38
+0
Državo so potopili politikanti o pomoči tajkunov. S kožo iz naših hrbtov pa želijo zakrpati svinjki meh, katerega so do sedaj brcali.
fofnudl
13. 02. 2018 08.39
+0
Nobena obladt se ne drži okvirja. Ta je le za ovce
fofnudl
13. 02. 2018 08.39
+0
ajnajs
13. 02. 2018 08.12
+4
tudi jaz bi višjo plačo pa delam v gospodarstu in ni šans, da gremo stavkat. Delamo po 10+ ur in plača za 8 ur minimalna, ure nam brišejo,...
fofnudl
13. 02. 2018 08.41
+2
Poglej, če še imaš jajca. Prvi stavkajoči v zgodovini so se uprli ravno v kapitalističnem gospodarstvu, brezsramnim in požrešnim lastnikom kapitala.
fofnudl
13. 02. 2018 08.42
+1
Danes pa so v gospodarstvu izgleda le cmere, isto je na vladi.
sllaa
13. 02. 2018 10.07
+0
Sindikalistov ne podpiram, delajo samo škodo vsem nam davkoplačevalcem, . podpiram samo ubogega delavca na minimalcu, takih je ogromno... vse drugo je samo izsiljevanje...sindikalistov
trdovrat
13. 02. 2018 11.16
-1
Zgleda, da je minimalec še vedno bistveno previsok, kajne ajnajs in sila?
tron3
13. 02. 2018 08.08
+3
Sebi ga bo dal bonbončka, velikega, mal bo do Dubaja skoču, ker v Sloveniji je mraz pa vseskoz se državljani neki derejo pred Vladno palačo. To je nevzdržno meni Mirč vrli, tako, da bo prav kmalu zajahu Falcona ali pa odletel do Bruslja v topel Junckerjev objem. Separeji press, pa to.
ONniON
12. 02. 2018 22.31
-2
zgledujte se po češki !!!!
krtofl
12. 02. 2018 22.27
+0
nagnusna škodljivca sta oba...pljuc....
Principat
12. 02. 2018 22.17
+11
če stavka JS je do realnega sektorja to kršenje človekovih pravic ,, JS že tako mobingira vse državljane , kar je evidentno dokazano v največ pripombah in kršenjih ter ovadb tudi na evropskem sodišču
fofnudl
13. 02. 2018 08.43
-2
fofnudl
13. 02. 2018 08.43
+0
kolbek460
12. 02. 2018 22.16
+3
Tole dogajanje mi močno spominja na Grčijo ,,isti scenarij podobni udeleženci ,ubit kravo od katere piješ mleko ,,kdo je tu nor,,,,
fofnudl
13. 02. 2018 08.44
+2
kolbek460
12. 02. 2018 22.12
+3
Kdo bo za pijačo dal ko umrla bo država ,,zastonj smo jo dobili šajnk jo bo nosil javni uslužbenci bodo pa pokopali in darovali sveče ,čez deset let bomo tarnali da nismo imeli sreče ,,
fofnudl
13. 02. 2018 08.45
+3
Sortitaj si po vrsti afere naših oblasti zadnih 27 let, pa boš videl da so nakradli toliko, da bi vsak slovenc lahko dobil Vilo.
fofnudl
13. 02. 2018 08.47
+0
Tudi tebe je učil javni sektor, te zdravil in mazil. To da pa je politika v javni sektor vrinila 100000 žlahtnikov, pa se ti zbuni na volitvah.
ONniON
12. 02. 2018 21.33
+5
VSEM protestnikom takoj zmanjšat plače, že tako nismo iz krize ki nas je prizadela leta 2009 in je bila proti danes minimalna ! do danes se vse še le poglablja, in kdo nas vodi, SD,ZAAB,SMC, v letih 2012-2016 se je iz slovenije IZSELILO 41,692 državljanov kot še nikdar po osamosvojitvi, pride jih pa cca 15 % nazaj, še polovico nismo sposobni privabiti nazaj, takšne težave imamo ! imamo tudi 21.000 dnevnih migrantov v avstriji po podatkih njihovega zavoda za zaposlovanje , zato pa primanjkuje delavcev v sloveniji, vzrok pa ja menda veste ! še vedno je 22 % DDV, še vedno je 14 % prebivalcev pod pragom revščine , še vedno je visok dolg , nismo iz krize,
ONniON
12. 02. 2018 21.27
+0
dragi protestniki in vztrajniki,zgledujte se po češki !
demosthenes
12. 02. 2018 21.01
+12
Zasebni sektor zaposluje...aja, tam treba delat.
cipel50
12. 02. 2018 20.56
+5
Najbolj ugodne pogoje upokojevanja imajo ravno policaji izmed vseh uniformirancev. Verjtno njihovi sindikati ste tega ne vedo, če gonijo mantra da so najbolj potem ni v tem državi. Hahaha država se bo se sesula ker ne bodoI izrekali glob, pa kje jemljejo take? Kaj potem naredijo fursovci če gredo resno v stavko?