Slovenija

Pomagali bodo s starim papirjem

Ljubljana, 11. 03. 2011 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ekologi brez meja so začeli akcijo zbiranja starega papirja. Namen je zbrati 10.000 ton, s tem pa bodo pomagali potrebnim pomoči v Sloveniji, hkrati pa tudi pri postavljanju izobraževalnega centra v Malaviju.

Cilj akcije je aktivirati mlade v dejavno sodelovanje v družbi, dvigniti stopnjo ozaveščenosti pri ravnanju z odpadki in prebuditi čut za sočloveka blizu in daleč od sebe.
Cilj akcije je aktivirati mlade v dejavno sodelovanje v družbi, dvigniti stopnjo ozaveščenosti pri ravnanju z odpadki in prebuditi čut za sočloveka blizu in daleč od sebe. FOTO: Špela Zupan

Z akcijo Star papir za novo upanje, ki bo stekla aprila, želijo v društvu Ekologi brez meja povezati 500 vzgojno-izobraževalnih ustanov in 3000 podjetij ter javnih organizacij in zbrati 10.000 ton starega papirja. Polovico zbranih sredstev bodo namenili pomoči potrebnim v Sloveniji, polovico pa za postavitev izobraževalnega centra v Malaviju.

Od 18. februarja pa že poteka nagradni natečaj med mladimi, ki bodo prispevali predloge za dodelitev polovice sredstev od zbranega papirja. Cilj akcije, ki so jo danes predstavili v Ljubljani, je aktivirati mlade v dejavno sodelovanje v družbi, dvigniti stopnjo ozaveščenosti pri ravnanju z odpadki in prebuditi čut za sočloveka blizu in daleč od sebe, so sporočili iz društva.

Prijava na akcijo in natečaj je obvezna in poteka preko spletne prijavnice, projekt pa je možno spremljati tudi na spletni strani, kjer se nahaja zemljevid zbirnih točk za zabojnike in dodatne informacije.

Povabili kar 30.000 organizacij

Kot je danes poudarila vodja projekta Anita Novak, z recikliranjem papirja ohranjamo gozdove, varčujemo z energijo in zmanjšujemo izpuste toplogrednih plinov v ozračje. Poraba papirja v Sloveniji in svetu vztrajno narašča, dejavnost zbiranja starega papirja pa je pri nas sicer zaradi prenizkih odkupnih cen papirja v upadu, je še ugotavljala Novakova.

Tokratna akcija bo sicer po obsegu bistveno večja od ostalih, saj so vanjo povabili kar 30.000 slovenskih organizacij. Akcija bo potekala v sodelovanju s podjetjem Dinos. V njihovih lokalnih skladiščih po vsej Sloveniji bodo s strankami namreč uredili termine odvoza papirja, so še sporočili Ekologi brez meja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
12. 03. 2011 23.34
Škoda, da ej kašeljski župnik na Dobu, ko je deloval v Malaviju, je veliko storil za tamkajšne otroke /beri "tamkajšnjim otrokom"/!
Roxy79
12. 03. 2011 13.25
V Sloveniji pa vrtcev ne morejo zgrditi......... a zdej bi apa kar drugim pomagali? Naši otroci pa kaj??? Jim bodo Nemci pomagali?
est
12. 03. 2011 08.26
Glede na to, da je pri nas , po besedah državnih organov vse ok, mi ni jasno zakaj se pojavlja črni trg. Potrebno bo preveriti tudi poslovanje "ekologinje" ga.Matoz in pridobivanje sredstev iz EU.Pa bo spet aferica.
Tonček Balonček
11. 03. 2011 20.06
buderus, Slovenci smo obsedeni od društev, ustanov, inštitutov itd., imamo cca 25.000 NVO-jev (t.j. nevladnih orhganizacij, se pravi društev, zas. ustanov, fundacij in podobnih zadev), to je pribl. na 100 prebivalcev eno društvo, res pa je, da so nekateri hkrati v več društvih.
unja1.m
11. 03. 2011 19.48
vse kar je eko mi smrdi
buderus
11. 03. 2011 19.28
..kar 30.000 slovenskih organizacij...........kaj toliko jih še imamo..? ?
Tonček Balonček
11. 03. 2011 19.14
V malavijskem kraju Kasung, ki šteje 40.000 ljudi, živi eden najbolj znanih slovenskih misijonarjev, jezuit pater Stanko Rozman. ""Hvala za trud, ki ga namenjaš za pomoč revnim prebivalcem, ki za vsakdanje življenje potrebujejo pitno vodo." je enemu učencu iz OŠ Preska pri Medvodah pisal Franci. Kateri Franci? Tisti Frantarjev, kašeljski župnik, ki je bil tri leta v Malaviju in naša RKC "ni vedela" kje je. No, zdaj je v Dobu, vemo zakaj, ni nam pa jasno, zakaj je dobil tako milo kazen. Mimogrede, v RKC so s evedno hvalili, da gredo v misijone duhovniki lahko le z dovoljenjem škofa!
stadion
11. 03. 2011 17.18
1 tona starega papirja je cca 95 EUROV. EKologi brez meja, pazite da vas snaga ne prijavi da jim zaslužek odžirate - ali del denarja ne konča v napačnih žepih.