Slovenija

'Pomagajte nam pri preiskovanju kaznivih dejanj'

Ljubljana, 19. 10. 2010 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker so se anonimne e-prijave korupcije in nasilja v družini izkazale za uspešne, se jim zdaj pridružujejo tudi možnosti prijav trgovine z ljudmi, pogrešanih in iskanih oseb, nepravilnosti pri delovanju avtošol, tehničnih pregledih in zasebnem varovanju.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in Staš Svetek, koordinator projekta anonimnih e-prijav na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) sta predstavila paket elektronskih obrazcev, prek katerih je po novem mogoče anonimno in brezplačno prijaviti nepravilnosti, prekrške in kazniva dejanja.

Kot je pojasnila Kresalova, so na MNZ in na policiji z anonimno e-prijavo začeli na dveh področjih – pri korupcijskih kaznivih dejanjih so od lanskega aprila prejeli 536 e-prijav, od katerih je bilo 175 uporabnih. Pri nasilju v družini pa so od začetka letošnjega junija prek spletne prijave prejeli 54 obvestil o nasilju v družini, od katerih je bilo 32 takšnih, iz katerih izhaja sum, da gre za kaznivo dejanje.

Stran, kjer lahko anonimno prijavite nepravilnosti.
Stran, kjer lahko anonimno prijavite nepravilnosti. FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve

"Anonimne e-prijave so se izkazale za uspešne, saj omogočajo bolj kakovostno delo policije in učinkovitejši pregon kaznivih dejanj. Policija se s takimi koraki odpira, modernizira in postaja bolj dostopna za ljudi. Pogosto se namreč zgodi, da ljudje ne gredo radi na policijo, kljub temu da vedo za stvari, ki so napačne, in se nočejo izpostavljati, včasih pa se tudi bojijo," je dejala ministrica.

Informacije, ki jih policija in inšpektorat dobivata od ljudi, so velikokrat izjemno koristne pri razreševanju primerov, tako je bila tudi večina e-prijav uporabljena kot informacija v zadevah, ki jih je policija že obravnavala ali pa jih ima v obravnavi. Iz teh razlogov so se odločili, da e-prijave uvedejo tudi na naslednjih področjih:
- trgovina z ljudmi,
- pogrešane in iskane osebe,
- nepravilnosti pri delovanju avtošol,
- izvajanje tehničnih pregledov ter
- zasebno varovanje.

Slovenija je tranzitna država

Anonimna e-prijava ni primerna za interventne dogodke, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje policije. V teh primerih se še vedo priporoča klic na številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

Trgovina z ljudmi je svetovni družbeni problem, znotraj katerega je Slovenija predvsem tranzitna država, postaja pa tudi ciljna in v posameznih primerih celo izvorna država. Najpogosteje gre za trgovino z ženskami in otroki, z namenom spolne zlorabe in spolnega izkoriščanja. Policija je letos obravnavala šest primerov. Zaključili so tri preiskave oziroma podane kazenske ovadbe za tri kazniva dejanja. V dveh primerih je bilo kaznivo dejanje prekvalificirano v sorodno primerljivo kaznivo dejanje, v dveh primerih pa preiskava še poteka.

211 pogrešanih odraslih in 2602 tiralic

Številčno večji problem so pogrešane in iskane osebe, kjer je policija letos obravnavala 211 prijav pogrešanih odraslih oseb in 58 prijav pogrešanih mladoletnikov. Razpisanih je bilo 2602 tiralic, preklicanih pa 1641.

Nad tremi področji, za katere uvajajo anonimno e-prijavo, inšpekcijski nadzor izvaja Inšpektorat RS za notranje zadeve (Inšpektorat), ki bo obravnaval tudi prijave, sprejete prek elektronskega obrazca.

Predlog za izbris 15 avtošol iz registra

Gre za avtošole, kjer dosedanje izkušnje kažejo, da se je skoraj polovica inšpekcijskih postopkov, začetih v zadnjih dveh letih na podlagi prijav, izkazala za utemeljene, saj so inšpektorji ugotovili kršitve predpisov. Inšpektorat je tako v zadnjih dveh letih začasno prepovedal opravljanje
dejavnosti avtošol v 16 primerih, v 15 pa je podal predlog za izbris avtošole iz registra avtošol.

Nestrokovno izvajanje tehničnih pregledov

Inšpektorat je v zadnjih dveh letih glede izvajanja tehničnih pregledov ugotovil največ kršitev zaradi nestrokovnega izvajanja pregledov in nepravilnega delovanja merilnih naprav. Zaradi neizpolnjevanja pogojev je uvedel 20 prekrškovnih postopkov in kršilcem izrekel 10 opominov in 10 glob za storjene prekrške.

Varujejo podjetja brez licence

Od začetka letošnjega junija so prek spletne prijave prejeli 54 obvestil o nasilju v družini.
Od začetka letošnjega junija so prek spletne prijave prejeli 54 obvestil o nasilju v družini. FOTO:

Tudi zasebno varovanje je občutljivo področje, saj je bilo v preteklih letih nekaj odmevnih negativnih primerov s področja zasebnega varovanja, ki so še dodatno povečali pomen nadzora tega področja. Inšpektorat je največ sankcij izrekel, ker so v varnostnih podjetjih delale osebe, ki ne izpolnjujejo pogojev za opravljanje zasebnega varovanja in ker so zasebno varovanje opravljala podjetja brez predpisane licence.

Prijave, zbrane na enem mestu

Kot je poudaril Svetek, je novost ta, da so prijave na vseh teh področjih zbrali na enem mestu. S klikom na enotno vstopno točko se odpre spletna stran, kjer uporabniki spleta enostavno izberejo 'svoje' področje prijave.

Prijaviteljem se zagotavlja popolno anonimnost. To pomeni, da jim ni treba napisati svojih osebnih podatkov in ti tudi niso razkriti. "Uporabnike spleta prosimo, naj nam pomagajo pri preiskovanju in odkrivanju kaznivih dejanj, kršitev in različnih nepravilnosti. Če vedo zanje, naj jih prijavijo. Pri tem naj navedejo vsaj osnovna podatka, ki jih potrebujemo za strokoven odziv, in sicer podatka o času in kraju dogodka. Vsako prijavo bomo preučili in ustrezno ukrepali glede na podane znake kaznivega dejanja ali kršitve,“ je še dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pero05
20. 10. 2010 06.56
kdaj se bo pa pr policistih razčistl...njihovo obnašanje pa to???Sej mu nč ne morš...:S
janezov.janez.
20. 10. 2010 00.38
oba isto trdita, a ti se razburjaš, ker ježek trdi isto kot ti? hmmm... nekdo od vaju dejansko IMA težave s sabo. ;)
tonbaloni
19. 10. 2010 20.21
"jez_jezen 19.10.2010, 16:38 POZOR! Anonimen nisi nikoli! Če podaš prijavo po telefonu vidijo tvojo tel št. čeprav jo skriješ! Preko interneta vidijo vaš IP naslov in spet vejo kdo si! Edino kar je je pismena pošta,pa še tu moraš pazit na prstne odtise." Bojim se, da imaš ti sam s seboj velike težave. V praksi se je že izkazalo, da te stvari dejansko pomagajo najti različne dokaze in odkriti storilce kaznivih dejanj. Jaz imam več kot eno takšno izkušnjo, ker preiskujem te stvari. Pa lep pozdrav.
butci
19. 10. 2010 19.26
butci
19. 10. 2010 19.25
nima smisla prijavljati, saj vemo kako to gre. Prijavljeno, dokazano in potem še nagrajeno.
kawboy
19. 10. 2010 19.18
Pomagamo vam pri preiskovanju kaznivih dejanj, potem vam bodo pa državne inštitucije onemogočale ali pa celo otežile priti do osnovnih človekovih pravic, kaj šele do poštenega in razumnega sojenja.
kawboy
19. 10. 2010 18.57
Ja kaj to pomaga gospa ministrica, saj tudi prijavljamo nekatere delodajalce, ki si protipravno prilaščajo premoženjsko korist, ker le ti ne izplačujejo plač in ostalih dodatkov, ter ne poslujejo, delujejo in ukrepajo v skladu z zakonodajo, pa nič od tega. Nobeden ne odgovarja ne kazensko in ne odškodninsko. Da o inšpektorjih za delo, državnih tožilcih, odvetnikih, sodnikih sploh ne govorim, ker so vsi skupaj povezani in skorumpirani.
janezov.janez.
19. 10. 2010 18.14
sebe in svoje bo lovila? optimist.
petdan
19. 10. 2010 18.11
Kaj, ko bi se gospa Kresalova najprej posvetila tajkunom in šele potem lovila najhne ribice ...
driskapiska
19. 10. 2010 16.48
sveda, olajšamo jim delo... ko bomo kontroliral en druzga jim res ne bo potrebno narediti ničesar več... DEMOKRACIJA?
Jullia
19. 10. 2010 16.40
ja, zdaj bomo pa se opravljali delo policije in inspektoratov,(spiclji kot v OZNI).. Ce bi pa ze koga prijavila zaradi zlorab polozajev znanih oseb ali , kraj v gospodarstvu , in ostalih kriminalnih dejanj bi ze bila ovadena in zaprta..:(:(
tv1
19. 10. 2010 16.39
raje pomagajte kako se bo rešil vrh kartelnega dogovora za tajkune .-)))
jez_jezen
19. 10. 2010 16.38
POZOR! Anonimen nisi nikoli! Če podaš prijavo po telefonu vidijo tvojo tel št. čeprav jo skriješ! Preko interneta vidijo vaš IP naslov in spet vejo kdo si! Edino kar je je pismena pošta,pa še tu moraš pazit na prstne odtise.
janezov.janez.
19. 10. 2010 16.37
greš in ovadiš znanca lopova policiji. (seveda znanca, za neznance ne veš, kaj počnejo!) ta tvoj znanec je seveda znanec tistega policaja, kateri bo dobil prijavo v roke. lopovi in policaji so vedno sodelovali v tesnem objemu. in potem te bosta j**ala znanec in policaj. ste se malo hecali, a ne? :)
ksander
19. 10. 2010 16.34
MOŽNOST ZA PRIJAVO VSEH KRIMINALNIH DEJANJ BI MORALA BITI ANONIMNA
MIZANTROP
19. 10. 2010 16.26
Anonimno prijavljam da se nekaj čudnega gradi na obali, da je Zidar najbolje plačan menedžer in to v panogi, ki potrebuje državno pomoč, da je Pahor neodgovorno porabil ves denar, da davkoplačevalski denar odteka na tajne račune na čudne banana otoške države, da velike firme, ki dobivajo državno pomoč ne plačujejo malim dobaviteljem, da z davkoplačevalskim denar sanirajo oderuške banke, da se davki povečujejo, da se ne izplačuje plač, da ljudje izgubljajo delo in da se lovi le kurje tatove.
francmurko
19. 10. 2010 16.16
OK...potem pa preko IP dobis problem z njimi...ali z ovadenim ce so frendi...naja...
Daniel Fras
19. 10. 2010 15.52
in to prosijo tisti,ki imajo pregled nad celo državo.kdo jim naj verjame,pred nosom ji grejo miljarde.so gluhi,slepi gluhonemi!