Slovenija

V Zares se počutijo, kot da so edini v koaliciji

Ljubljana, 09. 05. 2011 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Premier Pahor je napovedal, da do referenduma ne bo sprejemal nobenih kadrovskih odločitev, ki bi bile posledica izstopa DeSUSa iz koalicije. Janša pa odločitve DeSUSa o izstopu, a hkratnem konstruktivnem delovanju, ne razume.

''Sedanji čas ter prihodnje preizkušnje v domačih in mednarodnih razmerah zahtevajo odgovorno in državniško obnašanje. Zato je danes predsednik vlade Borut Pahor sprejel napoved konstruktivnega delovanja stranke Desus – kljub njenemu formalnemu izstopu iz koalicije – kot dovolj spodbudno, da Slovenija uspešno nadaljuje pot gospodarskega okrevanja,'' so sporočili iz kabineta predsednika vlade

Pahor bo vse do referenduma v začetku junija osredotočil pozornost in delo vlade na prednostne naloge, ki so bile sprejete v začetku letošnjega leta tudi s podporo stranke DeSUS, razen njene znane zadržanosti do pokojninske reforme. Zato do tedaj ne namerava sprejemati kakršnih koli kadrovskih odločitev, ki bi utegnile biti posledica izstopa stranke DeSUS iz koalicije, so še sporočili.

Pahor do referenduma ne bo sprejemal kadrovskih odločitev.
Pahor do referenduma ne bo sprejemal kadrovskih odločitev. FOTO: Aljoša Kravanja

Pahor ocenjuje, ''da je dosedanja koalicijska vlada relativno dobro opravila svoje delo in se iskreno zahvaljuje stranki DeSUS za njeno dosedanje sodelovanje in si želi, kot je bila stranka danes obljubila v svoji izjavi, njenega konstruktivnega sodelovanja tudi v prihodnje''.

Golobič: Nič se ne bo bistveno spremenilo

Jaz sem na neko vprašanje, ki je bilo nedavno zastavljeno na koalicijskem vrhu, ali bomo ostali v koaliciji odgovoril, da se prepogosto počutimo, kot da smo edini v koaliciji. To je problem Zaresa že ves čas. Gregor Golobič

Predsednik Zares Gregor Golobič ocenjuje, da se z odhodom stranke DeSUS iz koalicije dejansko ne bo nič kaj bistveno spremenilo, saj da vlada "že pol leta deluje v takem okolju". Poudarja, da odločitve vodstva DeSUS niso bile koalicijske že od ključnih odločitev lanskega leta, to je sprejem proračuna, interventnega zakona in pokojninske reforme.

Vsi trije našteti akti so bili sprejeti s podporo nepovezanih poslancev in opozicijske SLS, poudarja predsednik Zares. Zato se trdnost sprejemanja najtežjih in vladnih odločitev v državnem zboru tudi po odhodu DeSUS iz koalicije po njegovem mnenju ne spreminja.

Sicer pa verjame in ve, da so v poslanski skupini DeSUS odgovorni posamezniki in "bodo tudi v prihodnje znali po lastni vesti podpreti tisto, kar bi vlada predlagala v tem tranzicijskem obdobju ali pa v rekonstruirani obliki".

Možnost predčasnih volitev po njegovem mnenju ni prava rešitev za zagato, v kateri se je Slovenija znašla, saj ne odpravlja številnih drugih blokad, s katerimi se bo soočila katera koli vlada v prihodnosti. Zato ocenjuje, da bi bilo treba - tudi če bodo jeseni potekale predčasne volitve - pred tem še spremeniti ustavo, volilni sistem ter sprejeti zakon o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije.

'Politične točke pomembnejše od reševanja Slovenije'

Sajovic DeSUSu očita predvolilno oportunističnost.
Sajovic DeSUSu očita predvolilno oportunističnost. FOTO: Dare Čekeliš

Danes se ni zgodilo nič, kar v Sloveniji in drugod po svetu ne bi videli že velikokrat, odločitev DeSUS o izstopu iz vlade ocenjuje poslanec LDS Borut Sajovic. "Z bližanjem volitev sodelovanje v vladi postane nekaterim 'prevroče', zato se odločijo priprave na volitve opraviti iz opozicije, ker se jim to zdi srednjeročno bolj oportuno," še meni.

Po oceni vodje poslanske skupine LDS Sajovica pa s takim ravnanjem "predvsem sporočajo, da jim je nabiranje političnih točk pomembnejše od reševanja težkega položaja, v katerem se je – v luči finančne krize – znašla Slovenija".

Izpostavlja, da se podobno kot DeSUS tudi v LDS niso strinjali z nekaterimi odločitvami te vlade. "Vendar zaradi tega nismo odstopili od koalicijskega sodelovanja," dodaja Sajovic.

Opozarja, da bi lahko predsednik DeSUS Karl Erjavec na pokojninsko reformo vplival enako kot drugi partnerji. "Zato se nam zdi sklicevanje na sprejem pokojninske reforme le izgovor, na katerega je čakal že dalj časa, da je lahko zapustil vladno koalicijo," dodaja Sajovic.

Po besedah vodje poslanske skupine LDS "DeSUS, zlasti njeno poslansko skupino, sprejemamo kot resnega partnerja, s katerim smo sodelovali v več vladah in več sklicih državnega zbora. Pričakujemo, da bo sodelovanje tvorno tudi v prihodnje, s podpisano koalicijsko pogodbo ali brez nje".

Sajovic ob tem dodaja, da bi ob odhodu DeSUS iz vlade predsednik moral premisliti o temeljiti vladni rekonstrukciji. V LDS bi ga v tem podprli, dodaja.

Janša ne razume odločitve DeSUSa

Janša pravi, da bi bile predčasne volitve največja politična usluga koaliciji.
Janša pravi, da bi bile predčasne volitve največja politična usluga koaliciji. FOTO: Blaž Garbajs

Rešitev politične krize je oblikovanje nove večine v DZ na podlagi volje volivcev, pravi prvak SDS Janez Janša. Konstruktivna nezaupnica po njegovem pomeni rešitev znotraj obstoječe razporeditve moči v DZ in ni pot do predčasnih volitev. Kot je pojasnil Janša, je pot do predčasnih volitev odstop vlade ali izglasovana nezaupnica ter nato preko procedure, ki onemogoči izvolitev nove vlade, razpis predčasnih volitev.

Čeprav je zadeva na prvi pogled zapletena, pa je to proceduro mogoče izpeljati v nekaj tednih in priti do volitev že jeseni. Pogoj za to je večina v parlamentu, ki pa jo lahko zagotovita že zgolj največja koalicijska in največja opozicijska stranka. V SDS so za predčasne volitve in "če bi bila SD za, lahko takšno rešitev izglasujemo kadar koli".

Ob tem Janša ocenjuje, da bi bile predčasne volitve iz političnega vidika "največja politična usluga" sedanji vladi, posebej pa ključnim vladnim strankam, saj "bi breme reševanja tega, kar so zapravili in zavozili, preložili na drugega, čez eno leto pa tega glasno kritizirali".

Glede odhoda iz koalicije stranke DeSUS, ki pa hkrati napoveduje konstruktivno delovanje v DZ, pa je Janša dejal, da takšne odločitve ne razume in jo zaenkrat težko komentira. O nameri premierja Boruta Pahorja, da bi se sestal z njim, pa je Janša izvedel posredno iz medijev, zato jo bo komentiral če in ko bo do sestanka prišlo.

Žerjav pravi, da je čas za predčasne volitve.
Žerjav pravi, da je čas za predčasne volitve. FOTO: Blaž Garbajs

Žerjav: Formalen razpad koalicije

Gre za formaliziranje napovedi izstopa, ki jih je DeSUS napovedoval nekajkrat v tem mandatu, očitno pa tudi za formalen razpad koalicije, predsednik opozicijske SLS Radovan Žerjav komentira sklep sveta DeSUS, da stranka zapusti vladno koalicijo.

V SLS po Žerjavovih besedah menijo, da so predčasne volitve edina rešitev, kar je Žerjav tudi predlagal predsedniku vlade Borutu Pahorju, ko sta se pogovarjala o tem, kaj po 5. juniju. Na takšen način bi namreč Slovenija najhitreje dobila vlado, ki bo imela zaupanje in podporo pri ljudeh, kar je ključno pri sprejemanju vseh odločitev, pojasnjuje Žerjav.

Jelinčič: To ne spremeni ničesar

Odločitev DeSUS o izstopu iz koalicije je bila dolgo napovedovana, zato je bil skrajni čas, da jo uresničijo. Sicer bi bili še bolj neresni, kot so že, pa pravi predsednik SNS Zmago Jelinčič. A po njegovem prepričanju ta odločitev ne bo spremenila ničesar.

Jelinčič pravi, da DeSUSov izstop ne spremeni ničesar.
Jelinčič pravi, da DeSUSov izstop ne spremeni ničesar. FOTO: Dare Čekeliš

Glasove, ki jih DeSUS (pogojno) ne bo več dajal vladi, bo po prepričanju Jelinčiča zagotovila SLS, kar je počela že ves čas poleg dveh nepovezanih poslancev, ki sta pred časom izstopila iz DeSUS. "Tu za delovanje koalicije ni nobenega strahu," pravi Jelinčič.

Po prepričanju prvaka SNS tudi ni strahu, da bi se zgodile predčasne volitve: "Predčasne volitve v tem trenutku nikomur ne koristijo. Edini, ki bi mu koristile, je predsednik republike Danilo Türk, ki bi mu ustrezalo, da bi imeli ene volitve letos, druge pa šele prihodnje leto."

"Koalicija bo še naprej delovala, Pahor bo ostal in obstal, volitve pa bomo imeli prihodnje leto. Vprašanje je le še, ali bodo v začetku ali na koncu počitnic," še dodaja Jelinčič.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
10. 05. 2011 08.13
Pred kratkim mi je nekdo rekel: Kar ste volili , to imate. Da bo tako slabo si pa tudi nisem predstavljal, zakaj se sedaj pritožujete. Imam čisto vest, ker jaz teh, ki nam danes perejo možgane nisem volila. Pa saj se res samo prerekajo, mečejo polena pod noge za državo jim je figo mar, čeprav trdijo kako se trudijo potegniti voz. Vse skupaj je kot hoja: en korak naprej, tri nazaj .... Pejte, pa si spočijte od silnih naporov. Bo še najmanj škode.
SEBASTI
10. 05. 2011 08.03
Janša pa odločitve DeSUSa o izstopu, a hkratnem konstruktivnem delovanju, ne razume. Tudi jaz ne, kakšen smisel in potem ta odstop?
Buena Vita
10. 05. 2011 07.33
SREBRNIBREG POTEM PA TI POVEJ KJE JE 3173 TISTIH KI JIH JE POSTAVIL,PAHOR NAMREČ JANŠA JIH JE KOMAJ 100 ZAPOSLIL,TOREJ 32 KRAT VEČ JE TEBI ZANEMARLJIVA ŠTEVILJKA
loden
10. 05. 2011 00.58
pkorosec 09.05.2011, 23:35 1 pa se Židi pritožujejo da so preklet narod, da so obsojeni na trpljenje. Slovenci smo UNIKAT.... sam tega se absolutno premal zavedamo.....
pkorosec
09. 05. 2011 23.35
pa se Židi pritožujejo da so preklet narod, da so obsojeni na trpljenje. Kaj naj reče potem slovenski narod? Poglejte našo bodočnost vsaj naslednjih 15 let. Pahor, Žerjav, Janša, Jelinčič, Erjavec & company ... Ti so naša Fokušima.
loden
09. 05. 2011 23.05
Golobič se itak počut, kot bi bil sam na svetu.... je pa res, da bo ostal sam v svojem svetu....:=))
dukenukem
09. 05. 2011 22.25
kerga boš pa volil,levi in desni so zafural to državo,kje ma janša sedaj neke rešitve,nikjer,vsi so skrumpiranci brez primere
loden
09. 05. 2011 21.44
korintos 09.05.2011, 21:13 Nč se sekirat... niso ble poslovilne....=))
prehlad
09. 05. 2011 21.38
KDAJ BODO VOLITVE .ČIM PREJ TEM VEČ BOMO PRIŠPARALI. PRI KOFETKIH. HA HA
korintos1
09. 05. 2011 21.15
bangi Ja vsak pa res ne more biti Slovenec.
korintos1
09. 05. 2011 21.13
MOSSAd001 A so te Francozi ruknoli? Pa take poslovilne sta imela s loden.
loden
09. 05. 2011 20.40
MOSSAD001 09.05.2011, 19:49 Slovenija ima talent... pa to.... prevladuje:=)))
botjabotja
09. 05. 2011 19.58
loden 09.05.2011, 19:42 0 saintjozef 09.05.2011, 19:10 -2 Iz intervjuja na POP TV je razvidno, da je Erjavec deloval protidržavno. Imaš ustavno pravico vložiti tožbo....==)) Če ima dokaze je to njegova dolžnost. Na plano z njimi v nasprotnem primeru bomo tvojo izjavo vzeli, kot brezpredmetno.
MOSSAD001
09. 05. 2011 19.49
A se tle da kaj napisat,al je treba narisat ??? ADMIN kaj bomo risal .
poetess
09. 05. 2011 19.48
Sajovic veliko govori in prav nič pametnega ne pove!
srebrnibreg
09. 05. 2011 19.46
loden 09.05.2011, 19:33 Saj je itak vseeno, ker vsak dela za svoj žep in svojo slavo na račun našega žepa in hrbta.
loden
09. 05. 2011 19.42
saintjozef 09.05.2011, 19:10 -2 Iz intervjuja na POP TV je razvidno, da je Erjavec deloval protidržavno. Imaš ustavno pravico vložiti tožbo....==))
loden
09. 05. 2011 19.33
Spoštovani volivci.... tok vas bojo zmešal, da na konc ne boste vedl, a ja Janša predsednik Zaresa, Golobič predsednik ldsa, Pahor predsednik desusa in Kresalova predsednik (ca) sdsa..... ne se pustit.....:=)))
bangi
09. 05. 2011 19.32
SANJSKI ČETVORČEK - SANJSKI UNIČEVALCI SLOVENSKE DRŽAVE...
bangi
09. 05. 2011 19.30
VSAK, KI IMA 5 MINUT ČASA SE DELA NORCE IZ SLOVENCELJNEV...HAHAHAHA..